Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Hur man brygger yerba mate korrekt

2023-03-15
Hur man brygger yerba mate korrekt

För personer som är "fräscha" när det kommer till att brygga yerba mate kan processen med att förbereda infusionen verka lite komplicerad. Det finns dock inget att bryta ner! Efter att ha läst vårt inlägg kan säkert alla hantera det. Dessutom kommer det att göra det rätt!

Yerba mate - Guaraniindianernas magiska dryck

Paraguayansk järnek har det faktum att det är ett mycket tacksamt material för att skapa en läcker infusion med en unik smak. Hur får man yerba mate bra? Faktum är att det finns många sätt att brygga yerba mate och mycket beror på dina egna preferenser. Vissa människor föredrar en starkare yerba, andra - en svagare. Vissa föredrar klassisk torkad frukt utan några tillsatser, andra väljer original, smaksatta kompositioner eller kompletterar rätten med tillsatser på egen hand. Det finns många variabler, och varje mateist har sina egna vanor när det kommer till att brygga yerba mate. Det enklaste sättet att sätta det är i tre steg: häll det torkade materialet i materon, häll vatten och stick bombillan. Yerba mate är dock mer än bara en örtinfusion. Det är förknippat med en magisk ritual, ett visst mystiskt hölje som gör det till en unik drink. Även om alla förbereder och dricker yerba på sitt eget sätt, finns det något som förbinder alla fans av en hälsosam, grön drink från Sydamerika. Detta är en gammal tradition av guaraniindianerna.

Det var Guarani-indianerna som först upptäckte egenskaperna hos paraguayansk järnek. De märkte att genom att tugga löv från detta träd har de mer energi, känner sig inte trötta och hungriga och deras koncentration skärps. Strax efter började de torka och mala järnekbladen i mindre bitar, och på basis av de resulterande torkade bladen förberedde de en infusion. De drack drycken i kärl gjorda av kalebassens torkade och urholkade frukt. För filtrering använde de ett rör av bambu eller vass, genomborrat i ena änden. Att dricka yerba mate var en indisk ritual som utfördes före jakt och utmattande expeditioner hela dagen. Stammen samlades runt elden och drack brygden tillsammans, från en kopp, och skickade den från hand till hand.

Hur brygger man yerba mate? Vad behövs?

Guaraniindianernas tradition har överlevt till denna dag. Kanske dricker vi inte yerba vid elden, men vi använder samma verktyg som dess upptäckare - bara något förbättrade. Vanan att dricka brygden tillsammans överlevde också. Särskilt i Argentina och Paraguay är att dela yerba en viktig del av den lokala kulturen. Var ska man börja dricka yerba?

I början är det värt att skaffa de nödvändiga verktygen - ett kärl och ett filtreringsrör. I yerbavärlden är ett kärl en matero eller kalebass. Yerba mate tillagas oftast i trä-, keramik- eller kalebasskärl. Detta är förstås en fråga om smak, smak eller helt enkelt bekvämlighet. Ett speciellt profilerat kärl underlättar bryggning av yerba mate, bekväm att dricka och bibehåller bryggtemperaturen längre. Röret som du dricker yerba genom är en bombilla. Den ser ut som en sked, men den är avslutad med ett perforerat filter, vars uppgift är att stoppa kaffesumpen i koppen så att de inte kommer in i munnen. Ett bekvämt alternativ är att köpa en termos - det är en lösning för dem som gillar att dricka yerba utanför hemmet. För nybörjare rekommenderar vi även en analog termometer, som hjälper till att exakt mäta temperaturen på vattnet som behövs för att brygga yerba – och det är av stor vikt, vilket vi kommer att skriva om längre fram i texten. Och slutligen, det viktigaste - yerba mate.

Vid vilka grader att brygga yerba?

Det viktigaste i att brygga yerba mate är temperaturen på vattnet. Häll inte kokande vatten över de torkade bladen, eftersom järnekblad kommer att "brännas" - de kommer att förlora sina egenskaper, smak och arom. Du kan också hälla yerba mate med isvatten. Yerba i sin kalla upplaga heter tereré. Den idealiska temperaturen för att hälla det torkade materialet i den varma versionen är runt 70-80 grader Celsius.

Vilket vatten att hälla yerba mate med?

  1. Vissa hävdar att kokande yerba mate, istället för att hälla den med varmt vatten, ger mycket intressanta effekter. Dessutom kan vatten ersättas med mjölk - så här kommer mate de leche att skapas. En sådan yerba-mjölksdryck i kombination med socker eller andra sötningsmedel värmer kroppen perfekt på kalla dagar.
  2. Vatten med en temperatur på 90-100 grader Celsius är för varmt för paraguayansk järnek och gör att yerba brygger mycket snabbt. Växtens värdefulla egenskaper "dödas" av kokande vatten och en mycket bitter, intensiv smak frigörs snabbt. En sådan infusion kan fortfarande sparas lite - det är bra att hälla yerba genom en sil efter cirka 1 minut efter att ha hällt den för att stoppa bryggprocessen. På så sätt undviker vi en bitter, obehaglig eftersmak.
  3. 70-80 grader Celsius - det här är den perfekta temperaturen för att hälla yerba mate. Holly släpper helt sina egenskaper och ger en stark kick. Infusionen har en ganska tung, karakteristisk smak. Känn bitterheten och surheten.
  4. 50-60 grader Celsius - den här temperaturen är perfekt för att brygga yerba mate längre. Järnekets egenskaper frigörs mindre. Smaken är också lite mildare. Sådan bryggtorka kan drickas även på sen eftermiddag.
  5. ljummet vatten vid en temperatur på 30-40 grader - ger effekten av en mycket mild partner, både i aktion och smak. Att få i sig rätt dos koffein kommer att kräva längre bryggning, och det kommer fortfarande inte att gå att få effekten som vid bryggning i 70-80 grader.
  6. kallt, nästan iskallt vatten används för att tillaga tereré. Medan paraguayansk järnek släpper sin smak och egenskaper dåligt i ljummet vatten, beter sig den helt annorlunda vid mycket låga temperaturer. Den isiga "infusionen" är något mildare i smak och effekt än yerba bryggd med vatten vid 70-80 grader Celsius, men den stimulerande effekten är inte den viktigaste här. Tereré är framför allt ett bra sätt att svalka sig en varm dag.

Hur man brygger yerba mate - steg för steg

Till skillnad från vanligt te kräver beredningen av yerba mate flera steg, men oroa dig inte - det blir snabbt en vana! Vad ska man göra och hur länge ska man brygga yerba mate för att det ska bli gott och fungera så bra som möjligt? Bara några få steg:

Steg 1: häll torkan i materon

Det första steget är ett av de viktigaste. Intensiteten, smaken och effekten av infusionen beror på hur mycket yerba du häller i koppen. Regeln är enkel - ju mer torkade örter, desto starkare blir infusionen. Speciellt i början, när man inte känner för det, är det lätt att överdriva och bli avskräckt av den bittra smaken och mängden koffein. Man brukar säga att den optimala mängden torkat material är cirka 1/4 till 3/4 av kärlets volym, vilket inte är särskilt exakt information. Så vi föreslår att det i början är bäst att hälla ca 15 gram torkad frukt - så mycket som får plats i en stor sked.

Steg 2: ordna torktumlaren

Detta stadium av yerba mate-förberedelse består faktiskt av flera mindre steg. För det första, om torkan är fin och mycket dammig är det bra att bli av med lite damm och mindre löv och kvistar som täpper till bombillan senare. För att göra detta måste du täcka materon med handen, vända den upp och ner och skaka den kraftigt. Några av de små delarna av det torkade materialet kommer att förbli på handen, vilket lämnar den så kallade mateistens födelsemärke. Om du väljer en yerba utan kvistar och damm kan du säkert hoppa över detta steg. Efter att ha hällt det torkade materialet i materon (och eventuellt blivit av med en del av damm och kvistar) måste det ordnas ordentligt. Luta kärlet i en vinkel (ca 45°) så att örten placeras på en av dess väggar. På ena sidan kommer det att finnas kulle och ett utrymme kommer att avslöjas, i vilket du kommer att hälla vatten i nästa steg.

Steg 3: Placera bombillan

Håll fortfarande skålen i en något lutande position, placera bombillan i den och placera den ovanpå högen. Vi lägger bombillan med filtret nedåt så att den nuddar botten av materon. Nu kan du försiktigt ställa in materon i utgångsläget, var noga med att inte förstöra "högen".

Steg 4: häll vatten

Sikta på ett utrymme utan torka, häll vatten med rätt temperatur - det optimala är runt 70-80 grader Celsius. Vissa människor först, innan hett vatten, häller lite kallt vatten i materon och väntar ett ögonblick tills det suger in i det torkade materialet. Tydligen behåller yerba beredd på detta sätt sin smak längre. En sådan sed är också en hänvisning till tradition. Jesuiterna som kom till Sydamerika under conquista kallade ögonblicket för "försvinnandet" av vattnet i matern på ett magiskt sätt "en klunk för St. Thomas”, en gåva som gavs till honom som tack för att han tog paraguayansk järnek till världen.

Till sist: vänta på att det ska brygga!

Efter att ha hällt upp varmt vatten, vänta cirka 2-3 minuter tills järnekbladen släpper sin smak, arom och egenskaper. Yerba mate är redo att dricka! Kom ihåg att infusionen byggs upp hela tiden, så ju längre yerba mate stannar i matern, desto starkare blir den. Kom också ihåg att inte slänga marken efter att ha druckit infusionen - yerba mate kan hällas flera gånger tills dess smak och aromatiska värden är helt tvättade ut.

Några användbara tips

  • Blanda inte bombillan i materiet! Även om det liknar en sked är det inte det och det används inte för att blanda. Varje rörelse i brygden gör att järnekbladen rör sig, vilket kan täppa till bombillafiltret.
  • Om du glömmer att lägga bombillan i materon innan du häller vatten - oroa dig inte! Du kan göra detta senare, och för att minska risken för att skräp kommer in i röret, lägg tummen över munstycket på bombillan och släpp det först när röret är nedsänkt i vatten. Trycket som skapas i den kommer att förhindra igensättning av filtret.
  • Om du känner dig för en söt yerba är det bästa sättet att först söta vattnet med valfritt sötningsmedel och hälla den torkade blandningen över. På så sätt kommer det inte att finnas något behov av att blanda med en sked eller (skräcka av fasor!) Bombilla i yerba.
  • Om du inte har matero eller bombilla till hands - inget förlorat. Dessa verktyg är mycket användbara för att brygga och dricka yerba mate, men de är inte nödvändiga. Matero kan ersättas med en vanlig kopp, och istället för att filtrera infusionen genom en bombilla kan du använda en vanlig teinfuser. I det här inlägget hittar du fler idéer för alternativ bryggning av yerba mate.

Nu är allt klart! Du vet hur man brygger yerba mate på rätt sätt. Vi håller tummarna för första bryggningen! Var noga med att meddela mig vilken metod du gillade mest.

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

57,00 Sk inkl. moms/1st.(228,00 Sk / kg inkl. moms)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

79,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 79,00 Sk/1st.Ordinarie pris 99,00 Sk inkl. moms/1st.(158,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel