Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Alternativa sätt att brygga yerba mate

2023-07-05
Alternativa sätt att brygga yerba mate

Undrar du hur man brygger yerba mate utan att ha en matekalebass eller bombilla? Tänk dig att du åker på semester och glömmer att ta med dig de nödvändiga tillbehören. Vad ska du göra då? Oroa dig inte för det! Vi har några sätt att hjälpa dig att brygga yerba mate på ett alternativt sätt!

Sammanfattning:

  1. Brygga och dricka yerba mate - alternativ
  2. En kopp eller ett glas för yerba mate. Hur kan man brygga yerba mate i en vanlig mugg?
  3. Hur dricker man yerba mate på traditionellt vis?
  4. Drick yerba mate så som du vill ha den!

Brygga och dricka yerba mate - alternativ

Traditionellt dricker man yerba mate i ett speciellt kärl. De mest populära är de som är gjorda av trä, keramik eller kalebassfrukt. Men det betyder inte att om du inte har en speciell kalebass, måste du förneka dig själv att dricka yerba mate! Det finns många alternativa sätt att brygga y erba mate utan matekalebass och bombilla. Du kan använda en vanlig kopp, ett glas, en fransk press eller en tekanna.

Fransk press för yerba mate

Den franska pressen är en mycket bra idé för att brygga yerba mate om du inte har rätt utrustning för att göra det. Med denna enhet kan du framgångsrikt hälla i mycket mer av den torkade produkten än med en teinfusor. Helst bör du hälla i cirka 1/4 av kärlets kapacitet (förutsatt att det är cirka 1 liter). Detta är den perfekta portionen för dem som börjar sitt yerba mate-äventyr. Nackdelen med denna metod är att mate-te som hälls på detta sätt stannar kvar i den franska pressen under lång tid (tills nästa påfyllning av koppen). Detta gör det mer bittert och mycket starkare. Denna metod och pressens kapacitet är idealisk för två personer. Du kommer att brygga två portioner yerba, som kommer att hällas nästan omedelbart i muggarna. Om du vill brygga mate bara för dig själv är det bättre att använda en mindre fransk press. Detta undviker lång bryggningstid.

Brewing yerba mate in french press

Yerba mate i en tekanna

Konceptet med tekannan är mycket lik den franska pressens funktion. Du häller i lämplig mängd torkad produkt och häller i vatten med en temperatur på cirka 75 °C. Du måste vänta en stund på att yerba mate ska dra och sedan hälla den i muggarna. Det bästa sättet att göra detta är att använda en sil, som gör att du kan filtrera de använda matebladen. Kom ihåg att inte lämna den torkade produkten i tekannan för länge! Yerba mate brygger hela tiden oavsett vattnets temperatur och blir därmed starkare.

Yerba mate i tepåsar

Mate i påsar är den enklaste lösningen. Du behöver ingen sil eller fransk press - bara en kopp. Vissa menar att mate i tepåsar inte är riktig mate. Det är mycket svagare än klassiskt, lösbladigt mate-te och mycket mer delikat. Att brygga denna typ av yerba mate har många fördelar. Allt beror på dina förväntningar och behov.

Brewing yerba mate in teapot

En kopp eller ett glas för yerba mate. Hur kan du brygga yerba mate i en vanlig mugg?

Du är precis i början av ditt yerba mate-äventyr. Du har köpt ditt första paket mate, men du har ännu inte haft tid att köpa specialutrustning. Så du undrar om det är möjligt att tillreda och dricka yerba i en vanlig kopp? Är det rätt att göra det? Yerba mate tillagas inte på samma sätt som te, som man helt enkelt häller i en kopp och häller vatten över. De fina, torkade bladen fastnar på tänderna och irriterar halsen. Hur brygger man då yerba mate i en mugg utan att kvävas av de små bladen och kvistarna från Ilex paraguariensis? Det är enkelt! Det finns flera sätt att göra det på. Läs resten av artikeln!

Hur infuserar man mate-te i en vanlig mugg?

Första sättet. Du kan använda vilken keramisk mugg eller glas som helst för att dricka yerba mate och en teinfusor med fina maskor, genom vilka de minsta delarna av de torra Ilex paraguariensis-bladen, pinnar och damm inte kommer att passera. Du kan placera den torkade produkten i en tebryggare av säkerhetsnålstyp, i en stor tebryggare av siltyp eller i en praktisk tebryggare med en kedja. Var och en av dessa tekannor är tillräckligt stora för att rymma lämplig mängd torra ingredienser. Lägg den torkade yerban i en mugg eller ett glas. Häll på vatten med en temperatur på ca 75 °C. Det är en god idé att täcka över yerba mate i några minuter. Lägg inte i för mycket av den torkade mate, eftersom den sväller när vattnet hälls på. Detta kan leda till att infusern öppnar sig. För att undvika att brygga damm som du inte vill ha i din drink kan du sila den torkade mate genom en sil innan. Hur länge ska man brygga yerba mate i en kopp eller ett glas? Det beror helt på hur starkt mate-te du vill dricka. Ju längre den torkade Ilex paraguariensis får dra, desto intensivare smakar infusionen och desto mer stimulerande blir den.

Andra sättet. Om du redan har köpt en bombilla kan du dricka yerba mate i en vanlig kopp precis som du skulle göra det med en speciell mate-kalebass. Det spelar egentligen ingen roll vilket kärl du använder. Hur kan du brygga yerba mate i en mugg på detta sätt? Lägg en liten mängd mate-te i botten av muggen (det är upp till dig hur mycket du lägger i, men vi rekommenderar ca 15 g till att börja med - ju mer du lägger i desto starkare blir mate), täck muggen med din handflata, vänd den upp och ned och skaka den försiktigt. På så sätt kommer damm och små delar av blad och kvistar inte att täppa till bombillan när du dricker infusionen. Luta försiktigt muggen tillbaka till sitt ursprungliga läge och placera den i 45 graders vinkel så att den torkade produkten "sitter" på ena sidan av muggens vägg. Häll lite kylt vatten i muggen, med en temperatur på högst 80 °C, och sikta på den punkt där den torkade produkten sticker upp i muggens botten. Den viktigaste regeln är att inte hälla kokande vatten över yerba mate - det kan "skålla" de torra Ilex paraguariensis-bladen och göra infusionen bitter och mycket osmaklig. Det gör inget om du inte har en termometer - vänta bara 4-10 minuter efter att du kokat upp vattnet tills det har svalnat. Den exakta tiden beror på materialet i den kastrull som du kokar vattnet i. Om du inte vill vänta kan du också blanda kokande vatten med kallt vatten i rumstemperatur. När du har hällt upp mate-te första gången ska du vänta tills de torkade bladen har absorberat vattnet och sedan fylla på med vatten. Stoppa igen bombillans öppning med tummen och placera den i koppen. På så sätt undviker du att den täpps igen. Rör inte om bombillan i koppen! Vänta några minuter (ca 5-10 minuter) och du är klar. Du kan hälla upp yerba mate flera gånger tills den förlorar sin smak och styrka.

Brewing yerba mate in a mug

Hur dricker man yerba mate traditionellt?

Även om det är möjligt att dricka yerba mate i en vanlig mugg, och det egentligen inte spelar någon roll vilken typ av kärl du använder, rekommenderar vi starkt att du tillreder det i en speciell "mugg" för att dricka mate-te, kallad mate gourd. Det är ett rundat kärl vars karakteristiska form gör att infusionen håller sig varm längre. Ordet "mate" kommer från Ketchua-indianernas språk. På deras språk betyder "mati" ett dryckeskärl. Traditionella mate-kalebasser är gjorda av trä - de mest populära är palo santo eller algarrobo. En annan typ av kalebasser är kalebasser - gjorda av kalebassens torkade och urholkade frukt. I Paraguay används matekalebassen guampa för att dricka tereré (en kall version av yerba mate) - ett avlångt kärl som vanligtvis är tillverkat av horn från nötkreatur. De mest populära för sin tillgänglighet och användarvänlighet är kalebasser av keramik - de kräver ingen speciell förberedelse före första användningen, de kan lätt tvättas, de ruttnar inte om du lämnar våta torkade produkter i dem och de är relativt billiga. I vår butik hittar du olika typer av yerba mate-kalebasser.

Drick yerba mate så som du vill ha den!

Kom ihåg att du kan dricka yerba mate på vilket sätt du vill. Det finns inget korrekt sätt att göra det på och inga fasta regler som du måste följa. Att dricka yerba mate i en vanlig mugg förändrar inte dess smak eller egenskaper, och det blir inte heller mindre bekvämt, och du begår inte något brott genom att göra det. De flesta av oss har vår egen historia av att brygga vår första yerba mate. Vissa har det ännu framför sig. Ibland kan förhållandena vara ganska utmanande, så vi hoppas att vi har hjälpt dig lite. Eller har du andra idéer för alternativ matebryggning? Dela med dig till oss!

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 41,00 Sk/1st.Ordinarie pris 57,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

80,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 80,00 Sk/1st.Ordinarie pris 100,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel