Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate-kopp - vilken ska man välja?

2023-05-24
Yerba mate-kopp - vilken ska man välja?

Yerba mate är en magisk dryck från Sydamerika med många mirakulösa egenskaper. Dess beredning och drickande skapar en riktig magisk ritual och för att bevara denna magi är det värt att använda dedikerade verktyg. Yerba mate-koppen är grunden. Undrar du vilken som kommer att vara bäst och bekvämast? Här är fördelarna och nackdelarna med varje fartyg.

Sammanfattning:

 1. Ett kärl för yerba mate: kompis, kalebass eller kalebass?
 2. Vad är yerba mate-koppar gjorda av?
 3. Formerna på yerba mate-koppar
 4. Vilken är den bästa mate-kalebassen att välja för yerba mate?

Ett kärl för yerba mate: mate, kalebass eller kalebass?

Folket i Sydamerika, där yerba mate har sitt ursprung, kallar det kärl som de dricker brygden i för mate. Detta namn kommer från ordet mati, som betyder "dryckeskärl" på kechua. En annan lika vanlig term för en yerba mate-kopp är "kalebass" (eller "kalebass" från spanska calabaza). Även om detta ord per definition beskriver tillverkningsmaterialet för kärlet, har det blivit allmänt accepterat att använda det synonymt med ordet mate för att hänvisa till alla kärl, oavsett typ eller tillverkningsmaterial. Det finns många olika typer av yerba mate-koppar. De skiljer sig åt i form, kapacitet och användningsändamål. De minsta rymmer bara ca 100 ml brygd, medan de största kan rymma upp till en halv liter yerba mate. Vissa är tillverkade av trä, andra av naturlig kalebass och andra av keramik eller glas. En nybörjare kan bli lite vilsen i allt detta. Vill du veta vilken yerba mate-kopp som är bäst att välja? Låt oss ta en titt på var och en av dem tillsammans!

Vad är yerba mate-koppar gjorda av?

Yerba mate-koppar av trä

Det mest atmosfäriska och populära valet för yerba mate-drickare är mates gjorda av trä eller kalebassfrukt. En yerba mate-kopp av trä ger drycken ett unikt djup som inte går att fejka. Träet producerar ett aromatiskt harts, och yerba mate som bryggs i ett kärl tillverkat av det smakar helt annorlunda och får smak och aromatiska toner. Matekoppen i trä tillverkas oftast av det intensivt doftande palo santo-träet, mer sällan av det mycket hållbara och robusta algarrobo-, lapacho- eller citronträet. För att förstärka konstruktionen av en mate i trä läggs ofta metallbeslag till. Matekalebassen i trä har sina fördelar och nackdelar:

Fördelar:

 • När yerba mate bryggs i en mate-kalebass av trä smakar och doftar den annorlunda, får djup och en helt ny dimension,
 • träkoppar är inte de billigaste, men priset matchas av hög kvalitet och gediget utförande, träet är mycket motståndskraftigt mot skador,
 • mate-kalebassen i trä är relativt lätt och ligger mycket bra i handen.

Nackdelar:

 • trä yerba mate kopp är krävande. För det första, innan du använder den för första gången, måste den förberedas så att den håller så länge som möjligt. Denna process kallas curado och vi har skrivit mer om det här. För det andra måste det tas om hand på rätt sätt. Trä är ett organiskt material som lätt kan ruttna när det utsätts för fukt. Att lämna rester av yerba mate i en träbehållare är inte den bästa idén. Samtidigt måste ett kärl av trä fuktas regelbundet. Om det torkar ut för mycket kan det gå sönder,
 • mate kalebassen av trä avger sin smak och doft till brygden, men samtidigt tar den också lätt till sig smaker och dofter från de vätskor den innehåller. Medan det inte stör dig alls om palo santo-kalebassen tar smak av din favorit yerba mate, blir det ganska illa om mate-koppen tar smak av diskmedel. Det är inte tillrådligt att skölja ett träkärl med någon form av rengöringsmedel.

Matekoppar gjorda av kalebass

Mate-koppar gjorda av kalebassfrukt är, precis som träkärl, ganska krävande kärl. De är gjorda av den torkade, urholkade och träiga frukten av kalebassen - kalebassen, som har en distinkt form. Beroende på vilken del av frukten som kärlet är tillverkat av har det olika form och namn, men mer om det senare. Kalebassen är liksom trä ett organiskt material, så de kärl som tillverkas av det har sina fördelar och nackdelar:

Fördelar:

 • mate-muggar tillverkade av kalebassfrukten är ekologiska - de skräpar inte ner i miljön,
 • liksom träkärl är kalebasser robusta och splittersäkra,
 • på samma sätt som mate-koppar av trä är kalebassen ett organiskt material, så den ger sin smak och arom till mate-teet och ger det ett unikt djup.

Nackdelar:

 • före första användningen kräver kalebassen lämplig, ganska mödosam förberedelse,
 • under påverkan av fukt kan mögel snabbt utvecklas i en kalebass-matekopp,
 • kalebassen är, precis som matekoppen av trä, benägen att gå sönder.

Keramiska kompiskalebasser

Keramiskamatekalebasser är praktiska, lätta att använda och mycket populära. Att använda denna typ av kärl liknar att använda en vanlig mugg för att dricka kaffe eller te. Materialet är beständigt mot höga temperaturer och påverkar inte smaken av yerba mate, vilket vissa anser vara en fördel. Vilka andra fördelar och nackdelar har keramiska kompisar?

Fördelar:

 • de är billiga och finns att köpa i alla yerba mate-butiker,
 • lätta att använda - de möglar inte när de är våta och spricker inte när de värms upp, dessutom kan de utan problem diskas i diskmaskinen med hjälp av rengöringsmedel,
 • det finns ett stort urval av olika mönster och färger - keramiska kalebasser kan tillverkas i praktiskt taget vilken stil som helst.

Nackdelar:

 • keramiska yerba mate kalebasser skiljer sig från en vanlig tekopp endast i sin form. Det finns inte längre lika mycket magi i att dricka brygden i ett sådant kärl som det finns i en mate gjord av palo santo eller naturlig kalebass,
 • även om de inte går sönder när de utsätts för varmt vatten, vilket är fallet med mate-koppar i trä, går en keramisk kalebass som faller i golvet i de flesta fall sönder.

Matekoppar av andra material

Populära och mycket praktiska att använda är mate-koppar av rostfritt stål. Deras stora fördel är att de behåller dryckens temperatur (både varm och kall) längre. Samtidigt påverkar temperaturen inuti kärlet inte utsidan, så det irriterar inte händerna - det skållar dem inte när brygden i mate-kalebassen är varm och de fryser inte när det finns en iskall tereré i kärlet. Ibland kan man också hitta yerba mate-koppar gjorda av glas, så kallade glassanto. Glasantons genomskinliga glasväggar gör att du kan titta in i bryggningens "inre" och beundra yerba mate-bladen och pinnarna som ångar i det varma vattnet. Nackdelen med denna typ av mate-kopp är dess bräcklighet - glaskärlet är lätt att bryta.

Former på yerba mate-koppar

Runda mate-kalebasser

Den vanligaste formen på en yerba mate-kopp är den karakteristiska, runda "kulan" - utbuktande i botten och avsmalnande mot toppen. Kärl i denna form är tillverkade av keramik, trä och kalebassfrukt - dess nedre del. De är lämpliga för i stort sett alla typer av mate-te - oavsett om det är dammig paraguayansk mate eller grovt skuren grön yerba mate, fri från kvistar och damm. Det kan vara besvärligt att tillreda endast mycket finmald yerba mate chimarrão i den här typen av mate-kopp.

Cuia

Brasilianare som älskar att dricka färsk, finmald chimarrão, som är ljusgrön i färgen, tillreder brygden i ett karakteristiskt stort kärl med tjocka väggar och bred krage. Cuia, som detta kärl kallas, tillverkas av toppen av kalebassen.

Porongo

Ett utmärkande drag för porongokärlen är att de är utrustade med ett stativ av metall. Den här typen av kärl, liksom cuia, tillverkas av kalebassens överdel och har ganska stor kapacitet. De är också ibland försedda med en bred krage. De skiljer sig dock från cuia i tjockleken på väggarna - de är mycket tunnare. Folk från Argentina och Uruguay dricker oftast yerba mate i kalebasser av porongotyp.

Guampa

Guampas tillverkas av horn eller hovar från nötkreatur. Namnet guampa kommer från ordet wampa, som betyder "horn" på Kechua-språket. De har en mycket intressant form som sticker ut från andra kärl - de är långsträckta och lätt välvda. Guampas är ofta försedda med ett bekvämt handtag för att göra dem lättare att hålla. De är också ofta metallinlindade, vilket bidrar till deras hållbarhet. Guampas är särskilt populära i Paraguay, där yerba mate på grund av de höga temperaturerna och det mycket heta, kvava klimatet främst dricks i en iskall version - tereré. Endast kall yerba mate kan drickas i en guampa gjord av ett horn eller en hov. Om mate-teet kommer i kontakt med varmt vatten kan det smaka illa, och dessutom kan en obehaglig lukt och eftersmak sippra in. Numera kan man också köpa guampas av trä eller keramik.

Vilken är den bästa mate-kalebassen att välja för yerba mate?

Vilken typ av mate-kalebass att välja? Den bästa kalebassen för yerba mate är den där vi är mest bekväma att dricka brygden. Yerba mate kan drickas i en vanlig mugg om du känner dig bekväm med det - det är en individuell fråga och är absolut inget brott. Men för att känna den verkliga atmosfären av att dricka yerba mate, uppleva den magiska bryggningsritualen och insupa den sydamerikanska kulturen rekommenderar vi att du väljer ett kärl av naturmaterial - trä eller kalebassfrukt. Oavsett vad du väljer, drick för din hälsa!


Källa till information:

 1. Wikipedia: Mate, Mate (infusión), Mate (recipiente).

Rekommenderad

pixel