Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Currado - hur förbereder man en yerba mate-kalebass?

2023-05-17
Currado - hur förbereder man en yerba mate-kalebass?

Det finns några yerba mate-kärl som definitivt sticker ut från mängden. En mate-kalebass av palo santo- eller algarrobo-trä står stolt på hyllan tillsammans med naturliga kalebasser och kalebasser av keramik. Den verkliga hemligheten bakom deras skönhet är att man tar hand om dem. Vad är en curado (eller currado) och hur tar man hand om ett yerba mate-kärl? Läs vidare!

Hur dricker man yerba mate?

Yerba mate är en magisk dryck, och för att förstärka mystiken måste man dricka den i rätt kärl. Matekalebasser tillverkas av en mängd olika material. De som är gjorda av keramik är de mest populära - de är bekväma att använda och lätta att underhålla. De är dock inte jämförbara med kärl tillverkade av naturmaterial. De mest traditionella är mate-kalebasser som tillverkas av den ihåliga och torkade frukten av kalebassen. Å andra sidan har krukor av trä (till exempel palo santo) underbara egenskaper.

Hur gör man en currado av yerba mate-kalebass?

Innan du använder ett yerba mate-kärl för första gången, oavsett material, är det värt att förbereda och bevara det ordentligt. Detta är särskilt viktigt för mattkalebasser gjorda av organiska material, men även keramiska kalebasser bör förberedas före första användningen. Processen för att förbereda och konservera ett yerba mate-kärl kallas curado (ibland används även namnet currado ). Detta är ett spanskt ord för något som har specialbehandlats för att göra det hårdare och mer motståndskraftigt. Det är just detta som curado handlar om - att stärka yerba mate-kärlet, att härda det och göra det mer motståndskraftigt mot väder och vind. Denna process utförs en gång. I följande text kommer vi att förklara hur man utför en currado steg för steg.

Naturlig currado av kalebass

Kalebassfrukt är det specifika material som används för att göra yerba mate-dricksbehållare. Frukten liknar en pumpa, växer snabbt och blir upp till 80 centimeter lång och 20 centimeter bred. När den torkar blir dess yttre ett tjockt, hårt skal, medan dess inre förblir ihåligt. Det träiga skalet på calabash eller calebasa har många användningsområden, ett av dem är faktiskt ett yerba mate-dricksglas. För att en naturlig kalebass ska kunna utföra sin funktion väl måste den dock förberedas väl.

Hur förbereder man en kalebass för att dricka yerba mate?

Calabaza är en riktig, naturlig frukt. När du precis har köpt ett kärl tillverkat av calabaza kan du hitta torkade partiklar av fruktkött inuti, som måste tas bort innan du förbereder och dricker yerba mate för första gången. Fruktköttet från calabazafrukten kan ge yerba mate en obehaglig bitterhet eller orsaka matsmältningsproblem. Currado av calabash-kärlet syftar därför främst till att avlägsna fruktköttet och jämna ut kärlets väggar. Hur förbereder man kalebassen för yerba mate? Det är inte svårt, men det är något tidskrävande. Häll bara torkad yerba mate i kalebassen - 1/4 till 3/4 av kärlets volym eller fyll den med använd yerba och häll vatten vid en temperatur på cirka 75-80 ° C. Drick inte denna brygd! Det kan finnas några rester av kalebassfrukten i den, som kommer att vara bitter och obehaglig att smaka. Ställ den vattendränkta torkade frukten åt sidan i ca 12-24 timmar, helst över natten. Efter denna tid tar du bort eventuell kvarvarande yerba mate från kalebassen och skrapar behållarens väggar från den kvarvarande frukten (fruktkött och frön). Det är bäst att göra detta med en sked (antingen en vanlig sked eller en speciell sked för att dribbla frukt) eller helt enkelt en bombilla. Kom ihåg att göra detta noggrant - så att du inte perforerar kalebassens väggar eller förstör metallhylsan. Var också försiktig så att du inte punkterar kalebassens inre "svans", annars kommer kärlet att läcka. Upprepa sedan proceduren med det torkade materialet och skölj sedan kalebassen med kallt vatten och låt den torka - med pipen vänd uppåt. Din kompiskalebass är klar! Den är inte bara lätt och smidig, den ser också riktigt bra ut på hyllan. Naturlig bryggning i en naturlig kalebass är essensen av yerba mate.

Förbered kalebassen för yerba mate - curado-processen i korthet:

 1. Fyll kalebassen med torkad yerba mate - ca 1/4-3/4 av volymen.
 2. Häll på varmt vatten - ca 75-80 °C.
 3. Ställ kalebassen åt sidan i ca 12-24 timmar.
 4. Töm kalebassen på den fuktiga torkade produkten.
 5. Skrapa ut eventuellt kvarvarande fruktkött och frön med en sked - gör detta noggrant men försiktigt.
 6. Upprepa punkterna 1-2 i curado-processen. Ställ kalebassen åt sidan med den vattendränkta torkan, men under en kortare period den här gången.
 7. Skölj kalebassen med kallt vatten.
 8. Ställ kalebassen åt sidan för att torka - med utloppet uppåt.
Curado

Curado av palo santo för yerba mate

Matekalebasser av palo santo- eller algarroboträ är unika och unika i sitt slag. De har ovanliga egenskaper - den aromatiska kådan som flödar i träet ger smak och arom till den infusion som finns i kärlet. Precis som kalebassfrukten är trä ett organiskt material och måste tas om hand på rätt sätt för att ett kärl tillverkat av det ska hålla så länge som möjligt. Matekalebass tillverkad av palo santo-trä måste impregneras ordentligt innan den används för första gången. Det "heliga träet" kommer att återgälda tjänsten med sin magi.

Hur förbereder man en matekalebass av trä - palo santo eller algarrobo?

När det gäller kärl gjorda av palo santo- eller algarrobo-trä är det huvudsakliga syftet med curado att stärka väggarna. Hur förbereder man dem? Vissa tror att det räcker med att skölja en kalebass av palo santo för att den ska kunna användas, men det är viktigt att förbereda den ordentligt - oskyddat trä kan lätt spricka och läcka. Curado är särskilt viktigt för osmidda yerba mate-kärl. Sprickor gör att vätska kan rinna ut. Hur förbereder man ett kärl av palo santo-trä? Innan du använder kärlet för första gången ska du skölja det ordentligt med kallt vatten för att få bort eventuella träspån och låta det torka. Smörj sedan försiktigt in väggarna med olivolja eller kokosolja av god kvalitet och försök att gnida in fettet ordentligt i träet. Låt kalebassen stå i ca 1-2 dagar så att fettet hinner absorberas ordentligt - på så sätt skyddas det underbara träet från att torka ut. Efter denna tid gnuggar du in fettet som har samlats i kärlet i väggarna igen med hjälp av en trasa eller pappershandduk. Du kan upprepa processen 2-3 gånger för bättre resultat. När fettet har absorberats sköljer du kärlet med varmt vatten och låter det torka. En yerba mate-kalebass som tillagats på detta sätt kommer att hålla längre och vara mer motståndskraftig mot yttre faktorer.

Curado av trä mate kalebasser i korthet:

 1. Skölj kärlet med kallt vatten så att eventuella träspån försvinner och låt torka ordentligt.
 2. Smörj in materons väggar med olivolja.
 3. Låt kalebassen stå åt sidan i 1-2 dagar så att fettet absorberas väl.
 4. Gnid in fettet som har samlats på botten av skålen i väggarna igen - med en trasa eller pappershandduk.
 5. Du kan upprepa punkterna 2-4 i curado-processen för bättre resultat.
 6. Skölj kärlet med varmt vatten och låt torka ordentligt.

Curado av keramisk kalebass

Det mest praktiska valet bland alla typer av kalebasser är den keramiska kalebassen. Den är bekväm att använda, lätt att diska och kräver ingen särskild skötsel - den är som en vanlig keramikkopp. Det är dock också värt att utföra en curado i det här fallet. Den keramiska currado kommer att vara den enklaste. Du kan helt enkelt skålla den keramiska kalebassen med varmt vatten innan du använder den för första gången och tvätta den med vatten och diskmedel efter hela proceduren. Gjort!

Hur tar man hand om kalebassen efter curado?

Curado är bara början på att ta hand om ett kärl. Oavsett vilket material som använts för att tillverka den måste varje behållare skötas ordentligt. Den viktigaste regeln är att inte låta överbliven yerba mate stå för länge, eftersom fukten kan ruttna och ge kärlet en obehaglig smak. En mate-kalebass av keramik kan visserligen tvättas noggrant med rengöringsmedel efter en sådan incident, men en rutten behållare av organiskt material är sannolikt inte användbar. Matekalebasser av naturlig kalebass måste torkas noggrant efter varje användning - helst med pipen vänd uppåt. Träkalebasser bör däremot alltid hållas något fuktiga - en övertorkad palo santo kan lätt gå sönder. Ett väl "välkomnat" kärl återgäldar detta genom att framhäva yerba mates underbara egenskaper. Vackert, användbart, till och med smak- och aromförstärkande när det gäller palo santo och algarrobo. Det är upp till dig. Curado är ett slags "dop" av ett kärl med själ.

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

81,00 Sk inkl. moms/1st.(162,00 Sk / kg inkl. moms)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

57,00 Sk inkl. moms/1st.(228,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel