Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Typer och smaker av yerba mate

2023-06-21
Typer och smaker av yerba mate

Elaborada, despalada, saborizada, tostada och andra... Tydligen en yerba mate, men det finns miljontals versioner. Vilka är skillnaderna mellan de olika typerna av yerba mate och vad betyder de exotiskt klingande termerna på förpackningarna? Hur smakar yerba mate från Brasilien och hur smakar den från Paraguay? Vilka är de bästa smakerna av yerba mate? Låt oss förklara!

Sammanfattning:

  1. Despalada eller elaborada?
  2. Olika smaker av yerba mate - vad hittar du i ett paket?
  3. Olika typer av yerba mate beroende på produktionsmetod
  4. Varje land har sin egen yerba mate

Despalada eller elaborada?

Marknaden för yerba mate är enorm. Det visar t.ex. det breda utbudet i vår butik, där du hittar produkter från några av de mest kända varumärkena, men även från mer nischade varumärken. Det skapas ständigt nya varumärken och designer, med nya idéer och nya infallsvinklar på ämnet. Även om varje produkt skiljer sig något från varandra har de alla en sak gemensamt - basen är en torr produkt som kommer från en enda växt, Ilex paraguariensis. Beroende på produktionsmetod, ursprungsland eller de tillsatser som kompletterar den rena torkade produkten i paketet, finns det många typer av yerba mate, som i enklaste termer kan delas in i despalada och elaborada. Skillnaden ligger i förhållandet mellan antalet blad och pinnar i förpackningen. Yerba mate despalada innehåller 90 % blad och högst 10 % pinnar, medan elaborada kan innehålla upp till 35 % pinnar. Dessa gränser är exakt definierade av den argentinska organisationen INYM - det nationella institutet för Yerba Mate. Varför är detta så viktigt? Till synes obetydliga blad och kvistar skiljer sig åt i koffeinhalt. Medan det finns ganska mycket koffein i bladen, är kvistarna praktiskt taget utan koffein, vilket är anledningen till att de anses vara mer av en "utfyllnad" och mate med många pinnar anses ha en svagare effekt. En yerba mate som helt saknar kvistar kallas sin palo, medan en torr produkt med en hög andel kvistar kallas con palo.

Olika smaker av yerba mate - vad hittar du i ett paket?

Damm

Löv och kvistar är en sak. I vissa typer av yerba mate hittar du också damm. Vissa säger att det är i dammet som den verkliga kraften finns. Dammet i yerba mate anses vara mer intensivt i smak och arom och mer kraftfullt i sina effekter. Dammet ger brygden en distinkt och stark smak. Mycket dammig yerba mate är typisk för Paraguay, medan produkter som innehåller lite eller nästan inget damm ibland märks med ordet "con bajo contenido de polvo" på förpackningen.

Verde Mate Green Frutos Tropicales

Tillsatser

Yerba mate, trots sin intensiva smak, som vanligtvis har en karakteristisk bitterhet, kombineras väl med en mängd olika tillsatser, helst naturliga, precis som mate själv. Örter, frukt i alla dess former, ätbara blommor eller kryddor som man hittar i köket varje dag passar perfekt. Tillsatserna mjukar upp smaken av yerba mate något och skapar unika kompositioner fulla av smak och arom som lockar och uppmuntrar dig att prova. Smaksatta yerba mates, berikade med tillsatser, brukar märkas compuesta (på spanska) eller composto (på portugisiska), vilket betyder "sammansättning, blandning". Nästan alla yerba mate-varumärken erbjuder kompositioner berikade med tillsatser, utöver de klassiska produkterna. Den mest populära och av många ansedd som den bästa milda kombinationen av yerba mate-smaker är "menta limon", en blandning av mynta och citron. En annan lika populär och en av de bästa smakerna på mate-te är kombinationen med stimulerande guarana. Många producenter överträffar varandra när det gäller att hitta på originella smakkombinationer. Två brasilianska märken - Verde Mate Green och Yaguar - leder vägen bland smaksatta yerba mates i vår butik, och våra mest rekommenderade yerba mate-smaker är: Verde Mate Green Frutos Tropicales, Verde Mate Green Más IQ, Yaguar Energía Guaraná och Yaguar Frutas Dulces.

Aromer

Ingen gillar konstgjorda färgämnen eller smaker. Vi tenderar att förknippa dem med ohälsosam mat. När vi vet att de finns i den produkt vi vill köpa letar vi efter alternativ - fria från aromer och färgämnen. Tyvärr stöter vi ofta på dem dagligen. Förutom frukt- och örttillsatser tillsätter yerba mate-tillverkarna även fruktextrakt, oljor eller aromer i sina produkter, och smaksatt mate kallas med det spanska ordet saborizada. Tyvärr ger tillverkarna sällan information om det exakta innehållet av aromämnen. För att undvika att köpa yerba mate med konstgjorda smaker bör du vara uppmärksam på beskrivningarna. Om du hittar ordet "arom" eller frasen "arom identisk med naturlig", bör du tänka två gånger innan du köper en sådan produkt. Det betyder att den har konstgjorda aromer. Dessa typer av yerba mate har mycket intensiva aromer. Yerba mate som har mycket frukt eller örter i sin sammansättning, men som saknar artificiella aromer, är inte lika intensiv i lukt eller smak.

Verde Mate Green Menta Limon

Olika typer av yerba mate beroende på produktionsmetod

De olika smakerna av y erba mate påverkas inte bara av de tillsatser som finns i förpackningen tillsammans med den torra produkten, utan också av själva produktionsmetoden för yerba mate. Traditionellt torkas yerba mate med rök från en rosthärd och lagras i flera månader, vilket ger en intensiv och distinkt smak med rökiga toner. Exempel på detta är yerba mate från Paraguay (t.ex. yerba mate Pajarito) eller Argentina (t.ex. yerba mate Rio Parana). Denna intensitet är inte alla förunnad, och därför har vissa producenter gått ifrån traditionen och förbättrat sin produktion genom att låta bladen från Ilex paraguariensis torkas med varmluft i stället för med rök. Sådan torkad yerba mate får beteckningen sin humo, eller på spanska, "utan rök", på förpackningen. En av de bästa typerna av lufttorkad yerba mate är den ekologiska Soul Mate från Brasilien, och en variant som berikats med guayusa - Soul Mate Orgánica Guayusa - föll oss särskilt i smaken. Bland produkterna från vissa varumärken kan du också hitta en viss ovanlig typ av yerba mate, med tillsats av tostada - detta är "rostad" yerba. De gröna bladen från Ilex paraguariensis blir mörkbruna när de rostas och yerba mate får helt nya smaknoter. Tostada påminner om kaffe eller kakao och smakar ännu bättre när den dränks i mjölk i stället för vatten. Vi rekommenderar personligen Verde Mate Green Dulcessa med tillsats av choklad, kokosflingor och mandel. Mums!

Varje land har sin egen yerba mate

Den sista faktorn som påverkar mångfalden av yerba mate-smaker är ursprungslandet. Även om alla invånare i "yerba mate-länder" dricker samma sak - en infusion gjord av bladen från Ilex paraguariensis - skiljer sig varje typ av yerba mate, beroende på ursprung, något.

Argentinska yerba mate

Argentina är ledande inom produktion och export av yerba mate. Landet är hem för några av de största yerba mate-producenterna som har gjort sig ett namn runt om i världen. Typisk argentinsk yerba mate kännetecknas av en relativt låg halt av damm och pinnar - upp till ca 30 %. Den framställs oftast med den traditionella metoden, genom kort exponering över lågorna i en eld. Ibland röks den dessutom och får vanligtvis mogna länge.

Argentinian yerba mate

Brasiliansk yerba mate

Strax efter Argentina, när det gäller produktion och export, ligger Brasilien. Det är det största landet i Sydamerika och kännetecknas av stor mångfald. Intressant nog är yerba mate praktiskt taget bara populär i södra delen av landet. I norra Brasilien är det kaffe som gäller. Lika mångskiftande som Brasilien är, lika mångskiftande är de brasilianska mate-drickarnas preferenser, vilket är anledningen till att flera typer av yerba mate har uppstått här. Den mest populära är chimarrão, som är yerba mate som malts till ett fint, mjölliknande pulver. Vid framställningen av denna typ av mate utelämnas åldringsprocessen, så att den torra produkten behåller sin saftiga gröna färg. Smaken och doften påminner om färskt gräs på en våräng. Om den torkas med rök från lägerelden får den dessutom en lätt rökig ton. Det är mycket varmt i Brasilien, så brasilianarna dricker gärna kall yerba mate - med iskallt vatten eller isbitar. Den svala, uppfriskande versionen av yerba mate kallas tereré. Det är också namnet på den typ av brasiliansk mate som under produktionen bereds på ett sådant sätt att den smakar utmärkt kall. Det finns en annan typ av mate-te från Brasilien som har blivit särskilt uppskattad av europeiska bryggare - mate green, eller grön yerba mate. Precis som chimarrão utelämnas åldringsstadiet i produktionen, så att den torra produkten behåller sin läckra gröna färg, och lufttorkning istället för rökning bidrar till en mycket mild smak. Det som hamnar i paketet är dock inte fint pulver, utan mellanstora blad, vanligtvis utan pinnar.

Brazilian yerba mate

Paraguayansk yerba mate

I Paraguay, precis som i Brasilien, dricker man helst den kalla versionen av yerba mate. När den torra produkten dränks i iskallt vatten frigörs dess värdefulla egenskaper lika bra som i varmt vatten, men det sker lite långsammare och smaken är lite mindre intensiv. Därför är de paraguayanska yerba mates starka och uttrycksfulla - framställda enligt tradition, dvs. genom torkning över eld och med hjälp av rök. De är också ofta mycket dammiga, vilket ytterligare bidrar till intensiteten.

Paraguayan yerba mate

Uruguayansk yerba mate

Även om Ilex paraguariensis också växer i Uruguay, produceras inte yerba mate i detta land av ekonomiska och affärsmässiga skäl. Trots detta älskar uruguayanerna den gröna brygden från Guarani-indianerna! De allra flesta produkter som finns tillgängliga på den uruguayanska yerba mate-marknaden kommer från Brasilien, men den "uruguayansk-brasilianska" typen av mate skiljer sig mycket från den som dricks i samba-landet. Den uruguayanska yerba mate är mer intensiv i smaken, med en viss bitterhet, men inte lika intensiv som den paraguayanska varianten. Förutom bladen innehåller förpackningen även kvistar och en hel del damm.

Uruguayan yerba mate

Det finns många olika typer av yerba mate. Alla kommer säkert att hitta något för sig själva. Det bästa sättet att ta reda på deras fantastiska effekter är att uppleva dem själv. Det är svårt att beskriva deras extraordinära smak, arom och effekter. För att hitta din smak är det en bra idé att prova olika versioner. Från mild till stark. Från smakrik till dammig. Mycket nöje!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. oec.world.

Rekommenderad

Kurupi Clasica 0,5 kg

Kurupi Clasica 0,5 kg

89,00 Sk inkl. moms/1st.(178,00 Sk / kg inkl. moms)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

84,00 Sk inkl. moms/1st.(168,00 Sk / kg inkl. moms)
Selecta Silueta 0,5kg

Selecta Silueta 0,5kg

55,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 79,00 Sk/1st.Ordinarie pris 79,00 Sk inkl. moms/1st.(110,00 Sk / kg inkl. moms)
Taragui Naranja de Oriente 0,5 kg

Taragui Naranja de Oriente 0,5 kg

120,00 Sk inkl. moms/1st.(240,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel