Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Vilken är den starkaste yerba mate? Vi kollar!

2023-02-08
Vilken är den starkaste yerba mate? Vi kollar!

Yerba mate fortsätter att locka nya entusiaster. De uppskattar bryggans vegetabla arom och den anmärkningsvärda, mångfacetterade smaken. För många är dock den stimulerande effekten av det höga naturliga koffeininnehållet det viktigaste. Man frågar oss ofta vilken som är den starkaste yerba mate. Det är svårt att ge ett rakt svar, eftersom det finns flera favoriter. Upptäck dem i vår senaste text!

Vad stimulerar i yerba mate?

Låt oss börja med att erinra om några fakta. Vad stimulerar i yerba? Vad gör yerba mate bra för stimulering? De stimulerande egenskaperna hos yerba mate beror främst på koffeinet som den innehåller. Det är en organisk kemisk förening, en purinalkaloid, som har en stimulerande effekt. Det tillför energi, stimulerar sinnet, tar bort känslor av trötthet, skärper sinnena och förbättrar koncentrationen. Källor uppger att en liter yerba mate i genomsnitt innehåller cirka 358 mg koffein. Detta är inte exakt information, eftersom koffeinhalten i yerba varierar beroende på många faktorer. Det är något mindre än i kaffe och mer än i te eller energidrycker. Vi skrev mer om koffein och dess innehåll i yerba mate här. Det finns också ytterligare två föreningar med stimulerande effekter i yerba mate - teofyllin och teobromin. Dessa ämnen gör att yerba mate har en annan effekt än kaffe - starkt stimulerande, men inte lika abrupt.

Vad beror de stimulerande egenskaperna hos yerba mate på?

Koffeinmättnaden i olika typer av yerba mate bestäms av olika faktorer. Yerba från olika märken och tillverkare kan stimulera i olika grad. Till och med olika partier av samma yerba kan skilja sig åt när det gäller koffeinhalten. Vad är orsaken till detta?

    Faktorer som påverkar koffeinhalten i yerba mate - en översikt:

  • klimatförhållanden för odling av hölle
  • den teknik som används för att bearbeta yerba mate
  • temperaturen på det vatten som används för att brygga yerba mate
  • hur lång tid det tar att brygga yerba mate

Det råder konsensus om att den bäst torkade och starkaste yerba mate tillverkas av hölle som odlas i olika ekosystem. De stimulerande egenskaperna hos yerba påverkas av klimatförhållandena på plantagen. Dessa är ett resultat av dess läge och därmed graden av solsken, medeltemperaturer och luftfuktighet samt typ och kvalitet av jordmånen. De bästa förutsättningarna för att odla yerba är ett bergsområde som ligger på en jord som är rik på mineraler som järn och fosfor och som har en nederbörd på cirka 1 500 mm per år, som ökar mellan september och februari.

Det är också viktigt att skördetidpunkten för hasseln är rätt. Mogna buskar är redo för skörd efter 4-6 år, och därefter skördas blad och kvistar från en enskild buske vart 2-3:e år eller så. Hultron som skördas mellan mars och september anses vara den mest värdefulla, både vad gäller smak och doft och vad gäller dess stimulerande egenskaper.

Anläggningens bearbetningsteknik är inte mindre viktig. Med detta menar vi torkningsmetoden, lagringsperioden, förekomsten av pinnar, damm och tillsatser. Beroende på torkningsmetod - med eld och rök eller med varmluft - får den paraguayanska hasseln olika smak- och aromkvaliteter. Smaken och aromen påverkas också i hög grad av lagringstiden - ju längre den är, desto intensivare blir yerba mate, med djup och en karakteristisk bitterhet. Längre lagringstid innebär också en starkare stimulerande effekt. Den yerba mate som innehåller mer damm anses också ha en starkare stimulerande effekt - det är här kraften ligger. De pinnar som finns i det torra teet är de så kallade "cloggers", som inte har någon stimulerande effekt. Tillsatser i form av örter eller frukt mildrar också den stimulerande effekten av yerba mate. Mer koffein finns i klassisk yerba, utan tillsatser.

Slutligen kan vi också själva påverka de stimulerande egenskaperna hos yerba mate. Koffeinhalten i bryggan påverkas av vattentemperaturen och bryggtiden, som vi själva kan kontrollera. Mest koffein avges av den paraguayanska holken när den bryggs med vatten med en temperatur på cirka 70-80 °C. Yerba mate som hälls över kokande vatten eller vatten som är för kallt bryggs dåligt och är inte lika stimulerande. En stark yerba mate tar längre tid att brygga. Om en portion av det torkade teet hälls upp flera gånger kommer varje påfyllning i följd att vara svagare när det gäller dess stimulerande egenskaper - vattnet tvättar bort koffeinet. Dessutom kommer inte ens den starkaste yerba mate att vara särskilt stimulerande om man helt enkelt häller för lite av den i matoset. Det är därför värt att anpassa mängden torkat te till den effekt man vill uppnå.

Den starkaste stimulerande yerba mate. Vad innehåller mest koffein och är det bästa stimulerande medlet?

Bland de tillsatsfria "klassikerna" hittar vi många mycket energigivande produkter. Det är värt att ta tillfället i akt att avliva den vitt spridda myten om att den starkt bittra yerba har det högsta koffeininnehållet. De två har absolut ingenting med varandra att göra. Den berömda Pajarito har till exempel en lägre koffeinhalt än till exempel den gröna och lättsmakande Verde Mate Green. Statistiskt sett kommer de starkaste yerba mate-produkterna huvudsakligen från Argentina och Brasilien. Särskilt anmärkningsvärda är Yaguar Wild Energy och Rosamonte Suave yerba. Det stämmer! Beteckningen "suave" misstolkas ofta som "mindre stimulerande". Samtidigt är det en ren smaksak. Den tidigare nämnda Rosamonte Suave är en av de yerba mates som innehåller mest koffein, och därför den mest stimulerande.

Guarana - en extra dos koffein i yerba mate

Även om typen av yerba mate inte är en av de mest stimulerande, kan lite extra energi läggas till. Ett idealiskt energitillskott som passar perfekt ihop med yerba är guarana, en frukt från Amazonasbäckenet som anses vara en av de rikaste naturliga källorna till koffein. Guarana kan tillsättas till yerba på egen hand eller så kan man köpa en färdig blandning från många tillverkare. Yerba mate-kompositioner med tillsatt guarana anses vara bland de starkaste när det gäller stimulerande potential. Om du letar efter en stark dos energi bör du definitivt intressera dig för dessa produkter. I vår butik har vi ett brett urval av de mest stimulerande yerba mates med tillsatt guarana, bland annat den brasilianska gröna yerba från Verde Mate Green - Energía Guaraná. Vilka andra yerba mates med guarana är de starkaste och vi rekommenderar att du uppmärksammar dem? Bland favoriterna finns: den argentinska CBSé Energía Guaraná, den brasilianska härledda men argentinsk producerade Yaguar Energía Guaraná och den intensiva, rökiga Paraguayanska Guarani Energia con Guarana. Alla kännetecknas av en mycket hög koncentration av koffein. Paraguayan El Fuego anses vara den starkaste yerba mate som finns på marknaden. Torkad med eld och rök enligt den traditionella barbacuá-metoden stimulerar den intensivt och länge. El Fuego Energy Guarana är särskilt anmärkningsvärd här, eftersom den inte bara innehåller den stimulerande guarana, utan även guayusa - den ecuadorianska "kusinen" till yerba mate, som tillför en tredje dos koffein till kompositionen.

Vilka är de starkaste yerba mate på marknaden?

Behöver du en stor dos energi och undrar vilken yerba mate som är mest stimulerande? Bland de starkaste yerba mates hittar du både traditionell yerba och yerba med särskilda stimulerande ingredienser. Förutom de märken som nämns ovan ger till exempel den ekologiska Soul Mate Despalada en utmärkt stimulans. Yerba mate av märket Taragui (särskilt Taragüi Energia) har ett högt koffeininnehåll. De mest stimulerande yerba mates från Paraguay är Selecta, Guarani och El Fuego. Vi rekommenderar att du provar dem och ser själv hur underbart stimulerande de är!

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 41,00 Sk/1st.Ordinarie pris 57,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

80,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 80,00 Sk/1st.Ordinarie pris 100,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel