Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Vad är yerba mate?

2024-05-10
Vad är yerba mate?

Det finns en dryck med extraordinära stimulerande och hälsofrämjande egenskaper som upptäcktes redan av de gamla indianerna. Yerba mate är en infusion gjord på blad och kvistar från Ilex paraguariensis. För Guarani-indianerna var det som te för den moderna människan. Idag är egenskaperna och smaken hos yerba mate kända över hela världen. Européerna blir också mer och mer förtjusta i denna extraordinära dryck från Sydamerika. Vad är yerba mate? Hur man förbereder det och hur man dricker det? Hur smakar yerba mate? Vi har samlat all den viktigaste informationen om mate-te i dagens artikel!

Sammanfattning:

 1. Vad är yerba mate? Var kommer yerba mate ifrån?
 2. Guarani-indianerna. Pionjärer inom yerba mate
 3. Yerba mate och jesuiterna
 4. Yerba mate. En integrerad del av latinamerikanernas liv
 5. Hur fungerar yerba mate?
 6. Yerba mate. Nyttigare än kaffe
 7. Yerba mate för viktminskning
 8. Vad smakar yerba mate som?
 9. Yerba mate. Hur kommer man igång?

Vad är yerba mate? Var kommer yerba mate ifrån?

Yerbamate är de torkade bladen av Ilex paraguariensis, en växt av järnekssläktet, som används för att göra en aromatisk infusion med högt koffeininnehåll, näringsämnen, vitaminer och mineraler. Växten finns i Paraguay och de subtropiska områdena i Argentina och Brasilien. Det är i dessa tre länder och i angränsande Uruguay som yerba mate är mest populärt och dricks dagligen av en betydande del av befolkningen. När det gäller odling har järnek höga krav. Växten föredrar låglänta platser med hög luftfuktighet. En nederbörd på 2.500 mm per år och en medeltemperatur på ca 20°C är en förutsättning. Lämpliga markkriterier är inte mindre viktiga. Det förutsätts att jorden där Ilex paraguariensis växer ska innehålla lera och sand, ha en lätt sur reaktion och vara rik på kalium. Det är därför som det trots upprepade försök hittills inte har varit möjligt att introducera yerba mate i andra regioner i världen.

Guarani-indianerna. Pionjärer inom yerba mate

De extraordinära egenskaperna hos Ilex paraguariensis upptäcktes av Guarani-indianerna långt före den europeiska koloniseringen. Genom att tugga på växtens blad kunde de lindra hunger, förbättra koncentrationen och öka energin. Yerba mate visade sig vara särskilt fördelaktigt under jakt eller skärmytslingar mellan stammarna. Det är inte förvånande att den började omges av en nästan gudomlig kult och att dess konsumtion fick karaktären av en religiös ceremoni. Ursprunget till att yerba mate dök upp på jorden blev till och med en del av Guarani-mytologin. De trodde att den mirakulösa växten var en gåva från gudinnorna Yari och Arai. Det sägs att de dök upp i mänsklig form på jorden, där de blev attackerade av en jaguar när de gick i djungeln. Deras räddare visade sig vara en jägare vid namn Guarani. Belöningen för räddningen var ett järneksträd, som dagen därpå oväntat växte upp precis under hans hydda. Från den stunden blev växten och dess livgivande blad en symbol för vänskap och broderskap bland indianerna.

Yerba mate och jesuiterna

Kolonisatörernas ankomst från Europa förknippades i allmänhet med en massförstörelse av den inhemska kulturen. Guarani-indianerna hade dock mycket tur. Allt tack vare jesuiternas ankomst. Till skillnad från den spanska kronan bedrev missionärerna en fredlig evangeliseringsverksamhet. Deras verksamhet var inriktad på att etablera och driva så kallade reduktioner. I de bosättningar som låg mitt i de otillgängliga tropikerna främjade de ett politiskt system som byggde på gemensamt arbete och rättvis fördelning av rikedomar. Munkarna intresserade sig också för yerba mate. De uppskattade dess välgörande egenskaper och införde många förbättringar av odlingstekniken. Detta gjorde att de kunde öka avkastningen och därmed exportera överskottet av yerba mate till andra provinser. Bryggans berömmelse spred sig snabbt bland conquistadorerna. Populariteten för Ilex paraguariensis växte stadigt och slog gradvis rot i den lokala kulturen. Under självständighetskampen i början av 1800-talet växte yerba mate till att bli en symbol för den nationella identiteten i de framväxande länderna. Detta uttrycks t.ex. i arketypen gaucho, som är central i den argentinska traditionen. Figuren av den frihetsälskande nomadiska boskapsskötaren från landets södra gränstrakter avbildas än idag med ett oskiljaktigt kärl fullt av livgivande yerba mate.

Yerba mate. En integrerad del av latinamerikanernas liv

Yerba mate är en integrerad del av latinamerikanernas identitet och dagliga liv ända fram till våra dagar. Inte undra på att det finns så många plantager i det relativt smala område där växten finns. Deras antal når nu flera tusen. Enligt statistiken är Uruguay ledande när det gäller konsumtion av mate-te. Den årliga konsumtionen av yerba mate per capita där är nästan 9 kilo! Strax bakom kommer Argentina med cirka 6,5 kilo per person och år. Pallen avrundas av Paraguay med cirka 2,5 kilo per person. Brasilianarna är också förtjusta i yerba mate, men det är inte populärt i hela landet. Mateproduktionen är koncentrerad till fyra provinser i södra Brasilien - Parana, Rio Grande, Santa Catarina och minst i Mato Grosso do Sul. I norra delen av landet har kaffeproduktionen tagit över, och många människor i de norra regionerna vet inte ens vad yerba mate är. Det är därför inte konstigt att entreprenörerna där fokuserar på att sälja råvaran utomlands. Sedan många år tillbaka är Brasilien tillsammans med Argentina världsledande när det gäller export av yerba mate. Strax bakom dem ligger Paraguay. Och vart skickas mate oftast? Högst upp på listan har vi Uruguay och länder i Mellanöstern: Syrien och Libanon. Spanien är den europeiska importledaren, på grund av det stora antalet latinamerikanska invandrare som bor där. Därefter följer Tyskland, Frankrike och Polen. Dessa länder uppvisar den högsta tillväxten i försäljningen av yerba mate. Vi erkänner utan blygsamhet att detta också beror på vår onlinebutik. Utan tvekan har några av er upptäckt yerba mate genom oss!

Hur fungerar yerba mate?

Den växande populariteten för yerba mate utanför dess hemkontinent beror på dess många fördelaktiga egenskaper. Den torra produkten kännetecknas av en hög koffeinkoncentration, liknande den som finns i kaffe. Ett antal ytterligare ingredienser är också viktiga. Att dricka yerba mate ger kroppen en uppsättning vitaminer och bland annat riboflavin, krom, kalium och zink. Infusionen stimulerar musklernas och hjärtats arbete, stöder ämnesomsättningen, ökar den intellektuella prestationen och eliminerar trötthet. Det enorma innehållet av antioxidanter innebär i sin tur att immunsystemets försvarsmekanismer stimuleras. Mate-drickare blir mindre ofta sjuka. Yerba mate används också ibland som ett naturligt stimulerande medel för idrottare. Infusionen vidgar blodkärlen och förbättrar cirkulationen, vilket ökar kroppens prestationsförmåga under fysisk ansträngning. Studier som genomförts under de senaste åren tyder på att yerba mate kan ha en hämmande effekt på utvecklingen av Alzheimers sjukdom. Dessutom ser forskarna ett möjligt samband mellan intag av yerba mate och en långsammare nedbrytning av glukos. Detta skulle tyda på en positiv effekt av infusionerna i kampen mot diabetes.

Yerba mate. Hälsosammare än kaffe

Som vi nämnde ovan har yerba mate ett koffeininnehåll som liknar kaffe. Samtidigt har fler och fler kaffedrickare bytt till mateinfusionen under de senaste åren. Vad är orsaken till detta fenomen? Medicinska myndigheter är inte i tvivel: yerba mate är helt enkelt hälsosammare! Koffeinet absorberas långsammare, men på ett mer balanserat sätt. Detta leder till en mindre intensiv, men stabilare och mer långvarig stimulanseffekt. Detta eliminerar den obehagliga konsekvensen av att dricka kaffe i form av en plötslig energiutbrott och den efterföljande känslan av svaghet. Det har också att göra med mineral- och näringsrikedomen hos yerba mate. Växten innehåller fler ingredienser som är värdefulla för hälsan och lätta för kroppen att tillgodogöra sig. Det är inte konstigt att de som har provat yerba mate sällan går tillbaka till "lilla svarta".

Yerba mate för viktminskning

Bland de obestridliga fördelarna med yerba mate är det faktum att infusionen hjälper till att gå ner i vikt. Dess regelbundna konsumtion stöder ämnesomsättningen och har en stimulerande effekt på metaboliska processer i vår kropp. Dessutom "lurar" infusionen kroppen att känna sig mättad. Genom att dricka mate-te kommer vi säkert att få det lättare att avstå från godis och andra feta snacks. För att stödja en viktminskningsbehandling är det värt att intressera sig för yerba mate-produkter som är särskilt avsedda för att tappa kilo. Dessa produkter betecknas med den spanska termen silueta, som betyder "silhuett". I deras sammansättning, förutom yerba mate, kan vi hitta en sammansättning av örter som stöder ämnesomsättningen. Kunderna i vår onlinebutik väljer oftast Guarani Silueta, Verde Mate Green Silueta och Regulase.

Hur smakar yerba mate?

"Hur smakar yerba mate?" Det är frågan som ställs av personer som tänker prova mate för första gången. Kommer smaken att passa dem, eller kommer den att vara för bitter och intensiv? Kraft och bitterhet är de smaker som oftast förknippas med yerba mate, men sanningen är att ingen yerba mate är den andra lik. Varje art och varumärke smakar olika, vilket påverkas av ett antal olika faktorer. Den första av dessa är bearbetningsmetoden. Traditionell yerba torkas med rök över en speciell rostare. Som ett resultat har brygden faktiskt en intensiv, något bitter smak, som kan verka för stark för nybörjare. Situationen är annorlunda med grön yerba mate. Varmluft används vid bearbetningen av denna typ av mate. Den torra produkten behåller sin fräscha, gräslika färg och milda, ekologiska smak. Det är just grön yerba mate som rekommenderas för början av ett mateistäventyr. En annan punkt är förekomsten av tillsatser. Yerba mate passar bra med örter och frukter, som dämpar den intensiva smaken och tillför intressanta, originella toner. De allra flesta välkända varumärken erbjuder produkter som är rika på olika ingredienser.

Hur kan man förbättra smaken av yerba mate?

Om du tyckte att smaken av mate var för intensiv när du först provade den, är inget förlorat! Det finns många alternativ. Du kan t.ex. byta till mer delikata yerba mates, märkta suave (ordet betyder "mild" på spanska) eller yerba mates med tillsatser. Det är inte nödvändigt att köpa färdiga blandningar. Om du redan har bestämt dig för en klassisk mate utan tillsatser, men den är för bitter för dig, kan du själv lägga till fruktbitar eller torkade och färska örter i den. Yerba mate är den perfekta basen för kulinariska experiment! Den bittra och intensiva smaken av mate kan också mildras genom att tillsätta sötningsmedel - honung, stevia, socker eller dess hälsosammare ersättare som xylitol eller erytritol. En annan viktig fråga är mängden torkad produkt. Tillverkarnas rekommenderade portioner kan visa sig vara för mycket för nybörjare som dricker yerba mate. Det är inte synd att börja med att hälla en tesked av de torra bladen i mate-koppen, istället för 1/4 av behållarens volym som vanligtvis rekommenderas. Det är också viktigt att hålla ett öga på temperaturen på vattnet som yerba mate hälls med. Den optimala vattentemperaturen ligger mellan 70-80°C. För varmt vatten kan skålla järnekbladen och göra infusionen mycket bitter, medan kallare vatten gör att yerba mate smakar mildare, men också avger sina egenskaper mindre lätt.

Yerba mate. Hur kommer man igång?

För att smaka yerba mate behöver vi först och främst den torra produkten själv. Den är ganska pulverformig, så det bildas en hel del pulver när den kommer i kontakt med vatten. För att åtgärda detta behövs ett filterrör med en sil - bombilla -. En speciell behållare - mate gourd - gjord av keramik, urholkad kalebassfrukt (även kallad calabaza) eller trä (vanligtvis palo santo) är också användbar. I vår yerba mate-butik online hittar du allt du behöver för att sippa på din brygd. Om du precis har börjat med yerba mate är det bäst att köpa ett startpaket som innehåller en uppsättning tillbehör. Om du vill veta mer om yerba mate, se till att kolla in våra blogginlägg:Källa till information:

 1. Wikipedia: Yerba mate, Mate.
 2. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
 3. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate-A Long but Current History, Nutrients, 2021.
 4. P. M. Bortoli et al, Ilex paraguariensis: Potential antioxidant on aluminium toxicity, in an experimental model of Alzheimer's disease, Journal of Inorganic Biochemistry, 2017.
 5. A. Alkhatib et al, Functional Foods and Lifestyle Approaches for Diabetes Prevention and Management, Nutrients, 2017.
 6. B. Sarriá et al, Yerba mate may prevent diabetes according to a crossover, randomized, controlled study in humans, Proceedings of The Nutrition Society, 2020.
 7. statista.com.
 8. oec.world.

Rekommenderad

Yerba Verde Mate Grön Silueta 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Silueta 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Regulase 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Regulase 0,5kg

122,00 Sk inkl. moms/1st.(244,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Silueta 0,5 kg

Guarani Silueta 0,5 kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel