Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate i ett nötskal. Kolla in vår guide för nybörjare!

2023-03-22
Yerba mate i ett nötskal. Kolla in vår guide för nybörjare!

Vill du börja ditt yerba mate-äventyr men vet inte var du ska börja eller vad du ska välja? Oroa dig inte! Vi finns här för att svara på alla dina frågor, ge dig råd om de bästa produkterna och hjälpa dig att reda ut dina tvivel! Vi har förberett en miniguide för att förklara allt det grundläggande om yerba mate. Var lugn, vi vill inte bombardera dig med en enorm mängd information - det här kommer att vara en kondenserad form av kunskap om Guarani-indianernas bryggeri. Du kan läsa resten på vår blogg. Så, ska vi sätta igång?


Sammanfattning:

  1. Vad är yerba mate?
  2. Vilka typer av yerba mate finns det?
  3. Vilka är de nödvändiga tillbehören för att brygga och dricka yerba mate?
  4. Hur brygger man yerba mate?
  5. Drick yerba mate, skål!

Vad är yerba mate?

Låt oss börja från början. Vad är yerba mate? Du kanske redan har hört talas om det. Kanske dricker din vän, syster eller granne det och du undrar hur denna märkliga, leriga dryck smakar, som dricks i en rund kopp med ett konstigt metallsugrör? Varför förbereder yerba mate-älskare bryggan med smörjelse och dricker den som om det vore naturens största mirakel? Därför att det är det! Yerba mate är en infusion som görs av torkade och krossade blad (och kvistar) av hölle (latin: Ilex paraguariensis), en växt som endast finns i Sydamerika, på gränsen mellan fyra länder: Brasilien, Paraguay, Argentina och Uruguay. För hundratals år sedan beboddes detta område av guaraniindianerna och de var de första som upptäckte växtens fantastiska egenskaper. De märkte att de genom att tugga blad av växten fick mer energi, inte kände sig trötta, deras sinnen skärptes, deras koncentration förbättrades och de kände sig mycket mindre hungriga. Denna effekt visade sig vara mycket användbar under dagslånga vandringar och jaktresor. Senare började indianerna göra en infusion av växtens torkade blad - en bitter, sammandragande och intensivt örtrik dryck som blev en del av deras dagliga liv. På 1600-talet anlände jesuiterna till Sydamerika och intresserade sig för indianernas liv. De kan därför inte ha undgått att lägga märke till örtbryggan, som guaranierna omgav med en nästan religiös kult. Jesuiterna blev förälskade i yerba mate och såg till att den blev känd även utanför Sydamerika. I dag är yerba mate en integrerad del av den latinamerikanska folkets kultur, som älskar att dela mate med alla - familj, vänner och till och med främlingar. Yerba mate är en "vänskapsbrygga" och en sann livsstil! Yerba mate har blivit känd främst för sina stimulerande egenskaper, som beror på det koffein den innehåller. Det är ett helt hälsosamt och naturligt alternativ till kaffe och konstgjorda energidrycker. Detta är dock inte alla dess fördelar. Den är också rik på vitaminer, mineraler och andra organiska föreningar, vilket gör den utmärkt för hela kroppens funktion.

Du kan läsa mer om yerba mates egenskaper på vår blogg - Yerba mate - egenskaper. Vad är den gröna drycken från Sydamerika?

Letar du efter en yerba mate att börja med? Kolla in våra yerba mate-startpaket!

yerba mate-satser

Varje land har sina egna seder och bruk, vilket är anledningen till att bryggan tillagas lite olika i varje "mate-land", även om den alltid framställs av samma växt - Ilex paraguariensis. Det som är konstant är tillagningsmetoden, de nödvändiga tillbehören och den betydelse den har för det latinamerikanska folket. Så undrar du vilka typer av yerba mate det finns, hur man dricker bryggan och vad du behöver för att börja ditt äventyr? Läs vidare!

Vilka typer av yerba mate finns det?

Det finns flera olika typer av yerba mate, beroende på ursprungsland och den torkade produktens egenskaper, relaterade till produktionsmetoden och de olika tillsatserna.

Typer av yerba mate enligt ursprungsland:

  • Argentinsk yerba mate - är den mest "klassiska" typen av yerba mate, vanligtvis torkad enligt den traditionella metoden med kortvarig exponering för eldslågorna, ibland dessutom rökt. Den genomgår vanligtvis en lång lagringsperiod, vilket ger den en mer raffinerad och harmonisk karaktär. Den torkade produkten innehåller medelskurna blad, en hel del pinnar och lite damm. Exempel på yerba mate-märken:
  • Brasiliansk yerba mate
  • -
  • Här dricks yerba mate på flera olika sätt
  • :
    • mate green - grovt skurna blad av Ilex paraguariensis, praktiskt taget fria från kvistar och damm. Denna yerba mate är varm lufttorkad och inte lagrad, vilket gör att den behåller sin saftiga gröna färg och sin friska, milda smak. Ett utmärkt alternativ för att starta ditt yerba mate-äventyr! Exempel: Verde Mate Green,
    • chimarrão - yerba mate som mals till ett mycket fint damm, som nästan liknar mjöl. Den har en saftig grön färg och för att tillreda och dricka den behöver du ett speciellt kärl (cuia) och en bombilla med ett mycket fint filter (bomba). Exempel: Verde Mate Green Chimarrao,
    • tereré - kall yerba mate. Vid tillverkningen bereds den torra produkten på ett sådant sätt att den smakar utmärkt när den dränks i både varmt och iskallt vatten. Exempel: Verde Mate Green Terere;
  • Yerba mate från Paraguay - är ganska fint malda blad, med en hel del pinnar och damm. Den mest utmärkande smaken är intensiv, bitter och sammandragande, vilket beror på att den torkas med eld och rök. Paraguayansk yerba mate är en av de starkaste när det gäller smak och effekt, vilket är anledningen till att vi rekommenderar den till mer avancerade mate-drickare. Exempel: Guarani, El Fuego
  • ;
  • Uruguayansk yerba mate är finskurna blad med mycket damm (och ibland lite kvistar). Uruguayansk yerba mate kommer faktiskt vanligtvis inte från Uruguay - på grund av den ogynnsamma ekonomiska situationen produceras ingen yerba mate i landet utan den importeras från Brasilien. Brasiliansk yerba mate som är avsedd för den uruguayanska marknaden har vanligtvis märkningen "Tipo PU1" på förpackningen. Exempel: Armino Clasica, Canarias

Typer av yerba mate enligt tillsatser:

Du kan läsa mer om olika typer av yerba mate på vår blogg - Types of yerba mate - what true mate lovers drink?

Ordlista över de termer som oftast förekommer på yerba mate-förpackningar:

  • elaborada, elaborada con palo eller bara con palo - yerba mate som förutom bladen (och stoftet) innehåller en hög andel pinnar (cirka 35 %);
  • elaborada despalada, elaborada sin palo eller bara despalada - yerba mate utan eller med en liten andel pinnar (högst 10 %);
  • chimarrão - yerba mate som mals till ett mycket fint damm. Denna typ av mate dricks i Brasilien;
  • seleccion especial - speciellt utvald yerba mate, tillverkad av blad av högsta kvalitet från Ilex paraguariensis;
  • tostada - rostad yerba mate. Ilex-bladen rostas i en speciell ugn, vilket gör dem mörkare, bruna i färgen och ger dem en karakteristisk smak och arom. Noter av spannmålskaffe och choklad är märkbara i den infusion som görs av denna typ av torkat te. Yerba mate tostada smakar också mycket bra när den infunderas med mjölk i stället för med vatten;
  • cocido - yerba mate i tepåsar eller i snabbform.
Yerba mate accessories

Vilka är de nödvändiga tillbehören för att brygga och dricka yerba mate?

Om du redan har lyckats välja din första yerba mate att börja med är det dags att skaffa de tillbehör som behövs för att brygga och dricka den. Vad behöver du?

  • Bombilla - är ett särskilt filtreringsrör vars funktion är att skilja bryggan från grynen. Det är avslutat med ett filter som stoppar blad och kvistar under drickningen så att de inte kommer in i munnen. De mest mångsidiga är bombillas gjorda av rostfritt stål. För början av ditt yerba mate-äventyr rekommenderar vi Mercedes bombilla.
  • mate gourd
  • är ett
  • specialformat kärl i vilket bryggan förbereds. Mates är gjorda av olika material och har olika former, så det finns flera typer av dem
  • :
    • palo santo - ett kärl tillverkat av det "heliga träet" från palo santo, som har "magiska" egenskaper. Yerba mate som framställs i ett sådant kärl får en unik smak och arom;
    • Kalebass - ett kärl tillverkat av kalebassens naturliga frukt. Liksom palo santo "ger kalabasen tillbaka" sin unika smak och arom till yerba mate-bryggan. Du kan läsa mer om calabashes här;
    • Guampa - detta är en speciellt formad mate-kalebass som används för att dricka den kalla versionen av yerba mate - tereré. Ursprungligen är guampas gjorda av tjurhorn, men du kan också hitta guampas gjorda av palo santo, kalebass eller keramik;
    • Keramiska mate-kurvor - detta är den mest populära typen av yerba mate-kärl. De är relativt billiga, finns i många olika utföranden och färger och är dessutom lätta att underhålla - du kan sätta dem i diskmaskinen och tvätta dem med rengöringsmedel utan att behöva oroa dig. Till skillnad från en kalabas eller ett palo Santo-kärl kommer en keramisk matekurv inte att ruttna om du glömmer att slänga överbliven yerba mate. På grund av deras form, som liknar en naturlig kalebass, kallas keramiska matte-kurvor ofta också för kalebass;
  • Andra tillbehör - bombilla och mate-kalebass är de grundläggande verktygen för att brygga och dricka yerba mate, men detta kan underlättas med några ytterligare tillbehör, t.ex:
    • Bombilla-rengörare - en specialtråd som är belagd med ett material som gör det möjligt att rengöra bombilla i svåråtkomliga vinklar och vrår;
    • Yerba mate-skopa - en träsked som gör det lättare att mäta ut rätt mängd torkad produkt;
    • Korkunderlägg - skyddar ytan på bänkskivan där man placerar mate-kalebassen från värmeeffekter;
    • Termometer - gör det lättare att mäta vattentemperaturen, vilket är mycket viktigt vid bryggning, som du kommer att läsa senare i den här artikeln;
    • Termos - gör det mycket lättare att dricka yerba mate utanför hemmet - på jobbet, i skolan, på universitetet eller på resan. Vi rekommenderar särskilt Yerbomos, som kombinerar de tre funktionerna kärl, termos och bombilla;
    • yerbera - yerba mate-dosa, som underlättar förvaring av den torkade mate. Metallburken skyddar den torkade produkten från väderlek, solljus, fukt och andra faktorer som kan påverka smaken och aromen av yerba mate.

Hur brygger man yerba mate?

Du har redan fått din första yerba mate, mate-kurv och bombilla - nu är det dags att förbereda bryggningen! Att brygga yerba mate är en slags ritual, så det är värt att komma ihåg några regler. Oroa dig inte, det är inget svårt med det och du kommer snart att få in vanan!

Hur brygger man yerba mate? Fyra enkla steg:

  1. Häll den torkade produkten i mate-kalebasset. Börja med en mindre portion, cirka 15 g (2-3 teskedar), sedan kan du gradvis öka mängden.
  2. Gör en "hög" av yerba mate - skaka kalebasset kraftigt och luta det något så att den torkade produkten sitter på kärlets ena vägg.
  3. Placera bombilla på "högen", med filtret nedåt - så att det rör vid botten av kärlet.
  4. Häll vatten i kärlet. Sikta på den plats där det finns minst mängd yerba mate. Mycket viktigt: häll inte kokande vatten över den torra produkten. Vatten som är för varmt skållar bladen och gör infusionen väldigt bitter och yerba yerba förlorar sina värdefulla egenskaper. Den optimala temperaturen för att brygga yerba mate är cirka 70-80 °C.

Vill du bli en sann mästare i yerba mate-bryggning? Läs vårt blogginlägg: Bryggning av yerba mate. En guide för nybörjare. Och från den här artikeln kommer du att lära dig hur du brygger yerba mate när du inte har en kalabas och bombilla nära till hands.

Metoder för att brygga yerba mate

Grunderna för att brygga yerba mate är en sak, och när du väl behärskar dem kan du börja experimentera. Det visar sig att mate-te kan drickas på en mängd olika sätt:

  • Traditionellt - yerba mate hälls över varmt vatten med en temperatur på cirka 70-80 °C;
  • tereré - kall yerba mate. Istället för varmt vatten används kallt vatten och ofta tillsätts isbitar. Vattnet kan ersättas med fryst juice. Den kalla versionen av yerba mate är mycket uppfriskande och är särskilt god under varma dagar;
  • cocido - yerba mate i tepåsar eller i löslig form. Den kan vanligtvis hällas i kokande vatten;
  • tostada - rostad yerba mate. Den kan hällas över vatten, vatten med tillsatt mjölk eller ersätta vattnet helt med mjölk. Vegetabilisk mjölk fungerar också mycket bra;
  • Experimentell - det som Ilex paraguariensis har gemensamt är att den kombineras mycket bra med olika smaker. Således kan fruktbitar, torkade citrusskal, färska örter och till och med sötningsmedel tillsättas i yerba mate-kärlet. Vatten kan ersättas med fruktjuice, mjölk eller till och med öl. Möjligheterna är många och det är värt att experimentera på egen hand på jakt efter din egen smak!

Drick yerba mate, skål!

Med denna dos av kunskap kan du ge dig ut på ditt yerba mate-äventyr! För att lära känna de olika smakerna bättre rekommenderar vi yerba mate-provsetterna att börja med - med prover förpackade i 50 g. På så sätt får du inte bara lära känna de olika märkena, utan också de olika typerna av yerba mate - från de klassiska, örtiga och fruktiga till de starkast stimulerande typerna. På så sätt blir det lättare att välja yerba mate i en fullstor förpackning senare.

Ett optimalt alternativ för att börja är också att välja ett startkit med yerba mate och tillbehör, och om du vill dricka yerba tillsammans med någon annan - rekommenderar vi yerba mate-set för par där alla produkter är dubbla.

Är du redo för ett möte med yerba mate? Ta din mate-kalebass och bombilla i handen och njut av det goda i den guarani-indiska bryggan. Skål!

pixel