Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Bryggning av yerba mate-te. En guide för nybörjare

2023-06-07
Bryggning av yerba mate-te. En guide för nybörjare

Många av våra kunder frågar oss hur man brygger yerba mate? Vilken är den bästa temperaturen för mate-te? Särskilt i början av äventyret med denna sydamerikanska dryck kan det verka lite komplicerat. Men skenet bedrar och det visar sig att konsten att brygga yerba mate är mycket enkel och snabbt blir en vardagsrutin.

Sammanfattning:

  1. Yerba mate - hur man brygger? Guarani-indianernas traditioner
  2. Vad behöver du för att brygga yerba mate?
  3. Bryggning av yerba mate-te steg för steg
  4. Att brygga yerba mate är så enkelt!

Yerba mate - hur brygger man? Guarani-indianernas traditioner

Yerba mate verkar vara mycket lik te. Men låt inte utseendet lura dig. Te är en infusion som görs av bladen från Camellia sinensis, en växt som härstammar från Asien. Yerba mate är en infusion gjord på växten Ilex paraguariensis som växer i gränstrakterna mellan fyra sydamerikanska länder: Paraguay, Brasilien, Argentina och Uruguay. Även om yerba mate och te inte är samma sak, har de en hel del gemensamt - båda dryckerna är infusioner av torkade och krossade växtblad och dricks vanligtvis varma. Att tillreda te är enkelt. Du behöver två saker - en kopp och en vattenkokare. Lägg bara tepåsen i koppen, häll över kokande vatten och vänta några minuter tills det har dragit. Du kan också använda en tebryggare om du dricker lösviktste, men det är inte nödvändigt om du inte har något emot att få bladen i munnen. Med yerba mate är det lite mer komplicerat, men många saker kan förenklas. Komplikationen härrör från en ritual som har sitt ursprung i Guarani-indianernas traditioner. De är de första som upptäckte egenskaperna hos Ilex paraguariensis och för hundratals år sedan drack de en infusion av dess torkade blad. Det som är viktigt när man dricker yerba mate är vilka verktyg man använder för att förbereda den och hur man förbereder de torkade bladen innan bryggning. Vattnets temperatur är också viktig vid tillagningen av yerba mate. Allt detta skapar en aura av mystik kring kulturen att dricka och brygga mate, och tillför en nypa magi. Så om du vill hålla dig till den traditionella metoden för att brygga yerba mate finns det några regler att följa.

Vad behöver man för att brygga yerba mate?

Uppmuntrad av dina vänners berättelser och många artiklar om yerba mate undrar du - hur man brygger det? Innan du förbereder ditt första mate-te måste du skaffa några viktiga verktyg:

Matekalebass - det är en profilerad kopp där du kan tillreda och dricka yerba mate. Guarani-indianerna drack en infusion i kärl gjorda av kalebassens trä, torkade och urholkade frukt. Du kan fortfarande köpa sådana kalebasser. Du kan också köpa mate-kalebasser av trä - palo santo eller algarrobo. Naturliga kärl av kalebass eller trä har många fördelar. De är handgjorda och unika, ekologiska och de påverkar dessutom infusionens smak och arom genom att tillföra mycket intressanta och unika toner. Å andra sidan är kalebasser av organiskt material mindre hållbara och måste skötas ordentligt. För närvarande är keramiska mate-kalebasser och kalebasser de mest populära och lättillgängliga.

Bombilla är ett metallrör som avslutas med ett filter som separerar brygden från kaffesumpen. Torkad yerba mate är mycket finare än klassiskt te, vilket gör det obehagligt att dricka mate utan bombilla - de små bitarna av blad och kvistar fastnar på tänderna och irriterar halsen. Det var anledningen till att Guarani-indianerna började dricka sin infusion genom ett bambu- eller vassstrå, som senare ersattes av en bombilla i metall. Idag kan man köpa bombillor tillverkade av bambu, trä och olika typer av metall - rostfritt stål, nickel, alpacka eller silver. Dagens bombillor är också utrustade med olika filter - beroende på typen av yerba mate, bryggmetoden och drinkarnas behov.

En bombilla, precis som en mate-kalebass, behöver ordentlig skötsel för att hålla så länge som möjligt. För att tvätta den ordentligt kan det vara bra att använda ett särskilt rengöringsmedel.

Du kan infusera yerba mate många gånger, så det är också värt att köpa en termos, även om det inte är en skyldighet. Då sparar du tid på att koka vatten före varje upphällning, och det blir också lättare att ta med drycken - på resan eller till skolan/arbetet. Det finns ett stort utbud av termosar med olika funktioner i vår shop - kolla in kategorin "Prylar och extra tillbehör för yerba mate".

För bryggning av yerba mate kan en termometer eller en vattenkokare med inbyggd termometer också vara användbar för att noggrant mäta vattnets temperatur.

Slutligen, den viktigaste punkten: att välja rätt typ av yerba mate. En torkad mate med hög dammhalt är stark i smak och effekt, medan en mate som består av praktiskt taget bara blad är mycket mildare. Pinnarna är "fyllnadsmedlet", så ju färre de är, desto mer stimulerande blir brygden. Smaken på yerba mate påverkas också av hur växterna torkas. Mate som torkas med varm luft är mild i smaken och inte lika bitter som rökt yerba mate.

Mate gourd and kettle with boiling water

Bryggning av yerba mate-te steg för steg

Enligt den traditionella metoden består bryggningen av mate av flera steg:

Steg 1. Det första steget är att hälla den torkade mate i mate-kalebassen. Mängden beror på hur stark infusion du vill göra. Vanligtvis bör du hälla ca 1/4-3/4 av kalebassens volym. Men det är känt att ju mer torkad mate du använder, desto starkare blir din infusion, så i början kan du börja med att hälla i 2-3 teskedar malda blad (det är cirka 15 g torkad mate).

Steg 2. Nästa steg, enligt traditionen, är att täcka mate-kalebassen med handen och vända den upp och ned, och sedan skaka den. På så sätt stannar en del av dammet kvar på handen och täpper inte till filtret i bombillan senare. Om du väljer yerba mate utan kvistar och damm kan du hoppa över detta steg.

Steg 3. När du har vänt din mate-kurv till dess ursprungliga position, luta den i en vinkel så att en "hög" av den torkade mate bildas på en vägg av kalebassen och botten av kärlet exponeras.

Steg 4. Placera bombilla på högen, med filtret nedåt - så att det vidrör botten av matekalebassen.

Steg 5. Luta försiktigt matekalebassen till upprätt läge och se till att den torkade mate inte täcker botten.

Steg 6. Häll en liten mängd kallt vatten över yerba mate, sikta på den otäckta botten av mate-kalebassen och vänta tills vätskan har sugits in i de torkade bladen.

En liten utvikning: fenomenet att vatten på ett mystiskt sätt "försvinner" i de torkade bladen på yerba mate kallades tidigare för "Sankt Thomas sippor". Legenden härstammar från jesuiterna, som kom till Sydamerika efter de spanska conquistadorernas erövring av kontinenten. Jesuiterna spred kristendomen bland indianerna, som vid någon tidpunkt började blandas med ursprungsbefolkningens tro. De började tro att det var Sankt Thomas som förde växten Ilex paraguariensis till världen och visade den för Guarani-folket. Den första klunken yerba mate var därför en "gåva" till Sankt Thomas, som ett tack för att han visat befolkningen den mirakulösa växten.

Steg 7. Det sista steget i beredningen av infusionen är att hälla varmt vatten över den torkade mate tills mate-kalebassen är full. Den optimala bryggtemperaturen för yerba mate är ca 70-80 °C. Ju kallare vattnet är, desto längre tid tar det att brygga yerba mate. Ju mildare smak och ju svagare frigörande av dess egenskaper. Det är mycket viktigt att vattnet för yerba mate inte är för varmt. För hög temperatur kommer att skålla Ilex paraguariensis-bladen och infusionen kommer att bli mycket bitter. Om du inte har en termometer och inte kan kontrollera temperaturen på yerba mate-teet exakt, vänta helt enkelt 4-10 minuter efter att du kokat vattnet. Om du inte har satt bombilla i mate-kalebassen tidigare - gör det nu och stoppa i spetsen med tummen. På så sätt undviker du att filtret sätts igen. Yerba mate ska dra i ca 5 minuter. En längre bryggtid gör att infusionen blir starkare och bitterare.

Kom ihåg: du kan hälla en portion av den torkade mate flera gånger tills du kan smaka infusionen. Med varje häll blir infusionen svagare. Det är intressant att "brygga" yerba mate i vatten vid låg temperatur. Iced mate är mest populärt i Paraguay, där det är mycket varmt under sommarsäsongen. Mate-te som tillagas med vatten med mycket låg temperatur kallas tereré.

Att brygga yerba mate är så enkelt!

Instruktionen för att förbereda yerba mate som beskrivs ovan hänvisar till tradition. I själva verket gör du en infusion och dricker den som du vill - i en vanlig kopp eller ett glas, beredd med en bryggare eller fransk press, berusad utan användning av en bombilla. Att dricka yerba mate på detta sätt kommer dock att sakna all sin mystik och magi. Även om det kan tyckas att det är svårt och tidskrävande att förbereda yerba mate på det traditionella sättet, kan ingenting vara längre från sanningen. Du kommer att upptäcka att du snabbt blir skicklig och ritualen att brygga yerba mate kommer att bli din dagliga rutin. Nu kan du ta din favoritmattekalebass och bombilla och brygga den godaste yerba mate i världen!

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

84,00 Sk inkl. moms/1st.(168,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel