Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate - hur ofta kan vi dricka det? Finns det några kontraindikationer?

2023-11-29
Yerba mate - hur ofta kan vi dricka det? Finns det några kontraindikationer?

Du frågar oss ofta, vad är den optimala dagliga dosen av yerba mate och hur mycket kan man dricka för att inte överdriva? Finns det några kontraindikationer för att dricka yerba mate? Tyvärr finns det inga entydiga svar på dessa frågor. Detta beror på att det finns en hel del konditioneringsfaktorer, varav den viktigaste är den individuella predispositionen för var och en av oss.

Sammanfattning:

  1. Yerba mate - alla dricker det på det sätt de gillar det
  2. Hur fungerar yerba mate och hur mycket koffein innehåller det?
  3. Hur många gånger om dagen kan jag dricka yerba mate?
  4. Kontraindikationer. Vem ska inte dricka yerba mate?

Yerba mate - alla dricker det som de vill ha det

Yerba mate, precis som te eller kaffe, har den egenskapen att det kan drickas på en miljon olika sätt och alla dricker det som de vill - enligt sina egna preferenser och smak. Detta är dess stora fördel och nackdel på samma gång. Å ena sidan är Ilex paraguariensis en utmärkt bas för yerba mate-kompositioner. Den kombineras väl med tillsatser - örter, frukter och aromer, vilket ger ett tacksamt material för att experimentera med en mängd olika smaker. Producenterna av yerba mate försöker hitta på nya, originella fusioner, men vi kan också låta fantasin flöda i vårt eget kök och upptäcka nya kombinationer. Vi kan också experimentera med temperaturen och dragtiden, använda en annan vätska istället för vatten eller hälla en del av det torra teet om och om igen och upptäcka nya smaker med varje tillsats. Å andra sidan gör denna mångfald yerba mate svår att testa och definiera med specifika parametrar. Det är omöjligt att exakt mäta koffein-, vitamin- eller mineralinnehållet i en portion av brygden, att veta exakt hur mycket man ska hälla eller hur länge man ska dra mate och vid vilken exakt temperatur. Vi kan inte exakt svara på frågan: hur mycket yerba mate kan konsumeras maximalt? Vi kan dock försöka bestämma den rekommenderade serveringen av yerba mate till en stor approximation, klargöra vad den korrekta dosen är och överväga hur ofta du kan dricka yerba mate.

Hur fungerar yerba mate och hur mycket koffein innehåller det?

För dig som är ny i yerba-världen - en liten påminnelse. Yerba mate är en infusion gjord på Ilex paraguariensis, en växt som finns naturligt i Sydamerika, i Paraguay, Argentina, Brasilien och Uruguay. De första som upptäckte växtens egenskaper var Guarani-indianerna, som lade märke till att en infusion av växten gav energi, stimulerade kroppen och förbättrade koncentrationen. Indianerna visste det inte än, men hundratals år senare upptäckte forskare att det finns koffein i yerba mate, av vissa kallat matein, som ligger bakom den stimulerande effekten av mate-te. På grund av en mängd olika faktorer (typ och mängd av torkad produkt som används, produktionsmetod, bryggtid och temperatur) är det omöjligt att avgöra exakt hur mycket koffein som finns i yerba mate, men vetenskapliga källor anger att det finns cirka 70-650 milligram koffein i en portion av brygden - detta är mindre än i kaffe och mer än i grönt te. Forskare har också visat att yerba mate är en rik och 100% naturlig källa till många vitaminer, mineraler, polyfenoler och andra föreningar som är bra för hela människokroppens funktion. Men låt oss fokusera på koffein. Den energikick det ger är särskilt välkommen på morgonen eller när hjärnan arbetar hårt, men finns det några biverkningar förknippade med det? Är det säkert att dricka yerba mate-infusion ofta och är det möjligt att överdosera yerba mate?

Yerba mate – how often can we drink it?

Hur många gånger om dagen kan jag dricka yerba mate?

Som vi nämnde i inledningen kan alla kroppar reagera olika på koffein och därför tolerera det i högre eller lägre koncentrationer. Var och en av oss är olika. Vissa människor känner sig omedelbart stimulerade, andra känner ingenting alls med samma mängd, och andra känner sig sömniga efter en liten dos koffein. Effekterna av stimulerande koffein påverkas av faktorer som kroppsvikt, hälsa, kost eller till och med tiden på dygnet. Dessutom, även om du är beroende av yerba mate, finns det en gräns för vad du kan dricka och, som det gamla ordspråket säger, för mycket är nog. Även om yerba mate, förutom koffein, innehåller ett antal vitaminer och mineraler och inte läcker magnesium som kaffe gör, kom ihåg att överdosering också kan få oönskade konsekvenser. Hur mycket yerba mate kan drickas så att den naturliga boosten inte avbryts av en försämrad känsla av välbefinnande? Hur mycket ska man hälla och hur mycket vatten ska man tillsätta? Enligt vetenskapliga publikationer är den optimala dosen mellan 1/4 och 3/4 av en kopp och, mer exakt, cirka 30 gram torkad yerba mate per dag. Människor som är nya för yerba mate kommer att vara mer mottagliga för dess effekter. Även om de hittills har kompletterat med koffein genom att dricka kaffe eller energidrycker. Den optimala dosen för nybörjare är enligt vår mening inte 30 gram utan 15 gram yerba mate - en stor sked, helst serverad senast mitt på dagen. Beroende på typ och kvalitet på mate kan du naturligtvis unna dig några påfyllningar av vatten. Yerba mate tar relativt lång tid på sig att frigöra sina egenskaper. Att slänga kaffet efter en omgång är ett rent slöseri! För en erfaren mateist bör 2-3 påfyllningar inte vara ovanligt. Naturligtvis behövs alltid måttlighet. Tvinga inte dig själv att dricka bryggan till varje pris och utan att överväga de möjliga konsekvenserna. När allt kommer omkring är allt för människor, men i rätt mängder!

Kontraindikationer. Vem ska inte dricka yerba mate?

Som väl är känt är koffeinhaltiga produkter inte lämpliga för alla. Koffein i kontrollerade mängder ger de fördelar som många önskar, men i för hög koncentration kan det orsaka obehagliga biverkningar som handskakningar, hjärtklappning, hyperaktivitet eller sömnlöshet. Gravida kvinnor bör absolut avstå från yerba mate. Det bör också i allmänhet inte ges till barn. Hur är det med människor som kämpar med högt blodtryck? Här rekommenderas försiktighet. Detta betyder dock inte att de måste ge upp drycken helt. Enligt de flesta läkare orsakas blodtrycksförhöjningar främst av plötslig tillförsel av för mycket koffein. Om vår kropp är van vid det, bör yerba mate inte orsaka någon skada. Vi anser dock att det är absolut nödvändigt att konsultera en läkare!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Yerba mate, koffein.
  2. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate - A Long but Current History, Nutrients, 2021.
  3. A. Smith, Effekter av koffein på mänskligt beteende, Food and Chemical Toxicology, 2002.

Rekommenderad

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

80,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 80,00 Sk/1st.Ordinarie pris 100,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

122,00 Sk inkl. moms/1st.(244,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel