Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Rooibos. Är det te eller inte?

2024-04-10
Rooibos. Är det te eller inte?

Kaffe och te är de mest populära stimulerande infusionerna runt om i världen. För oss, som är förälskade i Sydamerika, är yerba mate det som ligger närmast till hands. Den varma brygden värmer behagligt, stimulerar och slappnar av på samma gång. Men det är inte alla som gillar koffeinet i te eller mate. Lösningen är rooibos, som blir allt populärare. Vad är det, hur smakar det och finns det några kontraindikationer för att dricka det?

Sammanfattning:

 1. Rooibos - den röda afrikanska örten
 2. Rooibos hälsosammare än grönt te? Vad hittar du i det?
 3. Rooibos te - hur fungerar det? Fördelar för hälsan
 4. Rooibos för viktminskning och mer...
 5. Har rooiboste medicinska egenskaper?
 6. Rooibos - är det te eller inte?
 7. Hur brygger man rooibos-te?
 8. Finns det några kontraindikationer för att dricka rooibos-te?
 9. Håll dig lugn och drick rooibos. Skål!

Rooibos - den röda afrikanska örten

Du har utan tvekan hört namnet."Rooibos" är en kombination av två ord från afrikaans och betyder bokstavligen "röd buske". Det botaniska, latinska namnet på växten är Aspalathus linearis. Rooibos växer i den södra delen av Afrika, närmare bestämt i Cederbergbergen. Det är en underdimensionerad buske som når en maximal höjd på 2 meter. Den har mjuka nålformade blad och blommar med gula blommor. I Afrika sägs rooibos ha varit känt i tusentals år, men det kom till Europa relativt nyligen, i början av 1900-talet. Det var tack vare en rysk köpman, Benjamin Ginsberg, som reste till Afrika och blev intresserad av den buske som odlades av de infödda. Han genomförde en rad experiment på växten för att förbättra produktionen och utveckla industrin. Cirka 30 år senare studerades och beskrevs rooibos egenskaper av den franske läkaren Dr Pieter Le Fras Nortier.

Rooibos nyttigare än grönt te? Vad hittar man i det?

Det finns cirka 30 fenoliska föreningar i rooibos, som är allmänt uppskattade för sina antioxidativa egenskaper. Bland dessa anses aspalathin vara den viktigaste. Koncentrationen av polyfenoler i rooibos är upp till tio gånger högre än i grönt te! Antioxidanter bekämpar bildandet av fria radikaler i kroppen, vilket bidrar till snabbare cellåldrande, förändrar DNA-strukturen och ökar risken för cancer.

Den kemiska sammansättningen av rooiboste innehåller också föreningar som t.ex:

 • tanin
 • rutin
 • luteolin
 • flavonoler
 • quercetin
 • tanniner och kumarin i små mängder

En kopp rooiboste innehåller också mineraler:

 • fluor
 • kalcium
 • järn
 • kalium
 • magnesium
 • koppar
 • mangan
 • Natrium
 • fosfor
 • zink
 • C-vitamin

På tal om vad som finns i rooibos är det också viktigt att nämna vad som inte finns i det. Rooibos innehåller inte koffein, vilket skiljer det från vanligt te eller yerba mate.

Rooibos te - hur fungerar det? Fördelar för hälsan

Det innehåller inte koffein, så det stimulerar inte som kaffe eller, i mycket mindre utsträckning, te. Så varför dricka rödbuskte? Är rooibos hälsosamt? Ja, absolut! Vi har nämnt den enorma mängden polyfenoler som finns i rooibos, så det har en stark antioxidant effekt. De vitaminer och mineraler som det innehåller gör det utmärkt för att ge kroppen näring. Kombinationen av antioxidanter och mikronäringsämnen gör också rooibos utmärkt för immunförsvaret - vilket hjälper till att undvika förkylning. Den quercetin som finns i rooibos är en vanlig ingrediens i antiallergiska läkemedel. En infusion av rooibos lindrar därför milda allergisymtom. Fluor har i sin tur en gynnsam effekt på tandemaljen. Kanelsyran i rooibos har en antibakteriell och svampdödande effekt, vilket bland annat leder till ett mer effektivt matsmältningssystem. Vissa människor undrar om rooibos-te försurar kroppen? Nej, det har precis motsatt effekt. Det avsyra kroppen och hjälper till att bli av med obehagliga besvär som buksmärtor, förstoppning eller orolig mage. Rooiboste har också en utmärkt effekt på levern och visar regenerativa effekter. Dessutom har det en lugnande effekt. Det slappnar av och lindrar irritabilitet, och har en liknande effekt som citronmelissinfusion i detta avseende.

Rooibos för viktminskning och mer ...

Förutom de egenskaper som nämns ovan har infusionen av röd buske också en effekt som starkt kan uppmuntra vissa att dricka den. Det visar sig att rooibos-te fungerar bra för viktminskning. Infusionen av den afrikanska örten är låg i kalorier och stöder den metaboliska processen väl. Många undrar om rooibos-te är vätskedrivande? I kaffe, yerba mate eller vanligt te är koffein ansvarigt för denna effekt, som inte finns i rooibos. Rooibos har en annan effekt. Det återfuktar kroppen mycket bra och därför uppmuntrar regelbundet drickande till mer frekventa besök på toaletten. Detta avlägsnar toxiner och olika skadliga ämnen som byggs upp i kroppen mer effektivt. Rooibos har en hälsosam effekt inte bara på insidan utan också på utsidan av kroppen. De tidigare nämnda antioxidanterna hämmar cellulärt åldrande, vilket också påverkar huden. Infusionen kan drickas, men också användas som en naturlig tonic. Rooibos lindrar inflammation och irritation. Det främjar sårläkning, lindrar solbränna och hjälper till vid behandling av akne. Kompresser med röd buske hjälper till att bli av med fula påsar under ögonen. Dessutom har rooibos positiva effekter på rynkor utnyttjats av kosmetikatillverkare, som tillsätter rödbuskextrakt i krämer. Det har också en bra effekt på håret - påskyndar dess tillväxt och förhindrar håravfall. Det läggs därför till schampon och balsam.

Rooibos

Har rooibos te medicinska egenskaper?

Afrikanskt rooiboste är inte ett läkemedel, men på grund av dess hälsofördelar kan det vara ett utmärkt stöd vid behandling av vissa sjukdomar, vilket bekräftas av vetenskapliga studier. Under årens lopp har ett antal tester utförts - både på djur och människor - för att undersöka effekten av rooibos på blodsockernivåerna. Polyfenoler spelar en viktig roll i detta. Aspalathin som finns i rooibos har visat sig ha antidiabetiska egenskaper. Rotbuskens infusion minskar inte bara insulinresistensen, utan lindrar även diabetesrelaterade komplikationer. Studier har också visat att de aktiva ingredienserna i rooibos har en inverkan på metabolt syndrom, som består av sjukdomar som fetma, högt blodtryck och störningar i kolhydrat- och lipidmetabolismen. Under studien fick en grupp personer med risk för hjärt-kärlsjukdom sex koppar av brygden under sex veckor. Efter denna tid noterades en ökning av antioxidativa enzymer, en minskning av "dåligt" kolesterol och triglycerider samt en ökning av "bra" kolesterol. På grund av det höga järninnehållet rekommenderas rooibos-te under graviditet och för personer som lider av anemi.

Rooibos - är det te eller inte?

Vi vet redan att rooibos är hälsosamt, men låt oss återgå till vad det faktiskt är. Vanligtvis kallas rooibos för rött te, och även om vi själva har använt termen "rooibos-te" flera gånger i denna text, erkänner vi att detta inte är det helt korrekta namnet. "Rött" i namnet syftar på kopparfärgen hos de torkade bladen och den infusion som görs av dem, och i den delen är vi helt överens. Termen "te" som används i vardagligt tal väcker dock tvivel, även om det är något förståeligt. Ordet "te" syftar på infusioner gjorda av bladen från teplantan (latin: Camellia sinensis). Även om det finns många olika sorters te - svart, grönt, vitt, gult och de mest skiftande sorter - är de alla gjorda av samma växt. Per definition är rooibos därför inte ett te. Det finns dock vissa likheter. För det första, innan den torkade växten läggs i tekannan för att göra en infusion, går den igenom en produktionsprocess som är mycket lik den som används för te. Efter skörden genomgår rödbuskens blad och stjälkar en fermentering, under vilken de får sin karakteristiska röda färg. Ibland utelämnas fermenteringen. Om bladen endast torkas behåller de sin olivgröna färg - det är så den gröna varianten av rooibos framställs. För det andra förväxlas rooibos ofta med te på grund av hur infusionen tillagas.

Hur brygger man rooibos-te?

En infusion av rooibos tillagas på praktiskt taget samma sätt som te. Häll bara 1-2 teskedar torkad rooibos i en kopp, häll i kokande vatten och låt dra i cirka 4-5 minuter. Eftersom de torkade bladen har en ganska fin konsistens kan du använda en bryggare. Den torkade örten har en kopparröd färg och den infusion som görs av den har samma färg. Den har en angenäm doft av örter, frukt och jord. Smaken är mild och söt, med en tydlig ton av honung. Den har inte den bitterhet som är typisk för te eller yerba mate. Det fungerar bra inte bara i den varma versionen utan också som en kall bryggd dryck. När den serveras kall är den en utmärkt törstsläckare.

Finns det några kontraindikationer för att dricka rooibos-te?

Vi tvivlar inte på att te från afrikansk rödbuske är hälsosamt, men kan alla dricka det? Finns det några kontraindikationer mot att dricka rooibos-te? Och hur är det i förhållande till amning? Till skillnad från kaffe eller vanligt te innehåller rooibos-te inte koffein, så det är helt säkert för både spädbarn och gravida kvinnor. Koffein stimulerar och orsakar irritabilitet, och kan också bidra till sömnlöshet. Rooibos-te, som inte innehåller det, är också säkert för barn. Höjer rooibos te blodtrycket? Nej, regelbundet drickande av brygden sänker inte bara blodtrycket utan reglerar det också. Rooibos har många hälsofrämjande egenskaper och är utan tvekan värt att introducera i din kost, men vi måste nämna att fall av en negativ reaktion av rödbuskte med vissa läkemedel har rapporterats. Personer som står under ständig läkarvård på grund av kroniska sjukdomar bör därför först rådfråga en specialist innan de bestämmer sig för att dricka rooibos regelbundet.

Behåll lugnet och drick rooibos. Skål!

Om vi har uppmuntrat dig med de underbara egenskaperna hos det afrikanska "teet", undrar du förmodligen var du kan köpa det och vilket du ska välja. I vår butik kan du köpa klassisk Rooibos Superior av hög kvalitet från det populära tevarumärket Mary Rose - utan några tillsatser och till ett mycket överkomligt pris. Tack vare sin milda smak och arom smakar den röda busken inte bara bra solo, utan kombineras också perfekt med tillsatser, te eller yerba mate. För fans av stimulerande infusioner rekommenderar vi en överraskande välsmakande sammansättning av brasiliansk yerba mate, rooibos och körsbär - Yaguar Cherry Lady. För dem som föredrar mildare infusioner rekommenderar vi dock Yerbatea från Mary Rose - Rooibos Pear. Det är en kombination av yerba mate och te (i detta fall rooibos), med tillsats av saftigt päron och äpple.


Källa till information:

 1. Wikipedia: Rooibos.
 2. E. Joubert, Rooibos (Aspalathus linearis) bortom gårdsgrinden: From herbal tea to potential phytopharmaceutical, South African Journal of Botany, 2011.
 3. M. Sasaki, N. Nishida, M. Shimada, En gynnsam roll för Rooibos vid diabetes mellitus: A Systematic Review and Meta-Analysis, Molecules, 2018.
 4. K. Bernacka, Herbata z czerwonokrzewu. Rooibos w terapii zespołu metabolicznego, 2020.
 5. N. Plewa, Rooibos - "herbata" dla wszystkich?, 2019.

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 41,00 Sk/1st.Ordinarie pris 57,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

80,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 80,00 Sk/1st.Ordinarie pris 100,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel