Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Palo santo - hur hjälper det "heliga trädet"?

2023-10-11
Palo santo - hur hjälper det "heliga trädet"?

Palo santo... bakom dessa magiska ord döljer sig en lika magisk kraft. Växten kallas "det heliga trädet" av ursprungsbefolkningen vid kusterna i Syd- och Centralamerika och har extraordinära egenskaper. Vi mateister förknippar den närmast med yerba mate-dricka, men det är inte det enda användningsområdet. Hur fungerar palo santo och var kommer dess magi ifrån? Låt oss förklara!

Sammanfattning:

  1. Magisk kraft från Amerika. Vad är palo santo?
  2. Användning av det heliga trädet
  3. Hur tar man hand om en palo santo mate kalebass?

Magisk kraft från Amerika. Vad är palo santo?

Palo sant o på spanska betyder "heligt träd". Termen hänvisar till flera arter av träd, varav de mest populära förekommer i botanisk taxonomi under de latinska namnen Bursera graveolens och Bulnesia sarmientoi (eller snarare Gonopterodendron sarmientoi). Den förstnämnda växer i tropiska skogar, i ett område som sträcker sig från Yucatánhalvön i Centralamerika - Mexiko, Guatemala, Honduras, El Salvador, Nicaragua och Costa Rica, genom de norra delarna av Sydamerika: Colombia, Ecuador och Galapagosöarna, till den norra delen av Argentina. Bulnesia sarmientoi, å andra sidan, finns huvudsakligen i Gran Chaco, ett land som sträcker sig över gränsen mellan Bolivia, Paraguay och Argentina. Termen "palo santo" används också ofta för att beskriva träet från Guaiacum officinale, som växer i Centralamerika. Gemensamt för alla dessa träd är att de producerar mycket hårt, hållbart trä som innehåller mycket aromatisk kåda, vilket är en källa till "magiska" egenskaper. På grund av dessa egenskaper har palo santo varit av stor betydelse för ursprungsbefolkningen i århundraden och vinner nu enorm popularitet över hela världen.

Är palo santo utrotningshotad?

Palo santo har varit känt i historien i århundraden. Mirakelträdets egenskaper användes troligen redan av de gamla inkaindianerna. Indiska shamaner använde palo santo för magiska ritualer och mystiska ceremonier. Tänd ved, från vilken doftande rök steg upp, var en del av den renande ayahuasca-ceremonin. Det heliga palo santo-trädet har blivit allt populärare med åren. Så mycket att dess existens var hotad. Överexploatering minskade palo santos resurser kraftigt och fick regeringarna i vissa länder att placera träden på listor över utrotningshotade arter. Under en tid var det strängt förbjudet att avverka palo santo-träd för industriella ändamål. Det enda sättet att få tag på virke var att samla in döda, nedfallna grenar. Även om de flesta palo santo-trädarter idag inte längre är utrotningshotade, har detta sätt att skörda trä kvarstått. Grenar som faller till marken och torkar i flera år utan mänsklig inblandning blir ännu mer värdefulla. Många kemiska reaktioner äger rum i dem, träet ändrar färg och värdefulla safter frigörs, vilket bidrar till en ännu starkare arom. Att skörda träet i stället för att fälla det är också ett sätt att visa respekt för dessa magnifika träds helighet.

Användning av det heliga trädet

Träet från de träd som kallas palo santo har två utmärkande egenskaper. För det första avger kådan en otrolig arom som är omöjlig att imitera - träig, lite söt, med en antydan till vanilj, men ändå behagligt uppfriskande och citrusaktig. Man känner doften av den tropiska skogen, naturen i sin renaste form. För det andra är palo santo ett av de hårdaste, tuffaste och mest motståndskraftiga träslagen i världen. Kådan i träet doftar inte bara gott, utan innehåller också många oljor som gör träet mycket motståndskraftigt mot röta och olika yttre faktorer. På grund av sin hårdhet och styrka samt sin ursprungliga arom har palo santo hittat ett brett användningsområde inom många områden.

Palo santo

Palo santo - yerba mate-kärl

Det hårda och hållbara palo santo-träet används för att tillverka en mängd olika föremål. Bland annat används det inom byggindustrin - det är till exempel perfekt för skeppsbyggnad. Det är också ett bra material för tillverkning av möbler (t.ex. skåp eller bord) och mindre vardagsföremål som smycken eller redskap (kannor, skålar, mortlar för malning av örter och frön). I USA tillverkas ölet "Palo Santo Marron", som lagras i fat tillverkade av det heliga träet. Palo Santo intar en viktig plats i den mateistiska världen. Det heliga trädet är säkert välkänt för alla som älskar yerba mate, eftersom det ofta används för att göra palo santo mate-kalebasser - speciella kärl för att tillreda en infusion gjord av bladen från Ilex paraguariensis. Bryggt i ett sådant kärl smakar yerba mate mycket bättre än i en vanlig keramisk kalebass. Den får helt nya, ursprungliga smak- och aromegenskaper. Under påverkan av vattnets höga temperatur extraheras harts från träet, vilket helt förändrar bryggans smak. Matekalebasser gjorda av palo santo är små konstverk. De är inte massproducerade - varje bit är resultatet av mänskliga händer. De är unika och på sätt och vis magiska. Hartsen som tränger ut från de tjocka väggarna doftar inte bara gott, utan har även desinficerande egenskaper. Det gör palo santo-kärlet mycket motståndskraftigt mot mögel. Träet "arbetar" under påverkan av temperatur och fukt och sprickor kan uppstå efter en tids användning. Den saft som palo santo avger gör att kärlet "magiskt" reparerar sig självt.

Det finns många olika typer av palo santo-kärl för yerba mate - med olika form och funktion. Vissa har förstärkande metallbeslag, andra är handdekorerade. En av de mest intressanta mate-kalebasserna är"Pampeano". Den har tjocka väggar med jämnstora kanaler. I denna typ av kärl tillagas brygden på ett något annorlunda sätt. Den torkade matén hälls på vanligt sätt, i mitten, men vattnet hälls i kanalerna istället för direkt på de torra bladen. På så sätt suger vattnet upp de torkade bladen gradvis, från utsidan. Infusionen blir långsamt mer kraftfull, på ett mer balanserat sätt, och en del av de torkade bladen räcker längre. För att uppleva palo santos magi ännu bättre är det också värt att skaffa en bombilla gjord av det heliga träet. Vi rekommenderar speciella yerba mate-set gjorda av palo santo.

Heliga trädet - livets träd

Det heliga trädet används inte bara för att skapa föremål. Palo santo har många fler användningsområden. Det är inte utan anledning som det heliga trädet också kallas livets träd(lignum vitae). Palo santo användes inom folkmedicinen som botemedel mot olika åkommor. Av hartset framställdes en olja mot smärta och reumatism. Krossade bitar av palo santo-trä tillsattes till infusionerna - denna blandning hade en gynnsam effekt på matsmältningssystemet. Invånarna i de områden där palo santo växer försäkrar oss att den kan användas för att rensa sinnet, ge oss energi eller hjälpa oss att komma in i ett meditativt tillstånd. Shamaner använde palo santo under rituella böner och ceremonier. De dekorerade ceremoniplatserna med rök från palo santo-trä som satts i brand för att skydda dem från onda andar. De trodde att doften från det heliga trädet hade en gynnsam effekt inte bara på onda andar utan också på människor och gav dem lycka till. Än idag kan man köpa trä i örtbutiker som används som rökelsepinnar. När träet tänds och sedan släcks sprider det inte bara en fantastisk doft i rummet, utan framför allt värderas palo santo för sin effekt - det lugnar och lugnar sinnena och lindrar stress och spänningar. Det är utmärkt för aromaterapi.

Hur tar man hand om en palo santo-kalebass?

En matekalebass gjord av palo santo är ett unikt kärl, men det kräver ordentlig förberedelse och skötsel för att den ska hålla så länge som möjligt. Träet är ett organiskt material, och även om palo santo är starkt och motståndskraftigt mot röta måste det skyddas ordentligt innan det används för första gången. Processen för att förbereda mate gpurd kallas curado. Först sköljs den med kallt vatten och får sedan torka helt. Därefter smörjs kärlet in med olja. Det oljade kärlet ska torka i cirka 48 timmar. Under denna tid absorberas fettet i träets struktur och konserverar det. Sedan måste kalebassen sköljas - den här gången kan vattnet vara varmare, men inte varmt. I en sådan förberedd kalebass kan du redan dricka yerba mate, kom ihåg att inte lämna den våta återstoden av den torkade produkten i den för länge. Du kan läsa mer om curado och hur du tar hand om ditt yerba mate-kärl på vår blogg.


Källa till information:

  1. Wikipedia: Bursera graveolens, Bulnesia sarmientoi, Guaiacum officinale.
  2. IUCN:s röda lista över hotade arter.

Rekommenderad

Palo Santo Mate Cup Diego

Palo Santo Mate Cup Diego

152,00 Sk inkl. moms/1st.
Guampa palo santo - dekorativ

Guampa palo santo - dekorativ

353,00 Sk inkl. moms/1st.
pixel