Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Hur dricker man yerba mate? 7 användbara tips

2023-04-07
Hur dricker man yerba mate? 7 användbara tips

Den stora fördelen med yerba mate är att du kan dricka den på många sätt. Den stimulerar perfekt och har en unik smak och arom. Dess essens frigörs gradvis, tack vare vilket vi kan njuta av de underbara egenskaperna hos det torkade materialet även efter upprepade översvämningar. Hur förbereder man och dricker yerba för att göra den matematiska ritualen så rolig som möjligt? Det finns några viktiga regler att komma ihåg. Vi har förberett en liten guide för alla yerba-fans. Vi inbjuder dig att läsa!

Vad ger dig att dricka yerba mate?

För århundraden sedan upptäcktes yerba mate först av guaraniindianerna som bodde i Sydamerika. De trodde att mirakelväxten var en gåva från gudarna. Infusionen som bereddes av den tillförde energi, vilket var nödvändigt under långa jakter och utmattande vandringar. Yerba mate blev en viktig del av deras tradition och kultur, även om de inte var fullt medvetna om dess enorma rikedom. Idag, hundratals år senare, efter många studier, publicerade vetenskapliga artiklar och uttömmande artiklar, vet vi exakt vad som finns i yerba och hur det fungerar. Vi vet att det innehåller nästan lika mycket koffein som kaffe, så det kan vara ett bra alternativ. Vi vet också att den innehåller den verkliga kraften av vitaminer, mineraler och andra föreningar som har en underbar effekt på hela kroppens funktion. Yerba mate är ren natur och det är värt att inkludera det i din kost! Och hur man förbereder och dricker yerba för att göra den ännu trevligare och effektivare? Vi har samlat några användbara tips för varje matteist, oavsett initieringsnivå.

Hur dricker man yerba mate? En handfull användbara tips

På Internet hittar du många guider om hur man förbereder yerba mate och hur man dricker den. Det visar sig ofta att teori är en sak och praktik är något helt annat och instruktionerna som läggs ut på webbsidor har inget med verkligheten att göra. Det finns situationer som vi inte kan förutse, som vi måste uppleva själva för att veta hur vi ska lösa dem i framtiden. Som professionella "ätare" i yerba mate-världen delar vi gärna med oss av några tips som har räddat oss från att kasta matero och bombilla i hörnet i många situationer.

1. Häll upp så mycket du vill och drick så mycket du vill

Speciellt i början av äventyret med yerba mate finns det många okända. Hur man dricker, hur mycket torkade örter ska man använda, hur mycket vatten ska man hälla och vid vilken temperatur? I de flesta guider och manualer står det skrivet att yerba dricks i matero, genom en speciell bombilla, och att du måste hälla torkan i 1/4-3/4 av fartygets kapacitet. Så är det ett brott att göra en infusion i en vanlig kopp, med en vanlig teinfuser, med mindre örter? NEJ! Om det passar dig – drick så mycket du vill och gillar!

2. Fukta det torkade materialet gradvis

Häll inte materon till kanten och låt den fuktiga yerban flyta på ytan. Med efterföljande tillsatser av vatten kommer innehållet i materon så småningom att bli helt blött. Det är dock bättre att sprida denna process över tiden. Tack vare detta kommer smaken att bli bättre balanserad, och drycken kommer inte att förlora sina kvaliteter för snabbt. Det kan vara användbart att skapa en en hög i mattan. Efter att ha hällt det torkade materialet i kärlet räcker det att luta det i en vinkel så att det torkade materialet placeras på en av dess väggar. Vissa tycker att det är onödigt – ja, om man tänker slänga kaffesumpen efter en översvämning, då är det inte så meningsfullt att bygga en hög. Men om du vill utnyttja järnekets fulla potential är det värt att avstå från att helt blöta det torkade materialet så länge som möjligt.

3. Slösa inte bort yerba mate

Yerba mate är inte ett vanligt te, vars grund vanligtvis förlorar sin smak och arom efter den första upphällningen med vatten. Att slänga en del yerba efter den första översvämningen är ett vanligt slöseri, dessutom är det ofta i efterföljande översvämningar som järnek till fullo visar sina egenskaper. Naturligtvis, om du lämnade de våta resterna i materon hela natten är det stor risk att mögel har bildats i dem och de är absolut inte lämpliga att hälla om, men under dagen, under loppet av flera timmar , kan du säkert hälla vatten på en del av det torkade materialet flera gånger, tills du tvättar ut smaken, aromen och värdefulla egenskaperna.

4. Flytta inte bombillan

Enkelt och så viktigt! Att flytta röret i materon stör inte bara strukturen av hela infusionen och gör att grunden rör sig i vattnet, vilket kan leda till igensättning av filtret. Det är också mycket lättare att fukta torkan som flyter på ytan, vilket vi varnat för ovan.

5. Lämna inte yerba-spetsen i botten av förpackningen

Ingenting förstör glädjen att dricka mate som en igensatt bombilla, och ibland är till och med den bästa tuben med det mest exakta filtret svårt att skilja infusionen från de mycket finkrossade löv, pinnar och damm som finns kvar i botten av varje paket med yerba. Det är synd att kasta bort den här resten av yerba, och samtidigt blir man illamående av själva tanken på att göra en infusion av den. Vårt patent är att skaka förpackningen kraftigt innan man häller det torkade materialet i materon, när vi ser att tillgången på yerba sakta håller på att ta slut. På så sätt blandas små rester från botten med större bitar av löv och pinnar och stannar inte i slutet.

6. Stäng munstycket på bombillan med tummen

Detta är ett väldigt enkelt knep för att undvika att täppa till bombillan medan du dricker yerba mate. Stäng bara munstycket på röret med tummen när du lägger det i en kopp fylld med vatten - och släpp när det är nedsänkt. På så sätt skapas ett lätt tryck i bombillan som "trycker" partiklarna från örten som eventuellt kan komma in i filtret.

7. Drick långsamt

Det handlar inte bara om att njuta av smaken av yerba – även om det såklart också är viktigt. Stora, kraftigt tagna klunkar kan göra att kaffesump kommer in i bombillan och sedan in i munnen.

Bombilla i handen! Det är dags att förbereda yerba mate-infusionen

Vi hoppas att du efter att ha läst den här artikeln kommer att vara utrustad med praktisk kunskap om beredningen och drickandet av yerba mate, och den mateistiska ritualen kommer att ge dig ännu mer glädje. Om du har dina egna knep och idéer som vi inte har nämnt, och som du vill dela med andra yerba-fans - låt oss veta!

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg Specialerbjudande

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt: 41,00 Sk/1st.-2% Ordinarie pris: 57,00 Sk inkl. moms/1st.-30%(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Taragui Energia 500g Specialerbjudande

Taragui Energia 500g

79,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt: 80,00 Sk/1st.-1% Ordinarie pris: 99,00 Sk inkl. moms/1st.-20%(158,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel