Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Bombilla! Något mer än bara ett rör med sil

2023-05-31
Bombilla! Något mer än bara ett rör med sil

Tydligen finns det ingen filosofi. En bombilla är i teorin bara ett enkelt rör som avslutas med en sil för att hålla yerba mate-sumpen borta. Den är tillverkad av trä eller metall och har en rak eller böjd form. I praktiken har detta enkla verktyg stor betydelse för brygdens smak och renhet och för den allmänna känslan av att dricka yerba mate. En bra bombilla är en skatt och en oumbärlig följeslagare på yerba mate-resan.

Sammanfattning:

 1. Vad är en bombilla? Är det någon slags konstig sked?
 2. En bombilla för alla. Vilken ska man välja?
 3. "Åh nej... Min bombilla håller på att täppas till. Vad ska jag göra?"
 4. Bombilla - enkelhetens kraft

Vad är en bombilla? Är det någon konstig sked?

Om du läser den här artikeln har du förmodligen redan haft din första kontakt med yerba mate, eller så har du åtminstone hört talas om det någonstans. Du vet säkert också att mate-te dricks genom ett "sugrör" av metall, som kallas bombilla. Vi har just föreställt oss denna scen: första gången en person som inte är bekant med Guaranis brygd ser en yerba mate-älskare, som håller i en stor mate-kalebass med ett rör som sticker ut ur den, genom vilket de sörplar den leriga gröna drycken. I ansiktet på en sådan person ser vi ett uttryck av bestörtning och samtidigt lite intresse. Och sedan får en sådan nybörjare lära sig att detta märkliga rör är en bombilla. "En bawm-bee-yah? Vad är det där för något? Är det någon konstig tesked?" Nej, en bombilla används för att filtrera brygden, för att separera de fina järnekbladen från drycken, inte för att röra i den!

Hur det hela började...

Yerba mate upptäcktes av Guarani-indianerna. De samlade blad från de vildväxande träden av Ilex paraguariensis, som de helt enkelt tuggade på. Bladen gav dem energi och förbättrade deras koncentration, vilket var mycket användbart vid jakt. Senare upptäckte indianerna att ett avkok av de torkade och krossade bladen hade samma effekt. Det var dock mycket besvärligt att dricka avkoket - små bitar av blad och kvistar hamnade mellan tänderna och kittlade i halsen. Indianerna kom på ett smart sätt att hantera detta. De började dricka sin brygd genom ett bamburör, som de stoppade i ena änden och stansade små hål i, och på så sätt byggde ett provisoriskt filter. I århundraden använde de en sådan bombilla-prototyp för att filtrera yerba mate. Än idag finns rör av bambu på marknaden som en del av traditionen. Bamburöret var dock inte perfekt - det släppte igenom den torra produkten. Det var klent, och om det hamnade i våta rester av yerba mate ruttnade det, vilket gjorde att sugröret inte längre var lämpligt att använda. Det var inte heller böjt från början, så det var inte lika bekvämt att dricka brygden genom det som det är idag. Designen på sugröret för yerba mate förbättrades efter jesuiternas ankomst till Sydamerika. De fascinerades av Guarani-indianernas kultur och bekantade sig med deras favoritdryck - yerba mate. De uppskattade dryckens fördelar och försökte sprida den i Europa. Bamburöret med ett provisoriskt filter var inte längre ett bekvämt verktyg för att dricka brygden, så det ersattes av ett metallrör som kallades bombilla - ordet är ett diminutiv av det spanska "bomba", som bokstavligen kan översättas som "liten pump". Enligt författaren till boken El Mate: Bebida Nacional Argentina, Francisco N. Scutellá, kom idén till den böjda bombillan från en italiensk invandrare, Annio Silvio Pizzoni, som anlände till Buenos Aires efter första världskriget för att till en början arbeta som taxichaufför. Han öppnade senare en produktion av bombillor som hade en lätt böjd form, och snart fann han många efterföljare.

Bombillas for yerba mate

En bombilla för alla. Vilken ska man välja?

Numera kan vi välja mellan olika typer av bombilla, anpassade efter storleken på matkalebassen, typen av torkad produkt och drickarens preferenser. Vilken bombilla kommer att vara bäst? Vad bör man tänka på? Låt oss ta en närmare titt på vilka bombillor som för närvarande finns tillgängliga på marknaden för tillbehör till yerba mate.

Filtrering

 • Den vanligaste och mest mångsidiga av alla typer av bombillor, och den som föredras av de flesta mateister, är det raka röret med ett "skedfilter". Det liknar en perforerad tesked. Sådana bombillor är till exempel de som finns i vår butik: Mercedes, Gringo eller Grande. Det är en kompromiss som ger möjlighet till ett attraktivt utseende, god filtrering och motståndskraft mot igensättning tack vare den stora absorberande ytan. Du kan dricka olika typer av yerba mate, men bombilla med "sked" är det mest optimala valet.
 • Bombilla "spoon" liknar bombilla "bomba" - den har ett större, platt och runt filter med massor av små hål som perfekt filtrerar även den finaste yerba mate. Detta är den perfekta bombillan för dammiga typer av mate - den är särskilt populär bland brasilianare som älskar att dricka yerba mate chimarrão som malts till ett fint damm.
 • Ett intressant alternativ är en "coil" bomb illa med ett fjäderfilter - istället för hål är ett fjäderliknande filter placerat i ena änden. Denna typ av bombilla rekommenderas mer för grovhuggen mate, eftersom den inte filtrerar lika bra med dammig mate. Den täpps till mycket oftare än "sked"-bombillor. Det är dock värt att ha en, eftersom den fungerar perfekt med rätt typ av yerba mate.
 • Den "fläktade" bombillan är ganska ovanlig i sin konstruktion. Istället för hål eller en fjäder har ena änden skåror vars funktion är att separera kaffesumpen från yerba mate-infusionen. Precis som bombilla med fjäderfilter fungerar den inte så bra för finskuren torkad yerba mate, som lätt kan falla genom skårorna.
 • Ett bra alternativ är att välja en "multi-action" bombilla - med dubbelt eller till och med tredubbelt filter. Sådana bombillor är vanligtvis skårade eller perforerade rör som dessutom är försedda med en fjäder.

Material

Förutom filtreringsmetoden är bombillans material också av stor betydelse. På marknaden finns allt från rör av bambu, nickelpläterat stål eller rostfritt stål till exklusiva bombillor av alpacka eller silver. Oftast följs god kvalitet av ett högre pris. Ju ädlare material, desto mer hållbart och desto snyggare blir bombillan. Det är värt att investera i något bättre. Vilken bombilla ska du välja? Vilken bombilla är billigast och vilken är dyrast?

 • De mest optimala när det gäller valuta för pengarna är bombillor gjorda av rostfritt stål och alpacka. Rostfritt stål är relativt billigt, oxiderar inte och rostar därför inte, vilket innebär att det med rätt skötsel och regelbunden rengöring kan hålla i många år.
 • Alpacka är en speciell metallegering (koppar, nickel och zink i olika proportioner). Den kallas ofta för "nysilver" eller "tyskt silver". Den imiterar silver och har hypoallergena egenskaper. Precis som rostfritt stål är alpacka mycket starkt och korrosionsbeständigt. Det mörknar inte och presenterar sig vackert. Bombillor av alpacka är dyrare än de av rostfritt stål, men de är definitivt värda sitt pris.
 • De billigaste bombillorna är de som är gjorda av trä eller bambu. Detta är en intressant hänvisning till tradition. Dessutom kan bombillor gjorda av palo santo ge yerba mate en delikat smak och arom av aromatiskt trä. Nackdelen med bombillor gjorda av organiskt material är att de inte är beständiga. Om de lämnas kvar i brygden kan de ruttna och sprickor kan uppstå efter en tids användning.
 • De dyraste bombillorna är gjorda av silver. Det är exklusiva accessoarer, ofta konstfullt dekorerade, som behandlas mer som smycken än som vardagsföremål. Intressant fakta - silver har antibakteriella egenskaper, vilket beskrevs av Hippokrates för århundraden sedan.

Ett intressant alternativ är också speciella bombillas med en kylande ring som förhindrar att det bränner i munnen när man dricker het yerba mate. Ringens funktion är att absorbera värmen från brygden precis innan bombillans munstycke. På så sätt kommer en försiktigt kyld dryck in i munnen. En till synes enkel och liten mekanism, men den gör hela skillnaden! Själva kylringarna är inte stora och förändrar inte mycket i bombillans design eller utseende, även om de ofta tillverkas i en annan färg än röret för tillbehörets estetiska skull. Ofta placeras dekorationer - färgade, dekorativa stenar eller tillverkarens logotyp - på bombillan tillsammans med ringen. När man funderar på vilken bombilla man ska välja till yerba mate är det bra att tänka på om den går att skruva loss, om de enskilda delarna sitter fast ordentligt, hur lång bombillan är och hur tunga kylringarna är, så att de inte välter de mindre mate-kalebasserna.

"Åh nej... Min bombilla är igensatt. Vad ska jag göra?"

Även den bästa och dyraste utrustningen hjälper inte mycket om du inte följer de grundläggande reglerna för att dricka yerba mate. Att dricka mate-te kan bli en hemsk upplevelse om man får damm och små bitar av torkad produkt i munnen. Även om det är sant att jorden inte är giftig, kan för många partiklar störa upplevelsen av att dricka mate. En bombilla kan lätt bli igentäppt, men att rengöra den kan vara mycket svårare. Vad kan du göra för att undvika att din bombilla täpps igen? Hur dricker man yerba mate för att få ut så mycket som möjligt av den?

Regler att följa när man dricker yerba mate:

 1. Välj den typ av bombilla som är lämplig för den typ av yerba mate som du tänker dricka. Vilken bombilla är bäst? En snabb påminnelse om vad vi skrev ovan: den mest universella bombillan är den med "skedfilter", för mycket fin yerba mate är "bomba" bäst, och grov yerba mate filtreras bra med "fjäder" och "fanned" bombillor, som samtidigt inte alls fungerar bra för att filtrera finare torkade produkter. Om detta inte övertygar dig är dubbel- eller trippelfiltrerade bombillor ett säkert alternativ.
 2. Försök att inte lämna kvar själva stubben av yerba mate i förpackningen. Om du börjar närma dig slutet på förpackningen, rör om den torra produkten så att det fina dammet som har fallit till botten blandas med de större bladbitarna.
 3. Förbered brygden i följande ordning: häll torrprodukten i matekalebassen, placera bombilla i kalebassen och häll på vatten. På så sätt har du större chans att kaffesumpen inte kommer igenom bombillans filter.
 4. Om du redan har hällt vatten på den torra mateprodukten innan du placerar bombillan i kärlet, sätter du i bombillan genom att täppa till munstycket med tummen. Trycket som skapas i röret säkerställer att inga torkade partiklar kommer in i filtret.
 5. Rör inte om bombillan i mate-kalebassen! Om du rör dig okontrollerat när du dricker yerba mate kommer de små bladen och kvistarna att börja röra sig i vattnet och kan komma in i bombillan. Yerba mate är inte som te där man rör om med en sked!
 6. Drick långsamt. Stora, kraftiga klunkar kan leda till att du får i dig grästorvor utöver brygden, som tar sig genom filtret in i röret och sedan in i munnen.
 7. Ta hand om din bombilla genom att rengöra den efter varje användning. När du dricker samlas sediment i röret och filtret och täpper till hålen i bombillan, vilket gör det omöjligt att dricka din brygd genom den. Att bara skölja med vatten kanske inte räcker, så det är en bra idé att skaffa en specialrengörare.

Bombilla - kraften i enkelheten

Bombilla är en enkel, diskret anordning som helt förändrar upplevelsen av att dricka yerba mate. Ett enkelt rör med ett filter som ser till att den rena brygden går rakt in i munnen, utan de partiklar av löv, damm och kvistar som irriterar halsen och sätter sig på tänderna. Det är ett oumbärligt verktyg för alla yerba mate-älskare och en integrerad del av yerba mate-drickningsritualen. Vilken bombilla du väljer - det beror redan på dina preferenser. En sak är säker: en väl vald bombilla är en livsförändrande gadget för alla mate-drickare!

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg Specialerbjudande

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt: 41,00 Sk/1st.-2% Ordinarie pris: 57,00 Sk inkl. moms/1st.-30%(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Taragui Energia 500g Specialerbjudande

Taragui Energia 500g

79,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt: 80,00 Sk/1st.-1% Ordinarie pris: 99,00 Sk inkl. moms/1st.-20%(158,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel