Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

7 skäl att börja dricka yerba mate

2023-02-24
7 skäl att börja dricka yerba mate

Yerba mate - har du någonsin hört dessa två ord och undrat vad det är? Dina vänner dricker någon konstig ört och du undrar varför man dricker yerba mate överhuvudtaget? Vilka är fördelarna med att dricka yerba? Är det värt att inkludera det i din kost? Vi har 7 skäl att börja dricka yerba mate - låt oss se om vi kan övertyga dig!

Vad är yerba mate?

Låt oss börja med vad yerba mate är i allmänhet. Det är en infusion som görs av torkade och malda blad från den paraguayanska höljeväxten, en växt som bara finns i Sydamerika, på gränsen mellan fyra länder: Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Den paraguayanska höljeväxtens egenskaper upptäcktes av guaraniindianerna som bodde i Sydamerika, och de var de första som drack yerba mate. Det indiska "teet" blev främst känt för sina stimulerande egenskaper - det innehåller en stor mängd koffein, vilket är anledningen till att många människor i allt större utsträckning ersätter kaffe med det. Varför är det annars värt att dricka yerba mate? Läs vidare!

Vilka är fördelarna med yerba mate? 7 skäl att dricka den

Det visar sig att yerba mate inte bara är ett "örtte" som du dricker för att värma upp dig. Det bär med sig en hel del gott. Varje klunk är en dos grön indisk magi. Är det värt att dricka? Se själv. Yerba mate är...

Skäl 1. Yerba mate är ett utmärkt alternativ till kaffe

Den mest kända drycken som innehåller koffein är kaffe. Många människor kan inte ens tänka sig en dag utan att ta en kopp kaffe på morgonen. Koffeinet som det innehåller stimulerar kroppen, ger energi att agera, förbättrar koncentrationen och tar bort känslan av trötthet. Problemet är att kaffe stimulerar snabbt och starkt, men bara under en kort tid. En kopp kaffe sätter dig på fötter nästan omedelbart, men denna energikick går lika snabbt över. En plötslig "energikollaps" efter kaffe är inte trevlig. Yerba mate innehåller också koffein - något mindre än kaffe, men effekten är betydligt annorlunda. Vad ger yerba? Den stimulerar, men gör det på ett mer balanserat sätt än kaffe. Den dricks långsamt, ofta hälls en portion upp flera gånger, så oundvikligen levereras koffeinet långsammare till kroppen. Förutom koffein innehåller yerba mate teobromin och teofyllin, som har en mild effekt på nervsystemet och förbättrar blodflödet till hjärnan.

Skäl 2. Yerba mate är en källa till vitaminer med mera

Yerba mate innehåller inte bara stimulerande koffein. Den innehåller ett antal vitaminer, mineraler och andra ämnen som har en positiv effekt på kroppen. Bland annat har vi vitaminer: A, B1, B2, B6, C och E, mineralerna zink, kalium, fosfor, kalcium, kisel och magnesium samt saponiner och antioxidanter, däribland den särskilt uppskattade klorogensyran. Yerba mate är en riktig "vitaminbomb"! Vilka är fördelarna med att dricka yerba mate? Läs vidare!

Skäl 3. Yerba mate är hälsa i sin rena form

Vilka är fördelarna med att dricka yerba? För om den har en så rik sammansättning måste den också ha en viss verkan. Vi har redan nämnt den stimulerande effekten, men vad mer gör yerba mate och är det faktiskt värt att dricka? Infusionen av yerba mate kan stödja processen att stimulera ämnesomsättningen, vilket översätts till en ökning av energireserverna och förbättrad prestanda, och som ett resultat kan du vara fysiskt aktiv längre. Det är inte utan anledning som yerba mate är särskilt populär bland idrottare och personer som har en aktiv livsstil. Vad mer gör yerba mate? Studier har visat att yerba mate, när den konsumeras regelbundet, har en positiv effekt på stödet till det kardiovaskulära systemet - detta beror på den klorogensyra den innehåller, som hjälper till att bekämpa "dåligt kolesterol". Klorogensyra är också kopplad till att öka kroppens känslighet för insulin och sänka glukosabsorptionen, vilket i sin tur leder till bättre sockerhantering i kroppen. Det sägs att yerba mate kan hjälpa till med viktminskning. Även om det inte är någon mirakelkur mot fetma hjälper det till att minska känslan av aptit och stöder metaboliska processer, vilket är viktigt i kampen för en smal figur.

Skäl 4. Yerba mate har en unik smak

En del människor hävdar att yerba mate är otäckt. När man provar den för första gången kan smaken faktiskt verka lite bitter och sammandragande, kanske till och med för intensiv. Särskilt om du är van vid smaken av kaffe, med mjölk och sötad med massor av socker, kan det vara nästan omöjligt att vänja sig vid ren yerba mate utan tillsatser. Man måste ha rätt inställning till yerba mate, det är naturen i sin rena form. En korrekt tillagad infusion smakar lite som ett mer intensivt grönt te. Till att börja med kan du göra en svagare infusion genom att hälla upp en mindre portion torkat te. Du kan också tillsätta örter eller frukt för att mjuka upp smaken. Det är heller ingen synd att söta yerba mate med honung eller andra naturliga sötningsmedel - vad du vill. När du väl är övertygad om dess smak kommer du att upptäcka att den är unik och oefterhärmlig. Det är dock inte det viktigaste här. Det viktiga är vad som ger yerba mate dess fulla naturliga rikedom.

Skäl 5. Yerba mate är Guarani-indianernas magi och tradition

Det är i den korrekta förberedelsen av infusionen som hela magin ligger. Yerba mate dricks inte som vanligt te. Koppen ersätts av en speciell behållare som kallas kalabas eller matero. Infusionen dricks genom ett särskilt "sugrör" av metall - en bombilla. Torrsubstanserna i behållaren måste vara ordnade på rätt sätt. Vattnets temperatur är också viktig - det får varken vara för varmt eller för kallt (ca 70-80 °C). Alla aktiviteter i samband med att brygga och dricka yerba skapar en viss ritual som ger en mystisk aura. Det är en hyllning till traditionen hos de första upptäckarna av den mirakulösa yerba, guaraniindianerna.

Skäl 6. Yerba mate är en "gåva från gudarna"

Guaraniindianerna trodde att yerba mate gavs till dem som tack av de gamla gudarna. De omgav växten med en unik kult, och legender uppstod ur deras föreställningar, som de förde vidare från generation till generation. Enligt vissa var yerba mate en gåva från den indianska guden Pa'i Shume, medan andra versioner av legenden innehöll två gudinnor, Yarí och Arai, som kom ner till jorden i form av små flickor. Dessa berättelser bidrar ännu mer till den mystiska och mystiska atmosfären hos yerba mate, som har sitt ursprung i Sydamerika.

Skäl 7. Yerba mate ger +10 till prestige!

Den sista anledningen att börja dricka yerba mate är enkel. Vad ger yerba dig? En bonus till originalitet och prestige! Kaffe dricks av (nästan) alla. Synen av en man med en kopp kaffe är inte ovanlig. En madrass med en bombilla i drar dock definitivt till sig uppmärksamhet. Du kan vara säker på att om du gör yerba mate och dricker den från en distinkt behållare genom en "konstigt" seende tub framför okända vänner eller kollegor, kommer du snabbt att bli ett föremål för intresse och det kommer att bli roligt att prata om denna underbara växt från Sydamerika.

Var börjar du ditt yerba mate-äventyr?

7 skäl räcker för att övertyga dig om att dricka yerba mate. Om du aldrig har provat det undrar du förmodligen var du ska börja. Utbudet av smaker och typer av yerba mate är så stort att man kan få ont i huvudet av de många namnen och de färgglada förpackningarna. Därför är vi här för att hjälpa dig. För nybörjare rekommenderar vi särskilt starkt den milda gröna yerba mate från Brasilien - Verde Mate Green. De heta lufttorkade bladen från den paraguayanska holken saknar nästan helt sin karakteristiska bitterhet, och dessutom kombineras de perfekt med tillsatser. Det finns en anledning till att varumärkets sortiment omfattar cirka 50 fantastiska smakvarianter. Och glöm inte att köpa de rätta tillbehören - en kruka och en bombilla. Vi rekommenderar också att du tar en titt på fliken med färdiga yerba mate-startpaket för nybörjare.

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg Specialerbjudande

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt: 41,00 Sk/1st.-2% Ordinarie pris: 57,00 Sk inkl. moms/1st.-30%(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Taragui Energia 500g Specialerbjudande

Taragui Energia 500g

79,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt: 80,00 Sk/1st.-1% Ordinarie pris: 99,00 Sk inkl. moms/1st.-20%(158,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel