Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate och kaffe. Två energi-systrar

2023-11-08
Yerba mate och kaffe. Två energi-systrar

Yerba mate - sval och glad. Precis som kaffe - fullt av energi. "Vad ska jag välja, min vän?", frågade damen mig. Jag valde mate, en guaranis mirakel... Kaffe och yerba mate. Båda systrar som ger dig en enorm energikick. Men vilken är bättre, starkare, nyttigare och godare? Låt oss ta en närmare titt på dem och bestämma oss!

Sammanfattning:

 1. Grundläggande information om yerba mate och kaffe
 2. Yerba mate vs kaffe - är de hälsosamma?
 3. Beredning av yerba mate och kaffe
 4. Vilken dryck smakar bättre?
 5. Yerba mate eller kaffe? Statistik
 6. Det slutgiltiga beslutet. Vad är godast? Yerba mate eller kaffe?

Grundläggande information om yerba mate och kaffe

Lika svart som kaffe

Låt oss börja från början. Kaffe tillverkas av rostade kaffebönor, en växt vars egenskaper ursprungligen upptäcktes för cirka 3 000 år sedan i Etiopien. I början använde de gamla invånarna i detta afrikanska land bara kaffefrukten - de drack den med tillsats av smör och salt. Mellan 13- och 14-talet fördes kaffebären till Jemen av handlare, där metoden att rosta bönorna och förbereda en infusion från dem förmodligen först upptäcktes.

Yerba mate - Sydamerikas gröna guld

Yerba mate skiljer sig från kaffe på många sätt. Den framställs av torkade och krossade blad och kvistar från Ilex paraguariensis, som växer i gränstrakterna mellan fyra länder i Sydamerika: Paraguay, Brasilien, Argentina och Uruguay. De första "upptäckarna" av yerba mate var Guarani-indianerna. De tuggade först råa, nyskördade blad av växten och upptäckte att detta gav dem energi, ökade koncentrationen och minskade hungern. Senare började de göra en infusion av de torkade bladen, som vi idag känner som yerba mate. Båda infusionerna har en gemensam nämnare - starkt stimulerande egenskaper. Men vilken är bäst - yerba mate eller kaffe?

Koffeinhalt och effekter

Den viktigaste punkten är koffein. Både yerba mate och kaffe innehåller koffein så de har en stimulerande effekt, men de fungerar helt olika. Du känner säkert igen känslan när du efter en lång stimulering med en morgoncuppa kommer till ett ögonblick av "nedvarvning"? Du känner dig svag och skulle helst vilja gå till sängs och bara stanna här en halv dag, men du kan ändå inte somna? En kopp kaffe till eller något annat som håller dig stimulerad skulle hjälpa. Men är detta vettigt? Kaffe verkar nästan omedelbart. Den högsta koncentrationen av stimulantia i blodet är cirka 20-30 minuter efter konsumtion. Men denna koncentration minskar lika snabbt och du mår sämre än innan du drack kaffe. Å andra sidan har vi yerba mate. Dess stimulering är stabil och långvarig, du känner inte en plötslig förlust av energi. Yerba mate frigör, tillsammans med energiboosten, avslappnande ämnen (teofyllin, teobromin) som vidgar blodkärlen samtidigt som blodtrycket sänks. De har också en stimulerande effekt på det centrala nervsystemet. Yerba mate hjälper till att reglera olika kroppsfunktioner, vilket är anledningen till att reaktionen på den torra mate är mycket mer naturlig än med kaffe. Speciellt när man konsumerar för mycket kommer den starka stimuleringen efter kompis helt enkelt att passera över tiden. När det gäller kaffe passerar det på ett mindre trevligt sätt.

Yerbata mate versus coffee

Yerba mate vs kaffe - är de friska?

Båda dryckerna innehåller ett överflöd av näringsämnen, mineraler och antioxidanter. Både kaffe och mate innehåller riboflavin, pantotensyra och kalium, B-vitaminer, som förbättrar humör och koncentration, zink och C-vitamin, som förbättrar immunförsvaret. Yerba mate innehåller dessutom vitamin E, som också har antioxidativa egenskaper. Kaffe har också en antioxidant effekt. Båda dryckerna innehåller magnesium, men kaffe urlakar det också ur kroppen. En bieffekt av att dricka mycket kaffe kan därför vara magnesiumbrist. Ryckningar i ögonlocken, muskelkramper, hjärtklappning, koncentrationsproblem trots att man är stimulerad? Det är effekterna av att dricka för mycket kaffe, men aldrig yerba mate. Varför inte prova det då? Yerba mate har inte många negativa biverkningar. Med kaffe tenderar de att vara mer frekventa och mer intensiva.

Beredning av yerba mate och kaffe

Sanningen är att beredning av kaffe är mer praktiskt. Det är mycket enklare och snabbare att förbereda en kopp kaffe än att förbereda yerba mate. Allt detta, som att kyla vattnet, sköta om matekalebassen (särskilt kalebasser och palo santo) och bombilla, ta bort det finaste dammet, vänta på den "första klunken av St Thomas" (blötläggning av den torkade mate med vatten) - allt detta skapar ritualen att tillreda yerba mate. Det är magiskt på sitt eget sätt, men det tar mycket tid. Och det är mycket lättare att helt enkelt hälla i kaffet i koppen och hälla varmt vatten över det. Om du inte har tid kommer du förmodligen att välja kaffe, men är det verkligen värt det?

Vilken dryck smakar bättre?

Ja, precis! Hur är det med smaken? Låt alla bestämma själva. Detta är en helt subjektiv fråga. Jag är övertygad om att vissa nybörjare kan bli avskräckta av smaken av yerba mate för att de har gjort ett dåligt val av produkt. Det är samma sak med kaffe - alla gillar det inte. Har någon som klagar på den bittra smaken av yerba mate provat bittert svart kaffe utan några tillsatser? Det är inte alls gott... Vissa människor kan inte föreställa sig en dag utan kaffe, andra tål inte smaken eller lukten av det. I dessa tider av stort utbud av arter, typer, beredningsmetoder kan alla hitta något för sig själva. Allt du behöver är vilja och att vara öppen för förslag. Ja, om du är van vid att dricka kaffe som är sötat med tre eller fyra teskedar socker och med mjölk i förhållandet 50:50, kommer det att bli svårt att ändra det till den bittra, något gräsiga smaken av yerba mate. Nu kommer jag förmodligen att överraska många av er - yerba mate kan också sötas! Mate-te med fruktiga och växtbaserade tillsatser, sötat med honung eller farinsocker, smakar ungefär som sötat örtte. På så sätt kan du vänja dig vid dess smak och göra en smidig övergång till att dricka "paraguayanskt te" utan tillsatser.

Yerba mate eller kaffe? Statistik

Innan vi gör en slutgiltig bedömning är det ändå värt att nämna statistiken där de två dryckerna presterar mycket ojämnt. Kaffe är en av de mest populära dryckerna i världen och detta kan inte ifrågasättas. Det finns förmodligen inte en person som inte har smakat det minst en gång. De allra flesta människor har en burk kaffe på kökshyllan - även om de inte dricker det regelbundet. Kaffemarknaden är enorm. Enligt statistiken producerades 10,5 miljarder kilo kaffe under 2020. Det är verkligen en enorm mängd! Det mesta produceras i Sydamerika - Brasilien ligger på första plats. Kaffe produceras också i Asien, Centralamerika och Afrika. Produktionen av yerba mate står sig betydligt sämre än produktionen av kaffe, vilket främst beror på den begränsade förekomsten av Ilex paraguariensis som den tillverkas av - växten växer bara i Sydamerika, på gränsen mellan fyra länder. År 2021 producerades "bara" 283 miljoner kilo yerba mate. När det gäller popularitet vinner kaffe överlägset, men är det faktiskt bättre än yerba mate?

Det slutgiltiga beslutet. Vad är godast? Yerba mate eller kaffe?

Vilken dryck vinner rankingen? Vilken av två stimulerande systrar är bäst - yerba mate eller kaffe? Det är omöjligt att entydigt avgöra denna tvist och besvara den fråga som många av er ställer er. Anledningen till detta är först och främst det faktum att, som de säger, någons smak inte bör diskuteras. Du gillar vad du gillar och ingen ska tala om för dig vad du ska välja, vad du ska dricka och äta. Om någon är van vid att dricka kaffe, vid dess smak och arom, kommer det att bli svårt att övertala honom eller henne att ändra sig, även om du räknar upp de många fördelarna med att dricka yerba mate. Både älskare av kaffe och yerba mate kommer att hävda att deras dryck är den bästa och det kommer att vara svårt att övertyga dem om att ändra sin åsikt. Faktum är att var och en av dem kommer att ha rätt. Jag valde mate och jag skulle inte byta det mot kaffe. Någon annan kommer att välja kaffe och han skulle inte byta det mot mate-te. Det bästa valet är ett fritt val. Därför kommer jag inte att göra några tydliga bedömningar, och som alltid lämnar jag beslutet till dig. Men jag kommer alltid att prata om fördelarna med yerba mate. I en tid av kemiska energidrycker som skadar kroppen är en återgång till naturen i form av yerba mate ett steg i rätt riktning.


Källa till informationen:

 1. W. H. Ukers, Allt om kaffe, 1922.
 2. J. Hoffmann, The World Atlas of Coffee: From beans to brewing - coffees explored, explained and enjoyed, 2018.
 3. R. Włosiak, M. Rudny, E. Skrobek, E. Worobiej, B. Drużyńska, Karakteristiska arom- och antioxidantegenskaper hos utvalda infusioner av stimulantia och örter, "ŻYWNOŚĆ. Nauka. Teknologi. Jakość (FOOD. Vetenskap. Teknik. Kvalitet)", 2007, 3 (52), s. 109-118.
 4. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, november 2007, 72 (9).
 5. Internationella kaffeorganisationen.
 6. Instituto Nacional de la Yerba Mate.
 7. Statista.com.
 8. Wikipedia.org: Yerba mate, kaffe, teofyllin, teobromin.

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 41,00 Sk/1st.Ordinarie pris 57,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

84,00 Sk inkl. moms/1st.(168,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel