Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate med alkohol

2023-02-01
Yerba mate med alkohol

I de meddelanden vi får från dig dyker frågan upp då och då: kan yerba mate kombineras med alkohol? Vårt svar: ja. Dessutom kan en shot av den gröna bryggan vara nyttig dagen efter en spritfest. Karnevalen har precis börjat, så det är den bästa tiden att introducera ämnet om att kombinera yerba mate och alkohol. Låt det roliga börja!

Yerba mate med alkohol är en explosiv blandning?

Låt oss börja med fakta. Yerba mate innehåller en god dos koffein, och som forskning visar kombineras koffein inte med eller påverkar alkohol. Därför kan vi dra slutsatsen att kombinationen av infusionen av den paraguayanska höljan med en högalkoholhaltig dryck inte är farlig för kroppen. Det finns dock en nackdel att ta hänsyn till när man vill inkludera yerba mate i en partydrycksmix. Koffein stimulerar kroppen, vilket kan dämpa känslan av berusning. En stimulerad och berusad kropp kan ha nedsatt omdöme, vilket gör det lätt att överdriva med alkohol, vilket i sin tur kan få obehagliga konsekvenser nästa dag. Vi bekräftar därför att kombinationen av yerba med alkohol inte är skadlig, men vi rekommenderar försiktighet och försiktighet.

Hur kombinerar man yerba mate och alkohol?

Yerba mate kan vara ett originellt och spännande tillägg till drinkar. Den tillför inte bara stimulerande egenskaper till drycken, utan även intressanta smaknyanser. Yerba mate har en distinkt smak - örtig, lätt gräsaktig, intensiv och med en märkbar bitterhet. Den blandar sig perfekt med smaken av olika alkoholer. Den förstärker deras bitterhet eller tillför en originell friskhet. Hur kan man tillsätta den i drycker?

 • Det enklaste sättet är helt enkelt att förbereda yerba mate-infusionen. Precis som du alltid gör - genom att hälla en del av det torkade teet i matero. Efter bryggningen är det bra att ta bort grynen från kärlet så att infusionen inte blir för intensiv, och sedan låta den svalna.
 • Yerba mate-sirap. För att ge variation åt smakerna i dryckerna tillsätts ofta söt sirap - till exempel Blue Curracao, Amaretto eller grenadin. Syrup gjord av yerba är ett intressant alternativ. Den kan lätt göras hemma. Koka helt enkelt yerba mate i vatten och tillsätt socker. För 1 kopp vatten tillsätt ca 5 g yerba mate och 1/4 kopp socker. Du kan också lägga till något extra som du vill ha för att skapa variation i smaken - citronskal, örter eller ätbara blommor. Koka upp vattnet, vänta tills sockret har löst sig och sila sedan sirapen genom en sil.
 • Mald yerba mate används ofta i matlagning. Den kan tillsättas i rätter, bakverk eller shakes. Den är lika lämplig som ingrediens i drycker. Var dock försiktig med att överdriva! Mald yerba mate löses inte upp i alkohol, och för mycket av pulvret som flyter i drycken kan ta all njutning ur drycken.
 • Alkohol i stället för vatten. Vad sägs om att ersätta vattnet i matero med alkohol? En populär dryck i latinamerikanska länder är "yerba mate cerveza", vilket innebär att yerba hälls över öl i stället för vatten. En sådan dryck är mycket uppfriskande och en utmärkt törstsläckare. Vatten kan också ersättas med starkare alkohol - vodka, whisky, konjak eller rom. En sådan dryck med yerba mate är mycket värmande, men också mycket bitter. Det är mer en kombination för de modiga.

Yerba mate i tre karnevalsversioner

Manhattan Mate

En Manhattan är en elegant drink som består av whisky, vodka bitter och söt vermouth. Den sägs ha serverats för första gången på 1970-talet på Manhattan Club i New York, vid en bankett som Jennie Jerome, mor till Winston Churchill, gav. I vår version ersätter vi vermouth med en söt yerba mate-sirap som perfekt kompletterar de bittra whisky-, vodka- och citrussmakerna.

Vad du behöver:

 1. 60 ml whisky
 2. 30 ml yerba mate-sirap
 3. 6-8 droppar Angostura
 4. apelsinskal
 5. valfritt: isbitar, cocktailkörsbär

Hur man förbereder en drink med yerba mate?

Häll whisky, några droppar Angostura och den tidigare förberedda yerba mate-sirapen i kärlet. Rör försiktigt om med en bartenderslev. Häll cocktailen i ett kylt brett glas eller ett lågt glas fyllt med isbitar. Garnera cocktailen med ett apelsinskal - pressa det över glaset eller pokalen så att kärlet och drinken sprutas med apelsinolja. Den traditionella Manhattan-drinken garneras också med ett cocktailkörsbär spetsat på en tandpetare.

Mate Colada

Direkt från Manhattan går vi till Karibien. Det är där den söta piña colada med kokosnöt och ananas kommer ifrån. I vår version blandas den söta drycken med yerba mate, cocktailglaset ersätts av ett matero och sugröret av en bombilla. Vi garanterar att om du dricker Mate Colada kommer du att förflyttas till en paradisö!

Vad du behöver:

 1. cirka 15 g torkad yerba mate - utan eller med tillsatser, enligt önskemål
 2. 30 ml vit rom, t.ex. kokos Malibu
 3. 30 ml kokosmjölk
 4. 90 ml ananasjuice
 5. lite krossad is eller några hela kuber
 6. valfritt: en skiva färsk ananas

Hur man förbereder en drink med yerba mate?

Häll yerba mate i matero - som vanligt - och placera det torra på en av väggarna i kärlet. Blanda de övriga ingredienserna till drinken - rom, kokosmjölk, ananasjuice och krossad is - i en mixer. Om du har kuber i stället för krossad is, tillsätt dem i det sista steget när du gör drinken. Häll den söta och alkoholhaltiga torrblandningen över yerba mate, placera bombilla i matero och dekorera den med en triangel som skurits av en ananasskiva. Klart!

Yerba mate med elektricitet

Du har säkert hört talas om en uppfinning som "te med elektricitet", en värmande version av te med alkohol tillsatt. Vad sägs om yerba mate med elektricitet? Det är fortfarande vinter, så trots karnevalsklimatet är kvällarna och nätterna fortfarande kyliga. Yerba mate med elektricitet är ett utmärkt sätt att värma sig innan man festar till gryningen.

Vad du behöver:

 1. cirka 15 g torkad yerba mate - med eller utan tillsatser, beroende på vad som önskas
 2. 50 ml rom
 3. vatten med en temperatur på cirka 70-80 °C
 4. en sked honung
 5. 1 skiva citron och 1 skiva apelsin
 6. 2 skivor färsk ingefära
 7. valfritt: tillägg enligt önskemål - kan bestå av torkad frukt, sultaniner, kryddnejlika, anisstjärnor, kanelstänger

Hur man förbereder en drink med yerba mate?

Det är enkelt att förbereda drycken. Häll upp torkan i en matero, lägg i ingefära, citron- och apelsinskivor och andra valfria tillsatser. Häll i rommen. Blanda vatten och honung i en separat behållare - häll denna blandning över yerba mate. Placera en bombilla i matero och vänta några minuter för att yerba mate ska infundera.

Baksmälla efter en full fest? Vi har en lösning

Det vet du säkert. Festa till gryningen, ha kul med vännerna, dricka litervis av alkohol och sedan nästa dag huvudvärk och magont, brist på energi, koncentrationssvårigheter, en osläckbar törst.... Som ordspråket säger: "En mördares baksmälla har inget hjärta". Alkoholhaltiga drycker innehåller etanol som destabiliserar kroppens ämnesomsättning, bromsar det centrala nervsystemets funktion, stör proteinsyntesen, läcker ut vitaminer och mineraler och orsakar en sänkning av blodsockernivån. En portion yerba mate kan få dig på fötter igen i en sådan situation. Dess hälsofrämjande egenskaper är ovärderliga. Koffeinet som den innehåller stimulerar kroppen, ger energi som särskilt saknas när man lider av baksmälla och förbättrar koncentrationen. En infusion av yerba fyller på kroppen med vitaminer och mineraler som har sköljts bort av alkoholen. Och vilken yerba ska du välja mot baksmälla? Alla blandningar med tillsatt guarana, som ger en extra dos energi, fungerar perfekt. För matsmältningsproblem är blandningar med tillsatta örter ett bra alternativ. Svaret på tunga morgnar är förslaget från det brasilianska varumärket - Verde Mate Green Hangover. I kompositionen ingår förutom grön yerba mate följande ingredienser: guarana, gojibär, dvs. den välkända och uppskattade superfödan, pulveriserad acerola - ett tropiskt körsbär, som har använts inom naturmedicinen i århundraden för sina värdefulla egenskaper.

Yerba mate är en mångsidig brygd direkt från Sydamerika. Trots sin intensiva, distinkta smak passar den utmärkt ihop med en mängd olika tillsatser, inklusive alkohol. Det finns en bra anledning till att den fascinerar bartenders över hela världen. Gör du dig redo för en karnevalsfest? Vill du överraska dina vänner med originella drinkar? Använd våra idéer och låt festen ta fart. Ha det så trevligt!

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 41,00 Sk/1st.Ordinarie pris 57,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

84,00 Sk inkl. moms/1st.(168,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel