Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Muira puama - potens träd

2023-12-06
Muira puama - potens träd

Muira puama - ett oansenligt träd med ett spännande namn. Det pryds av vita blommor som påminner om jasmin i doften. Man skulle kunna tro att det skulle vara lämpligt för en prydnadsbuske i trädgården. De sydamerikanska indianerna fann dock en helt annan användning för denna växt. Av dess torkade bark och rot gjorde de en hälsosam infusion - ett "botemedel" mot många tillstånd.

Sammanfattning:

 1. Muira puama - ett Amazonas träd fullt av kraft
 2. Muira puama - ett naturligt afrodisiakum från Indien
 3. Vad finns i muira puama som gör det så tilltalande?
 4. Muira puama - andra egenskaper
 5. Muira puama - fungerar det verkligen? Forskning
 6. Hur konsumerar man muira puama? Efter hur lång tid fungerar det?
 7. Kan användningen av muira puama ha biverkningar?
 8. Yerba mate med tillsatt muira puama? Vi säger ja!

Muira puama - ett träd från Amazonas fullt av kraft

Namnet "muira puama" hänvisar faktiskt till mer än en växt. De är oansenliga och inte särskilt höga träd eller buskar som tillhör ett släkte, Ptychopetalum, och familjen ormväxter - Olacaceae på latin. De växer i regnskogen i Sydamerika, i ett område som sträcker sig mellan tre floder - Amazonas, Rio Negro och Orinoco. De finns huvudsakligen i Brasilien, Guyana och Surinam. De kallas också marapuama, muirapuama eller mirantã av lokalbefolkningen, vilket fritt översatt betyder "potensens träd". Detta namn är inte en slump, eftersom muira puama har blivit känt i den sydamerikanska världen för sina mycket intressanta egenskaper, som du kommer att läsa lite mer om om en stund. Låt oss gå tillbaka till vad växten är. De träd som går under beteckningen muira puama blir ca 5 meter höga. De har korta blad som är ljusare på ovansidan och mörkbruna på undersidan. De blommar med små blommor som sitter samlade i blomställningar. Indianerna i Amazonasområdet använde praktiskt taget alla delar av växten - blad, stjälkar, rötter och bark - i traditionell medicin. I dagens naturmedicin är det främst barken och rötterna som används.

Muira puama - ett naturligt afrodisiakum från Indien

Växten har använts inom folkmedicinen i många århundraden. Muira puama blev särskilt populär bland indierna för sina afrodisiakala egenskaper. De trodde att växten hade en hälsosam effekt på libido, botade kvinnlig frigiditet och förbättrade manlig sexuell prestanda. Roten och barken användes av lokala shamaner för att göra infusioner för att bota impotens. Växtens mirakulösa egenskaper upptäcktes av europeiska nybyggare som migrerade till Sydamerika. De tog också med sig muira puama till den gamla kontinenten. Den var särskilt populär i Storbritannien, där den ingick i den brittiska farmakopén. Den finns fortfarande med i förteckningarna från British Herbal Society. Där anges den bland annat som ett av medlen mot dysenteri och impotens. I Europa har den använts för att behandla infertilitet, muskelsmärtor och menstruationsstörningar. Muira puama har också tagit sig till USA. Det används där i liknande områden som i Europa och blir fortfarande populärare.

Vad finns i muira puama som gör det så tilltalande?

Växtens rot och bark är rika på fettsyror, eteriska oljor och växtsteroler. Muira puama innehåller lupeol, som har antiseptiska och antiinflammatoriska effekter. Man har också upptäckt en ny alkaloid i den, som inte finns någon annanstans utanför växten, och som har fått namnet muirapuanin. Man tror att muira puama har sina afrodisiakala effekter att tacka för den beta-sitosterol som den innehåller. Dessutom innehåller växten kaffesyra, kamfer, kumarin, teobromin och vanillinsyra.

Muira puama

Muira puama - andra egenskaper

Som det visar sig har växten, som är rik på fytokemikalier, inte bara en utmärkt effekt på den sexuella sfären utan hittar också många andra breda användningsområden. Indianer har använt den i århundraden för att behandla neuromuskulära sjukdomar, reumatism, förkylningar, cirkulation och matsmältningsproblem. Den användes som ett botemedel mot beri-beri-sjukdom, eller vitamin B1-brist. Ett avkok av rötterna tillsattes i bad och användes i massage. En infusion av bark och rot konsumerades inte bara som en dryck utan användes också som tonic. Muira puama sades förhindra skallighet. Växten ansågs ha en smärtstillande effekt, hjälpa till att reglera blodtrycket, ha en positiv effekt på humöret och minska känslan av stress. Även om den inte innehåller koffein tros den förbättra kroppens fysiska prestationsförmåga - den ger energi och motverkar trötthetskänslor. Det förbättrar också tänkandet och ökar koncentrationen, vilket är fördelaktigt vid inlärning.

Muira puama - fungerar det verkligen? Forskning

Redan på 1920-talet blev växten föremål för vetenskaplig forskning. Forskare undrade var de ovanliga egenskaperna hos muira puama kom ifrån och försökte studera dess effekter på djupet. Även om många av dess effekter fortfarande är ett mysterium för oss, har forskare under åren lyckats fastställa en hel del fakta om det. År 1930 beskrevs muira puama i en bok med titeln "Notas Sobre Plantas Brasilerias" av den brasilianska forskaren Meiro Penna. Där citerade han de experiment som Dr Rebourgeon hade utfört i Frankrike - dessa skulle handla om växtens effektivitet vid behandling av impotens och matsmältningsstörningar. Upptäckterna fortsatte även efter kriget, särskilt under 1960- och 1980-talen, och forskningsresultaten kan förvåna dig. Vid Paris Institute for Sexual Research genomförde Dr Jacques Waynberg experiment med muira puama, och resultaten var fantastiska. En studie omfattade 262 patienter som upplevde brist på lust och brist på erektion. Så många som 62% av försökspersonerna upplevde en ökad libido efter bara två veckors konsumtion av växten, och 51% av patienterna märkte en markant förbättring. En annan studie tog ett urval av 100 patienter med sexuella dysfunktioner. Var och en av dem tog 1,5 gram av växtextraktet varje dag. Den här gången varade experimentet längre. Efter avslutad studie rapporterade upp till 66% av deltagarna en ökad frekvens av samlag. I en grupp på 46 deltagare som klagade över en fullständig brist på lust, märkte 70% av försökspersonerna en ökad libido. Muira puama var mer effektiv i frånvaro av psykosomatiska problem. Bland 26 deltagare med "sexuell svaghet" eliminerade muira puama svagheten hos dem alla och visade 100% effektivitet. Slutrapporten fann att muira puama hjälpte till att öka libido hos 85% av studiedeltagarna. Under åren har växten också studerats för andra egenskaper. Muira puama-extrakt visade sig ha en gynnsam effekt på centrala nervsystemet, vilket visade adaptogena, anti-stress och anti-trötthetseffekter. Enligt rapporter minskar muira puama stress, slappnar av, reglerar det endokrina systemet, förbättrar minnet, sänker blodtrycket och har en smärtstillande effekt.

Hur konsumerar man muira puama? Efter hur lång tid fungerar det?

Det är intressant att notera att muira puama inte reagerar bäst med vatten utan med alkohol. Det är i alkohol som det släpper ut sina egenskaper mest effektivt. Så om du vill få ut det mesta av fördelarna med denna sydamerikanska växt är den bästa konsumtionsformen en tinktur. En tinktur kan beredas genom att hälla 20-25% alkohol över barken och rötterna. Låt det hela stå på en mörk plats i flera dagar, skaka och rör om dagligen. Efter denna tid silar du tinkturen. Om den är för bitter kan den sötas efter önskemål. Ett bra sätt att njuta av de mirakulösa egenskaperna hos muira puama är också att göra en infusion. Koka avkoket i cirka 15 minuter. En tesked krossad muira puama-bark eller rot räcker för ett glas vatten (250 milliliter). När det har svalnat kan det återstående avkoket silas. Infusionen av muira puama har en mild gul färg och en behaglig, något sammandragande smak.

Muira puama

Kan användningen av muira puama ha biverkningar?

En mirakelväxt? Det kan fungera olika på alla, men på grund av dess värdefulla egenskaper är det värt att prova. Hittills har studier inte visat några biverkningar av muira puama, men graviditet, amning och överkänslighet mot växten indikeras som kontraindikationer för dess användning. Det är viktigt att använda det klokt och med måtta. Om du har ett allvarligt medicinskt tillstånd är det lämpligt att rådfråga din läkare först. Dosen för en tinktur av muira puama är högst 2-3 teskedar per dag. När det gäller infusionen bör du inte dricka mer än 1-2 glas per dag. Vissa människor undrar när tinkturen eller infusionen av muira puama-rötter eller bark ska användas - på morgonen eller på kvällen? Egentligen spelar det ingen roll, men det är viktigt att komma ihåg att det har en stimulerande effekt. Även om den inte innehåller koffein kan växten verka stimulerande, så det är inte alltid en bra idé att dricka den precis före sänggåendet.

Yerba mate med tillsats av muira puama? Vi säger ja!

Muira puama, tillsammans med andra undergörande växter från Sydamerika med mångsidiga användningsområden, blir allt populärare. Även om den frigör sina egenskaper mest effektivt när den interagerar med alkohol och mindre när den serveras som en infusion, fungerar den också bra som tillsats till te eller yerba mate. Den har en något skarp örtsmak som passar perfekt ihop med den vegetabiliska smaken hos Ilex paraguariensis. Den fungerar särskilt bra i funktionella kompositioner som är utformade för att ha en afrodisiakum effekt. Den kombineras ofta med en annan växt med stor potential. Catuaba och muira puama fungerar perfekt tillsammans, och du hittar dem i de brasilianska mate-teerna Verde Mate Green La Potente och Katuava samt i Yaguar Amore. Rekommenderas varmt!


Källa till information:

 1. Wikipedia: Ptychopetalum.
 2. rain-tree.com.
 3. tropical.theferns.info.
 4. P. Martinez, Muira Puama, Micronutrición, 2016.

Rekommenderad

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

80,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 80,00 Sk/1st.Ordinarie pris 100,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

122,00 Sk inkl. moms/1st.(244,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel