Magin i "heligt trä". Hur tar man hand om ett kärl av palo santo-trä?

Det är hög tid att bli en mateist av kött och blod! Palo santo är perfekt för alla nyfikna yerba mate-älskare och avancerade mate-drickare som vill ha ett riktigt smakdjup i sin brygd. Ett kärl tillverkat av det unika palo santo-träet har många fördelar, men det kräver också särskild behandling. Idag ska vi berätta lite om den magiska matekoppen av palo santo - hur tar man hand om den så att den håller så länge som möjligt? Läs vidare på sidan!
Sammanfattning:
- "Heliga träd" palo santo
- Palo santo mate cup - varför är den så speciell?
- Hur tar man hand om ett palo santo-kärl?
- Det är dags att brygga yerba mate som en riktig gaucho!
"Heliga trädet" palo santo
Palo santo betyder "heligt träd" på spanska. I själva verket syftar termen inte på en enda trädart, utan på en större grupp växter som finns i hela Central- och Sydamerika. Bland dem nämns oftast de med de botaniska, komplicerat klingande namnen Bursera graveolens, Bulnesia sarmientoi och Guaiacum officinale. Tack vare sitt aromatiska harts och sina vackert doftande eteriska oljor har palo santo-träden använts inom folkmedicinen i hundratals år. Vissa använder dem som rökelse - röken från det brinnande träet används i aromaterapi eller som en del av meditation. Den är avsedd att rena dålig energi och ha en avslappnande effekt. För hundratals år sedan användes palo santo-rökelsen av indiska shamaner i mystiska ritualer som syftade till att skydda mot onda andar och förutspå framtiden. Bränt palo santo-trä har en omslutande, delikat citrusarom, men det aromatiska hartset som flyter inom det är inte dess enda fördel. Träet från palo santo-träd är mycket hårt och hållbart. Därför används det för att tillverka en mängd olika föremål - möbler, köksredskap eller smycken. Palo santo-trä används också för att tillverka yerba mate-koppar. Palo santos unika egenskaper stöds också av det faktum att vissa palo santoträd är utrotningshotade, vilket gör föremål tillverkade av deras trä ännu mer värdefulla.
Palo santo mate cup - varför är den så speciell?
Det "heliga trädet" är en viktig del av yerba mate-kulturen. Kalebass för att dricka yerba mate gjord av palo santo väljs vanligtvis av människor som redan känner till den karakteristiska smaken av brygden väl och vill extrahera ännu mer djup från den. Palo santo mate-koppen doftar inte bara vackert av naturligt trä, med spännande citrusnoter, utan "ger också tillbaka" sin smak till infusionen som bereds i den. Under påverkan av den varma brygden frigör träet aromatiska ämnen som berikar drycken och tillför en unik arom. Att dricka yerba mate ur ett sådant kärl är en helt annan upplevelse än att dricka ur en vanlig keramikkalebass! Men det är inte allt... Palo santo-harts har "magiska" egenskaper. Det har en desinficerande effekt och gör kärlet ganska motståndskraftigt mot mögel. Dessutom gör det det möjligt för de små sprickor som uppstår på kärlet vid användning att reparera sig själva. Det är också värt att nämna att denna typ av kärl inte massproduceras - det är ett verk av människohänder, så varje kärl är unikt och unikt i sitt slag. Som sig bör för trä kräver palo santo särskild skötsel, som skiljer sig från den vanliga rengöringen av keramik- eller aluminiumkärl. Därför...

... Hur tar man hand om ett palo santo-kärl?
Palo santo mate-kopp - före första användningen
Förberedelsen av ett yerba mate-dryckkärl, oavsett vilket material det är tillverkat av, kallas en curado. Innan du använder den för första gången är det lämpligt att behandla mate-koppen i trä med kokande vatten - detta hjälper till att hantera eventuella föroreningar som orsakats till exempel under transporten. Efter att ha sköljt kärlet med vatten ställer du det upp och ner för att torka. Därefter ska hela curadoprocessen genomföras. Det är ganska tidskrävande och kräver några steg, men det är definitivt värt att göra - en korrekt genomförd curado kommer att stärka träväggarna i mate-kalebassen, tack vare vilket kärlet kommer att hålla längre. Hur man gör det? Efter den första sköljningen med kokande vatten och torkning ska kärlet oljas med en olja av god kvalitet - helst olivolja eller kokosnötolja. Gnid in oljan i träet noggrant och jämnt och låt sedan mate cup stå i ca 1-2 dagar så att fettet absorberas väl. Överflödig olja kan samlas i botten av kärlet, så efter denna tid, gnugga fettet ännu en gång in i väggarna på mate cup med en trasa. Hela processen kan upprepas 2 eller 3 gånger till för bättre resultat. När palo santo-kärlet har absorberat fettet väl ska det sköljas med varmt vatten (utan rengöringsmedel!) och lämnas att torka, var noga med att inte torka träet för mycket. Om det torkas för mycket spricker det, vilket kan göra det svårt eller omöjligt att använda kärlet. När det gäller en palo santo mate-kopp som är utrustad med ett metallbeslag kan curado-processen utelämnas, men det finns inget som hindrar att den görs - denna åtgärd kommer att öka kärlets hållbarhet något.
Palo santo mate-kopp - hur tar man hand om den under daglig användning?
Den grundläggande regeln för rengöring och skötsel av palo santo, som måste följas för att du ska kunna njuta av din yerba mate mate-kopp under lång tid, förbjuder användning av tvättmedel. Varför är det så? Träet absorberar den här typen av ämnen mycket bra. Kemikalier skulle därför kunna kännas under konsumtionen av efterföljande infusioner. Palo santo mate-koppen bör därför tvättas med enbart vatten. Var säker på att detta är tillräckligt! Palo santo har antibakteriella egenskaper. Det är också viktigt att komma ihåg att inte lämna palo santo-koppen full med blöt marmelad över natten. Detta kan orsaka mögeltillväxt, som lätt överförs till träet eller utrymmet mellan träet och eventuell hårdvara. I sådana situationer kan det vara mycket svårt att rengöra fartyget och i avancerade fall till och med omöjligt. Detta är mycket viktigt eftersom mögel är skadligt för vår hälsa! Diska inte ett kärl av palo santo-trä i diskmaskinen - träväggarna kan skadas, även om de är robusta. Det är också viktigt att inte torka mate-koppen i trä för mycket, eftersom den kan spricka. Det är därför lämpligt att regelbundet tillreda yerba mate i den så att träet behåller sin fuktighet, och när du torkar den efter tvätt, placera den upp och ner och var noga med att inte låta den stå nära ett element, i solen eller i en mycket torr miljö.
Det är dags att brygga yerba mate som en riktig gaucho!
Om du ännu inte har haft möjlighet att dricka yerba mate ur en riktig palo santo mate-kopp rekommenderar vi starkt att du skaffar dig ett eget träkärl! Du hittar flera intressanta erbjudanden i vår butik. Vi vill särskilt rekommendera Salvador mate-kalebassen, som också levereras med en snygg, handgjord läderdekoration. Pampeano mate-koppen har å andra sidan en intressant, ovanlig lösning. I dess tjocka väggar finns till och med spår - kanaler - där vatten hälls i stället för direkt på den torkade produkten. På så sätt blöter vattnet gradvis upp de torra bladen från utsidan och brygden blir mer potent på ett mer balanserat sätt. Du vet redan vilka produkter vi rekommenderar och hur man tar hand om en palo santo mate-kalebass, så låt oss sätta igång. Det är dags att brygga en utsökt och aromatisk yerba mate i den magiska koppen!
Källa till information:
- Wikipedia: Bulnesia sarmientoi, Bursera graveolens, Guaiacum officinale.