Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Koffeininnehåll i yerba mate - vad stimulerar mest?

2023-02-17
Koffeininnehåll i yerba mate - vad stimulerar mest?

Utanför fönstret, ett dystert väder eller en kall morgon och, som ett resultat, en brist på energi och lust att stiga upp ur sängen. Hur klarar du det? Varifrån hämtar du energin? Tja, vi har några beprövade och testade sätt. Du kan dricka yerba mate och hålla dig energisk hela dagen. Eller så kan du stimulera dig själv med te, kaffe eller energidrycker. Vad har de alla gemensamt? Koffein!

Koffein - vad är det?

Människor har i århundraden ätit koffein, som har flera naturliga källor. Enligt legenden upptäcktes det energibärande teet omkring 3000 f.Kr. av en kinesisk kejsare. Kakaobönor användes av mayaindianerna så tidigt som 600 f.Kr. Kaffet upptäcktes på 800-talet e.Kr. i det nuvarande Etiopien. Guaraniindianerna upptäckte de stimulerande egenskaperna hos den paraguayanska höljan och guarana som växer i Sydamerika för flera hundra år sedan. Ingen visste då att den stimulerande effekten berodde på koffeinet i dessa växter, som inte isolerades från kaffebönor förrän 1819 av den tyske kemisten Friedrich Ferdinand Runge. Koffeinforskningen tog fart och mindre än 20 år senare upptäckte forskarna att samma ämne fanns i te. I slutet av 1800-talet upptäcktes det även i kakao. Kaffe och te blev populärt över hela världen och fick ett allt större erkännande. Caféer växte upp i alla stora, respektabla städer. Där kunde man träffas, prata, läsa tidningen och dricka varma, stimulerande drycker.

Hur fungerar koffein?

Koffein är en alkaloid med den eleganta, summativa kemiska formeln C8H10N4O2. Det är ett psykoaktivt ämne, vilket innebär att det har en direkt effekt på hjärnans funktion. Det stimulerar sinnet och hela kroppen, tillför energi och motverkar trötthetskänslor, förbättrar koncentrationen, skärper sinnena och höjer humöret. Det har att göra med att det stör verkan av adenosin, kroppens naturligt producerade sömnframkallande ämne. Dess effekter är särskilt önskvärda för personer som behöver en stor dos energi och måste vara koncentrerade under långa perioder. Nästan alla dricker en kopp kaffe eller te på morgonen för att vakna upp och nyktra till sinnet. Personer som arbetar på natten för att bli av med känslan av sömnighet eller kontorsarbetare eller IT-specialister vars arbete kräver särskilt intensiv koncentration sträcker sig efter koffeinhaltiga drycker. Koffein i en balanserad, rimlig mängd är ett botemedel mot energiförlust. Överdosering kan leda till obehagliga konsekvenser.

Vad finns i yerba mate? Koffein, maté eller tein?

Koffein har många källor. Den vanligaste är kaffebönor, men det finns också i te, kakao, guarana och i vissa arter av hölle. Koffein finns också i yerba mate. Beroende på källan kallar vissa människor det stimulerande ämnet för tein, guaranin eller maté. Sanningen är att de alla är ett och samma koffein, och dess effekter varierar något på grund av andra ämnen som finns i växter tillsammans med koffein. Och var finns det mest rikligt?

Finns det koffein i yerba mate? Hur mycket är det?

Koffein konsumeras oftast i stimulerande infusioner eller drycker. Intensiteten av koffein beror på vilken typ och mängd kaffe, te eller torkad yerba mate som hälls ut. Mängden koffein beror också på bryggningstiden, ibland vattentemperaturen eller förhållandet mellan vatten och produkt, vilket innebär att huvudämnet späds ut. När man räknar ut medelvärdet ser det intressant ut, och exempel ges nedan:

    Mängden koffein i milligram per liter:

  • en espresso innehåller cirka 1691-2254 mg koffein per liter
  • kaffe från en filterkaffebryggare innehåller 550-850 mg koffein
  • bryggt kaffe innehåller 386-652 mg koffein per liter
  • energidrycker innehåller 320 mg koffein
  • te: 100-450 mg per liter
  • kolsyrade drycker innehåller 96-185 mg koffein per liter

Jämförelsevis har yerba mate ett koffeininnehåll på cirka 358 mg per liter, vilket är mindre än bryggt kaffe och en aning mer än en genomsnittlig energidryck.

Yerba mate vs koffein. Hur fungerar en infusion av yerba mate?

Som vi redan har noterat finns det mindre koffein i yerba mate än i kaffe, men den stimulerar ändå bättre och längre. Så varför har yerba mate en så stark och långvarig effekt, som av många bedöms vara högre än stimulansen från kaffe? Med hänvisning till ett välkänt ordspråk kan man säga att människan inte "sover" på enbart koffein. Det finns många andra ämnen i yerba mate än de som finns i kaffe, som gör att koffein (eller matein, beroende på tillvägagångssättet) fungerar på ett något annorlunda, bättre och effektivare sätt. Förutom koffein innehåller yerba mate antioxidanter, riboflavin, pantotensyra, krom, kalium, B-vitaminer, zink och C-vitamin. Mängden koffein i yerba mate träder i bakgrunden. Dess omgivning och den rätta balansen mellan ingredienserna kommer i förgrunden. Förutom koffein finns även andra xantiner - teofyllin och teobromin - i den paraguayanska höljeinfusionen. Liksom koffein hör de till gruppen alkaloider, dvs. kvävehaltiga organiska basiska föreningar. De har också det gemensamt att båda ämnena uppvisar energetiska egenskaper. Visserligen stimulerar xantiner inte lika starkt som koffein. Deras effekt på stimuleringen av kroppen kan dock knappast förnekas. De har en avslappnande effekt - genom att utvidga blodkärlen sänker de blodtrycket. Vissa yerba mate-odlare är angelägna om att framhäva förekomsten av xantiner i sina produkter. Detta görs till exempel av det berömda argentinska företaget Las Marías med sitt flaggskepp Taragui Energia. Som företaget rapporterar på sin webbplats skördas den hölle som de tillverkar den av på sommaren, när växten är som mest utvecklad. Det är då den innehåller särskilt höga halter av xantiner, upp till 30 procent mer än när den skördas under andra årstider.

Yerba mate jämfört med kaffe och andra koffeinhaltiga drycker. Vilken dryck vinner?

Yerba mate håller längre och dess effekter är mer stabila och balanserade jämfört med kaffe. Medan det sker en plötslig "nedgång" och en kraftig minskning av energin ungefär fyra timmar efter att man har druckit kaffe, avtar den stimulerande effekten av yerba mate försiktigt och gradvis och kroppen känner inte av en sådan chock. Dessutom utlöser kaffe magnesium och näringsämnen. Te är hälsosammare än kaffe, men har en begränsad, svagare effekt - det är inte en tillräcklig källa till koffein för personer som behöver en ordentlig dos energi. Populära kolsyrade drycker innehåller visserligen koffein, men har liten stimulerande effekt och många sötningsmedel. Även i sin lightversion innehåller de fortfarande hela det periodiska systemet av grundämnen. De alltmer populära energidryckerna, när de konsumeras under långa perioder och hänsynslöst, belastar kroppen hårt och är helt enkelt en hälsofara för konsumenten. Medan var och en av dessa drycker har sina nackdelar, ser vi i yerba mate nästan bara fördelar. Den har en positiv effekt på hela kroppen. Den stimulerar inte bara, utan förbättrar också matsmältningssystemets funktion, förbättrar ämnesomsättningen, tar bort skadliga ämnen från kroppen och vissa tillskriver till och med dess inflytande på viktminskning.

I yerba mate är koffein inte allt!

Letar du efter en effektiv och naturlig dryck som ger dig energi för dagen? Prova yerba mate! Den kan verka lite bitter i början, för intensiv, men du vänjer dig snabbt vid smaken. Vi garanterar att du inte kommer att ångra dig. Mängden koffein som finns i yerba mate är tillräcklig och inte överdriven. Dessutom förser du tillsammans med det din kropp med vad den behöver - kraften av vitaminer och mineraler. Utan att långsamt förgifta din kropp med sötningsmedel, konserveringsmedel och andra konstgjorda ämnen. Återigen visar det sig att det bästa valet är det som är naturligt. Och naturlig yerba mate är den gyllene standarden när det gäller koffeinförstärkningar.

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 41,00 Sk/1st.Ordinarie pris 57,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

84,00 Sk inkl. moms/1st.(168,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel