Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Hur går man ner i vikt med yerba mate?

2023-04-14
Hur går man ner i vikt med yerba mate?

Yerba mate är främst känd för sin stimulerande effekt. Den innehåller en god dos koffein, vitaminer, mineraler och andra föreningar som stöder kroppens funktion. Det visar sig att yerba mate även kan ha en effekt på viktminskning. Undrar du hur det fungerar och om yerba faktiskt gör dig smalare? Kolla in vårt inlägg i dag!

Slimmas yerba mate?

Det nya året kom till oss tidigare än väntat och överraskade oss som vinterförare. Visserligen började det för en tid sedan, men det är inte för sent att ta nya årslöften. Ett av de vanligaste målen vi sätter upp varje år är att förlora några oönskade kilon och uppnå en vacker, smal figur före semestern. Vi vill alla må bra i våra kroppar, men ibland är det svårt att leva upp till våra egna föresatser. Oftast är det så att vi har gott om motivation och när vi inte ser några resultat släpper vi taget. Då sträcker vi oss oftast efter något ohälsosamt och ångrar senare vårt beslut. Men kanske är inte allting förlorat?

Vi har goda nyheter för yerba mate-älskare - den sydamerikanska bryggan är inte bara en fantastisk stimulans, utan kan också hjälpa dig att nå ditt drömmål med lite motivation och kontroll över din livsstil. Får yerba mate dig att gå ner i vikt? "Paraguayiskt te", som det ibland kallas, har många fantastiska egenskaper. Först och främst är det känt för sin stimulerande effekt - det minskar känslan av trötthet, förbättrar koncentrationen och ger energi för handling. Dessutom ger det en mättnadskänsla, underlättar matsmältningen och renar kroppen. I sig själv orsakar den inte viktminskning, men med rätt kost och motion kan den hjälpa till med viktminskning. Yerba mate och viktminskning - hur fungerar det egentligen?

Yerba mate - egenskaper för viktminskning

Yerba mate är en dryck full av hälsa och även om vi inte alltid inser det har den en positiv effekt på nästan hela kroppen. Det är dock inte alla som är medvetna om den kraftfulla effekt som yerba kan ha på viktminskning. Vilka är dess verkningsmekanismer?

Yerba mate dämpar aptiten

Yerba hjälper till att gå ner i vikt främst genom den mättnadskänsla den ger. Detta har att göra med dess effekt på de receptorer i tjocktarmen som informerar oss om hungerkänslan. Genom att dricka yerba före en måltid kan vi stilla vår hunger snabbare eftersom vi känner den mindre, så vi äter mindre mat och absorberar därför färre kalorier och kan lättare kontrollera vår vikt. Yerba mate hjälper också till att gå ner i vikt genom att hämma aktiviteten hos ett matsmältningsenzym (bukspottkörtelns lipas). Det är detta enzym som bryter ner fetter, och genom att hämma dess aktivitet hjälper det till att minska den mängd fett som absorberas av kroppen. När detta enzym är blockerat smälter inte fetter i tunntarmen. Detta minskar matens kalorivärde. Därför är det lämpligt att dricka yerba mate inte bara före en måltid, utan även cirka 30 minuter efter att man ätit. Detta gäller särskilt för måltider som är rika på fett, till exempel lunch och middag.

Yerba mate stöder ämnesomsättningen

Koffein, som det finns nästan lika mycket av i yerba som i kaffe, stimulerar inte bara utan har också en effekt på ämnesomsättningen. Enligt en studie på råttor, vars resultat publicerades 2019 i Journal of Functional Foods, kan koffein hjälpa till att behandla fetma genom att hämma tillväxten av kroppsfett. Dessutom förstärker saponinerna i yerba mate den diuretiska effekten, vilket förbättrar kroppens avgiftning. Ämnesomsättningen påverkas också av de vitaminer och mineraler som finns i yerba. En effektivare ämnesomsättning innebär att fett förbränns snabbare, vilket leder till bättre viktminskning.

Yerba mate stöder matsmältningssystemet och leverfunktionen

Vid regelbundet intag stimulerar yerba mate utsöndringen av magsaft, lindrar obehag i samband med matsmältningsprocessen och förbättrar tarmperistaltiken. Genom att inkludera infusionen i den dagliga kosten känner vi oss "lättare". Yerba mate är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter som bland annat främjar blodflödet i kroppen. Detta är av stor betydelse för att levern, som spelar den viktigaste rollen för hela matsmältningssystemet, ska fungera väl.

Effekten av den klorogensyra som finns i yerba mate

En av de viktigaste ingredienserna i yerba mate, direkt efter koffein, är klorogensyra. Först och främst är det en mycket kraftfull antioxidant, men den har också andra egenskaper. Den hämmar omvandlingen av stamceller till fettceller, bidrar till att sänka LDL-kolesterolet, eller det "dåliga" kolesterolet, som ökar risken för åderförkalkning, och ökar kroppens känslighet för insulin, vilket har en positiv effekt på kroppens sockerbalans.

Bonus: yerba mate är kalorisnål

Människor som ännu inte är bekanta med Guarani-indianernas bryggeri frågar ofta: har yerba kalorier? Även om yerba inte är helt utan kalorier har den ett lågt kaloriinnehåll. Olika märken av yerba kan variera något i detta avseende, men en portion torkat te på 50 g som hälls över 500 ml vatten antas innehålla cirka 10-50 kcal. Detta är inte särskilt mycket, med tanke på att vi vanligtvis häller mycket mindre torkad produkt i en behållare och häller yerba upprepade gånger tills holkbladen förlorar sin smak och arom.

Yerba och viktminskning - räcker det med enbart yerba? Växtbaserade kosttillskott

Vad är den bästa yerba mate för viktminskning? Oavsett märke, produktionsmetod eller skördetid har alla sorter av yerba mate egenskaper för viktminskning. Så oavsett om det är en brasiliansk chimarrão, en mild mate green eller en rökig, intensiv yerba från Paraguay, så kommer den att fungera. Det finns dock ett sätt att öka yerbas bantningspotential - växtbaserade tillsatser som ytterligare förbättrar ämnesomsättningen, stöder matsmältningssystemet och bidrar till avgiftning. Vilka örter är värda att hålla utkik efter?

  • Mynta - detta är förmodligen den första ört som man tänker på när man talar om att stödja matsmältningssystemet. Mynta har inte bara en uppfriskande smak och lukt, utan den ökar också utsöndringen av matsmältningssaft, förbättrar tarmfunktionen och lindrar matsmältningssymptom;
  • Kamomill - i likhet med mynta lindrar den obehag i samband med matsmältningen; den slappnar av de glatta musklerna i matsmältningskanalen, lindrar flatulens och har en diastolisk effekt;
  • Fänkål - stöder också matsmältningssystemets arbete; dessutom minskar den aptiten, hjälper till att avlägsna överflödigt vatten från kroppen och påskyndar ämnesomsättningen;
  • Purge - anses vara en av de rikaste källorna till polyfenoler. Den har en positiv effekt på att rensa kroppen från gifter och på matsmältningssystemet;
  • Boldo - en mycket populär växt i Sydamerika, vars blad innehåller boldin - ett ämne som stimulerar gallproduktionen och är en kraftfull antioxidant;
  • Andra örter som ofta kombineras med yerba mate är följande: carqueja, senes, åkerfräken, nypon, citrongräs, kummel, linfrö, chiafrön.

När du använder yerba mate för att gå ner i vikt och hoppas på snabbast möjliga resultat, är det lämpligt att kombinera hölle med de örter som nämns ovan. De kan läggas till på egen hand i en kruka, men många tillverkare erbjuder färdiga funktionella blandningar som är utformade för att stödja en viktminskningsdiet. Sådana produkter är oftast märkta i namnet eller på förpackningen med påståenden som "fitness", "silueta" eller "regulase". Vilka yerba mate-produkter i vår butik är särskilt lämpliga för viktminskning? Vi rekommenderar särskilt yerba mate från det brasilianska varumärket Verde Mate: Silueta, Regulase eller Detox. Viktminskning med deras stöd är ett rent nöje! För dem som är särskilt motiverade att uppnå en smal figur rekommenderar vi yerba mate i det stora bantningskitet, som innehåller produkter från toppmärken.

Hur förbereder och dricker man yerba mate på rätt sätt så att det blir resultat?

För att kunna använda yerba mate på bästa och mest effektiva sätt måste infusionen förberedas på rätt sätt. Yerba bryggs i ett särskilt kärl, kallat matero, som är tillverkat av kalebass, trä eller keramik. Torrsubstansen hälls i: för avancerade tedrickare upp till 1/2 av kärlets volym och för nybörjare upp till 1/3 av dess volym. Sedan lutar man behållaren så att den torkade produkten ligger på ena sidan av väggen. Placera bombilla där det finns minst mängd torkad produkt. Häll i vatten med en temperatur på cirka 70-80 °C. Se till att vattnet inte kokar, för då blir infusionen för bitter. Häll i lite och vänta på att den torra ska absorbera vattnet. När detta sker kan man tillsätta vatten för fullt. Den yerba mate som förberetts på detta sätt är klar att dricka. Som ett tillägg till en hälsosam livsstil hjälper den till med viktminskning. Du frågar: hur många gånger ska man dricka den? En portion av den torkade produkten kan hällas upp flera gånger tills den förlorar sin smak och arom. Yerba mate är ett utmärkt komplement till en diet. Hur lång tid tar det innan effekterna blir synliga? Det är svårt att svara entydigt på denna fråga eftersom varje kropp är annorlunda och reagerar på effekterna av yerba på ett helt annat sätt. Den bästa lösningen är att prova det och se själv!

Slutligen vill vi påminna dig om att yerba ensam inte räcker för att gå ner i vikt snabbt. Du kan inte klara dig utan en balanserad kost, särskilt inte om du har ont om tid. Det är också värt att gå med i ett gym eller börja med en sport, helst en sport som vi tycker om. De bästa resultaten uppnås genom en kombination av väl valda övningar, en balanserad kost och regelbunden konsumtion av yerba mate.

Det finns många "naturliga" brännare på marknaden, men de har aldrig riktigt stått bredvid något naturligt. Genom att välja rätt blandning från en pålitlig yerba mate-butik kan vi vara säkra på att den bara kan hjälpa oss att uppnå den önskade effekten och vi kommer säkerligen inte att känna oss besvikna!

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

57,00 Sk inkl. moms/1st.(228,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

83,00 Sk inkl. moms/1st.(166,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel