Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Historien om brasilianskt kaffe: från upptäckt till världsomspännande framgång

2023-03-24
Historien om brasilianskt kaffe: från upptäckt till världsomspännande framgång

Brasilien är kaffets rike. Vi kommer att säga ännu mer, det är ett riktigt kaffeimperium! Det är i detta land som 1/3 av världens kaffeproduktion är koncentrerad. Och allt började med en oansenlig blombukett... Vad kännetecknas den av, vad skiljer den från andra och vad är det bästa brasilianska kaffet? I dagens inlägg kommer vi att noggrant analysera ämnet för det "svarta guldet" i Brasilien.

Brasilien - kaffets rike

Även om vi, mateister, associerar Brasilien främst med yerba mate, är sanningen att kaffe är den riktiga drottningen i Brasilien, inte yerba. I det största landet i Sydamerika täcker kaffeplantager en total yta på nästan 30 000 kvadratkilometer. Årligen produceras cirka 4 miljoner ton kaffe i detta land – det är 1/3 av världens produktion! Det mesta av kaffet som produceras i Brasilien avgår från hamnen i Santos till bokstavligen alla världens hörn, men brasilianare själva älskar också att dricka kaffe. De gillar det starkt och sött.

Hur kom kaffet till Brasilien?

Idag är Brasilien centrum för kaffeindustrin, men för "bara" för 300 år sedan fanns det inget kaffe här alls. Ursprungligen kommer kaffeträdet från Etiopien, och legenden säger att de stimulerande egenskaperna hos dess frukter av misstag upptäcktes av en herde vid namn Kaldi. Han observerade att efter att ha ätit bären från en viss växt, blev hans getter mycket upphetsade och hade en extraordinär mängd energi. Han blev intresserad av växten och tog frukten till den lokala shamanen, som gjorde en aromatisk infusion av dess frön, som när den drack stärkte koncentrationen och lät vara pigg längre. Nyheten om den mirakulösa växten och infusionen beredd från dess frön spred sig till andra stammar. Gradvis, tack vare köpmän, nådde kaffet andra länder och regioner. Från Mellanöstern, genom Europa, till båda Amerika.

Kaffe introducerades först till Brasilien 1727, och en annan legend är förknippad med det. Portugiserna, som på den tiden bildade en koloni i Brasilien, var förälskade i den svarta, stimulerande drycken och ville väldigt gärna börja odla kaffe på egen hand i "sitt" område. För detta behövde de plantor, som de var tvungna att be om från ett annat land som redan hade en kaffeskörd. Det hände så att det Guyanesiska grannlandet Brasilien hade plantor, men de behandlade dem som den största skatten och ville absolut inte dela dem. Så det blev lite intriger. Överste Francisco de Melo Palheta skickades till Guyana under manteln av en diplomatisk beskickning. Han blev kär i guvernörens hustru i Guyana, som gav översten en bukett blommor som ett farväl. Det finns kaffefrön gömda inuti.

Från och med då började kaffe odlas i Brasilien, och med ökad popularitet i Europa och USA och en betydande ökning av efterfrågan blev den brasilianska kaffemarknaden snabbt ett verkligt kraftpaket. De största plantagen låg i provinserna Rio de Janeiro, São Paulo och Minas Gerais. Det producerades så mycket kaffe att Brasilien i början av 1900-talet stod för över 80 % av världsmarknaden, vilket kan skaka ekonomin avsevärt i framtiden. Det var nödvändigt att införa vissa restriktioner och föreskrifter, varför Kaffeinstitutet bildades 1931.

Hur smakar brasilianskt originalkaffe?

Om kaffeträdet inte ursprungligen kommer från Brasilien, varför växer det då mest här, och brasilianskt kaffe anses vara det bästa i världen? Kaffe i Brasilien känns väldigt bra, det har utmärkta odlingsförhållanden här. Det finns ett gynnsamt, subtropiskt klimat här, som kännetecknas av höga temperaturer och frekvent nederbörd, och därmed - hög luftfuktighet. Kaffeplantager ligger på bördiga jordar, rika på mineralsalter; i bergig terräng. Kaffe växer i Brasilien på en höjd av cirka 800-1200 meter över havet. Det är lägre än i till exempel Costa Rica eller Colombia. Detta har en betydande inverkan på smaken av kaffe - det är mer känsligt, med mindre märkbar syra. Kaffeträdets blad är närmare solen, och samtidigt skyddas de av frodig tropisk vegetation från för mycket exponering för solens strålar. Brasilianskt kaffe tillverkas av två typer av kaffe - Arabica (mjukare) och, i mindre utsträckning, Robusta (tyngre, mer bitter, har en högre koncentration av koffein). Kaffeskörden sker en gång om året och infaller på torrperioden - från juni till september. Till skillnad från andra länder, där den "våta" metoden vanligtvis används för att bearbeta frukten (med vatten och specialiserad utrustning som mekaniskt separerar fruktköttet från fröna), torkas kaffebönor i Brasilien med den "torra" metoden - naturligtvis i Sol.

Hur smakar brasilianskt kaffe? Hur skiljer det sig från till exempel colombianskt kaffe? Är brasilianskt kaffe bättre? Det sägs att det mest klassiska och universella kaffet är det från Brasilien. Den kombinerar bra med mjölk, men den är lika bra som en "liten svart" utan några tillsatser. Genomsnittliga brasilianska Arabicas kännetecknas av en lätt, sublim smak, med låg syra. De är nästan helt utan bitterhet. Behagliga toner av choklad-nöt märks i dem. Smaken är balanserad, och slutet kännetecknas av en sötaktig finish.

Hur känner man igen ett bra brasilianskt kaffe?

Tyvärr gör den stora produktionen att den stora majoriteten av kaffe från Brasilien är industrikaffe. Maskiner används för växtodling, skörd och vidareförädling, vilket minskar arbetskostnaderna och produktionstiden. Tillverkare fokuserar på kvantitet, inte kvalitet. Lyckligtvis finns det undantag från detta. På 1990-talet började vissa plantager införa höga standarder för odling, skörd och produktion. Dessa är vanligtvis små familjeplantager, där inga maskiner används, bara arbete av mänskliga händer. Växterna är föremål för strikt urval. Endast de bästa frukterna av högsta kvalitet skördas. Det bästa brasilianska kaffet kallas "premium" eller "specialitet" och ett exempel är hantverkskaffet Mary Rose som finns i vår butik.

Mary Rose brasilianskt kaffe finns i vår butik i tre typer, beroende på ursprungsregion - Mogiana (från São Paulo) och Cerrado och Guaxupe (från Minas Gerais). Alla tre, som det anstår ett starkt brasilianskt kaffe, kännetecknas av en behaglig smak, med toner av nöt-choklad-mjölk, låg syra och en tung kropp. I Guaxupe- och Cerrado-kaffe finns det ytterligare en hint av citrus. Kornen i dessa kaffe är stora, klassade som premium. De rostas i en universell omniroast-grad, tack vare vilken brygden kan tillagas på praktiskt taget vilket sätt som helst - både med användning av professionell utrustning och hemma.

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

57,00 Sk inkl. moms/1st.(228,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

83,00 Sk inkl. moms/1st.(166,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel