Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Guayusa kontra yerba mate - vilket ska jag välja?

2023-03-03
Guayusa kontra yerba mate - vilket ska jag välja?

Guayusa kallas ofta yerba mates kusin – av goda skäl. De har mycket gemensamt, men det finns också vissa skillnader. Om du vill lära dig mer om yerba mate och guayusa - vad det är, vad är likheterna och skillnaderna mellan dem, vilket är bättre - uppmuntrar vi dig att läsa artikeln!

Guayusa och yerba kompis - två systrar från Sydamerika

Både yerba mate och guayusa kommer från Sydamerika. Paraguayansk järnek, som yerba mate produceras av, förekommer naturligt i Brasilien, Paraguay och Argentina, medan Guyana järnek, känt under det latinska namnet Ilex guayusa, kommer från Ecuador. Även om de tillhör samma järnekfamilj är yerba mate mycket populärare i världen. Detta eftersom yerba mate under erövringsperioden var Paraguays främsta exportvara, medan Ecuador handlade med varor som var bättre betalda än guayusa, t.ex. bomull och bananer. För närvarande vinner guayusa mer och mer popularitet på den globala marknaden och till vår glädje når fler och fler kunder efter det! Guayusa - vad är det och hur skiljer det sig från yerba mate? Läs vidare!

Vad förbinder yerba mate och guayusa? Stimulerande egenskaper

En av de viktigaste likheterna mellan yerba mate och guayusa är den stimulerande potentialen. Båda produkterna innehåller en stor mängd naturligt koffein, vilket är ansvarigt för den stimulerande effekten. Källor säger att guayusa-infusion innehåller cirka 3-4% koffein, medan yerba mate har cirka 1-1,2%. Gemensamt för dessa två drycker är att de, till skillnad från kaffe, inte orsakar en topp i blodtrycket och inte ger dig känslan av energifall efter att effekten avtagit. Den stimulerande effekten är långvarig. Både yerba mate och guayusa kan vara en hälsosammare och lika effektiv ersättning för kaffe och energidrycker. Båda växterna användes av indianstammar som en stimulerande dryck före jakt, heldagsvandring eller nattvakt. I sydamerikansk kultur kallas guayusa ibland till och med för "nattväktarens te". Båda växterna var en del av indiska ritualer. De var omgivna av en nästan religiös kult och var en viktig del av livet och kulturen för ursprungsbefolkningen i Sydamerika. Näringsinnehållet är också liknande. Yerba mate är en dryck full av nyttiga ämnen; är en utmärkt källa till vitamin A och B, samt C och E. Yerba mate tillhandahåller också många element som är avgörande för att kroppen ska fungera korrekt, som bl.a. fosfor, magnesium, kalcium, zink, kalium och andra. Guayusa innehåller en liknande uppsättning mineraler som gör infusionen av växten till en värdefull komponent i den dagliga kosten. Båda växterna innehåller dessutom en rejäl dos antioxidanter – deras uppgift är att bekämpa fria radikaler, som ansvarar för bl.a. för utveckling av vissa typer av cancer. Vad är skillnaden mellan yerba och guayusa?

Skillnader mellan yerba mate och guayusa - hur smakar de och hur man brygger dem?

Låt oss börja med smaken. Det karakteristiska för yerba mate är dess bittra smak, vilket gör att många avskräcks från att dricka paraguayansk järnek-infusion redan i början. I detta avseende är guayusa ett perfekt substitut - på grund av det lägre innehållet av tanniner, det vill säga ämnen som ansvarar för den karakteristiska bitterheten, har den en mycket känsligare, mer vegetabilisk smak. Sydamerikanska systrar skiljer sig också åt i hur de bryggs. När man förbereder en infusion av yerba mate är det viktigt att hålla ett öga på rätt temperatur på vattnet, när det gäller guayusa-infusion är det mycket enklare. Hur brygger man det? Häll bara det torkade materialet i kärlet, häll kokande vatten över det, vänta några minuter och det är klart! Och för att göra det ännu lättare att dricka infusionen kan guayusa drickas genom en bombilla, precis som yerba. Vad mer gör dem annorlunda? Även om infusioner av yerba mate och guayusa var en del av indiska ritualer, krediterades guayusa också med ytterligare en magisk egenskap - man trodde att den underlättar införandet av kroppen i ett tillstånd av klar sömn, och detta i sin tur var tänkt att underlätta spådom.

Guayusa vs yerba mate - vad ska man välja?

Människor som är nya i ämnet sydamerikanska infusioner kan möta ett svårt dilemma: vad ska man välja - yerba mate eller guayusa? Båda infusionerna är ett jättebra alternativ till kaffe och ohälsosamma energidrycker, dessutom är de rika på ingredienser värdefulla för kroppen, och har därmed mycket fler egenskaper än bara stimulans. Visst, guayusa är ett bra förslag för dem som inte gillar den intensiva naturen hos yerba mate eller är rädda för dess bittra smak. Det är också ett bra alternativ för den som gillar yerba och dricker den regelbundet, men ibland vill ersätta den med något lite mer delikat. Vi uppmuntrar dig att testa båda dryckerna – var och en av dem har sina fördelar både vad gäller smak och egenskaper!

Rekommenderad

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

80,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 80,00 Sk/1st.Ordinarie pris 100,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

122,00 Sk inkl. moms/1st.(244,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel