Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Effekter av yerba mate på kroppen

2023-06-14
Effekter av yerba mate på kroppen

Yerba mate är en infusion som innehåller en mängd näringsämnen - viktiga mineraler och vitaminer. Den innehåller också antioxidanter som är värdefulla för hälsan. Det är detta som gör den till en dryck med så många hälsoegenskaper. Ta reda på om yerba mate är värt att dricka, vilken effekt det har på kroppen och vilka effekter du kan förvänta dig.

Sammanfattning:

 1. Vad finns i yerba mate?
 2. Vilka är effekterna av yerba mate?
 3. Yerba mate, matsmältningssystemet och ämnesomsättningen
 4. Yerba mate och styrka
 5. Yerba mate och hjärtat
 6. Vem ska inte dricka yerba mate?
 7. Mate-te är bra för allt

Vad är det i yerba mate?

En kort påminnelse om vad yerba mate är. Det är en infusion gjord på torkade och krossade blad och kvistar av Ilex paraguariensis, en växt som bara finns i Sydamerika, på gränsen mellan fyra länder: Paraguay, Argentina, Brasilien och Uruguay. Brygden har en ganska intensiv örtsmak och beroende på framställningsmetod kan rökiga toner förekomma i smak och doft. Yerba mate är främst känt för sin stimulerande effekt. Den innehåller en stor dos naturligt koffein, vilket lindrar mental trötthet och har en positiv effekt på koncentration och minne. Den innehåller också ett överflöd av vitaminer, dessa inkluderar:

 • A-vitamin, som är mycket bra för synen och ögonen,
 • C-vitamin, som påverkar antalet blodkroppar och immunförsvaret,
 • E-vitamin, som ansvarar för cirkulationssystemet och utbytet av ämnen på cellnivå,
 • vitamin B1, som påverkar nervfunktionen och matsmältningen,
 • vitamin B2 för bra ögon och hår.

Men det är inte allt. Förutom vitaminer innehåller yerba mate också många mineraler som är värdefulla för att människokroppen ska fungera korrekt, såsom zink (har antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper), kalium (påverkar nervsystemets funktion), fosfor och kalcium (påverkar bland annat benens och musklernas funktion), kisel (ansvarar för hud, hår och naglar) och magnesium (dess brist manifesterar sig i en försvagning av kroppen). Den uppskattas också av många tack vare sitt höga innehåll av polyfenoler - antioxidanter som ansvarar för att fördröja den cellulära åldringsprocessen.

Vilka är effekterna av yerba mate?

Som vi redan har nämnt är den viktigaste egenskapen hos yerba mate, som har gjort den berömd i Sydamerika och som blir alltmer populär i andra delar av världen, dess stimulerande effekt. Stimuleringen som varje klunk av brygden ger är inte den enda egenskapen hos mate. Faktum är att den har en effekt på hela kroppen:

 • stimulerar och förbättrar koncentrationen
 • eliminerar känslan av trötthet,
 • ger näring och stärker kroppen,
 • minskar känslan av hunger,
 • renar kroppen från toxiner,
 • stödjer matsmältningssystemet,
 • reglerar blodtrycket,
 • slappnar av och lindrar stress.
Yerba mate – vitamins and minerals

Yerba mate, matsmältningssystemet och ämnesomsättningen

Yerba mate har en utmärkt effekt på matsmältningssystemets funktion, vilket resulterar i den populära tron att det hjälper till i kampen mot övervikt. Det förbättrar tarmperistaltiken, stimulerar utsöndringen av magsaft och lindrar obehag i samband med matsmältningsprocessen. Yerba mate innehåller biotin, som i sin tur ansvarar för att sköldkörteln fungerar korrekt och för syntesen av fettsyror. Yerba mate har också en bra effekt på leverfunktionen. Det förhindrar att detta organ blir fetare och renar också kroppen från toxiner - framför allt skadliga tungmetaller, som lägger en betydande börda på levern. Den renande effekten beror på de vätskedrivande egenskaperna hos yerba mate, som påverkas av de saponiner som finns i den. Mate-te förbättrar njurfunktionen. Förbättrat avlägsnande av skadliga ämnen från kroppen ökar i sin tur ämnesomsättningen, vilket bidrar avsevärt till att bibehålla en smal figur. Yerba mate påskyndar ämnesomsättningen och förbättrar matsmältningen. Det hjälper till att bränna kalorier snabbare under träning. De bästa effekterna är synliga efter cirka 45 dagar av regelbundet drickande av infusionen. Dessutom ger yerba mate en mättnadskänsla - det minskar hungerkänslan, så vi småäter mindre. Även om yerba mate i sig inte gör dig smalare kan regelbundet drickande av infusionen, i kombination med en lämplig diet och motion, bidra till viktminskning.

Yerba mate och styrka

Vissa anser att yerba mate är ett naturligt afrodisiakum som förbättrar fertiliteten hos både män och kvinnor. Yerba mate och fertilitet - har den sydamerikanska brygden verkligen någon användning i detta avseende? Hälsa och välbefinnande är grunden för ett framgångsrikt sexualliv och mate-te har en positiv effekt på hela kroppen. Den sydamerikanska drycken stimulerar och stärker kroppen och tillför energi, vilket är en integrerad del av älskandet. En förutsättning för en känsla av tillfredsställelse och en lyckad sexuell upplevelse är också mentalt välbefinnande. Yerba mate gör dig avslappnad och på gott humör. I sig själv ökar inte yerba mate den sexuella prestandan. Och påverkar det spermieantalet eller ökar fertiliteten? Detta har inte bevisats vetenskapligt, men ökad energi, ett bättre humör och därmed ökad fysisk aktivitet i sängen kan bidra till en betydande förbättring av libido.

Yerba mate och hjärtat

Yerba mate har en skyddande effekt på hjärtat och cirkulationssystemet. Det sänker kolesterolnivåerna, har en anti-aterosklerotisk effekt och minskar risken för hjärtsjukdomar. Genom att sänka kolesterolhalten ökar utrymmet i blodkärlen, vilket leder till ett effektivare blodflöde och lägre blodtryck. Teofyllin och teobromin i mate-te vidgar blodkärlen och reglerar den stimulerande effekten av koffein. Yerba mate reglerar blodtrycksnivåerna, och ett optimalt blodtryck är nyckeln till ett friskt hjärta. Mate har också antiinflammatoriska, svamp- och parasithämmande egenskaper. Genom sitt höga innehåll av antioxidanter neutraliserar den fria radikaler, vilket bidrar till att minska risken för cancer, leversjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom hjälper det till att bekämpa reumatism och ökar den fysiska konditionen. Det har en mycket positiv effekt på humöret och hjälper därmed till att bekämpa depression. Yerba mate ger också energi, vilket gör att du kan må mycket bättre.

Vem ska inte dricka yerba mate?

På grund av den höga mängden koffein i yerba mate bör gravida kvinnor inte dricka det. Ammande mödrar bör också avstå från att dricka mate under denna speciella tid. Koffein kan orsaka irritabilitet och sömnproblem hos barn, så yerba mate bör inte ges till småbarn. Även om ingredienserna i mate är bra för hjärtat och cirkulationssystemet, bör personer som har hjärtproblem rådfråga sin läkare om det är lämpligt att dricka någon energidryck för dem.

Mate-te bra för allt

Att dricka yerba mate kan ge många fördelar. Först och främst de som har en positiv inverkan på vår hälsa och vårt välbefinnande. Bortsett från det är det mycket trevligt och välsmakande att dricka denna läckra dryck. Och det är inte allt... Prova själv och ta reda på vad mer yerba mate kan göra!


Källa till information:

 1. Wikipedia: Mate.
 2. C. I. Heck, E. G. De Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 41,00 Sk/1st.Ordinarie pris 57,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel