Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Boldo - Sydamerikansk ört för många sjukdomar

2024-04-24
Boldo - Sydamerikansk ört för många sjukdomar

Boldo är en växt som finns i Sydamerika och som har använts av lokalbefolkningen i tusentals år för sina många välgörande egenskaper. Boldo är också en vanlig ingrediens i yerba mate - den ger utmärkt förfriskning och kompletterar smaken av de torkade bladen av Ilex paraguariensis. Vi uppmuntrar dig att lära dig mer om denna fantastiska ört och våra produkter med den!

Sammanfattning:

  1. Boldo - vad är den här växten?
  2. Boldo i sydamerikansk mat och tradition
  3. Boldine - den hemliga kraften i boldo. Egenskaper för boldo för hälsa
  4. Boldo - vem kan det inte vara lämpligt för?
  5. Yerba mate med boldo - den perfekta kombinationen! Produkter tillgängliga i vår butik

Boldo - vad är den här växten?

Boldo, känd under sitt latinska vetenskapliga namn som Peumus boldus, är ett litet träd som är infödd i sydamerikanska länder. Boldo är en endemisk art och trivs bäst i de bergiga regionerna i centrala Chile. Det är där, mitt i vildmarken, som växten utvecklar sina aromatiska blad, som har uppskattats av lokalbefolkningen i århundraden för sina unika egenskaper. Till utseende och lukt liknar boldoblad de mer kända i världen lagerblad. Ändå är de sanna naturskatter! För tusentals år sedan användes de redan av inkaindianerna som kryddor och botemedel. Deras arom? Föreställ dig en blandning av mynta med en antydan till kamfer - något riktigt uppfriskande och stimulerande för sinnena! Och smaken? Här dominerar en lätt bitterhet med en kryddig touch. Smaken är svår att beskriva tydligt - de uppfriskande minttonerna, en eftersmak av kanel och peppar är märkbara. Något fantastiskt! De gröna bladen används för att skapa extraordinära infusioner, som inte bara skryter med en unik smak utan också det breda spektrumet av boldos effekter på vår hälsa.

Boldo i sydamerikansk mat och tradition

I hjärtat av Sydamerika, där naturen kryllar av liv, har boldo en hedrad plats. Trots tidens gång är växten fortfarande en viktig del av den lokala kulturen - boldoörten är nästan lika populär som mynta i våra europeiska trädgårdar. Den används i många maträtter, infusioner och även i yerba mate för att skapa unika smakkombinationer. Ett bevis på dess enorma popularitet är användningen av boldo i yuyos, de traditionella örtblandningarna som tillsätts i yerba mate. De yuyos som säljs på paraguayanska och argentinska marknader är en riktig fest för sinnena! Boldo, med sin karakteristiska träiga arom, är en vanlig gäst där och ger djup och en något bitter men trevlig eftersmak till infusionerna. Torkade Boldo-blad eller malda och förpackade i tepåsar finns också i nästan alla stormarknader i Argentina, Chile, Paraguay eller Brasilien. Boldo är lättillgängligt, vilket återspeglar dess breda användningsområden och erkännande bland konsumenterna. Det som en gång var en hemlighet för de andinska herdarna är nu tillgängligt för alla som vill uppleva dess hälsofördelar. Boldobladen används som smaksättare och berikar smaken i många rätter: grillat kött, fisk, soppor och såser. Den distinkta smaken ger karaktär åt rätterna och bidrar samtidigt till en bättre matsmältning, vilket är särskilt uppskattat i ett kök fullt av intensiva dofter och smaker. Infusioner av boldo är också en vardaglig företeelse i många sydamerikanska hem. Färska blad knådas i en mortel för att få fram alla djupa dofter och smaker, och hälls sedan över hett vatten. "Te" från boldo görs också med torkade blad eller läggs helt enkelt till yerba mate för att mildra den naturliga bitterheten hos järnek.

Yerba mate with boldo

Boldine - den hemliga kraften hos boldo. Boldos egenskaper för hälsan

Om boldo hade en superkraft skulle det säkert vara boldine - den mystiska ingrediensen som ger växten sina unika egenskaper. Boldine, en aktiv alkaloid vars närvaro i den kemiska sammansättningen av boldo har bevisats vetenskapligt, är som en superhjälte i fytoterapivärlden. Det verkar diskret men effektivt, vilket ger lättnad och stöd till kroppen. Men vad gör boldine exakt? Det är ett ämne som är ansvarigt för att stimulera produktionen och tillströmningen av galla, vilket innebär förbättrad lever- och gallblåsafunktion. Effekten av boldo på levern är hälsosam - det är som en personlig tränare för vår lever. Boldo av boldine skyddar den, stimulerar gallproduktionen och stöder dess funktion. Således, när vår diet inte är idealisk, hjälper boldo levern att klara den extra belastningen. Boldo, tack vare boldin som den innehåller, har också en hälsosam effekt på andra funktioner i matsmältningssystemet - reglerar utsöndringen av matsmältningssaft och lindrar obehagliga matsmältningsproblem som förstoppning, matsmältningsbesvär eller uppblåsthet. På grund av dessa egenskaper hos boldo kan produkter med dess innehåll, särskilt yerba mate med boldo, vara mycket användbara som ett koststöd för viktminskning. Boldo har också antiinflammatoriska och diuretiska effekter, vilket gör det till en värdefull allierad i kampen mot infektioner och inflammation. Slutsatsen är en: fördelarna med att använda boldo och framför allt att dricka yerba mate med tillsatt boldo är ovärderliga!

Förutom boldin innehåller boldobladen även eteriska oljor och tanniner som har en antioxidativ effekt. Dessa är ansvariga för den karakteristiska bitter-skarpa smaken av boldo, som blandar sig så bra med yerba mate. Tack vare denna kombination är yerba mate med boldo inte bara ett nöje för gommen utan också en hälsococktail för vår kropp.

Boldo - vem kan det inte vara lämpligt för?

Tyvärr, som alla superhjältar, har boldo och den boldine den innehåller sina begränsningar. Liksom alla potenta växter har boldo sina egna kontraindikationer som är värda att tänka på innan du inkluderar den i vår kost. Först och främst kan boldin uppvisa toxiska effekter om det konsumeras i alltför stora mängder. Naturligtvis kommer en servering av yerba mate med boldo inte att påverka kroppen negativt, men det är en varning att närma sig växten med respekt och måttlighet. Den aktiva ingrediensen boldine, även om den har många positiva egenskaper, kan vara farlig i stora doser. Det rekommenderas därför att en läkare konsulteras före regelbunden användning, särskilt i form av koncentrerade boldo-extrakt. Gravida kvinnor och ammande mödrar bör vara särskilt försiktiga. På grund av bristen på tillräcklig forskning om effekterna av boldo på fostrets och spädbarnsutvecklingen rekommenderas att man undviker att konsumera växten under denna tid. Människor med leverproblem bör också vara försiktiga. Även om boldo är känt för sina leverstödjande egenskaper, kan det hända att boldo inte är fördelaktigt vid befintliga allvarliga tillstånd som cirros eller hepatit. Det är alltid bäst att konsultera din läkare för att hjälpa till att bedöma din individuella situation.

Yerba mate med boldo - den perfekta kombinationen! Produkter som finns tillgängliga i vår butik

På grund av sitt breda utbud av egenskaper läggs boldo ofta till yerba mate. Fördelarna med yerba mate med tillsats av boldo för matsmältningen är enorma, men det är inte det enda som betyder något här - den fantastiska smaken och aromen är också viktig. Du hittar också sådana blandningar i vår butiks sortiment. Dessa inkluderar Guarani Boldo Menta, en yerba mate med en behagligt bitter eftersmak, kompletterad med tillsats av boldo och naturlig myntaolja. Kombinationen av yerba mate med boldo och mynta är mycket populär i Sydamerika. Bland särskilt anmärkningsvärda produkter kan nämnas Kurupi Compuesta Especial Menta Bold o och Selecta Menta Boldo Refresca el Doble. Båda produkterna är av högsta kvalitet och ger en solid boost och en trevlig smakupplevelse. Kurupi-förslaget är en stark paraguayansk yerba mate med en intensiv smak och en väldefinierad rökig ton. Selecta, som är något mildare i smaken, har också starkt stimulerande egenskaper. Kombinationen av boldo och mynta fungerar också bra som ett komplement till en iskall tereré, vilket de två paraguayanska Campesino-erbjudandena, Menta Bold o och den dubbelt uppfriskande Campesino Double Menta Mate, perfekt intygar. För dem som älskar lite mildare klimat rekommenderar vi å andra sidan Argentinas CBSé Hierbas Cuyanas och Brasiliens ekologiska Soul Mate Orgánica Siempre. Om du letar efter produkter som stöder din viktminskningsprocess och kompletterar din kost på ett säkert sätt rekommenderar vi yerba mate med boldo, som är märkt på etiketten med ordet "silueta", till exempel Guarani Sil ueta eller Selecta Silueta. Alla dessa produkter kommer garanterat att tilltala alla som älskar örtsmaker. Vi ser fram emot att få smaka på dem!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Boldo.
  2. rain-tree.com: Boldo.
  3. H. Speisky, B. K. Cassels, Boldo and boldine: an emerging, case of natural drug development, Pharmacological Research, 1994.

Rekommenderad

CBSe Hierbas Cuyanas 0,5 kg

CBSe Hierbas Cuyanas 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Kurupi Compuesta Especial Menta Boldo 0,5kg

Kurupi Compuesta Especial Menta Boldo 0,5kg

89,00 Sk inkl. moms/1st.(178,00 Sk / kg inkl. moms)
Selecta Silueta 0,5kg

Selecta Silueta 0,5kg

55,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 79,00 Sk/1st.Ordinarie pris 79,00 Sk inkl. moms/1st.(110,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Silueta 0,5 kg

Guarani Silueta 0,5 kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Boldo Menta 0,5 kg

Guarani Boldo Menta 0,5 kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Soul Mate Organica Siempre 0,5kg

Soul Mate Organica Siempre 0,5kg

122,00 Sk inkl. moms/1st.(244,00 Sk / kg inkl. moms)
Campesino Dubbel Menta Mate 0,5 kg

Campesino Dubbel Menta Mate 0,5 kg

105,00 Sk inkl. moms/1st.(210,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel