Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba Mate - egenskaper

2023-02-03
Yerba Mate - egenskaper

Yerba mate är ett verkligt naturens mirakel. Den stimulerande bryggan från Sydamerika betraktades som en källa till hälsobringande egenskaper av Guarani-indianerna för flera hundra år sedan. Att regelbundet dricka yerba mate kan förbättra minnet och koncentrationen. Det ger energi och hjälper till med viktminskning. Vilka andra egenskaper har yerba mate? Har yerba mate medicinska egenskaper? Vi har samlat all den mest relevanta informationen i dagens inlägg.

Yerba mate - vad är det?

Yerba mate är en populär sydamerikansk infusion baserad på bladen från den paraguayanska höljeväxten. Den smakades för första gången av guaraniindianerna som bodde i dagens gränsland mellan Brasilien, Paraguay och Argentina. De upptäckte att växten var utmärkt för att bekämpa trötthet, dämpa hunger och skärpa sinnena. På 1600-talet, under erövringen, började jesuiterna intressera sig för indianernas liv och den yerba som ingick i det. Det var tack vare munkarna som de första yerbaplantagerna anlades och exporten av råvaran började. Infusionerna fick ett erkännande i alla kolonier. De blev snabbt en integrerad del av vardagen för latinamerikanerna i denna del av kontinenten. Yerba mate tog sig till Europa. Under andra hälften av 1800-talet försökte polska emigranter som bosatte sig i Brasilien att föra yerba till Polen. På grund av politisk och ekonomisk turbulens blev yerba mate till en början inte lika känd i Europa som i Sydamerika. Faktum är att den inte fick något större intresse förrän på senare år, och än i dag fortsätter dess popularitet att öka. Den sprider sig mer och mer till länder utanför den sydamerikanska kulturkretsen. Intressant nog är Polen en av de största importörerna av den torkade produkten i Europa. Yerba har utmärkta stimulerande egenskaper och många hälsofördelar, varför den uppskattas av många som ett idealiskt och framför allt helt hälsosamt alternativ till kaffe.

Hur dricker man yerba mate?

Till att börja med en kort instruktion för dem som ännu inte har druckit yerba. Hur gör man en infusion av yerba? Det är enkelt! Allt du behöver är lite torkat te - till att börja med rekommenderar vi att du väljer prover av yerba mate (50 g) för att få en uppfattning om de olika typerna av torkat te och smaker. Du behöver också en bombilla och en behållare. Du kan klara dig utan det sistnämnda genom att ersätta den speciella yerba mate-matrisen med en enkel keramikkopp. Bombilla, som är ett speciellt rör utrustat med ett filter som skiljer gräset från infusionen, är dock absolut nödvändig - utan den blir det mycket obehagligt att dricka infusionen av finskurna höljeblad. Allt en nybörjare behöver för att komma igång med yerba mate finns i vår webbshop. Nybörjare bör vara särskilt intresserade av våra startpaket. De innehåller de nödvändiga tillbehören tillsammans med en uppsättning prover eller ett halvkilopaket med torkat te. Vi har ganska många av dem. Säkert finns det något för alla! När du har den torkade örten och de nödvändiga verktygen kan du förbereda infusionen. Häll 2-3 teskedar yerba i en behållare (ju mer, desto intensivare blir det), häll i varmt men kylt vatten (vid en temperatur på cirka 70-80 grader Celsius) och sätt in bombilla, stoppa dess munstycke med fingret. Rör inte om! Infusionen kommer att vara klar att dricka efter några minuter.

Egenskaper av yerba mate

Låt oss säga det igen: yerba mate är ett verkligt naturens mirakel. Den stimulerande bryggan från Sydamerika är känd för sina många hälsoegenskaper. Den innehåller en mängd spårämnen, mineraler och vitaminer. Tack vare koffeinet ger yerba mate energi, hjälper till att gå ner i vikt och stöder ämnesomsättningen. Tack vare de oxidanter den innehåller har yerba mate antioxidativa egenskaper som översätts till stöd för immunförsvaret. Regelbundet drickande av yerba-mate-infusionen förbättrar koncentrationen och stimulerar hjärnans funktion. Dessutom kan det översättas till förbättrat humör. Den innehåller vitaminer och mineraler. Det är svårt att hitta en annan källa till så många värdefulla föreningar för kroppen. De egenskaper hos yerba mate som citeras här i sammanfattning kan du förmodligen känna igen om du redan har hört talas om guaraniindianernas mirakulösa dryck. I följande text kommer vi att diskutera dem mer i detalj. Trevlig läsning!

  För att sammanfatta inledningen kan vi lyfta fram följande egenskaper hos yerba mate:

 • kännetecknas av sitt naturliga koffeininnehåll och har en utmärkt stimulerande effekt,
 • innehåller en rad vitaminer och mineraler,
 • tack vare de polyfenoler den innehåller har den en antioxidantverkan, förbättrar immuniteten och bidrar till att bromsa cellåldrandet,
 • bidrar till ett bättre fungerande kardiovaskulärt system, vilket minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar,
 • kan förbättra koncentrationen,
 • påverkar en sänkning av kolesterolnivåerna.

Yerba mate är en källa till vitaminer och mineraler!

Yerba mate är utmärkt för att ge kroppen näring. Den innehåller ett antal vitaminer och mineraler som är viktiga för hela kroppens dagliga funktion. Dessa inkluderar B-vitaminer (såsom vitamin B1, B2, B6), vitamin A, C och E. Den innehåller också mineraler som zink, kalium, fosfor, kalcium, kisel och magnesium. Särskilt det sistnämnda elementet drar till sig uppmärksamhet. Det stämmer! Medan kaffe spolar ut magnesium ur kroppen, tillför yerba mate det! Zink är bland annat viktigt för en god utveckling av skelettet och är också ansvarig för hår- och nageltillväxten. Kalium säkerställer syra- och alkalibalansen i kroppen. Fosfor påverkar utvecklingen av ben, muskler och nervsystemet. Kalcium är också viktigt för att skelettsystemet ska fungera väl - det är byggmaterialet för ben och tänder. Kisel är bland annat inblandat i syntesen av kollagen.

Låt oss återgå till vitaminer. De som tillhör B-gruppen är i första hand ansvariga för nervsystemets arbete, vilket leder till vår mentala hälsa. Detta beror på att de har en viktig funktion i assimileringen av kolhydrater, dvs. omvandlingen av glukos till den energi som hjärnan behöver. Indirekt har de därför en effekt på att lindra nervösa spänningar och förbättra den intellektuella prestationsförmågan. Dessutom förbättrar de koncentrationen och förebygger humörsvängningar. Vitamin C och E är inte mindre viktiga för vår organisms funktion. De har en antioxidantverkan som bromsar åldrande och celldöd och förbättrar immuniteten i allmänhet.

Vad finns det mer i yerba mate?

Yerba mate är inte bara fylld med vitaminer och mineraler som har många hälsoegenskaper. Den är också en rik källa till polyfenoler, som är organiska kemiska föreningar med starka antioxidativa effekter. Deras roll i kroppen är att stoppa eller fördröja oxidationen av ämnen. De bekämpar fria radikaler, som är skadliga för kroppen - de får cellerna att åldras snabbare, kan skada DNA och har betydelse för utvecklingen av cancer. En av de antioxidanter som ingår i yerba mate är ett annat värdefullt element för kroppen och värt att beskriva - klorogensyra. Dess egenskap är en stark antioxidanteffekt, vilket bland annat översätts till förbättrad immunitet. Dessutom kan klorogensyra enligt forskare vara till hjälp i kampen mot diabetes. Detta beror på att den reglerar sockernivåerna i kroppen. Det är värt att tillägga att denna förening ökar kroppens känslighet för insulin. Inte överraskande används den ibland i kampen mot insulinresistens. Dessutom har den en antibakteriell och antiinflammatorisk effekt. Saponiner - en annan naturlig antioxidant - finns också i yerba mate. Dessa föreningar bidrar till den karakteristiska bittra smaken hos den paraguayanska höljeinfusionen. De uppvisar många egenskaper - de har diuretiska, antiinflammatoriska och antibakteriella effekter. De får också infusionen att skumma mjukt.

Yerba mate mot kaffe. Vilket stimulerar bättre?

Yerba mate blir allt populärare år efter år. Även om den är rik på vitaminer och andra föreningar som är värdefulla för kroppen är det inte dessa som har gett den den största berömmelsen. Det mest värdefulla är koffeinet, som ger yerba mate sin starka stimulerande effekt. I detta avseende konkurrerar yerba mate med kaffe, och fler och fler kaffedrickare väljer den som ett hälsosammare alternativ. Vilken infusion är bättre för hälsan och mer starkt stimulerande? Det är inte lätt att entydigt fastställa koffeinhalten i yerba mate. Det påverkas av faktorer som typ och mängd torkat material som används för att göra infusionen och bryggtemperaturen. I grova drag kan man anta att en liter yerba mate kan innehålla cirka 70-650 milligram koffein. Jämförelsevis finns det 1700-2250 milligram koffein i en liter starkt espressokaffe och 380-650 milligram koffein i en liter bryggkaffe.

Kaffe har ett högre koffeininnehåll än yerba. Betyder det att det är ett bättre stimulerande medel? Inte nödvändigtvis! Förutom koffein innehåller yerba mate teobromin och teofyllin (i låga koncentrationer) som verkar på nervsystemet. De förbättrar blodflödet i hjärnan och är liksom koffein stimulerande, men deras verkan har inga biverkningar. De gör att yerba mate ger energi på ett mer balanserat sätt. Efter en kopp kaffe känner vi ett plötsligt uppsving av energi. Tyvärr följer en slags "nedförsbacke" lika snabbt, ofta med svaghet och darrande händer. Med yerba mate är det helt annorlunda! Yerba mate dricks långsamt, så koffeinet levereras långsammare, vilket ger en harmonisk känsla av stimulans utan "toppar" i humöret. Dessutom innehåller den en mängd värdefulla mineraler och näringsämnen! Det är inte konstigt att yerba finner ett växande antal entusiaster.

Yerba mate för minne och koncentration

Yerba mate är mycket mer än en hälsosam källa till naturligt koffein och polyfenoler. Så låt oss för en stund bortse från yerba-matés stimulerande potential och dess antioxidativa egenskaper och titta på dess andra anmärkningsvärda egenskaper. Enligt forskare kan konsumtion av yerba mate förbättra koncentrationen. Detta är ytterligare en anledning till varför yerba är omtyckt av studenter och tjänstemän. Allt beror på koffeinet, vitaminerna och en stor dos magnesium. Det är värt att nämna att det finns speciella blandningar av yerba mate och ingredienser för att ytterligare stimulera hjärnans funktion. Särskilt anmärkningsvärda är de blandningar som är märkta med "mas IQ". Förutom torkad yerba mate innehåller de ingredienser som har varit kända inom naturmedicinen i århundraden för sina egenskaper som stöder hjärnans arbete. Dessa inkluderar ginseng eller ginkgo biloba. Den mest populära produkten av den här typen i vår webbshop är Verde Mate Green Mas IQ yerba mate.

Bantningsegenskaper hos yerba mate

En infusion baserad på paraguayansk hölle kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Yerba mate hjälper till att minska aptiten, och mindre aptit innebär mindre snacks och bättre viktkontroll. Dessutom bidrar yerba till att påskynda de metaboliska processerna, vilket gör det möjligt att bränna fett snabbare. Klorogensyra, som nämndes tidigare, spelar en viktig roll i detta avseende. Dess antidiabetiska egenskaper är kopplade till en ökning av insulinkänsligheten och en minskning av glukosabsorptionen. Detta leder i sin tur till bättre sockerhantering och ingen överdriven fettansamling. De vitaminer, mineraler och antioxidanter som finns i yerba stöder leverfunktionen. Tack vare en effektivare ämnesomsättning avlägsnas skadliga ämnen som byggs upp på grund av överskott av socker och fett från kroppen. En bättre ämnesomsättning påverkas också av den diuretiska effekt som yerba mate har tack vare de saponiner den innehåller. En effektivare avgiftning av kroppen översätts till bättre viktminskningsresultat.

Alla typer av yerba mate kan hjälpa till att gå ner i vikt. Det är dock värt att intressera sig för örtblandningar av yerba mate som är speciellt framtagna för viktminskning. Det gäller bland annat produkter med beteckningen "silueta". Ordet kommer från det spanska språket och betyder bokstavligen "silueta". Förutom själva yerba mate innehåller siluetas oftast tillsatser som i århundraden har varit kända inom naturmedicinen för sina matsmältningsfrämjande effekter. Dessa inkluderar örter som sydamerikansk boldo, mynta, purgativ eller dill. Det är värt att påpeka att yerbyas med växtbaserade ingredienser inte bara har en stor effekt. De är också i allmänhet mycket välsmakande. Mate för viktminskning är mycket populär i vår butik. Av dessa berömmer kunderna oftast följande produkter:

 1. Verde Mate Silueta
 2. Guarani Silueta
 3. Verde Mate Regulase
 4. Yaguar Silueta

Vi tvivlar inte på att alla som vill gå ner i vikt bör intressera sig för yerba mate. Tänk dock på att du inte kan behandla infusionen från den paraguayanska höljan som en mirakelkur mot fetma. Efter att ha druckit den kommer du inte plötsligt och magiskt att förlora några kilo. Den önskade effekten av en smal figur kan endast uppnås genom att ta ett helhetsgrepp på behandlingen. För att uppnå en smal figur måste du se till att ha en hälsosam och balanserad kost och fysisk aktivitet, och yerba mate kan vara ett bra komplement till dessa aktiviteter.

Yerba mate och sport

Idrottare är alltmer villiga att inkludera yerba mate i sin dagliga kost. Det är inte så konstigt. En del av infusionen före träning är ett sätt att ge en balanserad dos av näringsämnen och mineraler samt en uppsättning vitaminer. Yerba mate är stimulerande, men till skillnad från kaffe innehåller den mycket magnesium. Därför orsakar den inte en plötslig energikick och en snabb förlust av styrka och känslor av irritabilitet. Det är inte allt. Tack vare yerba stimuleras kolhydratmetabolismen. Detta översätts till en ökning av energireserverna och förbättrad prestanda, vilket möjliggör längre fysisk aktivitet. Infusionen har också effekten att den förhindrar ackumulering av mjölksyra och bromsar uppkomsten av så kallade "sura". Lägg därtill dess antioxidativa egenskaper som nämndes tidigare och slutsatserna är uppenbara. Yerba mate är ett utmärkt stöd för fysisk träning! Exempel kommer från de bästa. Idrottare i världsklass är fans av yerba mate-infusioner. Kändisar som Leo Messi, Cristiano Ronaldo och Antoine Griezmann har fotograferats med en behållare full av livgivande yerba. Som du själv kan se vet de bästa av de bästa vad som är gott!

Yerba mate och psykiskt välbefinnande

Det är svårt att förneka att depression har blivit en av de allvarligaste civilisationssjukdomarna i dag. Det visar sig att yerba mate kan bidra till att förbättra det mentala tillståndet. Denna effekt beror på de B-vitaminer och det magnesium som finns i yerba mate. Som ett resultat av detta kan yerba mate ge lindring av tillstånd av depression, mild ångest och humörsvängningar. Det är därför värt att inkludera den i den dagliga kosten. Yerba mate är avslappnande och lugnande. Dess beredning kräver vissa steg och det hela är ett slags ritual. Man dricker den långsamt och njuter av varje klunk. Detta tvingar dig oundvikligen att stanna upp ett ögonblick och lägga undan de saker som orsakar dig stress på daglig basis. Dessutom, om du älskar yerba, förbättrar drickandet omedelbart ditt humör och du känner dig helt enkelt bättre. Om du dricker yerba på morgonen kommer du att få en positiv sinnesstämning för hela dagen, och om du dricker det under hela dagen kommer alla aktiviteter att bli roligare. Kom dock ihåg att en infusion, även om den är hälsosam, inte är ett "botemedel mot alla sjukdomar". Det är inte en ersättning för professionell terapi vid allvarliga psykologiska problem.

Yerba mate - hälsoegenskaper för hjärta och kardiovaskulär sjukdom

När yerba mate konsumeras regelbundet har den positiva effekter på det kardiovaskulära systemet. Här är det framför allt den antiaterosklerotiska effekten av klorogensyra och andra antioxidanter som ingår i den som är särskilt framträdande. En infusion baserad på paraguayansk hölle hjälper till i kampen mot det så kallade dåliga kolesterolet, eller LDL. Detta innehåller mer fett än protein, vilket gör att det byggs upp i blodkärlen. Som ett resultat av detta kan det vara orsaken till en hjärtattack. Regelbunden konsumtion av yerba mate (en dos på cirka 0,5 liter per dag brukar föreslås här), är ett utmärkt sätt att stödja LDL-metabolismen. Allt detta beror på saponinet och paraoxonasenzymet som finns i yerba. Här påminner vi återigen om att jolm, trots sina positiva effekter på kroppen, inte är ett botemedel. Snarare bör den betraktas som ett komplement till kosten. Denna bör vara balanserad och riklig på hälsosamma, obearbetade livsmedel. Endast med ett heltäckande förhållningssätt till kardiovaskulär hälsa kan de önskade resultaten uppnås. Låt oss inte heller glömma att även om yerba mate är hälsosamt finns det vissa kontraindikationer för att dricka det. Bland dessa finns mycket högt blodtryck och kardiovaskulära sjukdomar. Därför betonar vi återigen att grunden för en välinformerad och effektiv behandling är regelbunden läkarkonsultation!

Det är värt att nämna att de positiva effekterna av att dricka yerba mate har bekräftats av forskarsamhället, vilket bara stärker vår övertygelse om vilken mirakulös växt den paraguayanska höljan är. Vissa produkter kan till och med skryta med rekommendationer från medicinska institutioner. En av dessa är den populära argentinska yerba mate Rosamonte. Det argentinska kardiovaskulära sällskapet, som samlar hjärtspecialister från hela landet, har utfärdat ett smickrande yttrande om den. Det är inte förvånande att företaget som ansvarar för varumärket, Hreñuk, inkluderar denna information på sina produktförpackningar.

Yerba mate och sexuell aktivitet

En kost som är rik på värdefulla mineraler och näringsämnen, ett friskt hjärt- och kärlsystem, känslomässig stabilitet och allmän livskraft nämns bland faktorerna för ett framgångsrikt sexliv. Som du har lärt dig av de tidigare avsnitten i den här artikeln har yerba mate många positiva egenskaper och kan påverka praktiskt taget alla de områden som nämns här. Man kan därför dra slutsatsen att yerba mate indirekt har en positiv effekt på libido. Intressant nog erbjuder vissa tillverkare speciella blandningar som ytterligare kan öka yerba mates potential som afrodisiakum. Dessa innehåller oftast catuava och muira puama. Dessa växter, som härstammar från Amazonas skogar, har erkänts av lokalbefolkningen som naturliga potensmedel i århundraden. I vår yerba mate-butik online hittar du flera produkter som innehåller dessa tillsatser. Kunderna väljer oftast brasilianska Verde Mate Green La Potente och Yaguar Amore, eller paraguayanska Kurupi Katuava och Guarani Katuava. Vi rekommenderar dem varmt!

Yerba mate i skönhetsvård

Yerba mate har en utmärkt effekt på hela kroppen - inte bara på insidan utan även på det yttre utseendet. Den kan vara till hjälp vid skönhetsvård. Yerba mate innehåller ämnen som har en positiv effekt på många aspekter av skönhet. Dessa inkluderar särskilt kisel och zink samt B-, C- och E-vitaminer. De är ansvariga för att stimulera hårväxten, hudens utseende och kondition samt stärka naglarna. Om du vill ta hand om ditt utseende på ett helt naturligt sätt är det därför värt att inkludera yerba mate i din dagliga kost.

Kan yerba mate kombineras med läkemedel?

Vi har flera gånger i den här texten påpekat att yerba inte är ett läkemedel och att det trots sina många egenskaper inte kan ersätta specialiserad behandling under läkares ledning. Och kan yerba mate kombineras med läkemedel? En infusion av yerba mate påverkar sannolikt inte effekterna av de lätta huvudvärkspreparat som vi sträcker oss efter i svaga stunder. På grund av det koffein som finns i yerba, som orsakar en ökning av blodtrycket och hyperaktivitet, är det dock bättre att vara försiktig när man kombinerar yerba med vissa läkemedel. Vi har ingen information om huruvida yerba mate står i konflikt med specifika mediciner och i vilken utsträckning, men vi rekommenderar försiktighet. Om du tar något regelbundet och föredrar att vara säker på att det är helt säkert att dricka yerba mate, se till att rådgöra med din läkare.

Är yerba mate cancerframkallande?

Det finns rykten om att yerba mate har cancerframkallande egenskaper. Under flera årtionden har forskare genomfört ett antal studier för att ta reda på om yerba mate verkligen är cancerframkallande och vilka faktorer som påstås bidra till sådana effekter. Man fann att polycykliska aromatiska kolväten (förkortat PAH), som är skadliga ämnen som uppstår vid ofullständig förbränning av organiskt material, finns i yerba mate som torkats med den traditionella metoden med rök och eld. PAH:erna tas upp i kroppen genom matstrupen, som irriteras av den höga temperaturen i bryggningen. Dessa rapporter har nu avfärdats genom ytterligare studier. Man har funnit att det visserligen finns skadliga PAH:er i röktorkad yerba mate, men att mängden är obetydlig - inte mer än i kaffe, kakao eller grillat kött. Risken för cancer när man dricker yerba mate är densamma som när man dricker vilken dryck som helst med en temperatur över 65 grader Celsius, till och med rent hett vatten.

Har yerba mate negativa egenskaper?

Låt oss slutligen skingra alla tvivel. Vi får ofta frågor från våra kunder om det finns kontraindikationer för att dricka yerba. Det är ett obestridligt faktum att yerba mate är hälsosamt, men det finns faktiskt vissa kontraindikationer för dess konsumtion. Lyckligtvis gäller de en liten grupp människor. På grund av det höga koffeininnehållet avråder vi starkt från att ge bryggan till barn. Koffein höjer blodtrycket, orsakar hyperaktivitet och kan orsaka irritabilitet, och detta är inte önskvärda åtgärder hos små barn. Den ökning av blodtrycket som koffeinet ger upphov till innebär också att de som lider av artärsjukdomar bör undvika att dricka yerba mate. Att dricka yerba bör också undvikas av gravida kvinnor och unga mödrar. Koffeinet i yerba mate är stimulerande, så att dricka bryggan på kvällen eller till och med sent på eftermiddagen rekommenderas inte för att inte riskera sömnproblem.

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

122,00 Sk inkl. moms/1st.(244,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel