Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Vilken yerba mate är bäst för nybörjare?

2023-02-15
Vilken yerba mate är bäst för nybörjare?

Bland läsarna av vår butiksblogg finns det en hel del "experter", men det finns också många nybörjare som befinner sig på den första nivån av sitt matteäventyr. Som du säkert har märkt när du bläddrar igenom sortimentet i vår butik kan antalet och variationen av yerba mate-varianter som finns tillgängliga ge dig huvudvärk. Så det är inte konstigt att mindre erfarna gourmeter kan ha svårt att välja rätt blandning att börja med. I dagens inlägg ska vi titta på hur man tar sig in i yerba:s mystiska värld, vilken yerba som är bäst att börja med och hur man dricker den så att man inte blir avskräckt. Vi bjuder in dig att läsa vidare!

Bombilla i handen! Sammansättning av en mateistas utrustning

Som det anstår en anständig yerba-krigare behövs några få saker till att börja med för att komplettera mateistas utrustning. De två grundläggande verktygen är bombilla och matero, dvs. röret och kärlet som behövs för att förbereda och dricka bryggan. En termometer kan också vara bra att ha till att börja med, vilket gör de första uppgifterna med att brygga yerba mate lite lättare. Låt oss ta en närmare titt på dessa prylar.

Bombilla för yerba mate: +10 till smarthet

Bombilla är ett viktigt och grundläggande tillbehör som varje yerba mate-älskare bör ha. Ett vapen i mateistans hand mot de irriterande grunderna som förstör glädjen i att dricka bryggan. Det är ett rör som slutar i ett filter med små hål, som separerar grödan från bryggan och ser till att endast en trevlig, ren, filtrerad dryck kommer in i munnen. Det finns många typer av bombilla på marknaden, tillverkade av olika material och försedda med olika typer av filter. Vilken ska du välja att börja med? Regeln är enkel - ju finare sil på bombilla, desto bättre filtrerar den grynet.

Matero för yerba mate: +10 till uthållighet

En matero är ett särskilt kärl i vilket yerba mate tillverkas. Precis som för bombillas finns det många olika typer av matero på marknaden. Trä, tillverkad av naturlig kalabass, mer eller mindre rundad. Det viktigaste kännetecknet för varje matero är dess karakteristiska form - utbuktande i botten och något avsmalnande i toppen. Denna form gör att behållaren kan hållas bekvämt i handen och att den torkade yerba mate kan deponeras inuti. Den avsmalnande formen i toppen gör att bryggan behåller sin temperatur lite längre. Vilken typ av mattado ska man börja med? Vi rekommenderar keramiska kärl - de är hållbara, lätta och bekväma att underhålla och relativt billiga.

Yerba mate-termometer: +10 till kunskap

En termometer är inte nödvändig, men den underlättar definitivt bryggningsprocessen i början. En av de grundläggande reglerna för att brygga yerba mate är att man inte får hälla upp för varmt vatten, eftersom det kan skålla höljebladen och göra infusionen bitter och osmaklig. Du kommer att läsa mer om detta senare i texten. Med en termometer kan du kontrollera vattentemperaturen noggrant och i längden hjälpa dig att utveckla en förmåga att intuitivt känna av när vattnet är idealiskt för att brygga yerba mate.

Vilken yerba mate är bäst för nybörjare?

Vi har redan utrustningen, det är dags att bli konkreta. Vilken yerba mate ska vi börja med? Vad ska man köpa för att inte bli avskräckt? Med yerba mate är det lite som med öl - den första klunken smakar inte nödvändigtvis bra. Med båda dryckerna är det ofta först efter ett tag som vi börjar uppskatta den karakteristiska bitterheten. Vid det här laget kommer vi att skära av analogin. Vi vill trots allt inte bli misstänkta för att främja spritdrycker

Rekommenderad

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

97,00 Sk inkl. moms/1st.(194,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

92,00 Sk inkl. moms/1st.(184,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

92,00 Sk inkl. moms/1st.(184,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

113,00 Sk inkl. moms/1st.(226,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel