Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Vilken är den optimala temperaturen för tillagning av yerba mate?

2023-09-13
Vilken är den optimala temperaturen för tillagning av yerba mate?

Även om sättet att förbereda yerba mate verkar komplicerat för många människor, är det i själva verket tillräckligt att bara komma ihåg några enkla regler. Vi förklarar vilken temperatur som är optimal för att brygga yerba mate och varför det är så viktigt. Om du vill lära dig att brygga mate-te korrekt, läs vår artikel!

Sammanfattning:

  1. Yerba mate - maktdrycken från Guarani-indianerna
  2. Varför inte hälla kokande vatten över yerba?
  3. Vad är den optimala vattentemperaturen för att brygga yerba mate?
  4. Hur kontrollerar man exakt temperaturen på vattnet för yerba mate? Användbara tillbehör
  5. Hur använder man en termometer för att brygga yerba mate?
  6. Yerba mate i den kalla versionen!


Yerba mate - maktdrycken från Guarani-indianerna

Låt oss börja i början. Yerba mate är en infusion gjord på Ilex paraguariensis, en växt som i sitt naturliga habitat finns i Sydamerika, på gränsen mellan Argentina, Paraguay, Brasilien och Uruguay. Historiskt sett beboddes dessa områden av Guarani-indianerna - de var de första som upptäckte yerba mates mirakulösa egenskaper. För hundratals år sedan märkte Guarani-indianerna att bladen från växten gav dem energi, ökade koncentrationen och minskade hungerkänslorna. På den tiden tuggade indianerna helt enkelt de råa bladen av yerba mate. Senare började de göra en infusion av de torkade och krossade bladen. Yerba mate var en hemlighet och det var bara indianerna som kände till den gudomliga växtens mirakulösa egenskaper. Det var ända tills jesuiterna anlände till Sydamerika. De lärde känna indianernas liv och kultur och blev fascinerade av deras favoritbrygd. Jesuiterna tog med sig yerba mate till Europa, och tack vare det började den långsamt bli populär - även om det inte var en lätt väg. Idag känner fler och fler människor runt om i världen till denna underbara dryck. Att förbereda och dricka yerba mate är en magisk ritual. För detta behövs speciella verktyg: calabash - kärlet där mate-te bryggs, och bombilla - sugröret genom vilket brygden dricks. Innan vattnet hälls i kärlet finns det ett antal steg som gör det enklare och trevligare att dricka yerba mate. Viktiga är: mängden av den torra produkten, hur den placeras i mate-kalebassen och temperaturen på vattnet som hälls över yerba mate. Det kan verka komplicerat vid första anblicken, men genom att fördjupa dig lite i denna magiska värld kommer du snabbt att få kläm på det.

Varför inte hälla kokande vatten över yerba?

Ibland förväxlar människor som inte känner till yerba mate det med te. Yerba mate är inte ett te. Även om de har många likheter är den största skillnaden att båda infusionerna härrör från två helt olika växter. Faktum är dock att torkad yerba mate något liknar te eller andra örtblandningar i sin form. Dessa hälls vanligtvis över kokande vatten. Tillredningen är trivial: koka upp vatten, lägg en påse te eller örter i en kopp, häll i det fortfarande bubblande kokande vattnet och vänta några minuter på att det ska dra. Det hela tar bokstavligen bara några minuter. Likheten med te antyder att yerba mate tillagas på ett liknande sätt. Men ingenting kan vara längre från sanningen. När det gäller yerba mate-infusioner är saken inte så enkel - vattnet får inte vara för varmt, och att hälla nytt kokande vatten över den torra mate är inte alls ett alternativ! Det får inte heller vara för kallt. Så vad är den perfekta temperaturen för att brygga mate-te och varför är det så viktigt? När allt kommer omkring är det vattnets temperatur som avgör bryggningens egenskaper och dess smak.

Vad är den optimala vattentemperaturen för att brygga yerba mate?

Rätt vattentemperatur för att brygga yerba mate är en av de viktigaste reglerna för att göra denna koffein-, vitamin- och mineralrika bryggning. När du förbereder mate kan du hoppa över användningen av ett speciellt kärl eller göra en hög. Du kan också använda en vanlig tebryggare och inte använda en bombilla. Bryggtemperaturen för yerba mate måste dock alltid vara rätt. Mate som hälls över kokande vatten eller vatten som har svalnat för mycket kommer att vara osmakligt och kommer inte att frigöra sina egenskaper. Så om du vill dricka yerba mate på ett sådant sätt att du får ut det bästa av den, måste du förbereda den rätt. Den optimala temperaturen på det vatten som ska hällas över yerba mate är cirka 70-80 °C. Högre temperaturer gör att bladen "skållas" och koffeinhalten i brygden minskar, vilket är dåliga nyheter för personer som dricker yerba mate främst för dess stimulerande egenskaper. Kokande vatten ger dessutom brygden en överdrivet bitter smak, vilket ofta stör även avancerade mate-drickare. För kallt vatten, å andra sidan, gör infusionen svag - den stimulerar inte så mycket som den borde och frigör inte helt sina smak- och aromkvaliteter. Vatten som är för varmt eller för kallt kan förstöra smaken även på den bästa yerba mate!

Yerba mate temperature

Hur kontrollerar man temperaturen på vatten för yerba mate? Användbara tillbehör

Att känna av rätt vattentemperatur för att hälla upp torkad yerba mate är kanske inte så lätt som det verkar. Särskilt i början av äventyret med mate-te. Dåligt bryggd mate, för bitter och för svag, kan stöta bort människor som möter smaken för första gången. Så hur brygger man yerba mate på rätt sätt? Hur kan man kontrollera hur många grader vattnet är? Du kan göra det "på känn" genom att vänta ca 4-10 minuter efter att du kokat vattnet så att det svalnar till rätt temperatur. Tiden beror på materialet i vattenkokaren eller behållaren i vilken vattnet kommer att hällas för att svalna. Och vad är metoden för att noggrant kontrollera temperaturen på vattnet för yerba mate? För att kunna kontrollera temperaturen på vattnet exakt kan du stödja dig med en speciell analog termometer eller en vattenkokare med en inbyggd termometer. Dessa är inte nödvändiga verktyg för att tillreda yerba mate och du kan enkelt göra det utan dem, men dessa tillbehör är verkligen användbara, särskilt för dem som precis har börjat sitt äventyr med yerba mate!

Hur använder man en termometer för att brygga yerba mate?

Hur läser man av vattnets temperatur på en termometer? Det är enkelt! En termometer - oavsett om den är analog eller inbyggd i en vattenkokare - består av en visare där temperaturintervallet är markerat (vanligtvis från 0 till 100 °C) och en pekare. En analog termometer har en lång nål, som vanligtvis är dold i ett praktiskt fodral. Fodralet har dessutom ofta en klämma som gör det enkelt att placera termometern i t.ex. en hög kanna. Alla typer av termometrar är mycket känsliga, så de mäter temperaturen med stor precision. Du behöver bara placera nålen på en analog termometer (efter att du har tagit av fodralet) i kokande eller sjudande vatten och vänta tills pekaren visar önskad temperatur. När det gäller en vattenkokare med integrerad termometer är det ännu enklare - stäng bara av vattenkokaren vid lämplig tidpunkt eller vänta tills vattnet inuti har svalnat till den optimala temperaturen. En termometer för att kontrollera temperaturen på vatten för bryggning av yerba mate är en gadget som gör det mycket lättare att komma in i yerba mate-världen! Dessutom är den inte bara användbar för att brygga mate-te eller andra brygder, utan också för matlagning. Du kan till exempel använda den för att mäta temperaturen på en bakelse eller stek.

Yerba mate i den kalla versionen!

Som vi nämnde är den optimala vattentemperaturen för yerba mate cirka 70-80 °C. När du köper en viss produkt är det dock värt att vara uppmärksam på tillverkarens rekommendationer - det händer att vissa typer av yerba mate behöver bryggas på ett annat sätt. Till exempel är vissa produkter utformade enbart för beredning av tereré - kall yerba mate. Den kalla versionen av mate är särskilt älskad av paraguayaner att dricka, på grund av det varma klimatet och de höga temperaturer som finns i Paraguay. I det här fallet, ju kallare vattnet desto bättre. Du kan till och med hälla en portion torkad yerba mate över vatten eller juice med tillsats av isbitar! En dryck som tillagas på detta sätt ger den perfekta stimulansen, uppfriskande och kommer säkert att ge lättnad under varma dagar. Tereré-typen av yerba mate kan också innehålla ört- eller citrustillsatser för att ytterligare förstärka känslan av friskhet.


Informationskälla:

  1. Wikipedia: Yerba mate.
  2. B. Kruszewski et al, Influence of brewing parameters on caffeine content in Yerba Mate infusions, 2012.

Rekommenderad

Yerba Verde Mate Grön Terere 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Terere 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Analog termometer

Analog termometer

102,00 Sk inkl. moms/1st.
pixel