Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Tillbehör till Yerba mate. Vilka kommer att vara bäst? Hur väljer du dem?

2023-08-02
Tillbehör till Yerba mate. Vilka kommer att vara bäst? Hur väljer du dem?

För att kunna njuta av smaken av Guarani-indianernas "gröna guld", njuta av dess egenskaper effektivt och med glädje, är det värt att utrusta dig med yerba mate-drickutrustning av god kvalitet. Det finns flera prylar som är nödvändiga för bekväm beredning och konsumtion av infusioner från Ilex paraguariensis. Idag föreslår vi vilka yerba mate-tillbehör som är värda att ha till hands!

Sammanfattning:

  1. Yerba mate kopp - vilken ska man välja?
  2. Den bästa bombilla. Vilken ska man välja?
  3. Andra tillbehör för yerba mate
  4. Drick yerba mate så som du vill ha den!

Yerba mate-kopp - vilken ska jag välja?

Det mest grundläggande bland yerba mate-tillbehören är mate-kalebassen, det kärl i vilket infusionen av Ilex paraguariensis görs. Guarani-indianerna tuggade ursprungligen nyplockade järnekblad. De gav dem energi och förbättrade deras koncentration inför jakten. Senare upptäckte ursprungsbefolkningen i Sydamerika att man kunde göra en infusion av torkade järnekblad genom att hälla vatten över dem. Det visade sig att en sådan dryck hade samma egenskaper som råa blad. Ett kärl behövdes för att bereda infusionen. De första yerba mate-kärlen tillverkades av den träiga, lökformade frukten av kalebass, även känd som kalebass. Vi har skrivit mer om hur man förbereder en sådan mate-kopp här. Numera används denna typ av kärl fortfarande för att brygga och dricka yerba mate, men främst i sydamerikanska länder. I andra länder är det snarare de verkligt hängivna yerba mate-fansen som väljer kärl tillverkade av äkta kalebasser. Förutom det höga priset kräver naturliga kalebasser också lite mer ansträngning när det gäller att hålla dem i gott skick. Så om du är intresserad av enkel rengöring och underhåll ska du välja den mest populära keramiska kalebassen. Dess största fördel är att den kan diskas i diskmaskinen tillsammans med annan disk. Du kan tvätta den med rengöringsmedel utan problem och den ruttnar inte även om du lämnar de våta resterna av yerba mate i den i några dagar (låt oss hoppas att det inte blir för länge!). Matekalebasser i keramik är också relativt billiga, finns i många yerba mate-butiker och även på marknader, och tillverkas i många färgvarianter och olika snygga mönster. Träkärlet är däremot en fröjd för alla som älskar yerba mate-ritualer. I vår butik hittar du palo santo mate-kalebassen, ett kärl som tillverkas av ett heligt träd, bland de viktigaste tillbehören för yerba mate. Dess arom och delikata eftersmak frigörs när brygden är varm och ger den dess unika karaktär. Precis som den naturliga kalebassmattekoppen kräver kärlet av palo santo-trä särskilt underhåll, vilket kan vara lite besvärligt, men det är värt att skaffa ett för att känna den verkliga magin i yerba mate-ritualen.

Den bästa bombilla. Vilken är det?

En bra mate-kalebass är bara halva sanningen när det gäller att sätta ihop en uppsättning viktiga yerba mate-tillbehör. Den andra halvan är bombillan, som är ett rör av metall (eller trä eller bambu), toppat med ett filter som ska separera kaffesumpen från brygden. Guarani-indianerna upptäckte att järnekblad kunde konsumeras i form av en brygd gjord på dem, men till en början silades drycken genom tänderna, vilket var mycket obekvämt. Den första prototypen av bombilla var en bit sockerrör eller bambu, blindad i ena änden och perforerad för att filtrera drycken. Genom försök och misstag förbättrades denna uppfinning och idag kan vi använda den bombilla som vi känner så väl. Hur ska den se ut? När du väljer denna gadget är det tillrådligt att vägledas av typen av torkad produkt från vilken infusionen bereds. För den typiskt brasilianska chimarrão, som har en mycket fin textur och mals nästan till en mjölliknande konsistens, rekommenderas till exempel en "bomba " - utrustad med ett brett, runt filter med hål för att förhindra igensättning. Den mest populära typen av bombilla bland yerba mate-älskare är "spoon" bombillas - bokstavligen formad som en tesked. Detta är den överlägset mest mångsidiga typen av yerba mate-sugrör. Det enda problemet med denna typ av bombilla är att mycket dammiga torra produkter kan komma in i den och därmed orsaka obehag när man dricker yerba mate. I vårt sortiment hittar du även bombillor med dubbla och tredubbla filter, som är särskilt lämpliga för att dricka brygder gjorda av medelgrov och grovkornig torr mate. När det gäller materialet är de mest funktionella bombillorna av rostfritt stål eller alpacka, som är hållbara och lätta att underhålla. Bombillor av rostfritt stål är relativt billiga och vanliga i yerba mate-butiker. Bombillor av alpacka är den mer exklusiva yerba mate-utrustningen för dem som inte bara uppskattar hållbarheten hos det material som används för tillverkningen, utan också dess estetiska utseende.

The best yerba mate accessories in MateMundo.co.uk online shop

Andra tillbehör för yerba mate

Vi erbjuder också en rad andra lika användbara yerba mate-tillbehör. Bland dem är det värt att nämna:

  • yerba mate-termometer - användbar särskilt för personer som precis har börjat sitt äventyr med mate-te, men inte bara. Yerba mate bör göras genom att hälla vatten vid en maximal temperatur på 80°C. Varmare vatten kommer att skålla bladen, vilket gör infusionen bitter och obehaglig i smaken. När du har kokat vattnet måste du vänta ca 5-10 minuter tills det har svalnat och nått rätt temperatur. För att mäta temperaturen exakt och se till att vattnet inte är för varmt är det en bra idé att ha en termometer till hands.
  • Om du vill göra det lättare att underhålla din bombilla, se till att skaffa en rengöringsstav eller en rengörare. Med dessa yerba mate-tillbehör kan du enkelt rengöra varje vrå och skrymsle i röret, så att bombillan håller riktigt länge. När du dricker yerba mate samlas sump i filtret och röret och det räcker inte att bara skölja bombillan med vatten för att rengöra den ordentligt. Om du väljer att köpa en avtagbar bombilla kan du enkelt tvätta alla delar av den. När det gäller enkla, skruvbara bombillor är det kanske inte så lätt. Det är därför det är viktigt att rengöra bombilla med en speciell rengöringsmedel.
  • Om du vill ha med dig yerba mate på resan kan Yerbomos - en specialformad yerba mate-termos som fungerar som termos, kopp och bombilla i ett - vara ett bra val.

Drick yerba mate på det sätt du gillar det!

Alla yerba mate-tillbehör som vi har listat är mycket användbara för att göra och dricka brygden. Sanningen är dock att de inte är obligatoriska. Du kan dricka yerba mate på det sätt du gillar. Istället för en mate-kalebass kan du använda en vanlig kopp eller ett glas. Du kan hälla den torra mate i en vanlig tebryggare och då behöver du ingen bombilla för att dricka infusionen. Om du inte behöver en bombilla behöver du inte heller rengöra den noggrant, så en rengörare är onödig. En termometer är en pryl som gör livet lättare, men den är inte nödvändig. Du kan "känna" rätt temperatur när du blir skicklig på att brygga yerba mate. Yerbomos är en annan pryl som är användbar i vissa situationer, men du kan också leva utan den. Men speciella tillbehör för yerba mate gör bryggningen och konsumtionen av mate till ett slags ritual, som får en viss magi och mystik. Om du vill uppleva den sanna sydamerikanska kulturen med mate-te är det därför värt att skaffa tillbehör som används av invånarna i "yerba mate"-länderna. Om du undrar var du kan köpa de bästa yerba mate-tillbehören är du välkommen att handla i vår MateMundo.co.uk-butik!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Mate, Historien om yerba mate.
  2. Encyclopædia Britannica: Mate.

Rekommenderad

pixel