Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Tereré - kall yerba mate för varma dagar!

2023-07-12
Tereré - kall yerba mate för varma dagar!

Det finns inget bättre än att njuta av en nyhälld varm yerba mate.... Men vad händer om den brännande solen går oss på nerverna och vi inte gillar tanken på att bli för varma? Hur överlever vi höga temperaturer under sommardagarna? Svaret finns i en term med tre stavelser: tereré! Hur gör man kall yerba mate? Ta reda på allt om det på vår blogg!

Sammanfattning:

 1. Vad är tereré?
 2. Tereré på paraguayanskt vis
 3. Hur förbereder man tereré? Recept på utsökt, kall yerba mate
 4. Tereré ruso - vad är det?
 5. Den bästa yerba mate för tereré
 6. Tillbehör till tereré

Vad är tereré?

Tereré är inget annat än kallbryggd yerba mate. Den har sitt ursprung i Paraguay och är mest populär där. Det är inte så konstigt. Det lilla landet i hjärtat av kontinenten är känt för sitt heta, tropiska klimat. Termometrarna där visar upp till 47°C under sommarsäsongens varmaste dagar! Att hälla kallt vatten över mate-te är också populärt i nordöstra Argentina och södra Brasilien. Det är där det är som varmast. I den brännande hettan är det inte många som vill dricka varma drycker. Då kommer den perfekta lösningen i form av iskallt yerba mate.

Tereré på paraguayanskt vis

Yerba mate dränkt i iskallt vatten direkt från källan dracks redan för hundratals år sedan av Guarani-indianerna. En sådan dryck gav dem energi, gjorde dem piggare och minskade hungerkänslan, samtidigt som den svalkade kroppen perfekt i den outhärdliga hettan. Traditionen togs upp av de moderna paraguayanerna och har blivit så djupt rotad i deras kultur att tereré har blivit nationaldryck. Den sista lördagen i februari har till och med utsetts till nationell Tereré-dag! Dessutom har den internationella organisationen UNESCO 2020 tagit upp den paraguayanska traditionen att dricka tereré på sin lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. I Paraguay dricks iskall yerba mate av alla - unga som gamla. De dricker den på morgonen för att stimulera och under dagen för att svalka sig. De tar med sig en stor tereré-termos över axeln till jobbet eller skolan, för att träffa vänner, för en promenad eller på en resa. De dricker kall yerba mate med guampa - ett speciellt tererékärl. Det är traditionellt tillverkat av buffelhorn eller hov, men numera används guampas av keramik, metall eller palo santo-trä lika ofta. Paraguayaner lägger till isbitar, bitar av färsk frukt - vanligtvis citrusfrukter - och färska örter i sin kalla tereré. Örter för tereré kallas "yuyos" där, som kan köpas på praktiskt taget vilken marknad som helst. Paraguayerna blandar också ofta det kalla vattnet med juice som pressats direkt från frukten, och ibland ersätts det helt med fryst juice.

Ho to make cold yerba mate?

Hur förbereder man tereré? Recept på utsökt, kall yerba mate

Hur gör man tereré? Det är lika enkelt som att tillreda yerba mate i sin traditionella varma form. Bladen från Ilex paraguariensis släpper sina egenskaper briljant i varmt vatten, men också när de utsätts för låga temperaturer. För att den ädla växten ska kunna "dela med sig" av sina egenskaper måste vattnet vara mycket kallt, till och med iskallt - ca 1-5 °C. Beredningen av kall yerba mate liknar traditionell bryggning. Fyll kalebassen med den torkade produkten (vi rekommenderar att du använder ca 50 % mer yerba mate än vanligt). Innan du häller vatten i din mate-kalebass kan du lägga i några isbitar för att hålla dryckens temperatur låg längre. Det tar också längre tid för drycken att "dra". För att njuta av den fina, distinkta smaken, låt kalebassen stå i ca 5-10 minuter. Kall yerba mate passar bra till örter och frukt. Det är värt att berika den med bitar av citrusfrukter, bitar av uppfriskande vattenmelon eller saftig persika eller blad av färsk mynta. Effekten av långvarig förfriskning är garanterad!

Tereré ruso - vad är det?

På 1930-talet var Gran Chaco-regionen skådeplats för en blodig väpnad konflikt mellan Paraguay och Bolivia. Många frivilliga från Sovjetunionen stred på det förstnämnda landets sida. Soldaterna var inte vana vid det tropiska klimatet och kunde knappt stå ut med den tryckande hettan. Men den uppfriskande kalla yerba mate var för bitter för deras otränade smaklökar. Kompromisslösningen visade sig vara en liten modifiering. Istället för vatten hälldes bladen från Ilex paraguariensis med frusen juice - vanligtvis apelsinjuice. Drycken föll ryssarna i smaken. Den blev också snabbt igenkänd av lokalbefolkningen. För att minnas de ovanliga omständigheterna kring dess tillkomst kallas den än idag för "rysk tereré" eller "tereré ruso" på spanska. Kall yerba mate dränkt i juice istället för vatten dracks också av ukrainska invandrare som bosatte sig i den paraguayanska delstaten Itapúa under första hälften av 1900-talet. Hur gör man tereré ruso själv? Det är enkelt! Häll torkad yerba mate i en behållare - vi föreslår vilka typer som är bäst senare i den här artikeln. Lägg i några isbitar och häll på lite förfrusen juice - apelsin-, äppel-, persiko-, jordgubbs- eller passionsfruktjuice. Experimentera och hitta din favoritsmak. Rysk tereré är klar! Receptet är trivialt enkelt, eller hur?

Den bästa yerba mate för tereré

I stort sett alla typer av torkade produkter lämpar sig för kallbryggning. Både de grövre och de finare sorterna av yerba mate. Den dammiga paraguayanska mate, men även den gröna brasilianska erva mate, som är praktiskt taget fri från damm och kvistar, fungerar bra. Det är värt att prova olika typer för att hitta den som passar oss bäst. Många tillverkare erbjuder färdiga blandningar avsedda för kallberedning. De är vanligtvis baserade på ört- och frukttillsatser som tillför en unik arom och smak till kompositionen. Vi har haft möjlighet att testa många sådana blandningar. Vi har valt ut några av våra favoriter åt dig. Alla finns tillgängliga i vår onlinebutik. Vilken yerba mate är bäst för tereré? Prova de olika alternativen och bestäm själv! Vi föreslår var du ska börja:

 • Verde Mate Tereré
 • Även om brasilianarna inte är lika förtjusta i tereré som paraguayanerna, hittar du i sortimentet från det brasilianska varumärket Verde Mate en variant som är tillägnad svala infusioner. Den är värd att hålla utkik efter, inte bara på grund av dess rika sammansättning, som inte finns någon annanstans. Verde Mate Tereré innehåller bland annat gojibär, ananastärningar, apelsinskal, citrongräs och myntablad. När kallt vatten tillsätts blir resultatet en enastående fruktig mix!

 • Guarani Menta Limón
 • Den berömda paraguayanska producenten har inte glömt bort älskare av kall yerba mate! Den rökiga bitterheten från den torra produkten kombineras perfekt med de syrliga accenterna från citron. Myntan ger en antydan till lugnande uppfriskning. Guarani Menta Limón är det perfekta sättet att svalka sig under varma sommardagar!

 • CBSé Pomelo
 • CBSé Pomelo är en utsökt argentinsk yerba mate, förstärkt av den naturliga aromen av grapefrukt, som passar särskilt bra med kalla versioner av tereré. En fantastisk blandning med en exotisk ton som märks i smak och arom!

 • Rosamonte Tereré
 • Ett välkänt argentinskt varumärke har också något för värmen. Rosamonte Tereré har inga tillsatta smakämnen. Den torra produkten bereds dock på ett sådant sätt att yerba mate på bästa sätt frigör sina värdefulla egenskaper vid kontakt med kallt vatten eller isig juice.

Tillbehör för tereré

När man väljer rätt produkt och tillsatser för den kalla versionen av yerba mate är det viktigt att inte glömma bort de rätta tillbehören. Precis som för den varma versionen av yerba mate är bombilla ett viktigt verktyg för att separera kaffesumpen från drycken. Alternativt kan kall yerba mate också tillagas med en vanlig tebryggare eller en franskpress för kaffe. När det gäller kärlet spelar det egentligen ingen roll vad tereré tillagas i. En traditionell matekalebass eller guampa är en referens till den sydamerikanska kulturen, men du kan också tillreda kall yerba mate i en vanlig mugg, glas eller - i sann hipsterstil - i en burk! Det är också en bra idé att skaffa en tereré-termos, i vilken du kan hälla iskallt vatten, kasta i isbitar och hälla över mate upprepade gånger tills den förlorar sin smak. Detta är ett bra alternativ för semestern - att ta med på resan! Vi rekommenderar särskilt starkt det 3-i-1 terere-"kit" som Yerbomos 5.0 utgör. Det här är ett fantastiskt tillbehör som kombinerar funktionerna hos en matekalebass, termos och bombilla. En fantastisk gadget som gör livet enklare!

Som du själv kan se är yerba mate också perfekt i varmt väder! Vi hoppas att vår artikel har gett dig massor av god inspiration. Vi rekommenderar också att du tar en titt på vår butiks erbjudande. Vi har samlat många produkter som kommer att fräscha upp dig även under de varmaste sommardagarna!

Rekommenderad

Yerba Verde Mate Grön Terere 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Terere 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Menta Limon 0,5 kg

Guarani Menta Limon 0,5 kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Guayusa Pachamama Terere 100 g

Guayusa Pachamama Terere 100 g

136,00 Sk inkl. moms/1st.(1 360,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel