Lösbladste eller tepåsar? Vilket ska man välja?
För tusentals år sedan upptäcktes te av kineserna. De var förtjusta i smaken, och idag dricks det över hela världen. Vissa ser det som en del av sin dagliga rutin och dricker det till måltiderna, under en paus på jobbet eller under eftermiddagens avkoppling. För andra är det en viktig del av traditionella ceremonier och ritualer. Varför är te så populärt? Vilken är den bästa formen - påse eller lösa blad? Är det hälsosamt? Läs vidare!
Sammanfattning:
- Låt oss börja från början... Historien om te
- Sex färger, samma växt
- Löst te eller tepåsar - vilken typ är bäst?
- Lösbladigt te - hur brygger man?
- Köp det bästa teet i vår onlinebutik!
Låt oss börja från början... Historien om te
Enligt legenden upptäcktes te för tusentals år sedan av en slump av den mytomspunne kinesiske kejsaren Shennong. Han brukade dricka varmt, kokt vatten varje dag. En dag när han promenerade genom trädgården och drack kokande vatten ur en kanna som vanligt, bestämde han sig för att koppla av i skuggan av en av buskarna som växte i närheten. När han satt och kopplade av bland de frodiga träden och blommorna runt omkring honom föll några blad från en närliggande buske oavsiktligt ner i koppen som han höll i handen. Efter ett tag färgade bladen vattnet med en bärnstensfärg. Shennong var nyfiken och bestämde sig för att smaka på drycken. Det visade sig att den inte bara hade ett intressant utseende och en vacker doft, utan att den också var mycket välsmakande. Den förtjusta kejsaren började dricka en infusion av bladen från busken som växte i hans trädgård från och med då, istället för rent varmt vatten. Fascinerad av sin upptäckt bestämde han sig för att sprida vanan att dricka infusionen i hela landet.
Även om det finns ett frö av sanning är historien om den kinesiske kejsaren och upptäckten av te bara en legend. De första uppgifterna om te går tillbaka till det 10:e århundradet före Kristus. Runt 800 e.Kr. fördes de första tefröna till Japan. På 1500-talet introducerades te för ryssarna genom diplomatiska kontakter med Kina. Under andra hälften av 1600-talet anlände teet till London efter att ha förts från Kina av köpmän. År 1826 upptäckte britterna att teplantor växte vilt i Assam i Indien. Där anlades ett stort antal plantager, som utvecklades så mycket att Indien nu är den näst största teproducenten - strax efter Kina.
Sex färger, samma växt
Den överlägset mest populära typen av te är den svarta varianten. Grönt te kommer strax efter. Det finns även vitt, gult, rött och blått te i denna färgpalett. Dessutom uppskattar man att det finns omkring 1 500 olika sorters te i världen. Nu kommer en överraskning: alla dessa sorter kommer från en och samma växt - Camellia sinensis, eller helt enkelt: "kinesiskt te". Namnet "färgat" på en viss typ av te syftar på färgen på den infusion som görs av den eller färgen på de bearbetade bladen.
- Svart te - det mest populära av alla teer. Det har fått sitt namn efter bladens färg, som mörknar under fermenteringsprocessen. Det kännetecknas av sin starka, intensiva och behagligt sammandragande smak och dess infusion har en kopparbrun nyans. Det dricks över hela världen, även om det i Kina och Japan är något mindre populärt än grönt te. De mest populära sorterna, som har fått sina namn efter teodlingsområdet, är assam, darjeeling, ceylon och yunnan. Det finns också flera populära blandningar, som Earl Grey, ett svart te smaksatt med bergamottolja, eller English Breakfast Tea, en intensiv blandning av flera sorter.
- grönt te - till skillnad från svart te genomgår det minimal bearbetning. De skördade bladen vissnar och torkar. Strax efter att de plockats utsätts de för höga temperaturer (med ånga - i Japan eller genom rostning - i Kina), vilket stoppar jäsningsprocessen. Resultatet av dessa åtgärder är en subtil och delikat smak i infusionen. Bladen behåller sin gröna färg och de värdefulla vitaminer och mineraler som de innehåller. Grönt te anses vara det hälsosammaste av alla tesorter. Genom att oxidationsprocessen stoppas behåller grönt te också sin fräscha, gräsiga och uppfriskande smak. Även om grönt te blir allt populärare runt om i världen dricks det mest i asiatiska länder. Där behandlas det inte bara som ett livsmedel, utan har också kulturell betydelse. De mest populära sorterna är sencha, genmaicha, gunpowder och matcha, som alla har sitt ursprung i Kina och Japan.
- vitt te - liknar grönt te, men är inte fermenterat. Det tillverkas av unga teblad och -knoppar och infusionen är ljust halmfärgad. Det är mycket milt i smaken - det mildaste av alla typer. Trots sin milda karaktär innehåller det ganska mycket koffein. Om man jämför produktionen av svart och grönt te, så produceras den vita varianten på ett litet antal plantager i Kina och Indien. Det är ett av de dyraste teerna, vilket gör att det inte är lika populärt som andra sorter.
- rött te eller egentligen pu-erh-te - är ett efterjäst te. Det genomgår ytterligare en oxidationsprocess, vilket gör att färgen på de bearbetade bladen blir ännu mörkare än svart te. Namnet kommer från Pu'er-regionen i södra Kina, där det har sitt ursprung. Det finns två typer av rött te som skiljer sig åt i sättet de framställs på - Sheng och Shu. Pu-erh Sheng åldras i upp till flera decennier. Det mognar och åldras naturligt. Pu-erh Shu är ett rött te som utsätts för ånga och värme, vilket påskyndar fermenteringsprocessen.
- blått te - även kallat turkost eller smaragd-te. Det egentliga namnet är oolong, som betyder "svart drake" på kinesiska. Det torkade teet har en svagt blå färg. Nivån på bladfermenteringen ligger mellan svart och grönt te. Bearbetningen sker i flera steg: tebladen vissnar i sol eller vind, kyls på en skuggig plats, kastas i bambukorgar eller i särskilda maskiner för att göra kanterna krispiga, rostas - för att stoppa jäsningen, vrids och formas till bollar, rostas vid låg temperatur för att torka tebladen. Färgen på infusionen påminner om grönt te. Smak och arom har söta, blommiga och fruktiga toner.
- gult te - detta är den mest sällsynta av alla typer av te och anses vara den ädlaste. Det kallas "kejsarens te". Enligt legenden var det under den kinesiska Qingdynastin reserverat enbart för kejsaren, och döden väntade alla som vågade dricka det. Som om det inte vore nog försvann det ursprungliga receptet för produktion och beredning av teet under århundradenas lopp. Det rekonstruerades på 1980-talet, men det är omöjligt att verifiera hur troget det återgavs. Liksom pu-erh-te genomgår gult te en dubbel fermenteringsprocess. Efter skörden värms tebladen upp, kyls, torkas och värms sedan upp igen. Denna process upprepas flera gånger. Färgen på infusionen påminner om grönt te, men är mer gul. Smaken är något sammandragande, men lämnar en liten söt eftersmak.
Löste eller tepåsar - vilken typ är bäst?
Det finns så många olika sorters te och de är så olika att det är svårt att veta vilken som är bäst. De skiljer sig åt i smak, arom, färg, produktion och bryggmetod. Var och en har också lite olika egenskaper. Mycket beror på vad vi förväntar oss av teet. Det finns dock en mycket viktig regel. Löst bladte är bäst! De mest populära formerna av te är lösviktste, i pyramidformade påsar och i tepåsar. Te av ojämförligt bästa kvalitet är i form av lösa blad. Det är hela (eller brutna), torkade teblad som i varmt vatten vecklar ut sig så att man lätt kan se deras form. Nackdelen är att det förutom muggen behövs en bryggare för att tillreda teet. Utan den kan bladen som kommer in i munnen ta bort allt nöje från tedrickandet. När det gäller bekvämligheten med att brygga, är express tepåsar den klara vinnaren. Att förbereda infusionen handlar om att koka vatten, lägga påsen i en kopp och hälla kokande vatten över den. De två formerna skiljer sig också åt i pris - lösbladste är vanligtvis dyrare. Saken är den att i tepåsar hittar vi vanligtvis malet te. Ofta läggs även de rester som blir kvar efter produktionen av löst te i små påsar. En kompromiss är te i pyramider, tillverkade av miljövänligt material. De pyramidformade påsarna innehåller inte hela blad, utan större fragment som har utrymme att utvecklas.
Löst bladte - hur brygger man?
Att köpa in bladte av god kvalitet är inte allt. Det är också mycket viktigt hur det bryggs, vilket innefattar flera faktorer: vattnets temperatur, bryggtiden, mängden torkat te som används och att teet bryggs under lock. Varje förändring kan påverka bryggningens smak och arom. Om tebladen får dra för länge får man t.ex. en intensiv och bitter smak. En liknande effekt uppstår om för mycket torkat te hälls i en kopp eller mugg. Te som hälls i för kallt vatten blir å andra sidan mycket svagt och smaklöst. I ett nötskal kan de olika typerna av te bryggas enligt följande:
- svart te: vattentemperatur - ca 100°C (bäst: 98°C), bryggtid - 3-4 minuter;
- grönt te: vattentemperatur - 60-80°C, bryggtid - 2-3 minuter. Gröna teblad kan infuseras flera gånger. Det finns en tro på att den andra infusionen är den mest värdefulla;
- vitt te: vattentemperatur - 80-90 °C, bryggningstid - 3-5 minuter. Liksom grönt te kan det dras flera gånger - vilket ökar bryggtiden;
- gult te: vattentemperatur - 80-85 °C, bryggtid - ca 3 minuter. Det är värt att brygga det i ett glaskärl - det ändrar färg på ett spektakulärt sätt. Liksom grönt och vitt te kan det bryggas flera gånger och bryggtiden bör ökas för varje bryggning;
- blått te - oolong: vattentemperatur - 90°C, bryggtid - inte längre än 5 minuter;
- rött te - pu-erh: vattentemperatur - 90-96°C, bryggtid - 3 minuter. Rött te kan också infuseras många gånger.
Köp det bästa teet i vår onlinebutik!
Som du redan har märkt säljer vi inte bara Sydamerikas "gröna guld" aka yerba mate i vår butik. Vi är också intresserade av hälsosam mat och andra naturliga och läckra infusioner, inklusive kaffe och naturligtvis te. Tack vare vårt samarbete med varumärket Mary Rose har vi redan ett ganska stort utbud av högkvalitativa teer från hela världen. Vi har olika typer av rent te utan tillsatser, t.ex. svart te från Yunnan eller grönt sencha te. Vi rekommenderar också fantastiska, aromatiska och mycket välsmakande teblandningar med ört- och frukttillsatser. Våra hjärtan stjäls av Magic Forest svart te, och på varmare dagar älskar vi att sippa på den örtbaserade, uppfriskande kompositionen av Fresca grönt te. På senare tid har vi också verkligen uppskattat det söta och aromatiska Tropicana röda pu-erh-teet. Bland teerna har vi också en ört som inte riktigt är ett te - rooibos. Den tillverkas av en slags röd buske som odlas i Sydafrika. Till skillnad från te - Camellia sinensis - innehåller det inte koffein, så rooibos kan drickas när som helst på dagen utan några bekymmer.
Källa till information: