Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Kurupi - ett märke av yerba mate, och samtidigt en demonisk legend

2023-03-08
Kurupi - ett märke av yerba mate, och samtidigt en demonisk legend

Liten, ful och hårig. Han springer genom djungeln, gömmer sig i buskarna och är endast klädd i ett höfttyg. Tillverkad av hennes onaturligt långa kuk lindad runt hennes mage flera gånger! Kurupi är inte bara en av de mest intressanta och bästa yerba-kompisarna för riktiga finsmakare. Det är också en karaktär från Guarani-mytologin. Vi måste erkänna att indianerna hade en fantasi. De skapade en extraordinär karaktär. Möt Kurupi!

Vem är Kurupi? Indiska legender och berättelser

Kurupi är en karaktär från legenderna om Guarani-indianerna. Ett av de sju monstruösa barnen till paret av onda gudar - Taú och Kerana. Han är också känd som Curupi. "Kuru'pir" på indiskt språk betyder bokstavligen grov eller finnig hud. Detta är en referens till demonens utseende. Han är liten, ful och hårig. Han har rödbruna kinder och en mycket mörk hy, svarta ögon utan pupiller, spetsiga tänder och öron och långt, rufsigt hår. Han har också en fet mage och rör sig klumpigt. Han bor i djungeln, där han tar hand om vilda djur. Hans karaktäristiska drag är en onaturligt lång penis, som han lindar flera gånger runt sina höfter. Ursprungligen ansåg Guarani-indianerna honom som en beskyddare av skogen, en beskyddare av fauna och flora. På grund av ett särpräglat och ganska säreget drag ansågs han också vara fertilitetens beskyddare. Nedan är en grafik som visar en något "mjukad" figur av en demon, föreslagen av det paraguayanska varumärket yerba mate. I vissa versioner av legenden förknippas Kurupi med andra mytologiska karaktärer vars uppgift också var att försvara djungeln - Pombero, med håriga händer och fötter, och Curupira, med eldrött hår och fötter vända bakåt, tack vare vilket han kunde förvirra jägare lämnar omvända spår.

Med tiden utvecklades legenden om Kurupi och han började få skulden för oväntade och oönskade graviditeter. Man trodde att hans skräckinjagande kuk hade förmågan att ta tag i, öppna eller passera genom halvöppna dörrar, fönster och andra ingångar, och tack vare detta kunde Kurupi bli gravid med en sovande kvinna utan att ens gå in i lägenheten. Legenden om skogsvarelsen har använts för skändliga syften. Unga indiska kvinnor som blev gravida av en annan man, av rädsla för sin mans och hans omgivnings vrede, använde den legendariska figuren som syndabock. När förövaren av våldtäkten var okänd i ett litet samhälle föll skulden mystiskt på Kurupi också. Varelsens barn skulle vara som sin far – de skulle vara små, fula och håriga. Manliga ättlingar skulle ärva hans sexuella omättnad. I vissa fall fick Kurupi till och med skulden för att ha kidnappat unga kvinnor. Varelsen var tänkt att kidnappa dem från huset och ta dem till djungeln. Där, tillsammans med "bytet", gav han utlopp åt sina vilda begär.

Med allmänna framsteg och bättre utbildning av befolkningen upphörde historien om Kurupi sakta att förklara oplanerade eller överraskande graviditeter och våldtäkter utan förövaren. Nuförtiden är det bara en kuriosa, en myt, en historia. På ett lite roligt och lätt skrämmande sätt ska han varna unga kvinnor för överdriven promiskuitet. Och även mot farorna som lurar för dem. Hittills kan du här och där i Sydamerika hitta figurer som föreställer ett mytiskt monster. Han ser annorlunda ut, men hans kroppsliga egenskaper visas alltid.

Yerba mate, och Kurupi?

Vad har Kurupi gemensamt med yerba mate? Drack skogens och fertilitetens demon yerba? Vi vet ingenting om det. Paraguayansk järnek var tänkt att vara en gåva från goda gudar till guaraniindianerna. Kurupi som ett monstruöst barn av onda andar kunde vara rädd för denna underbara gåva - en symbol för vänskap. Men vem känner honom? Kanske just nu gömmer sig Kurupi någonstans i djungeln och dricker en underbar brygd? Kanske är det yerba mate som stimulerar honom att agera så aktivt? Varför döptes märket till en av de bästa paraguayanska yerba-makarna efter en fruktansvärd demon med ett dåligt namn? Kanske handlade det om temperamentet, kraften och uttrycksfullheten i en fruktansvärd indisk berättelse, som motsvarar den intensiva och stimulerande, typiskt paraguayanska yerba, framställd i en anda av tradition som odlats i århundraden. Tillverkaren är tyst på sin webbplats och ger mycket kort information om varumärket den skapar. Så bara gissningar återstår.

Kurupi - kvintessensen av paraguayansk tradition

Är det figuren av en illvillig, märklig varelse bakom framgången med yerba mate Kurupi? Eller den utmärkta kvaliteten på produkten, underbara kompositioner med växtbaserade tillsatser och hängivenhet till den paraguayanska traditionen? Vi fokuserar på det andra alternativet. Varumärket Kurupi är ett verk av det paraguayanska företaget Santa Margarita, som grundades 1985 av ett gift par - Oscar Esteban Benitez Rapetti, känd som Don Coco, och hans fru Martha. De var båda farmaceuter. Dessutom sysslade Oscar med industriell kemi, och Martha - biokemi. Ännu tidigare, före etableringen av företaget som gav dem berömmelse i yerba mate-världen, sysslade Oscar med produktionen av örtblandningar och naturläkemedel baserade på örter i apoteket han drev. Lite senare skapade Don Coco och Martha varumärket Té Guarani, d.v.s. ört-, expressteer, och satte sedan upp sin egen plantage av örter och te. 1990 utökades växtodlingen till att omfatta paraguayansk järnek – en växt som särskilt intresserade Don Coco på grund av dess värdefulla egenskaper och höga innehåll av koffein, vitaminer och mineraler. Antagandet om det nyetablerade varumärket Kurupi var och är fortfarande en särskild omsorg om den naturliga miljön och utvecklingen av det lokala samhället. Yerba mate tillverkas enligt ett traditionellt recept utvecklat av guaraniindianerna. Holly torkas med eld och rök, tack vare vilket den får starka, intensiva, bittra och rökiga accenter i smak och arom. Den höga kvaliteten på varumärket bevisas av många "Top of Mind Paraguay"-utmärkelser - mottagna i rankningen av de mest kända varumärkena.

Yerba mate Kurupi och kundrecensioner

Kurupi är en yerba älskad av fans av järnek-infusioner, särskilt älskare av den paraguayanska sorten - uttrycksfull, stark, ger en stor kick av energi och smak. Detta bevisas inte bara av de åsikter som kunder lämnar i vår butik, utan också av många kommentarer från yerbodrinkers i sociala medier. En gång i tiden hyllades Kurupi som den bästa yerba i världen - den tillhör verkligen toppen av de mest uppskattade varumärkena. Var dock varnad, det är inte för alla. Dess uttrycksfulla karaktär kan alienera nybörjare som inte är vana vid stark smak och stimulans. Varumärkets erbjudande omfattar inte bara rena klassiker, utan några tillägg, som Kurupi Clásica och Kurupi Tradicional. Som det anstår en tillverkare med en passion för örter, inkluderar Kurupi varumärkeserbjudande även original, perfekt sammansatta örtblandningar, t ex Kurupi Katuava eller en funktionell variant av Kurupi Fitness. Särskilt populära i vår butik är Kurupi Katuava och Kurupi Menta Boldo, som vi rekommenderar att prova!

Tjejer, se upp Kurupi! Däremot kan du prova yerba mate Kurupi utan rädsla!

Rekommenderad

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg Specialerbjudande

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt: 41,00 Sk/1st.-2% Ordinarie pris: 57,00 Sk inkl. moms/1st.-30%(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

84,00 Sk inkl. moms/1st.(168,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel