Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Jag hällde upp ölet i matero och... upprepade med nöje

2023-04-19
Jag hällde upp ölet i matero och... upprepade med nöje

En hektisk dag full av spänning. Efter en välarbetad fredag är det skönt att slappna av. Det finns inget bättre än en nyhälld yerba mate i eftermiddagssolen. Det finns inget bättre än en kall, uppfriskande öl med en god "nibble". Tänk om du kunde kombinera dessa två fantastiska smaker? Jag hade läst att det var möjligt. Jag bestämde mig för att ge det ett försök.

En idé från Sydamerika: yerba mate cerveza

Yerba mate, ett kaffealternativ från Sydamerika, förknippas i första hand med en varm bryggning som förbereds i en profilerad madrass och dricks med hjälp av en bombilla av metall. Yerba kan också drickas kallt, hälld över iskallt vatten. Eventuellt kan kall tereré göras med tillsats av kyld juice. Tänk om man i stället för vatten eller saft kunde använda öl...? Det visar sig att idén om yerba mate med öl inte är ny, eftersom latinamerikanerna, de ursprungliga yerba-drickarna, redan har kommit på det. I deras fall kallas det från det spanska språket för yerba mate cerveza.

Detta väcker en viktig fråga - är yerba med öl en säker kombination? Enligt medieuppgifter är alkohol och populära energidrycker en explosiv blandning som är farlig för kroppen. När man dricker drycker fulla av syntetiska ämnen sker kemiska reaktioner som kan få obehagliga och i extrema fall till och med farliga konsekvenser för hälsan. Det finns koffein i energidrycker, precis som i yerba mate. Så, för att dra slutsatsen, uppstår frågan: kan kombinationen av paraguayansk hassel med öl vara lika farlig som kombinationen av energidrycker med vodka? Det visar sig att koffein i sig inte reagerar med alkohol. Alkohol och koffein påverkar inte varandras effekter eller deras metabolism. När man kombinerar yerba med alkohol är det dock viktigt att komma ihåg att utöva måttlighet - en koffeinstimulerad kropp kan känna effekten av berusningen med en fördröjning, vilket kan sluta med en obehaglig baksmälla nästa dag.

Experiment med öl och yerba mate

Efter att ha följt i fotspåren på sydamerikanska matetillverkare bestämde jag mig för att testa kombinationen av öl och yerba mate på egen hand. Jag hällde yerba mate Rosamonte i matero - det är en av mina favoritmatéer. Den har alltid känts god för mig både varm och kall. När jag läste att det var möjligt att kombinera den torra med apelsinjuice, mjölk eller öl undrade jag genast hur ett av Argentinas främsta varumärken skulle klara sig i "experimentet". Jag ville inte satsa på smaksatt mate, eftersom dessa i sig redan är färdiga blandningar. Jag var nyfiken på att kombinera en klassiker med en annan klassiker. Jag skulle ha begått ett brott om jag hade hällt Rosamonte med ett vanligt öl-"konglomerat". Jag är mer av en gourmet-mate än en öldrickare, men jag kan se skillnad på smaken av en bra regional öl eller kraftöl och en medioker industriell produktion. Så jag bestämde mig för att för min Rosamonte välja en bra kamrat. Valet föll på en traditionell, kraftigt humlad lageröl från ett polskt märke som är känt för kvaliteten på sitt öl snarare än produktionsvolymen.

Hur gick experimentet? Min Rosamonte tyckte att ölet smakade bra, och hon drack de första milliliterna med förtjusning. Drycken absorberades ganska snabbt och effektivt. Det fanns ett starkt skum direkt, och aromerna av humle och yerba mate som släpptes ut skapade en intressant, genomträngande helhet. Efter bara några få inandningar visste jag att det skulle bli en krock mellan två starka, intressanta smaker. Efter att långsamt ha fyllt på volymen i kärlet (jag var tvungen att tillsätta ölet gradvis, eftersom bladen satte sig i större och större ölbubblor) var det dags att smaka på den. Det hela blev starkt bittert. Maltigheten, humlet i ölet och bitterheten i den traditionella matten blandades på ett mycket intressant sätt utan att slåss mot varandra. Det verkade som om smakkraften inte skulle lämna utrymme för något annat. Någonstans däremellan fanns dock "rosen" från min Rosamonte bekvämt placerad. Jag har en känsla av att för en nybörjare eller en förespråkare av lättare smaker skulle den vara för bitter, men för mig var effekten anmärkningsvärd. Den olfaktoriska upplevelsen var lika intressant. Efter att ha druckit blandningen inhalerade jag en uppfriskande doft av ölmaté.

Yerba mate cerveza light version

Kombinationen av yerba mate och öl har visat sig vara en succé. Det är kraft, energi, stimulans, uppfriskning och en utmärkt törstsläckare i ett. Jag rekommenderar dock försiktighet när man väljer rätt proportioner av torr och alkohol, så att stimulansen och den karakteristiska yerba-bitterheten inte blir för stark. "Beerba" har bara en nackdel - man kan inte dricka för mycket av den av kända "procentuella" skäl, men jag tror att paraguayansk yerba fungerar lika bra i kombination med alkoholfri öl. Ett intressant alternativ för att få smaken av yerba med öl i en alkoholfri version erbjuds av det brasilianska varumärket Verde Mate Green, som har två "ölliknande" kompositioner i sitt sortiment. I Verde Mate IPA spelas huvudrollen, förutom av den gröna, lufttorkade yerba mate, av tillsatsen av aromatisk humle, vars bitterhet harmonierar perfekt med yerba. Verde Mate Radler är däremot en version som är lite upphaussad med citrustillsatser. Jag har provat båda och rekommenderar dem!

Öl med yerba mate - en revolution på marknaden?

Kaffeinfluerade öl är inte längre något nytt på marknaden. Det är lite tyngre, men du kan också hitta kraftöl med tillsats av te. Yerba Mate, som den tredje stimulerande systern, är också ett intressant ämne för ölproducenter. Föga förvånande var en brasiliansk öltillverkare först med att marknadsföra en öl med yerba tillsatt. Efter lite forskning har jag kommit fram till att kombinationen av yerba och öl är populär framför allt bland kraftbryggerier från USA, men det var också möjligt att hitta några nischade produkter från vårt land. Dessutom rankas vissa av produkterna riktigt högt i branschrankingar. Detta är en intressant riktning för ölrevolutionen. Jag hoppas att den i framtiden kommer att upptäckas i större utsträckning av inhemska producenter. Vem vet? Kanske kommer matölet, precis som olika IPA-öl, veteöl eller honungsöl, också att bli allmänt tillgängligt.

För att svalka sig på en varm dag

Ölparning är en ganska maskulin, specifik smak. Särskilt om man väljer en starkt humlad dryck och en klassisk yerba med mycket kraft. Trots detta finns det så många ölsorter och så många mate-sorter att du kan experimentera till din fulla belåtenhet och leta efter din egen smak, och varje blandning kommer att ge dig en ny upplevelse. Den uppfriskande kombinationen av öl och yerba är det perfekta alternativet "under molnet" - för en första maj- eller sommarfestival. Av praktiska skäl håller jag mig till traditionell bryggning, men när jag under en helgresa ibland behöver en förfriskning väljer jag en intressant och avkopplande blandning.

Rekommenderad

Taragui Energia 500g Specialerbjudande

Taragui Energia 500g

79,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt: 80,00 Sk/1st.-1% Ordinarie pris: 99,00 Sk inkl. moms/1st.-20%(158,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

121,00 Sk inkl. moms/1st.(242,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel