Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Hur mycket yerba mate kan man dricka per dag? Hur mycket mate ska man hälla upp och hur dricker man det?

2023-09-06
Hur mycket yerba mate kan man dricka per dag? Hur mycket mate ska man hälla upp och hur dricker man det?

Om du inte kan föreställa dig en dag utan yerba mate har du säkert ställt dig frågan mer än en gång: "Hur mycket yerba mate kan jag dricka per dag utan att överdriva?" Även om dess välgörande egenskaper är allmänt kända gäller det gamla talesättet: för mycket av det goda! Vi ska berätta för dig vad den optimala dagliga dosen av yerba mate är och hur mycket du ska dricka för att inte överdriva det. Njut av din läsning!

Sammanfattning:

  1. Koffein i yerba mate - hur fungerar det?
  2. Koffeininnehåll i yerba mate. Hur mycket ska man dricka för att undvika koffeinöverdos?
  3. Yerba mate - hur mycket kan du dricka per dag? Olika faktorer spelar in
  4. Hur mycket yerba lägger du i mate-kalebassen?
  5. Vem bör undvika att dricka yerba mate?

Koffein i yerba mate - hur fungerar det och hur mycket kan man dricka per dag?

Yerba mate är en infusion som görs av blad och kvistar från Ilex paraguariensis, ett vintergrönt träd som växer i Sydamerika, i Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. För hundratals år sedan upptäcktes växtens extraordinära egenskaper av Guarani-indianerna som levde i området. Många år senare bevisade forskare att yerba mate, precis som kaffe eller te, innehåller koffein, som stimulerar kroppen till handling, ger energi, avlägsnar trötthet och förbättrar koncentrationen. Numera betraktar många människor yerba mate som ett alternativ till kaffe och ett hälsosammare substitut för konstgjorda energidrycker. De dricker en portion mate på morgonen för att väcka en sömnig kropp och även före ansträngande mental ansträngning för att kunna koncentrera sig bättre. Koffeinet i yerba mate ger en boost som många människor inte kan tänka sig att fungera utan dagligen; tyvärr är det lätt att överdosera och effekterna är inte alls trevliga.

Vad är koffein?

Koffein är en organisk kemisk förening, en naturlig psykostimulant som har funnits hos mänskligheten i tusentals år, även om koffein vetenskapligt sett upptäcktes och studerades för första gången först 1819. Än idag har många artiklar och vetenskapliga publikationer skrivits om det. Koffein har en stimulerande effekt på det centrala nervsystemet. Det har förmågan att blockera verkan av adenosin, en neurotransmittor som ansvarar för känslor av trötthet och sömnighet. Koffeinets efterföljande blockering av adenosinreceptorerna leder till att andra signalsubstanser frigörs, t.ex. serotonin, dopamin och adrenalin. Koffein minskar därför känslan av trötthet och dåsighet och ökar i gengäld koncentrationen och vakenheten. Det absorberas mycket snabbt och fullständigt från tarmarna till blodomloppet och når levern, där det metaboliseras. Halveringstiden i kroppen är cirka 4-5 timmar. I kontrollerade mängder har koffein positiva och mycket önskvärda effekter för många. Tyvärr kan överdriven konsumtion av produkter och drycker som innehåller koffein leda till symtom som sömnproblem, huvudvärk, rastlöshet, skakningar i händerna eller snabbare hjärtslag. FDA (Food and Drug Administration) rekommenderar att man inte överskrider ett intag på 400 mg koffein per dag - vilket motsvarar den mängd som finns i 2-4 koppar kaffe. Och hur förhåller sig denna information till en infusion av Ilex paraguariensis? Hur många gånger om dagen och i vilken mängd kan man dricka yerba mate?

How much yerba mate can you drink per day?

Koffeininnehåll i yerba mate. Hur mycket ska man dricka för att undvika överdosering av koffein?

Yerba mate är ett sant naturens underverk. Det är en utmärkt källa till vitaminer (A, C, E, B1, B2, B6) och mineraler som magnesium, kalium, fosfor, zink, kalcium, järn, kisel och natrium. Dessutom innehåller den en hel del antioxidanter, vars tillskott kan stärka immunförsvaret. Av störst intresse är dock utan tvekan koffein, den berömda stimulantian som finns i den dagliga kosten för miljontals människor runt om i världen. Det är svårt att entydigt avgöra hur mycket koffein yerba mate innehåller, eftersom det beror på ett antal faktorer. I en stark sammanfattning antar man att en liter av brygden innehåller cirka 70-650 milligram koffein - lite mindre än i kaffe och mer än i vanligt te. Svårigheten att exakt mäta koffeinkoncentrationen i mate-te beror på faktorer som hur växten odlas, produktionsmetoderna, mängden torkad produkt som används för att göra brygden, vattnets temperatur eller bryggtiden. Var och en av dessa faktorer kan ha en betydande inverkan på brygdens styrka. Samtidigt behöver vi inte vara rädda för att den yerba mate vi köper ska vara misstänkt för stark eller tvärtom sakna koffein eller bara innehålla spårmängder av det. Råvarans kvalitet och egenskaper övervakas av ett antal institutioner. Den utsätts för grundliga tester långt innan den når förpackningarna. Slutligen, låt oss försöka svara på frågan: hur mycket yerba mate kan du dricka per dag utan att överdriva det?

Yerba mate - hur mycket kan du dricka per dag? Olika faktorer spelar in

Som det visar sig är frågan inte så enkel. Det är svårt att ge ett rakt svar på frågan: hur mycket yerba mate kan man hälla i en mate-kurv och dricka på en dag utan att överdosera koffein? Detta beror på att det beror på ett antal faktorer. Några av dessa är relaterade till själva produkten, som nämnts ovan. Även olika satser av samma märke kan skilja sig åt i innehåll och koncentration av enskilda föreningar. Detta kan i sin tur ha en betydande inverkan på bryggningens egenskaper. Saken blir ännu mer komplicerad när man betänker att olika plantager använder olika tekniker för att bearbeta den torkade produkten. Till exempel har en typisk paraguayansk eller argentinsk despalada en högre energipotential än en klassisk elaborada, med ett mycket högre antal pinnar. Och låt oss inte glömma att många producenter erbjuder mate i speciella smakvarianter med tillsatser. Dessa ger brygden en mycket varierad smak, men när de utgör en betydande del av kompositionen påverkar de koffeinkoncentrationen något. Om vi till exempel inte talar om guarana, som i sig är en koffeinkälla. Om man tar hänsyn till alla dessa faktorer kan man med gott samvete säga: ingen yerba mates är den andra lik!

En annan lika viktig, om inte den viktigaste frågan, är de individuella förhållandena i kroppen. Effekten av en infusion beror bland annat på vår kroppsvikt, hälsotillstånd och kost. Därför bör det inte komma som en överraskning att någon kan känna sig mycket stimulerad efter bara en kopp kaffe eller mate, medan en annan person dricker upp till tre koppar om dagen och fortfarande känner sig sömnig. Förutom de egna förhållandena spelar också frågan om vana en viktig roll. Personer som dricker koffeinhaltiga drycker ibland kommer att känna effekterna av yerba mate, kaffe eller de populära energidryckerna mycket mer intensivt än de som dricker det dagligen.

Vad är den optimala dagliga dosen av yerba mate? Hur mycket yerba mate ska man hälla?

Vi vet redan hur mycket koffein som finns i yerba mate och vad som är den rekommenderade maximala dagliga dosen, men hur mycket ska man hälla så att infusionen inte blir för stark? De flesta vetenskapliga publikationer är överens om att den optimala dagliga dosen av yerba mate i genomsnitt är cirka 30 gram torkad produkt. Naturligtvis tar detta hänsyn till den specifika tekniken för att brygga yerba mate, som innebär att man tillsätter vatten flera gånger. Beroende på typen av torkad produkt, vattnets temperatur och aromens beständighet kan detta göras upp till 8-9 gånger. Om en viss yerba mate har en för stark effekt på dig kan du välja en mildare typ eller en komposition med söta eller uppfriskande aromer - dessa ger vanligtvis en mildare effekt. Du kan också minska portionen yerba mate eller begränsa antalet infusioner till 2-3 per dag. I början av ditt mateäventyr rekommenderar vi att du börjar med en portion på 15 gram torkad mate, istället för de rekommenderade 30 grammen. Men om du inte känner den önskade effekten efter att ha druckit infusionen kan du försöka öka mängden torkad produkt eller prova en starkare sort. Här kan inte bara de klassiskt rökiga despaladas fungera bra, utan även produkter som "extra stimulerande yerbamate" med tillsatt guarana.

Vem bör undvika att dricka yerba mate?

Koffein har många fördelar. Det får oss på fötter på morgonen, gör oss pigga och får oss att fungera bättre. När det konsumeras i kontrollerade mängder är det inte skadligt, men det finns några undantag som gör det nödvändigt för vissa människor att undvika kaffe, starkt te, energidrycker och, tyvärr, yerba mate. Drycker med koffein bör undvikas av personer som är känsliga för det. Gravida kvinnor och ammande mödrar bör också undvika dessa drycker. Stimulerande drycker bör inte heller ges till barn, och särskild försiktighet bör iakttas av dem som lider av högt blodtryck.

Som vi har bevisat i artikeln är de faktorer som avgör svaret på frågorna: "Hur mycket yerba mate kan man dricka per dag?" eller "Hur mycket yerba mate kan man hälla i en matekalebass?" är många, både på koffeinkällans sida och på kroppen hos den person som konsumerar själva brygden. Därför är det bäst att dra slutsatser utifrån sina egna erfarenheter av yerba mate. Lyckligtvis kommer det säkert att vara ett nöje att testa det själv!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Yerba mate, koffein.
  2. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate - En lång men aktuell historia, Näringsämnen, 2021.
  3. A. Smith, Effekter av koffein på mänskligt beteende, Food and Chemical Toxicology, 2002.
  4. Att spilla bönorna: Hur mycket koffein är för mycket?, fda.gov.

Rekommenderad

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Energia Guarana 50g

Yaguar Energia Guarana 50g

41,00 Sk inkl. moms/1st.(820,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel