Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Hagtorn - en supermat du inte har känt till än

2023-03-22
Hagtorn - en supermat du inte har känt till än

Hagtorn är ett unikt träd, höljt i mystiska legender och myter, som inte går att missa. På våren är den täckt av ett hav av vackra vita blommor, och på hösten hänger klasar av mogna röda frukter från dess grenar. Som det visar sig är hagtorn inte bara en charmig dekoration av ängar, parker och gator. Det är också en riktig skattkammare för hälsa. Vilka egenskaper har hagtorn och vad hjälper det mot? Sänker hagtorn blodtrycket? Låt oss kolla det!

Hagtorn - en växt som alla känner till, men inte alla uppskattar

Hagtorn är en pittoresk buske eller ett litet träd vars utseende säkert förknippas med alla. Den har mörkgröna, tandade blad som liknar bladpersilja till sin form. Kvistar är täckta med vassa taggar. Mest utmärkande är dock de vita eller rosa blommorna med gula ståndare i mitten och scharlakansröda, runda frukter som pryder städernas och byarnas landskap på vår och höst. Hagtorn tillhör rosfamiljen - den är nära besläktad med bland annat ros, aronia, björnbär eller vildsmultron. Den finns i Nordamerika, Europa och Asien, och upp till tusen arter av denna växt är kända över hela världen. Utöver sitt prydnadsvärde har hagtorn många andra användningsområden. Träet som erhålls från det är värdefullt, vilket är mycket hårt och hållbart. De används för att tillverka verktyg, handtag och promenadkäppar. Det är också ett mycket bra bränslematerial - det genererar hög temperatur under förbränning. Hagtorns grenar, frukter, bark, löv och rötter är fulla av färgämne som används för olika ändamål. Dessutom kan frukter, blommor och till och med löv ätas - i form av infusioner, tinkturer eller konserver, och till och med råa. De är inte bara läckra och spännande, utan också hälsosamma!

Trollformler och magi med hagtorn i huvudrollen

Växter har alltid dragit till sig människors uppmärksamhet. Utan verktygen för att studera dem på djupet, upptäcktes deras egenskaper eller tillskrevs dem inte helt sanna. Vissa växter blev nästan symboliska och fick till och med en aura av mystik och magi. Hagtorn var definitivt en av dessa växter. Den ansågs ha stor kraft och styrka. Taggarna som täcker dess grenar skulle skydda mot demoner, häxor, strigoi och vampyrer. Bebisar, för att skydda mot effekterna av berlocker, badades i ett avkok av växtens blad och frukter. Hagtorn var också en symbol för död och kärlek. Man trodde att den hade makten att skilja de levandes värld från de dödas värld, varför den planterades nära gravarna för att inte herrelösa själar skulle komma till människor efter döden. Hagtornsbusken dök upp i legenden om Tristan och Isolde - den flätade sig samman och förenade sig med älskandes gravar och blev en symbol för kärlek starkare än döden. Hagtorn var också en symbol för hopp, man trodde att det var ett botemedel mot ett brustet hjärta, och i Storbritannien och Irland finns en populär vidskepelse att det är otur att plocka och förstöra hagtornsbuskar. Hagtorn har förekommit många gånger i antik mytologi, såväl som i litteraturen. Adam Mickiewicz nämnde hagtorn bland "skogens barn" i Pan Tadeusz. Växten förekommer också i dikterna av Maria Konopnicka, Edmund Wasilewski och Leopold Staff.

Varför är hagtorn en så värdefull växt?

Hagtorns frukter, blommor och blad har en liknande kemisk sammansättning, varför de har liknande egenskaper. De innehåller en riktig skattkammare av värdefulla organiska ämnen och mineraler. De är rika på hälsosamma kolhydrater, fibrer, protein och organiska syror. De viktigaste mineralerna inkluderar: kalcium, fosfor, kalium, magnesium och natrium, och i mindre mängder: krom och järn. Hagtorn är också rikt på vitamin C. De viktigaste är dock polyfenoler och flavonoider som stödjer kroppen i kampen mot fria radikaler och effekterna av oxidativ stress. Vi vet redan vad som finns i den, och vad är hagtorn bra för?

Hagtorn - egenskaper och tillämpning

Hagtorn är en ovanlig växt - inte bara när det gäller symbolik och magi. Som bevisats av många vetenskapliga studier har hagtorn faktiskt många värdefulla egenskaper. Det stöder positivt kardiovaskulärsystemets arbete, sänker blodtrycket. Det är inte utan anledning att hagtornsextrakt är en vanlig ingrediens i preparat för att sänka blodtrycket. Föreningarna som finns i det bidrar också till att minska kolesterol i blodet och har en antioxidanteffekt. Hagtorn har också antiinflammatoriska och antibakteriella effekter och stöder immunsystemets funktion. Inom traditionell kinesisk medicin anses hagtorn vara ett botemedel mot matsmältningsbesvär och andra åkommor relaterade till matsmältningssystemet. Hagtornsbär är näringsrika och mättande. Det finns rapporter om att hagtornsbären som blir kvar på grenarna under vintern skulle kunna rädda människor från svält.

Hur använder man hagtorn? Te eller tinktur?

Hagtorn används ofta i köket - inte bara på grund av dess värdefulla egenskaper, utan också på grund av dess unika smak och arom. Som vi nämnde tidigare kan du äta både frukt, blommor och blad av hagtorn. Mörkgröna, taggiga blad kan till exempel läggas till sallader. På basis av torkade löv och blommor kan du också förbereda en aromatisk infusion. Sådant hagtornörtte kan vara ganska bittert i smaken och obehagligt att dricka, så det är värt att söta det med lite honung. Hagtornsbär har en trevlig, söt smak. De påminner lite om vildros eller rönnbär. Torkad frukt kan läggas till infusioner av örter, te eller yerba mate, precis som blommor och blad. Från rå frukt kan du göra konserver - sylt, puréer och geléer, göra tinkturer och till och med vin. Du kan också pressa färsk och mycket nyttig juice ur dem.

Har hagtorn biverkningar?

Den vetenskapliga litteraturen indikerar inga allvarliga biverkningar av hagtorn, men det är värt att följa en enkel regel - det som är för mycket är ohälsosamt. Att konsumera för mycket infusion av hagtornsblommor och löv eller sylt från dess frukter kan leda till matsmältningsbesvär. Studier har också visat att överdriven konsumtion av te- och hagtornspreparat kan orsaka yrsel och huvudvärk, dåsighet och hjärtklappning. På grund av växtens effekt på cirkulationssystemet bör personer som lider av hjärtsjukdomar och högt blodtryck närma sig detta ämne med försiktighet och konsultera sin läkare först.

Yerba parar sig med tillägg av hagtorn

Torkade blommor eller hagtornsblad kan läggas till te eller yerba mate - de kommer att introducera spännande anteckningar till vilken komposition som helst. Som det visar sig, kombinerar hagtorn sig bra med det karakteristiska, intensiva och bittra paraguayanska järneket, och är särskilt bra i ört- och ört-fruktkompositioner. I vår butik hittar du flera färdiga varianter med tillägg av denna extraordinära växt. Vi rekommenderar speciellt "öl" yerbas från Verde Mate Green - IPA och Radler, där humle spelar huvudrollen, och subtil hagtorn framhäver dess behagliga bitterhet. En särskilt intressant komposition är Paraguayan Guarani Wild Jungle, där hagtornsblommor åtföljer sådana tillägg som rönn, ginkgo biloba, nypon och mjölktistelkorn. Å andra sidan, i varianterna Yaguar Kiwi och Verde Mate Green Pineapple, är hagtornsblomman en trevlig bakgrund för fruktsmaker. Vi rekommenderar att du provar vart och ett av dessa förslag!

Rekommenderad

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

79,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 79,00 Sk/1st.Ordinarie pris 99,00 Sk inkl. moms/1st.(158,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

121,00 Sk inkl. moms/1st.(242,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel