Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Citronmeliss. Ett naturligt motgift mot stress

2023-04-12
Citronmeliss. Ett naturligt motgift mot stress

Det finns ibland nervösa stunder i allas våra liv. Problem på jobbet, ett gräl med en älskad person, stress, buller eller kanske bara utmattning. Ibland kan det vara svårt att klara sådana stunder utan stöd. Antidepressiva medel eller terapi med en specialist är lösningar i sista hand. Lyckligtvis finns det mildare sätt att lugna nerverna - örter och mer specifikt citronmeliss. Lugnar citronmeliss verkligen ner dig och vad är det som gör att den fungerar på detta sätt? Sänker citronmeliss blodtrycket och hjälper dig att sova? Vi kollar!

En ovanlig, aromatisk ört. Vad är citronmeliss?

Citronmeliss, eller egentligen citronmeliss (latin: Melissa officinalis), är en ört som vi känner väl till från våra trädgårdar och ängar. Det är en liten växt som växer i form av en liten buske, upp till en höjd av högst 60 cm. Den är nära besläktad med mynta och ser till och med likadan ut som den. De mörkgröna bladen på citronmelissväxten är hjärtformade, har tandade kanter och är täckta av en karakteristisk mesticka. Citronmeliss har en mycket behaglig, intensiv doft med en citronliknande ton. Det finns en anledning till att den förr kallades lemon herb, och på engelska är dess gemensamma namn lemon balm. På grund av dess anmärkningsvärda egenskaper uppskattades den redan för århundraden sedan. Den användes i kulinariska tillämpningar som en ingrediens i örtinfusioner, en krydda för rätter och en salladsdressing. Det visar sig att citronmeliss inte bara luktar och smakar gott, utan också har många andra fördelar. Hur fungerar citronmeliss?

Citronmeliss - örtmedicin för sedering och sömn

Citronmeliss är främst känd för sina lugnande egenskaper. Den lindrar milda känslomässiga spänningar och lugnar till och med milda depressiva tillstånd. Den lugnar sönderslagna nerver, hjälper till att slappna av och underlättar insomning. Dess välgörande egenskaper har använts sedan urminnes tider. Den kallades för "livets elixir" eller "glädje för hjärtat". Den användes i traditionell örtmedicin och tillskrevs många, ofta extraordinära egenskaper. Den användes som botemedel mot alla slags smärtor - huvud-, tand-, öron- eller magsmärtor, för att desinficera sår och vid förkylningar. Den användes för att skydda mot onda trollkarlar. Man trodde att den hade förmågan att avvärja melankoli och läka ett brustet hjärta. Man trodde till och med att den hade magiska egenskaper. Den kopplades till kärlek, man tillsatte bladen i drycker och mat som afrodisiakum, och andra trodde att den hade kraften att återställa ungdom.

Vad finns i citronmeliss? Egenskaper och användningsområden

Melissa har sina mirakulösa effekter tack vare de många aktiva ämnen som den innehåller. De viktigaste av dessa är eteriska oljor och polyfenoler, bland vilka rosmarinsyra och koffeinsyra spelar den viktigaste rollen. Antioxidanterna har en antioxidativ effekt. De hjälper till att bekämpa fria radikaler i kroppen, vilket i sin tur innebär en minskad risk för sjukdomar som diabetes och åderförkalkning. Citronmelissens sammansättning och dess egenskaper har upprepade gånger och grundligt studerats av forskare under årens lopp. Även om många av de egenskaper som tillskrivs den i folkmedicinen inte har dokumenterats entydigt har vissa av dem bekräftats av studier och växten har till och med erkänts som ett traditionellt läkemedel av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA). Officiellt används citronmeliss därför som ett botemedel mot sömnproblem och sömnlöshet, stress och humörstörningar samt mag- och tarmproblem. Dessutom har citronmeliss en antibakteriell effekt, förbättrar humöret, har en mild diuretisk effekt och lindrar menstruationssymtom.

Hur använder du citronmeliss och har den biverkningar?

Det enklaste sättet att konsumera citronmeliss är att göra en infusion av de torkade och krossade bladen. Häll bara kokande vatten över en tesked torkade blad och låt dem dra under lock i 10-15 minuter. Efter hur lång tid tar det för citronmeliss att verka? Dess första positiva effekter kommer att märkas efter cirka 30 minuter. Det är dock viktigt att vara uppmärksam på kvaliteten på den torkade växten. Tyvärr är den citronmeliss som vanligen finns i butiker i form av expresspåsar nästan helt utan de mest värdefulla aktiva ämnena, och fungerar därför inte som den ska. Det är därför värt att välja produkter från pålitliga källor.

Hittills har inga biverkningar av citronmeliss påvisats, även om man, som med alla örtbaserade infusioner, bör iaktta måttlighet i användningen. Försiktighet bör iakttas av gravida kvinnor och unga ammande mödrar, liksom av dem som använder lugnande medel och sömnmedel, eftersom citronmeliss kan förvärra deras effekter. Vi vill också påminna om att även om citronmeliss har en mild antidepressiv och lugnande effekt, är det vid allvarliga störningar och känslomässiga problem nödvändigt att konsultera en specialist!

En spännande kombination: citronmeliss och yerba mate

Melissa är en sann oas av lugn och ro, yerba mate ett oemotståndligt element och energi. Men vad händer om du kombinerar dessa två ingredienser? Det visar sig att de fungerar mycket bra tillsammans. Yerba mate stimulerar bra, vilket gör det till ett bra alternativ till kaffe. Gemensamt är dock att dess stimulerande effekt är långsam, harmonisk och balanserad - till skillnad från kaffe, som verkar snabbt och snabbt. Yerba stimulerar handling, men låter dig samtidigt slappna av och sätter dig på ett behagligt humör, dessutom förbättrar den definitivt humöret hos sina älskare. Tillägget av citronmeliss gör effekterna av yerba ännu mer harmoniska och njutbara! I vår webbutik hittar du flera produkter med tillsats av citronmeliss, till exempel den uruguayansk-brasilianska, dammiga Canarias Serena med tillsats av passionsfrukt, mynta och lime, eller den milda, smaksatta CBSé Hierbas Cuyanas, med en bukett av aromatiska örter: koriander, dill, mynta, poleo och boldo. Vi erbjuder också något för dem som inte gillar den intensiva smaken av yerba och föredrar mildare teinfusioner - Mary Rose Herbal Dreams grönt te med kamomill, mynta, jasminblomma, eukalyptusblad och basilika. Rekommenderas varmt!

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

121,00 Sk inkl. moms/1st.(242,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel