Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Catuaba - naturligt afrodisiakum

2023-11-15
Catuaba - naturligt afrodisiakum

"Catuaba" är namnet på en infusion som görs av barken från flera träd som är infödda i Brasilien. Den mest använda är barken från träden med de botaniska namnen Trichilia catigua och Erythroxylum vaccinifolium. Barken från dessa träd, liksom själva träden, kallas också "catuaba". På grund av dess värdefulla egenskaper tillsätts ofta catuaba-trädbark till yerba mate. Idag kommer vi att försöka samla all information om denna fantastiska ingrediens.

Sammanfattning:

  1. Vad är catuaba? Vad är dess ursprung?
  2. Katuaba eller katuaba?
  3. Catuaba - effekter och egenskaper
  4. Catuaba - biverkningar
  5. Vilka produkter med katuababark att välja?

Vad är catuaba? Vad är dess ursprung?

Som vi nämnde i början är catuaba en infusion gjord av barken från flera arter av träd som växer i de tropiska skogarna i Sydamerika och framför allt i Brasilien. Lokalt finns det också andra synonymer som används som: Chuchuhuasha, Tatuaba, Pau de Reposta, Piratancara och Caramuru. Bland de växter vars bark används för att bereda infusionen finns träd från arterna och familjerna Anemopaegma, Ilex, Micropholis, Phyllanthus, Secondatia, Tetragastris och Myrtaceae. De vanligaste ingredienserna i infusionen är barken från träden Trichilia catigua och Erythroxylum vaccinifolium, vilket är anledningen till att barken från just dessa träd, liksom träden själva, kort och gott också kallas "catuaba". Dessa två växter är vintergröna träd som blir högst 3-6 meter höga. Trichilia catigua kännetecknas av en mycket tät krona och starkt glansiga, mörkgröna blad. Bladen på trädet Erythroxylum vaccinifolium är mindre och mer oregelbundet formade. Barken från katuabaträden krossas så att den lätt kan göras till en infusion eller tillsättas i te, yerba mate eller örter, i vilka den frigör sina värdefulla egenskaper.

Katuaba eller katuaba?

När du söker efter information om catuaba, eller tittar på etiketterna för yerba mate med denna ingrediens, kan du hitta en ingrediens med en mycket liknande term - "katuaba". Även om det visar samma egenskaper som catuaba (bark), är katuaba faktiskt något annat. Detta är termen för en liten växt med det latinska namnet Psidium cinereum, som kommer från myrtenfamiljen(Myrtaceae). Den finns bara i Brasilien och är, precis som katuaba, en vanlig ingrediens i yerba mate-blandningar, men det är de torkade delarna av denna växt som används, inte barken.

Catuaba - effekter och egenskaper

Kemiska föreningar som ingår i catuaba

Katuababark innehåller en grupp av tre alkaloider som kallas katuabin. Det finns också tanniner, som bidrar till den något bittra smaken, och saponiner, som är ansvariga för den mjuka skumningen av infusionen gjord med denna ingrediens. I katuaba finns också flavonoider, som har antioxidativa och antiinflammatoriska effekter, fytosteroler, som fungerar på samma sätt som könssteroider, och många eteriska oljor.

Egenskaper och effekter

Catuaba har använts i århundraden av ursprungsbefolkningen i Sydamerika inom naturmedicin. Det blev populärt tack vare dess effekt på styrkan. Det finns en anledning till att catuaba-träd kallas "potens träd". I Sydamerika är också ett humoristiskt talesätt känt: "Fram till 60 års ålder tillhör barnen fadern; efter 60 års ålder tillhör de catuaba", vilket betyder så mycket att en far som får barn efter 60 års ålder måste försörja sig med catuaba. Barken, beredd som en infusion eller tillsatt till yerba mate, te eller örter, används som ett afrodisiakum, vilket krediteras för att förbättra sexlivet och jämföra dess kraft med syntetisk viagra. Det förbättrar libido, ger kraft och energi. Catuaba reglerar muskelspänningen och påverkar nervsystemets korrekta funktion. Det lindrar stress och har en positiv effekt på humöret. Baserat på studier har katuaba också visat sig ha en antidepressiv effekt. Det har antiinflammatoriska och smärtstillande effekter. År 1992 genomfördes en studie på möss. Baserat på forskningen visade det sig att katuaba hade en effekt på förebyggandet av dödliga bakterieinfektioner och HIV-infektion. Det är dock viktigt att notera att forskare hittills ännu inte har studerat egenskaperna hos catuaba-trädbark.

Catuaba - hur man gör en infusion?

Uppmuntrad av de mirakulösa egenskaperna hos catuaba, undrar du hur man brygger det? Katuababarken kan beredas som en fristående infusion. Häll 5 gram krossad bark över 250 ml vatten och koka i 5 minuter på låg värme. Efter kokning ska brygden ställas åt sidan i 15 minuter och sedan silas. Ett annat sätt är att tillsätta det i te eller yerba mate eller köpa en färdig produkt med katuaba tillsatt. Bryggningen är då mycket enkel - du förbereder infusionen precis som du vill ha den.

Leaves of catuaba tree

Catuaba biverkningar

Catuaba är en naturlig produkt, så dess användning har inga negativa biverkningar. Inga studier har hittills visat några negativa effekter av catuaba på människokroppen heller. Du måste dock vara försiktig så att du inte överdriver det med mängden. Det rekommenderas att en infusion av catuaba endast används av vuxna. Känsliga personer och de som tar olika typer av mediciner rekommenderas att konsultera en läkare eller apotekspersonal innan de använder catuaba. Kontraindikationer inkluderar dess användning av ammande eller gravida kvinnor. Det påverkar libido och har en stimulerande effekt, vilket kan orsaka livmodersammandragningar och så småningom leda till missfall.

Vilka produkter med catuaba bark att välja?

I vår butik har vi ett ganska stort urval av yerba mate med tillsats av catuaba (eller katuaba). För nybörjare rekommenderar vi två blandningar av brasiliansk grön yerba mate med örter från varumärket Verde Mate Green: Katuava - med katuababark, örter och naturliga aromer av exotiska frukter, och La Potente - med naturlig hallonsmak. Båda innehåller dessutom bark från muira puama-trädet, som liksom katuaba kallas "potensens träd" i Sydamerika på grund av sina egenskaper. För älskare av fruktsmaker rekommenderar vi ett lockande erbjudande från det brasilianska varumärket Yaguar - Amore. Precis som i mate från Verde Mate åtföljs catuaba här av muira puama-bark, plus söt jordgubbsfrukt, aromatiska rosenblad och fruktiga smaker. Den som gillar starkt och dammigt paraguayanskt mate-te kan prova Guarani Katuava, där fokus ligger på den naturliga smaken av yerba mate och örttillsatser, utan onödiga smakämnen. Fede Rico Katuava är däremot ett helt ekologiskt te från en paraguayansk producent, där katuaba (växten, inte barken) utgör så mycket som 15 % av kompositionen. När det gäller paraguayansk yerba mate med tillsats av katuababark eller torkade katuabablad rekommenderar vi också att du tar en titt på dessa erbjudanden: Selecta Katuava, Campesino Katuava con Ginseng, Kurupi Katuava Especial, Colon Moringa-Katuava-Burrito och Indega Kuña Guapa.


Informationskälla:

  1. R. Longhini, A. A. S. G. Lonni, A. L. Sereia, L. M. Krzyzaniak, G. C. Lopes, J. C. P. de Mello, Trichilia catigua: therapeutic and cosmetic values, w: Revista Brasileira de Farmacognosia, vol. 27, 2017, s. 254-271. Länk
  2. N. O. Martins, I. M. de Brito, S. S. O. Araújo, G. Negri, E. de Araújo Carlini, F. R. Mendes, Antioxidant, anticholinesterase and antifatigue effects of Trichilia catigua (catuaba), w: BMC Complementary and Alternative Medicine 18, nr 172, 2018. Länk
  3. Global facilitet för information om biologisk mångfald: Trichilia catigua A.Juss
  4. Databas över användbara tropiska växter: Trichilia catigua
  5. Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Catuaba, https://en.wikipedia.org/wiki/Trichilia_catigua, https://en.wikipedia.org/wiki/Erythroxylum_vaccinifolium, https://en.wikipedia.org/wiki/Psidium_cinereum

Rekommenderad

Taragui Energia 500g

Taragui Energia 500g

80,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 80,00 Sk/1st.Ordinarie pris 100,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Limon 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
 Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Frutos Tropicales 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Guarana Energia 0,5kg

Yaguar Guarana Energia 0,5kg

122,00 Sk inkl. moms/1st.(244,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel