Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Calabash - vad är det och hur tillverkas kalebasser av calabash?

2023-07-19
Calabash - vad är det och hur tillverkas kalebasser av calabash?

Alla som älskar yerba mate vet att en bra yerba mate-kurv är nyckeln till att kunna njuta av sin favoritdryck på ett bekvämt sätt. Pionjärerna inom yerba mate, som inte hade några keramiska koppar, klarade sig på ett annat sätt. De tillverkade kärl av kalebass, en pumpaliknande växt. Varför fungerade den så bra som yerba mate-kopp och hur tillverkades kärlen?

Sammanfattning:

  1. Päron eller pumpa? Vad är en kalebass?
  2. Kalebass och dess många användningsområden
  3. Från frö till kalebass. Hur gör man yerba mate-koppar?
  4. Olika former av yerba mate-kalebasser
  5. Vilken yerba mate-kalebass ska jag välja?

Päron eller pumpa? Vad är en kalebass?

Kalebassen är en klätterväxt som ingår i squashfamiljen(Cucurbitaceae). Ursprungligen kommer den från Afrika och dess naturliga habitat är den subtropiska zonen, där ett varmt och fuktigt klimat råder. Idag kan man hitta olika varianter på praktiskt taget alla kontinenter. Under naturliga förhållanden kan växten bli upp till 10 meter hög. Vinrankorna slingrar sig runt träd, buskar och till och med byggnader. Den har stora, rundade blad och när den blommar är stjälkarna dekorerade med vita blommor. Det mest värdefulla med kalebassen är dess frukt - när den är ung är den saftigt grön, täckt av fint ludd och liknar ett päron. Frukten mognar mycket snabbt. De ökar i volym, färgen övergår i en gulbrun nyans och ytan blir slät och förlorar sin ludd. Mogna kalebassfrukter kan vara upp till 80 cm långa och 20 cm breda. När de torkar förvandlas deras utsida till ett tjockt, hårt skal, medan insidan förblir (nästan helt) ihålig. De vedartade frukterna har en speciell form - de är spruckna och rundade nedtill och avsmalnande upptill. På grund av sin form är kalebassen också känd som flaskgurka eller pumpa.

Den mångfacetterade kalebassväxten

Några av kalebassorterna är ätbara. Särskilt i det asiatiska köket är kalebassen en mycket populär ingrediens i många rätter. Tack vare det otroligt hårda skalet på den mogna frukten har kalebassen fått många användningsområden, inte bara inom matlagning. Korrekt tillagade kalebasser kan användas på 1000 olika sätt! Den kan användas som musikinstrument - det stora, ihåliga skalet fungerar bra som ljudlåda. Mindre, torkade kalebasser fungerar å andra sidan som skallror när de fylls med frön. I Afrika och Sydamerika använde ursprungsbefolkningen kalebassen för vardagligt bruk, som skålar, tallrikar och vattenbehållare, men också för dekorativa kannor och kistor. Kalebasserna används för att tillverka bongar - vattenpipor och mindre pipor för tobaksrökning. Stora kalebasser dekorerade med transparent färgat glas används också för att skapa dekorativa lampskärmar - ett karakteristiskt designelement för en populär restaurangkedja med en mystisk egyptisk varelse i sitt namn, som har formen av ett lejon med ett mänskligt huvud. Och, viktigast av allt för oss mateister, kalebasser används för att göra yerba mate-koppar.

Yerba mate cups made of calabash

Från frö till kalebass. Hur gör man yerba mate-koppar?

Att odla kalebass är inte det lättaste - det är en ganska lynnig växt som ibland bär massor av frukt och ibland inte bär någon alls. Den gillar värme, mycket solsken och en rejäl dos vatten. Mogna kalebassfrukter har formen av ett stort, långsträckt päron. De är ljusgröna eller svagt gula till färgen och har ett hårt skal. Efter skörden mognar frukterna på en varm och luftig plats i cirka två veckor. De torkas hela - när de skärs upp kan de skrynklas och förlora sin form. Under torkningsprocessen blir den yttre delen brun och hela frukten blir lätt som en fjäder. När kalebassen är helt torkad är behandlingen att ta bort insidan - resterna av fruktköttet och fröna. Kalebassen som tillagats på detta sätt har använts som kärl för vatten, mat och, tack vare sin speciella form, som kopp för yerba mate. Tack vare den svagt avsmalnande övre kanten är det möjligt att göra en hög med torkad yerba mate i kalebassen. Flaskpumpor används också för att tillverka instrument - vissa stammar använde frukten av denna växt för att tillverka till exempel den guatemalanska marimban eller den kubanska guiro. Intressant fakta: kalebassen kan till och med odlas i ditt eget hem, och du kan enkelt få tag på frön i nästan alla trädgårdsbutiker.

Olika former av yerba mate-kalebasser

Kalebassfrukten användes som dryckeskärl för yerba mate för hundratals år sedan av Guarani-indianerna, som bebodde de länder vi känner till idag: Paraguay, Brasilien, Argentina och Uruguay. Fruktens träiga, hårda skal var ganska starkt, höll vatten väl och var mycket lätt. Än i dag använder mateisterna där gärna sådana naturliga kärl. Beroende på vilken del av frukten som mate-kalebassen är gjord av, skiljer man mellan olika typer. Den mest populära formen är den så kallade "argentinska kalebassen", som också lätt kan hittas här. Den är gjord av den nedre delen av små frukter, som är formade som päron. Den övre delen av den större frukten, som har en karakteristisk förträngning, används för att tillverka kärl som kallas cuia och porongo. Cuias är populära främst i Brasilien. De används för att dricka chimarrão. De har mycket tjockare väggar och en bred krage. Porongo, som är vanligast i Argentina och Uruguay, är något mindre än cuia, mer rundade och vanligtvis försedda med metallben. Den sista typen av kalebass är galleta - tillverkad av en platt frukt.

Vilken är den bästa kalebassen för yerba mate?

Matekalebasser gjorda av kalebassfrukt har tillagats och använts under mycket lång tid - många sydamerikaner föredrar fortfarande just denna typ. Det är det absolut mest klassiska sättet att tillreda yerba mate. Numera har dock keramiska kalebasser, som började användas först under koloniseringsperioden, blivit mycket mer populära tack vare att de är bekväma att använda och lätta att rengöra. Deras form påminner ofta om traditionella kärl, vilket gör det lättare att förbereda yerba mate-infusionen. Vilken kalebass ska du välja för att dricka mate-te? I vår butik kan du förutom keramiska kalebasser även köpa träkalebasser av palo santo-trä, guampas och termiska matekalebasser av rostfritt stål. Välj den som passar dig bäst!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Kalebass.

Rekommenderad

Keramisk kalebass - 350 ml

Keramisk kalebass - 350 ml

88,00 Sk inkl. moms/1st.
Matero Palo Santo - Pampeano

Matero Palo Santo - Pampeano

199,00 Sk inkl. moms/1st.
pixel