Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Är yerba mate nyttigt för barn?

2024-01-24
Är yerba mate nyttigt för barn?

Ingen behöver övertygas om de många positiva egenskaperna hos yerba mate. Frågan är dock: kan barn dricka mate-te som vuxna? Från hur gammal kan du dricka yerba mate?

Sammanfattning:

  1. En hälsosam boost. Koffeininnehåll i yerba mate
  2. Hur påverkar koffein människokroppen?
  3. Kulturen att dricka yerba mate i Sydamerika
  4. Kan yerba mate drickas av barn?

En hälsosam boost. Koffeininnehåll i yerba mate

Yerba mate kommer från Sydamerika och har många värdefulla egenskaper för människokroppen. Den innehåller vitaminer och mineraler som förbättrar immunförsvaret. Yerba mate är en utmärkt källa till vitaminerna A, B, C och andra. Dess kemiska sammansättning innehåller också mineraler som kalcium, fosfor, järn, krom, mangan, zink och kalium. En infusion av yerba mate sänker kolesterolnivåerna, förbättrar koncentrationen och har antioxidativa egenskaper. Den viktigaste egenskapen som bidrar till mate-teets popularitet är dess stimulerande effekt, som möjliggörs av dryckens naturliga koffeininnehåll. Det är inte lätt att ange den exakta koffeinhalten i yerba mate, eftersom allt beror på hur och när bryggningen sker, vilken typ och mängd torkad produkt som används och hur många gånger mate har hällts upp. Man kan dock konstatera att koffeinhalten i yerba mate varierar mellan 70-360 milligram per liter. Som jämförelse innehåller en liter espresso cirka 1700-2250 mg koffein, en liter bryggkaffe innehåller 380-650 mg, energidrycker innehåller cirka 320 mg, te innehåller 280 mg och kolsyrade drycker som cola innehåller cirka 96-185 mg koffein. Sammanfattningsvis hamnar yerba mate mer eller mindre i mitten av denna lista. Den innehåller inte lika mycket koffein som kaffe, men den är också starkare än te eller kolsyrade drycker. Framför allt är det mycket hälsosammare än alla de nämnda dryckerna. Men är yerba mate hälsosamt för barn? Kan barn dricka mate-te och kommer det inte att skada dem?

Hur påverkar koffein människokroppen?

Innan vi besvarar huvudfrågan - är yerba mate hälsosamt för barn - ska vi titta på hur koffein i mate, kaffe, te, energidrycker och andra drycker påverkar människokroppen. Koffein kategoriseras som ett psykoaktivt ämne eller, mer specifikt, ett stimulerande ämne. Det har en stimulerande effekt på det centrala nervsystemet, ökar hjärtfrekvensen och vidgar blodkärlen. När det intas i rätt dos motverkar det trötthet och dåsighet, förbättrar koncentrationen och humöret samt ökar den fysiska prestationsförmågan. Koffein har en fysiologisk effekt men har inga näringsmässiga egenskaper. Överdriven konsumtion kan orsaka biverkningar som hyperaktivitet, sömnlöshet, magont eller huvudvärk. De flesta vuxna kan konsumera upp till 400 mg koffein per dag utan att oroa sig för biverkningar. Denna mängd motsvarar ungefär fyra koppar kaffe. Vi dricker vanligtvis en kopp kaffe eller yerba mate på morgonen, ibland på eftermiddagen, för att ge oss energi till arbetet - ansträngande fysisk och mental ansträngning. Denna mängd kaffe skadar oss inte. När det gäller barn är den allmänna uppfattningen att koffein är ett av de ämnen som är skadligt för de yngsta. Barn under 12 år bör inte konsumera mer än 2,5 mg koffein per 1 kg vikt. För stora mängder koffein kan orsaka plötsliga humörsvängningar, irritabilitet och sömnlöshet hos småbarn. Koffein kan dock inte helt undvikas i kosten - det finns trots allt i te, men också i choklad eller kakao. Det kanske inte är en nödvändig ingrediens i deras kost, men om det konsumeras då och då anses det verkligen inte vara skadligt, även om det innehåller koffein.

Is yerba mate healthy for kids?

Kulturen att dricka yerba mate i Sydamerika

För oss européer är yerba mate något relativt nytt. Att dricka brygden som görs av Ilex paraguariensis blad är en trend, ett slags mode. I de sydamerikanska länderna, där yerba mate har sitt ursprung, är det faktiskt en del av kulturen och traditionen. Det är inte bara en stimulerande och hälsosam dryck, utan har även en social betydelse. I Argentina, till exempel, konsumeras den i mer än 90% av hushållen. Den dricks av både gamla och unga. Det är oundvikligt att småbarn som ser sina föräldrar dricka mate varje dag från ett intressant kärl, genom ett rör med en ovanlig form, vill prova det. I sydamerikanska länder, där yerba mate har sitt ursprung, dricker barn yerba mate från en mycket ung ålder. Men den mate som ges till småbarn är vanligtvis mycket svag, kraftigt utspädd, och det är vanligtvis den femtioelfte hällningen med lite eller till och med inget koffein kvar i den. Äldre barn och tonåringar förknippar yerba mate med att vara vuxen. Det ger dem en känsla av en viss "prestige". Det är lite som att dricka kaffe med oss - en tonåring som börjar dricka kaffe känner sig redan lite mer vuxen.

Kan yerba mate drickas av barn?

Låt oss äntligen försöka lösa frågan - är yerba mate hälsosamt för barn, kan de små dricka det och från vilken ålder kan yerba mate ges till barn? Svaret på dessa frågor är inte så enkelt som det kan verka. Yerba mate i sig, serverad i små mängder, borde inte göra någon skada, men små barn är vanligtvis vulkaner av energi ändå, så de behöver inte den extra boosten. Dessutom, låt oss vara ärliga - den bittra smaken av mate-te passar troligen inte ett litet barn. Om ett barn insisterar på att prova en dryck som deras föräldrar sippar på genom en bombilla, går det bra att ge dem en kraftigt utspädd mate då och då - det kommer inte att finnas mycket koffein i den. Barn i tonåren använder ofta redan drycker som innehåller koffein - från Pepsi eller Coca-Cola, som innehåller mycket socker, till ohälsosamma energidrycker, som innehåller ett antal syntetiska ämnen. Det är välkänt att sådana drycker lockar med sin smak och färgglada förpackning, men konsumtionen kan ha en negativ inverkan på barnets hälsa. I det här fallet skulle ett utmärkt alternativ vara hälsosam, naturlig yerba mate, som dessutom förser din tonåring med vitaminer och mineraler. Precis som cola- eller energidrycker bör begränsas, bör naturligtvis även mängden yerba mate som dricks av en tonåring kontrolleras. Det är svårt att sätta en specifik åldersgräns från vilken ett barn eller en tonåring kan börja dricka yerba mate - mycket beror här på barnets anlag och på föräldrarnas förnuft. Och för att göra det ännu lättare att avgöra om dina barn ska dricka yerba mate, tänk på att om du inte har något emot att ditt lilla barn dricker kaffe eller energidrycker, så borde du ha ännu mindre emot att slurpa i dig yerba mate. Det viktiga är att hålla det på en rimlig nivå och med måtta.


Källa till information:

  1. Wikipedia: Mate, Kofeina.
  2. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate-te (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

82,00 Sk inkl. moms/1st.(164,00 Sk / kg inkl. moms)
Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

Pajarito Elaborada Con Palo Tradicional 0,25kg

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 41,00 Sk/1st.Ordinarie pris 57,00 Sk inkl. moms/1st.(160,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Guarani Energia con Guarana 0,5kg

Guarani Energia con Guarana 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel