Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Antioxidanter i yerba mate. Vad är de och hur påverkar de din hälsa?

2024-05-31
Antioxidanter i yerba mate. Vad är de och hur påverkar de din hälsa?

När du läser om yerba matés egenskaper har du säkert mer än en gång stött på information om dess höga innehåll av antioxidanter. Dina favoritinfusioner är faktiskt rika på antioxidanter och kan därför ha en positiv inverkan på vår hälsa. Hur fungerar de rent konkret? Det är just den frågan vi ska ta upp idag.

Sammanfattning:

 1. Antioxidanter - en skyddande sköld mot fria radikaler. Vad är de och hur fungerar de?
 2. Yerba mate. En utmärkt källa till antioxidanter!
 3. Yerba mate och dess mirakulösa egenskaper
 4. Antioxidanterna i yerba mate - hälsans väktare
 5. Yerba mate - ungdomens elixir och en frisk kropp!

Antioxidanter - en skyddande sköld mot fria radikaler. Vad är de och hur fungerar de?

I vardagens brådska och bekymmer är det lätt att glömma bort vikten av att ta hand om sin hälsa. Vi letar efter magiska sätt att bevara ungdom och vitalitet och sträcker oss efter konstgjorda preparat och kosttillskott. Samtidigt erbjuder naturen oss färdiga lösningar - allt vi behöver göra är att ta fram yerba mate, en naturlig brygd som är rik på antioxidanter som skyddar vår organism mot fria radikaler som väktare!

Antioxidanter är kemiska föreningar som spelar en nyckelroll när det gäller att skydda våra celler från skador som orsakas av så kallade fria radikaler. Antioxidanter är ansvariga för att bekämpa dem. Fria radikaler är atomer som finns i varje organism med en fri elektron. Genom att leta efter sitt "par" och försöka "stjäla" den saknade elektronen angriper fria radikaler andra celler, vilket leder till skador. Kort sagt är fria radikaler instabila molekyler som, om det finns för många av dem, kan göra många dåliga saker med människokroppen. De orsakar oxidativ stress, vilket i sin tur leder till att åldrandeprocessen och celldöden påskyndas, och detta kan vara fröet till farliga sjukdomar. Till de vanligaste hör ett försvagat nervsystem och nedsatt immunförsvar, hjärtsjukdomar eller neurodegenerativa sjukdomar. I extrema fall kan skador på cellernas genetiska material och till och med cancer uppstå. Antioxidanter bidrar till att stoppa denna process genom att "donera" den saknade elektronen till den fria radikalen. I praktiken leder detta till att den neutraliseras och drivs ut ur systemet.

Det bör dock noteras att radikaler i vissa mängder visar sig vara fördelaktiga, vilket till exempel visar sig genom att bekämpa vissa mikroorganismer. Fria radikaler bildas naturligt i kroppen, som ett resultat av naturliga metaboliska processer. Ett överskott av dem kan bero på en ohälsosam livsstil, t.ex. rökning, överdriven alkoholkonsumtion eller olämplig kost. För många fria radikaler kan till och med orsakas av överträning - även om det verkar som om idrott är hälsosamt! Andra orsaker som nämns är yttre faktorer som luftföroreningar eller UV-strålning. Allvarliga problem kan uppstå när det finns för många radikaler. Enligt forskarna är det därför viktigt att upprätthålla en balans mellan fria radikaler och antioxidanter i kroppen. Tyvärr är detta inte alltid lätt. En del av de faktorer som nämnts tidigare ligger utanför vår kontroll. Lyckligtvis finns det naturliga sätt att stödja kroppen i kampen mot fria radikaler! En hälsosam och balanserad kost är nyckeln till att förse kroppen med rätt mängd antioxidanter. Dessa finns i många livsmedel, t.ex. frukt, grönsaker och nötter, men också i drycker - särskilt grönt te eller yerba mate. Det är Guarani-indianernas legendariska brygd som är en av de bästa naturliga källorna till antioxidanter!

Yerba mate. En utmärkt källa till antioxidanter!

För att förse kroppen med en optimal mängd antioxidanter använder många människor olika medicinska preparat. Det visar sig dock att en lämplig kost är ett lika bra sätt att tillföra dem. Antioxidanter finns i riklig mängd i många vanliga frukter och grönsaker, t.ex. blåbär, hallon, björnbär, nötter, broccoli och vitlök. Grönt te anses också vara en källa till antioxidanter och nämns gärna som en del av en hälsosam kost eller specialmenyer. Vi har naturligtvis inte för avsikt att underminera detta faktum. Det är dock värt att påpeka att yerba mate innehåller mer än tre gånger så många antioxidanter som grönt te! I alla listor vi känner till hamnar det högst upp på listan över ämnen med hög antioxidantpotential.

Yerba mate är en infusion som framställs av bladen från Ilex paraguariensis, en växt som härstammar från Sydamerika. Det är en typ av "örtte" som traditionellt konsumeras av människor i Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay. Yerba mate värderas för sina stimulerande effekter, men också för sina många hälsofördelar - tack vare vilka det blir alltmer populärt över hela världen. Infusionen är rik på koffein, vilket gör den till ett utmärkt alternativ till kaffe. Den har en stimulerande effekt, förbättrar koncentrationen och ökar energin. Förutom koffein är yerba mate rik på B-vitaminer, C-vitamin, E-vitamin och mineraler som magnesium, kalium, zink och järn. Som ett resultat stöder det hälsan på många nivåer genom att tillhandahålla viktiga näringsämnen. Detta bevisar att yerba mate är mycket mer än bara en naturlig energidryck. Om man dricker den regelbundet kan den vara nyckeln till hälsa!

Yerba mate och dess mirakulösa egenskaper

Yerba mate är en sann naturskatt som erbjuder en mängd hälsofördelar. Regelbunden konsumtion av brygden kan avsevärt förbättra livskvaliteten på många nivåer. Låt oss börja med att förbättra koncentrationen. Tack vare sitt naturliga koffeininnehåll har yerba mate en stimulerande effekt som skärper sinnena och förbättrar hjärnans funktion. Det är en idealisk dryck för studenter, tjänstemän och alla som behöver extra stöd i sina dagliga intellektuella utmaningar. Yerba mate stödjer matsmältningssystemets funktion. Den hjälper matsmältningen, renar kroppen från gifter och reglerar tarmfunktionen. Det kan också hjälpa till med viktminskning! Föreningarna i mate-te påskyndar ämnesomsättningen, vilket hjälper till att bränna kalorier och minska kroppsfettet. I kombination med en bra kost och regelbunden fysisk aktivitet kan yerba mate vara ett effektivt verktyg i kampen mot övervikt. Sammantaget främjar yerba mate hälsan på många sätt. Den innehåller en rad vitaminer och mineraler som är viktiga för att vår kropp ska fungera korrekt, stödja nervsystemet, stärka immunförsvaret och förbättra den allmänna hälsan. Men en nyckelroll bland de aktiva substanserna i yerba mate har antioxidanterna, som är ämnet för dagens artikel. De hjälper till att neutralisera fria radikaler och skydda cellerna från skador. Regelbundet drickande av yerba mate kan således bromsa åldrandeprocessen, förbättra hudens tillstånd och vitalitet.

Antyoksydanty w yerba mate - na straży zdrowia

Bland de viktigaste antioxidanterna i yerba mate finns polyfenoler, klorogensyra, koffeinsyra och katekiner. Dessa kemiska föreningar har extremt kraftfulla antioxidanteffekter, vilket leder till många hälsofördelar.

 • Polyfenoler är organiska kemiska föreningar som finns i särskilt höga halter i yerba mate och som till och med överträffar polyfenolhalten i grönt te. De fungerar som kraftfulla antioxidanter som hjälper till att neutralisera fria radikaler och skydda cellerna från skador. De bromsar cellernas åldrandeprocess, vilket är särskilt viktigt för att bibehålla hudens ungdomliga utseende och kroppens vitalitet.
 • Klorogensyra är en annan viktig antioxidant som finns i yerba mate. Den har förmågan att hämma lipidoxidation, vilket bidrar till att skydda cellerna från oxidativ skada. Klorogensyra stöder också glukosmetabolismen, vilket kan vara fördelaktigt för personer som kämpar med diabetes.
 • Koffeinsyra har, precis som klorogensyra, starka antioxidativa egenskaper. Den hjälper till att neutralisera fria radikaler, vilket bidrar till att skydda cellerna från skador och bromsar åldrandeprocessen. Dessutom har koffeinsyra antiinflammatoriska effekter, vilket kan stödja kardiovaskulär hälsa.
 • Katekiner är en annan grupp av kraftfulla antioxidanter som finns i yerba mate. De är kända för sina antioxidativa egenskaper, som hjälper till att skydda cellerna från oxidativ skada. Katekiner främjar också hjärt-kärlhälsan genom att bidra till att sänka kolesterolnivåerna och förbättra cirkulationen.

Yerba mate - ungdomens elixir och en hälsosam kropp!

Yerba mate är en dryck som definitivt är värd att inkludera i din dagliga kost! Mate-te är rikt på antioxidanter, vitaminer och mineraler och främjar hälsan på många nivåer. Från att skydda mot fria radikaler och stärka immunförsvaret till att förbättra hudens tillstånd och stödja kampen mot stress. Hälsofördelarna med yerba mate är ovärderliga. Prova att dricka yerba mate regelbundet och se hur många positiva förändringar det kan medföra för din hälsa!


Källa till information:

 1. Wikipedia: Yerba mate, Antioxidant.
 2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.
 3. D.H. Bastos et al., Phenolic Antioxidants Identified by ESI-MS from Yerba Maté (Ilex paraguariensis) and Green Tea (Camelia sinensis) Extracts, Molecules, 2007.

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

79,00 Sk inkl. moms/1st.(158,00 Sk / kg inkl. moms)
Taragui Energia 500g Okazja

Taragui Energia 500g

77,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt: 77,00 Sk/1st.0% Ordinarie pris: 97,00 Sk inkl. moms/1st.-21%(154,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

91,00 Sk inkl. moms/1st.(182,00 Sk / kg inkl. moms)
Yaguar Energia Guarana 50g

Yaguar Energia Guarana 50g

40,00 Sk inkl. moms/1st.(800,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel