Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate - skönhet och hälsa

2024-01-03
Yerba mate - skönhet och hälsa

Är yerba mate bra för kroppen? Hur påverkar denna mirakulösa brygd vår hälsa? Det är inte bara en stimulerande dryck. Vi förknippar den främst med detta, men det visar sig att mate-te även är värdefullt för hälsan och skönheten. Och dessa två aspekter av vår kropps funktion är oupplösligt sammankopplade.

Sammanfattning:

 1. Yerba mate och hälsa - stöd för viktminskning
 2. Återfuktar yerba mate kroppen?
 3. Funktionella kombinationer av yerba mate med växtbaserade tillsatser
 4. Yerba mate i kosmetika

Yerba mate och hälsa - stöd för viktminskning

För att analysera effekterna av yerba mate på hälsan, låt oss börja från början, och början är matsmältningssystemet. Vi är vad vi äter, som de gamla hävdade. Det är därför vi på senare tid har börjat äta och dricka mer och mer medvetet. Många människor går på diet för en specifik effekt. Oftast är det för att gå ner i vikt. En viktminskningsdiet och att sedan bibehålla en hälsosam vikt är bara meningsfullt om det görs medvetet. Paradoxalt nog handlar viktminskning inte om att inte äta någonting, utan om att äta och dricka klokt. Yerba mate kan underlätta viktminskningsprocessen. Förutsatt att det är ett komplement till en väl vald kost och motion, och inte den huvudsakliga delen av processen. En mycket önskvärd effekt av att slurpa i sig en brygd gjord på Ilex paraguariensis, som påverkar uppfattningen om mate som ett viktminskningshjälpmedel, är att den upphäver sötsuget. Det är enkelt - genom att dricka yerba mate vill du inte äta, och eftersom du äter mindre blir du inte fet. Koffeinet i yerba mate bidrar också till viktminskning. Det är mest känt för sin stimulerande effekt, men som det visar sig har det också en utmärkt effekt på ämnesomsättningen, vilket är mycket viktigt när någon vill gå ner några kilo. Dessutom förbättrar koffein matsmältningsprocessen. Ämnesomsättningen påverkas också positivt av B-vitaminer, och de saponiner som finns i yerba mate bidrar till att förbättra matsmältningssystemet och reglera kolesterolnivåerna. Den positiva effekten på ämnesomsättningen bidrar till en annan av yerba mates egenskaper, nämligen avgiftning av kroppen. Tack vare en förbättrad ämnesomsättning avlägsnas toxiner och skadliga ämnen från kroppen, vilket också har en inverkan på viktminskningen.

Återfuktar yerba mate kroppen?

Medan vi fortfarande pratar om viktminskning är det värt att nämna kroppshydrering. Speciellt under viktminskningsprocessen (men inte bara) är det viktigt att komma ihåg att hydrera ordentligt. Det verkar som att eftersom yerba mate-infusionen är i flytande form, hydrerar den kroppen perfekt. Men när man dricker mate-te kan man känna en karakteristisk strävhet på tungan, vilket kan verka lite oroande ur denna synvinkel. Många undrar om de riskerar att bli uttorkade när de dricker yerba mate. Koffeinet i Ilex paraguariensis har en vätskedrivande effekt och gör därför att kroppen förlorar det vatten den har samlat på sig. Men som studier visar är denna effekt endast märkbar efter att ha konsumerat en högre dos koffein, över 360 mg. Det är den mängd koffein som finns i en liter yerba mate, som tillverkas av ca 50 g torkade blad och kvistar. Den genomsnittlige mate-drickaren dricker inte en så stark mate, och varje gång man häller upp en portion av den torkade produkten sköljs koffeinet gradvis ut. Att regelbundet dricka yerba mate innebär absolut ingen risk för uttorkning. Dessutom kan du vara säker på att du förser din kropp med en mängd näringsämnen genom att dricka yerba mate. Yerba mate bör dock inte betraktas som den enda källan till vätska under dagen - förutom mate-te bör du också dricka vatten för att hålla dig ordentligt hydrerad.

Yerbata mate and herbs

Funktionella kombinationer av yerba mate med växtbaserade tillsatser

I Sydamerika är funktionella blandningar av yerba mate populära. Mateälskare experimenterar ofta med att tillsätta olika örter, som är kända för sina hälsoegenskaper. Producenter av yerba mate skapar också ofta färdiga blandningar med aromatiska växtbaserade tillsatser. I förpackningarna med sådana yerba mates - ofta märkta "compuesta" - kan vi hitta blandningar av Ilex paraguariensis med aromatiska örter, avsedda för att uppnå specifika resultat. Ett av exemplen är Indega En Forma, som innehåller:

 • senna - en växt med avgiftande egenskaper;
 • boldo - en rik källa till naturliga aktiva ämnen som alkanoider, eteriska oljor, flavonoider, tanniner och mineralsalter. Det används ofta inom medicin som en antibakteriell ingrediens;
 • Linfrö - förbättrar tarmperistaltiken. Hjälper till att upprätthålla hormonbalansen hos kvinnor;
 • mynta - har en gynnsam effekt på andningsorganen, förbättrar matsmältningen, innehåller eterisk olja som innehåller: flavonoider, karoten, vitamin A och C, rutin, tanniner och mentol.

De som är bekymrade över sin kroppsform och vill uppnå en smal figur bör definitivt leta efter kompositioner med ordet "silueta" i namnet, till exempel brasilianska Verde Mate Green Silueta och Yaguar Silueta eller argentinska CBSé Silueta. Ilex paraguariensis kombineras här med örter som inte bara skapar en extraordinär bukett av arom och smak, utan också har en utmärkt effekt på kroppens funktion och därför kan bidra till viktminskning. I dessa blandningar hittar du tillsatser som t.ex:

 • grönt krutste - bladen rullas till små kulor som ser ut som krut. Det innehåller en hög mängd tanniner, som har effekten att stärka kroppens immunförsvar. Det hjälper matsmältningsprocessen och reglerar magsyror. Grönt te är också en källa till koffein, vilket hjälper den metaboliska processen;
 • cistus, allmänt känd som stenros - en rik källa till polyfenoler. Stärker immunförsvaret, renar kroppen från gifter och har en antiinflammatorisk effekt;
 • lapacho - en källa till viktiga mineraler för kroppen: magnesium, järn, kalcium och mangan. Stödjer matsmältningen, renar kroppen från skadliga ämnen och stärker immuniteten;
 • fucus, även känd som rockweed - detta är inte en ört, utan en tång som huvudsakligen finns i Atlanten och Arktiska oceanen. Liksom de tidigare nämnda tillskotten har det en positiv effekt på immunsystemet och förbättrar också tarmperistaltiken.

En blandning vars egenskaper särskilt kommer att fånga damernas öga är en komposition från Selecta. Det paraguayanska varumärket erbjuder en lika intressant komposition i sin Selecta Moringa:

 • fält hästsvans - har lugnande och antikonvulsiva egenskaper. Tack vare närvaron av kisel är håret glänsande och starkt, naglarna delas inte och hudens åldringsprocess hämmas;
 • burrito - lugnar kroppens reaktioner på stressfaktorer och förbättrar den allmänna immuniteten. I likhet med linfrö reglerar det hormonbalansen;
 • moringa - används ofta inom medicin. Speciellt som ett naturligt tillskott till en näringsfattig diet. Den innehåller nästan tio gånger mer A-vitamin än morötter, 12 gånger mer C-vitamin än apelsiner, 17 gånger mer kalcium än mjölk, 15 gånger mer kalium än bananer, 25 gånger mer järn än spenat. Selecta Moringa är särskilt uppskattad av kvinnor på grund av dess omfattande skönhetsbefrämjande effekter.

Yerba mate i kosmetika

Som det visar sig har yerba mate en utmärkt effekt inte bara på kroppens inre arbete utan också på det yttre utseendet. De vitaminer och mineraler som den innehåller har en gynnsam effekt på hud, naglar och hår. De största bidragsgivarna till denna aspekt är vitaminerna A och E som finns i mate, som ofta kallas "ungdomens vitaminer". Ilex paraguariensis är också känd för att innehålla en betydande mängd antioxidanter. Dessa föreningar bekämpar fria radikaler som är skadliga för kroppen och fördröjer därmed åldringsprocessen. Dessa egenskaper har väckt intresse hos kosmetiktillverkare, som i allt större utsträckning tillsätter yerba mate-extrakt i krämer, lotioner eller masker. Saponiner, som gör skummet mjukt, har renande egenskaper. Historiskt sett har växter som innehåller sådana kemiska föreningar använts, till exempel för att tvätta kroppen eller kläderna. Nuförtiden, tack vare dess saponininnehåll, tillsätts yerba mate till tvålar, badlotioner eller schampon.


Källa till information:

 1. Wikipedia: Yerba mate.
 2. S.C. Killer, A.K. Blannin, A.E. Jeukendrup, No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population, PLOS ONE, 9 januari 2014.
pixel