Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate med juice. Möt tereré ruso

2023-04-21
Yerba mate med juice. Möt tereré ruso

Slutet av maj brukar överraska oss med mycket höga temperaturer. För att svalka sig och fräscha upp sig har många av våra besättningsmedlemmar bytt till att dricka tereré. Kall yerba är ett beprövat sätt att bekämpa värmens effekter. En portion torkat, väl kylt vatten och eventuellt några isbitar. En klassiker. Men vad sägs om att ersätta det goda gamla H2O med juice? Speciellt för dig bestämde vi oss för att testa en lösning som sydamerikaner ofta och gärna använder. Detta är ingen tillfällighet - idag är det World Juice Day! Vi bjuder in dig att läsa vidare.

Tereré - kall yerba mate

Den paraguayanska höljeskogens blad och kvistar är fulla av koffein, vitaminer och mineraler. De avger sina ovärderliga egenskaper bäst inte bara när de utsätts för varmt vatten, utan även vid mycket låga temperaturer. Den iskalla drycken som är baserad på hölle kallas tereré - ett ord som härrör från det slurpande ljudet som uppstår när vattnet rinner ut i matero. Tereré är utmärkt för att kyla ner och släcka törsten under varma dagar. Förutom kallt vatten tillsätts ofta isbitar, färska örter, som kallas yuyos av latinamerikaner - de mest populära är: mynta, burrito, citronverbena, sarsaparilla, ingefära... - eller bitar av saftig frukt, som citron, apelsin, vattenmelon, persika eller äpple, i matero. I sydamerikanska länder, där lufttemperaturen kan nå upp till 50 °C under sommarsäsongen, är en sval dryck en riktig räddning. Den lindrar effekterna av den ständigt närvarande värmen, svalkar, fräschar upp, släcker törsten och ger den energi som behövs för handling. År 2020 lades den paraguayanska traditionen att dricka kall yerba till på listan över immateriellt kulturarv, vilket gör att tereré främst förknippas med Paraguay. Kall yerba dricks även i Argentina, Brasilien och till och med i Bolivia. Ursprungligen används ett särskilt kärl, guampa, som är tillverkat av ett horn eller en hov från nötkreatur, för att dricka tereré. Paraguayaner och argentinare brukar också ta med sig en stor, mycket rymlig termos, fylld med iskallt vatten, så att de kan dricka kall yerba när som helst.

Några fakta från historien. Vem uppfann tereré?

Det finns flera historier som är förknippade med traditionen att dricka yerba cold. Bakgrunden till den första är Paraguaykriget, den blodigaste konflikten i Sydamerikas historia, som ägde rum mellan 1864 och 1870. I en ojämlik strid drabbade Paraguays arméer samman med Brasiliens, Argentinas och Uruguays arméer på den motsatta sidan. Legenden säger att soldaterna på båda sidor, som var trötta på den tropiska hettan, ofta tog pauser från krigsarbetet för att dricka sin älskade yerba och få nya krafter. För att förbereda yerba behövde de varmt vatten, vilket innebar att de behövde tända eld, vilket i sin tur ofta avslöjade deras position i djungeln. Så de började hälla kallt vatten över holken, vilket inte bara minskade risken för upptäckt av fienden utan också visade sig vara ett utmärkt sätt att hantera den tryckande hettan.

En liknande strategi användes årtionden senare i kriget om Gran Chaco-provinsen mellan Paraguay och Bolivia på 1930-talet. Området antogs vara rikt på olja, vilket i slutändan visade sig vara fel. Under denna sammandrabbning tvingades soldaterna, som inte kunde tända eldar för att värma vatten, att göra yerba cold. Det sägs att tereré från och med denna tidpunkt började drickas i stor skala i Sydamerika, vilket gör att man felaktigt tror att traditionen har sitt ursprung vid denna tidpunkt. Sanningen är dock att den kalla versionen av yerba redan hade druckits hundratals år tidigare av guaraniindianerna, som hällde iskallt vatten direkt från källan över torkade och krossade hasselblad och kvistar.

Under Chaco-kriget föddes dock traditionen att dricka yerba mate med juice. Många ryska soldater stred på den paraguayanska sidan. De flesta av dem var flyktingar som hade flytt efter oktoberrevolutionen. Som bekant var mate vid den tiden okänd utanför Sydamerika. Ovan vid bryggans bitterhet hade nykomlingarna från utlandet svårt att vänja sig vid den okända smaken. I stället för vatten började de använda kall fruktjuice för att blanda yerba, vars sötma effektivt neutraliserade dryckens torra karaktär. Med tiden blev en fruktig variant av tereré de jugo, eller "tereré med juice" på spanska, populär även bland paraguayaner. Som en hyllning till pionjärerna för denna ovanliga variant av mate kom den att kallas tereré ruso, eller "rysk tereré".

Tereré ruso - gör vår egen yerba mate med juice

Efter en kort historisk introduktion kan vi gå vidare till vårt mateistiska experiment. Låt oss först och främst påminna er om att datumet för vårt inlägg inte är någon tillfällighet. Det är i dag som vi firar World Juice Day. Den 30 maj är det perfekta tillfället att påminna alla om att konsumera minst fem portioner frukt och grönsaker om dagen. Grönsaks-, frukt- eller blandjuicer är ett snabbt, hälsosamt och välsmakande sätt att komplettera ditt dagliga behov. Det är inte bara en ordentlig dos vitaminer och mineraler för kroppen. Frukt- och grönsaksjuicer med en bra sammansättning bidrar till att bibehålla en smal figur, frisk hy och vackert hår.

Låt oss äntligen komma till den viktigaste delen av vårt bidrag, det söta och fruktiga experimentet. Vi valde den brasilianska Verde Mate Green Tereré som bas för den söta yerba mate. Som namnet antyder är den torkade sorten avsedd för kall konsumtion. På vårt kontor anser vi enhälligt att det är ett av de bästa alternativen för att svalka sig. Dess utmärkande egenskap är den komplexa men behagligt balanserade sammansättningen av helheten. Den innehåller gojibär, ananastärningar, citrongräs, apelsinskal och mynta. Vi bestämde oss för att se hur en sådan blandning skulle fungera med söta drycker. Vi förberedde: äppeljuice, apelsinjuice, jordgubbsnektar och passionsfruktnektar. Tereréens "bryggningstemperatur" måste vara mycket låg, så vi glömde inte att fylla på med is. Var och en av de fyra kalabasserna fylldes ungefär till hälften med tereréer. Vi toppade var och en med fyra olika juicer och några isbitar i tur och ordning. Vi väntade flera minuter tills torkan sträckte sig och vi kunde smaka. Det hela tog lite längre tid att förbereda än den varma bryggan. Yerbaens egenskaper frigörs mycket långsammare under kall vätska.

Hur smakar kall yerba med juice? Resultaten av experimentet

Efter några minuters tålamod kan vi äntligen smaka! Första elden gick till yerba med apelsinjuice. Vi använde direktpressad juice utan tillsatt socker. Den milda sötman korresponderar ganska bra med den mer torra helheten. Det är inte dåligt! Nästa var äpplet, också det 100 % inte från koncentrat. Återigen en positiv överraskning. Mateens bitterhet blandade sig perfekt med den uppfriskande smaken av denna frukt! En riktigt bra kombination. Passionsfruktdrycken som vi köpte för experimentet hade en antydan till sötma och en hel del karakteristisk syra. När den väl hade hällts upp var mate välsmakande. Vi fick dock intrycket att passionsfruktens särprägel definitivt dominerade det hela. Till sist återstod jordgubben för oss. Den tjocka och söta nektarn visade sig vara utmärkt tillsammans med yerba mate och med is. I efterföljande hällar spädde vi ut den lite och njöt ändå mycket av den. Att välja den bästa saften för tereré är en knepig sak. Varje frukt blandas på olika sätt med yerba och omtolkar dess torra karaktär på sitt eget sätt. Så det är värt att experimentera med olika smaker och tillsatser för att skapa den mest läckra kalla och söta yerba mate som passar din smak.

Som du själv kan se krävs det bara lite fantasi för att skapa variation i mateistupplevelsen. I stället för att utse en vinnare i denna konfrontation rekommenderar vi att du genomför en liknande provning i ditt eget hem. Tveka inte att låta oss veta resultatet av dina experiment! Skål!

Rekommenderad

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

CBSe Energia Guarana 0,5 kg

81,00 Sk inkl. moms/1st.(162,00 Sk / kg inkl. moms)
Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

Rosamonte Elaborada Con Palo Tradicional 0,5kg

83,00 Sk inkl. moms/1st.(166,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Energia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

Yerba Verde Mate Grön Mas IQ 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel