Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate i tepåsar: för- och nackdelar

2024-03-06
Yerba mate i tepåsar: för- och nackdelar

Åsikterna är delade. Vissa anser att om man dricker yerba mate bör man bara använda det traditionella sättet att tillreda den. Andra, å andra sidan, värdesätter tidsbesparingen och den enkla tillagningen. Hur är det egentligen? Vilket alternativ är bäst - yerba mate i tepåsar eller det traditionella? Är yerba mate i påsar lika värdefullt som traditionellt tillagad mate?

Sammanfattning:

  1. Varifrån kom idén till yerba mate i påsar?
  2. Yerba mate i tepåsar - egenskaper
  3. Yerba mate i tepåsar - bryggning i fyra steg
  4. Snabbare och bekvämare! Fördelar med yerba mate i tepåsar
  5. Mate-te i påsar. Vilka är åsikterna? Vilken version av yerba mate är bättre?
  6. Yerba mate i påsar - var man kan köpa och vad man ska välja?

Var kom idén till yerba mate i påsar ifrån?

Guarani-indianerna var de första som drack yerba mate. För hundratals år sedan upptäckte de de mirakulösa egenskaperna hos växten - Ilex paraguariensis - som växte i Amazonas djungel. Sedan dess tuggade de på de nyplockade bladen och trodde att de gav dem energi och hjälpte dem att koncentrera sig bättre. Senare började de göra en infusion av de torkade och krossade bladen. Att dricka yerba mate blev deras dagliga rutin. När jesuiterna kom till Sydamerika från det avlägsna Europa på 1600-talet blev de fascinerade av indianernas kultur och var särskilt intresserade av växten, som de infödda höll i en nästan unik kult.

Genom att pröva sig fram började missionärer från utlandet att utveckla tekniker för att odla Ilex paraguariensis och framställa yerba mate. De ville popularisera en infusion med utmärkta stimulerande och hälsofrämjande egenskaper i Europa, så att yerba mate nästan skulle kunna jämställas med det världsberömda teet. De letade efter ett sätt att ge yerba mate en form som skulle vara mer vänlig mot européer som var vana vid att dricka konventionellt te. Det var så de kom på yerba mate cocido, dvs. speciellt beredda blad av mate som kokas i vatten, silas och sedan dricks utan grund.

300 år senare patenterades te i påsar - förpackade i papperspåsar som möjliggör bekväm bryggning och snabb bortskaffning av sump. År 1988 tog det paraguayanska varumärket Pajarito över tepåseföretaget och kom på idén att skapa den första yerba mate i påsar på marknaden. Även om mate-te i påsar vanligtvis bryggs med kylt vatten snarare än kokande vatten, kallas denna typ av mate nu också mate cocido, precis som kokt mate brukade göra. Än idag säljer många yerba mate-varumärken torkad mate förpackad i tepåsar tillsammans med traditionellt lösviktsförpackade produkter. Denna metod är mycket populär bland mateälskare eftersom den har många fördelar. Enligt undersökningar föredrar mer än 9 % av argentinarna detta sätt att konsumera yerba mate.

Yerba mate i tepåsar - egenskaper

Tepåsar med yerba mate cocido innehåller vanligtvis ca 2-3 gram torkad produkt - själva bladen, utan damm eller pinnar. Papperspåsarna, som vanligtvis är försedda med ett snöre för att göra det lättare att doppa påsen i vatten, är ofta dessutom förpackade i små kuvert gjorda av papper eller annat material. Ett dussin påsar yerba mate förpackas i en kartong. Beroende på märke finns mate i tepåsar i många olika varianter och typer - klassisk utan tillsatser eller berikad med örter och smakämnen. Vi bör också tillägga att yerba mate i påsar inte skiljer sig från traditionellt förpackad mate när det gäller egenskaper. Den innehåller koffein, vitaminer, mineraler och andra värdefulla ingredienser på samma sätt. Den enda skillnaden är att traditionell yerba mate tillagas med en större mängd torkade blad och därför har en något starkare effekt än mate i tepåsar.

Yerba mate in teabags

Yerba mate i tepåsar - bryggning i fyra steg

Yerba mate i tepåsar är en idealisk produkt för personer som inte har tid att brygga infusionen. Den som föredrar en svagare och mildare dryck bör prova mate i påsar. Med den här versionen kan du spara mycket tid, men också pengar. Så hur man brygger yerba mate i tepåsar? Allt du behöver är en kopp och en vattenkokare. Du behöver inte investera i en speciell mate-kalebass, bombilla eller andra tillbehör som behövs för traditionell yerba mate-bryggning. Förfarandet för att tillreda yerba mate i påsar är trivialt enkelt, nästan samma som för vanligt te. Allt man behöver göra är att koka upp vatten, lägga påsen med yerba mate i en kopp, hälla på det varma vattnet och vänta några minuter. Vissa varumärken tillverkar torkad mate på ett sådant sätt att du kan hälla kokande vatten över den utan bekymmer. För de flesta produkter är det dock viktigt att komma ihåg att yerba mate i påsar bryggs på samma sätt som traditionell mate - häll i vatten med en temperatur på cirka 70-80 °C.

Snabbare och bekvämare! Fördelar med yerba mate i påsar

Yerba mate som bryggs från en påse har många fördelar - några av dem har vi redan nämnt. För det första sparar du värdefull tid. Mate i påsar bryggs på i stort sett samma sätt som vanligt te, och hela processen, inklusive en hel del tid, tar cirka 7-10 minuter. För det andra sparar det pengar. Själva den torkade produkten, förpackad i påsar, skiljer sig sannolikt inte mycket i pris från den som förpackas på traditionellt sätt. Men om man väljer mate cocido behöver man inte köpa de extra tillbehören mate gourd och bombilla. En annan fördel är att det är bekvämt att brygga mate i tepåsar. Det finns ingen risk för att en portion torkad mate, förpackad i en påse, oavsiktligt spills ut på köksbänken. Det finns ingen kaffesump som flyter med i brygden och hamnar i munnen. När du har druckit brygden tar du helt enkelt bort den blötlagda påsen och slänger den i soptunnan. Yerba mate i påsar är också en mycket bekvämare form av bryggning utanför hemmet - på jobbet, i skolan eller på resan.

Mate-te i påsar. Vilka är åsikterna? Vilken version av yerba mate är bättre?

Många anser att äkta yerba mate måste bryggas på traditionellt sätt - med en speciell mate-kalebass och drickas genom en bombilla. Personer som dagligen dricker stora mängder infusion anser att yerba mate i påsar knappast alls liknar äkta mate. Varken när det gäller smak eller arom, och definitivt inte när det gäller effekt. Om man dessutom brygger mate som ett vanligt te - utan en speciell kopp, en bombilla, gör en kulle och ser hur järnekbladen gradvis blir våta - försvinner all magi. Att brygga yerba mate i påsar är en effektivisering av berednings- och dryckesprocessen och sparar tid, så det är ett bra alternativ för dem som har lite. På grund av den mindre mängden produkt i påsen är yerba mate i påsar också mildare i smak och effekt än traditionell mate i lös form. Denna version rekommenderas därför för nybörjare, men anhängare av intensiv och specifikt stimulerande mate bör välja det traditionella bryggningsalternativet. Sanningen är att alla bör prova båda versionerna och bestämma vilken som är bättre för dem. Alla påverkas inte av yerba mate på samma sätt. Så det är värt att ta reda på vilken version som visar sig vara bättre. Eller är tidsbesparing och enkel tillagning en viktigare faktor? Detta är en individuell fråga och alla bör svara på denna fråga för sig själva.

Yerba mate i påsar - var man kan köpa och vad man ska välja?

Om du väljer yerba mate i tepåsar - rekommenderar vi dig att besöka vår specialbutikskategori, där du hittar många intressanta typer, från de mest välkända och uppskattade producenterna av yerba mate. Vi rekommenderar särskilt mate i tepåsar från Selecta. Detta paraguayanska varumärke, som har blivit känt över hela världen, erbjuder bland annat en mer stimulerande yerba mate Energy med tillsats av guarana och yerba mate Silueta med tillsats av aromatiska örter - som riktar sig till personer som tar hand om sin figur. Yerba mate från Pajarito - en pionjär inom produktion av mate cocido - finns i form av påsar i flera versioner som dessutom är berikade med fruktaromer. I vår butik kan du också hitta yerba mate från det argentinska varumärket Taragüi.


Källa till information:

  1. Wikipedia: Mate cocido.
  2. A. Gawron-Gzella, J. Chanaj-Kaczmarek, J. Cielecka-Piontek, Yerba Mate-A Long but Current History, Nutrients, 2021.
  3. A. Samoggia, P. Landuzzi, C. E. Vicién, Marknadsexpansion av koffeininnehållande produkter: Italian and Argentinian Yerba Mate Consumer Behavior and Health Perception, Environmental Reseearch and Public Health, 2021.
  4. pajarito.com.py.

Rekommenderad

Selecta Energy i tepåsar 25x3g

Selecta Energy i tepåsar 25x3g

67,00 Sk inkl. moms/1st.(893,33 Sk / kg inkl. moms)
Te Guarani Energizate 20 x 2,5 g

Te Guarani Energizate 20 x 2,5 g

40,00 Sk inkl. moms/1st.Lägsta pris från 30 dagar före rabatt 41,00 Sk/1st.Ordinarie pris 57,00 Sk inkl. moms/1st.(800,00 Sk / kg inkl. moms)
Kurupi Cocido 20x3g Tepåsar

Kurupi Cocido 20x3g Tepåsar

65,00 Sk inkl. moms/1st.(1 083,33 Sk / kg inkl. moms)
pixel