Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate calabash: hur underhåller man den för att få den att hålla länge?

2023-10-04
Yerba mate calabash: hur underhåller man den för att få den att hålla länge?

Yerba mate-kalebassen bör underhållas ordentligt vid frekvent användning. Syftet är att förlänga tillbehörets livslängd. Olika typer av mate-kalebasser kräver olika rengörings- och underhållsmetoder. Om du vill veta hur du tar hand om din yerba mate-kalebass på rätt sätt ska du läsa den här artikeln!

Sammanfattning:

  1. Mate kalebass gjord av kalebass
  2. Curado - det traditionella sättet att tillaga yerba mate-kalebass
  3. "Min yerba mate-kalebass blir möglig! Hur kan jag rengöra den?"
  4. Fördelar och nackdelar med att dricka yerba mate i en kalebass
  5. Vilken är den bästa kalebassen för att dricka yerba mate?

Mate-kalebass gjord av kalebass

De första yerba mate-drickarna tillverkade sina kärl av en speciell sorts pumpa, som tack vare sin mycket hårda hud och lämpliga form utförde sin funktion perfekt. Den traditionella yerba mate-kalebassen tillverkas av kalebassens träiga och ihåliga frukt, som på spanska heter "calabaza". Beroende på land har yerba mate-kalebasser olika form och tillverkas av olika delar av frukten. Argentinska kalebasser - de mest populära - har en rundad form och tunna väggar. De tillverkas av den nedre delen av frukten. I Brasilien är den vanligaste typen av yerba mate-kalebass cuia - en kalebass med tjocka väggar och utrustad med en bred krage. Dess karakteristiska form är mycket användbar vid tillagning av chimarrão. Den är gjord av den övre delen av frukten. I Uruguay och Argentina är det också vanligt med kalebasser som kallas porongo - de liknar cuia, men är mindre och har tunnare väggar. De tillverkas också av den övre delen av frukten och är dessutom ofta utrustade med metallben - så att den rundade kalebassen kan placeras stadigt på en plan yta. I Brasilien och ibland i Argentina finns också kalebasser som kallas galleta. Ordet betyder bokstavligen "kaka" på spanska. Dessa är plattformade kärl som tillverkas genom att man skär av en av sidorna på den platta kalebassfrukten. Många som älskar mate-te använder än idag naturliga kalebasser - och inte bara i Sydamerika! Detta är det mest klassiska sättet att avnjuta yerba mate, men också det svåraste att bevara. För det första måste kalebassen förberedas ordentligt, så om du vill förbereda den själv ska du se till att rengöra insidan ordentligt från fruktkött och frön. Insidan av kalebassen konserveras traditionellt med olja.

Curado - det traditionella sättet att tillaga yerba mate-kalebass

Om du väljer en naturlig kalebass som dryckeskärl för yerba mate måste du först förbereda den ordentligt genom att konservera den så att den inte läcker, inte ruttnar för snabbt och håller så länge som möjligt. Att förbereda kalebassen hjälper också till att ta bort den karakteristiska aromen av frukt som kan ha en obehaglig effekt på brygden som tillagas i kärlet. Förberedelsen av kalebassen för yerba mate kallas curado. Det första steget i curado är att fylla kalebassen med yerba mate. I kalebassens urholkade frukt placeras våta blad av yerba mate - ungefär 2/3 av dess höjd. Häll varmt vatten (ca 70-80 grader Celsius) över mate och låt stå i ca 12-24 timmar - helst hela 24 timmar. Nästa steg i curado är att tömma kärlet och skölja det noggrant under rinnande vatten. Nästa mycket viktiga steg är att rengöra kalebassen från fruktkött och frön, helst med en sked. Gör detta försiktigt, med känslighet, så att du inte skadar fruktens väggar. Nu måste du upprepa de första stegen - förbered "infusionen" igen och lämna kalebassen i 24 timmar innan du tar bort den med kvarvarande massa och frön. Låt slutligen kalebassen torka ordentligt - nödvändigtvis med öppningen uppåt!

Yerba mate calabash

"Min yerba mate-kalebass blir möglig! Hur kan jag rengöra den?"

En av de viktigaste delarna av att underhålla en yerba mate-kalebass är att rengöra den regelbundet. Du kan inte låta de våta resterna ligga kvar i kalebassen efter att du druckit av brygden. Då kan den bli möglig. Efter varje användning ska du kasta bort bryggresterna, skölja kärlet med kallt vatten och sedan torka det ordentligt. Det är mycket viktigt att låta kalebassen torka uppåt, helst i närheten av ett element eller i solen, så att den inte utsätts för fukt under alltför lång tid. Ibland är det också en bra idé att hälla en tesked bakpulver i kalebassen och hälla varmt vatten över den - den här blandningen hjälper till att bli av med eventuella orenheter. Men om du märker att din kalebass är möglig, var noga med att göra dig av med den! Oavsett vilken typ av kalebass du har är det värt att hålla sig till den grundläggande regel som redan nämnts - lämna inte resterna av yerba mate i kalebassen över natten! Detta skapar de perfekta förutsättningarna för mögel att växa.

Fördelar och nackdelar med att dricka yerba mate i en kalebass

Den tveklösa fördelen med att använda en kalebass för att förbereda yerba mate är att den är naturlig, gjord av riktig frukt, unik och oändlig. Genom att välja ett sådant kärl kan du vara säker på att ingen annan kommer att ha en liknande kalebass. Den kommer från naturen, så när den används kommer den inte att förorena miljön. Kalebasserna - oavsett om de är vanliga, runda, cuias eller brasilianska porongos - är vanligtvis vackert dekorerade i etniska, unika mönster. De är utrustade med förstärkande beslag som ibland är små konstverk. De är iögonfallande och passar inte bara perfekt i handen, utan ser också bra ut på hyllan bredvid paketen med yerba mate. De är handgjorda - det är ingen massproduktion. På samma sätt som krukor av palo santo-trä har naturliga kalebasser sin egen unika atmosfär och magi, de påverkar smaken på brygden som tillagas i dem och dessutom hänvisar de till tradition - Guarani-indianerna drack först yerba mate i urholkade frukter av kalebass. Kalebass-kärlen är lätta och samtidigt mycket stabila och robusta. Medan en mate-kalebass av glas eller keramik kan gå sönder om man tappar den på marken, klarar en naturlig kalebass i regel ett sådant fall. I jämförelse med alla dessa fördelar är den enda nackdelen med den naturliga kalebassen faktiskt att den måste tömmas snabbt på alla kvarvarande rester och torkas noggrant, eftersom den kan ruttna.

Vilken är den bästa kalebassen för att dricka yerba mate?

I vår onlinebutik hittar du olika typer av mate-kalebasser - av keramik, aluminium, palo santo-trä och till och med glas. Varje typ kräver olika skötsel. Yerba mate-kalebasser av kalebass eller palo santo-trä är vanligtvis täckta med metall eller läder på utsidan. Det är viktigt att skölja kärlet noggrant efter varje användning, men var försiktig: det är inte lämpligt att använda rengöringsmedel, eftersom träet eller kalabashfrukten kan absorbera dem och ändra smaken på infusionerna. Om du letar efter en yerba mate-kalebass som är lätt att använda och rengöra kan du välja kalebasser av keramik eller aluminium. Innan du använder dem för första gången är det en bra idé att skålla dem för att bli av med eventuell förpackningslukt eller orenheter. Efter ytterligare användning kan du diska dem med resten av disken.

Informationskälla:

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Mate_(dryck).
  2. https://en.wikipedia.org/wiki/Calabash.
pixel