Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Yerba mate Rosamonte - argentinsk kraft och smak

2024-03-27
Yerba mate Rosamonte - argentinsk kraft och smak

Från ett litet familjeföretag till ett av Argentinas mest kända yerba mate-varumärken - det är Rosamontes resa. Det är en yerba mate-legend som idag förför konsumenter över hela världen med sin specifika uttrycksfullhet i smak och arom.

Sammanfattning:

  1. Från ett familjeföretag till ett globalt erkänt varumärke. Historien om Rosamonte
  2. Hur smakar yerba mate Rosamonte?
  3. Varför Rosamonte?
  4. Uttrycksfull yerba mate för uttrycksfulla människor

Från familjeföretag till ett globalt erkänt varumärke. Rosamontes historia

Rosamontes historia går tillbaka till 1936, då Demetrio Hreñuk, son till ukrainska invandrare, startade ett familjeföretag i Apóstoles, Argentina, i provinsen Misiones. Tillsammans med sin fru Catalina ägnade han sig åt att odla och torka yerba mate. Verksamheten utvecklades gradvis, men den verkliga expansionen och det faktiska skapandet av varumärket Rosamonte kom 1966. Det var då som Hreñuk köpte sin första kvarn. Familjens plantage förvandlades till en riktig, storskalig kommersiell verksamhet. Företaget expanderade till andra branscher - teproduktion, fiske, boskapsuppfödning och skogsbruk. Det är dock mest känt som en av Argentinas bästa yerba mate-producenter, uppskattad över hela världen. På 1970-talet togs företaget över av Demetrios och Catalinas söner, Roman och Luis, som stadigt utvecklade företaget på många nivåer. Specialister anlitades för att noggrant studera förutsättningarna för odling av yerba mate - atmosfären, jordens och luftens fuktighet, solskenet och mängden nederbörd. Alla dessa faktorer är viktiga för utvecklingen av Ilex paraguariensis, och företaget var angeläget om att se till att de bästa möjliga plantorna hamnade i varje paket med yerba mate. Hreñuks söner var också mycket engagerade i att marknadsföra varumärket Rosamonte och sponsrade lokala fotbollsklubbar och racingteam. Ett lokalt fotbollslag, Club Deportivo Rosamonte, fick sitt namn efter varumärket. Fotbollsspelarnas uniformer var identiska med färgerna på Rosamontes karakteristiska förpackning - rött och svart.

Yerbata mate Rosamonte

Hur är yerba mate Rosamonte? Egenskaper och effekter

Styrkan hos yerba mate Rosamonte ligger i det ständiga urvalet som börjar redan vid valet av plantor. Ilex paraguariensis växer på bördig jord, rik på mineraler och organiska komponenter. Plantorna odlas utan bekämpningsmedel eller konstgödsel. Skörden pågår från april till slutet av september. Beroende på produktversion lagras Rosamonte i ett till två år. De efterföljande produktionsstegen, som börjar med skörden, är helt mekaniserade. Företaget har också ett särskilt laboratorium där egenskaperna hos de skördade bladen och kvistarna testas. Företaget har en av de modernaste torkanläggningarna som säkerställer stabilitet och effektivitet i de olika värmebehandlingsprocesserna av skörden.

Yerba mate med smak av rosor?

Det finns en legend som säger att Rosamontes yerba mate har en delikat roston i smaken, vilket sägs bero på att den torkade produkten åldras med rosenträ. Vissa människor känner inte av denna smak och arom alls, medan andra känner den ganska tydligt. Det är oklart om den mytomspunna smak och arom som vissa Rosamonte-fans känner är en suggestion av varumärket, som bokstavligen översätts från italienska till "rosenberg", eller logotypen, som innehåller en grafisk bild av en ros. Avsaknaden av smak och arom av rosor förklaras av vissa med att produkten är väderbiten. Det är sant att producenten själv inte officiellt anger detta, så frågan om Rosamontes rosnot är inte bekräftad på något sätt. Det som däremot är säkert är intensiteten och särprägeln i smaken och aromen hos den argentinska yerba matén Rosamonte. Den har en bitterhet och en karakteristisk "stramhet" på tungan när den dricks.

Rosamonte - en dos av hälsa

Som alla yerba mates innehåller Rosamonte en hög dos koffein, så den är utmärkt för att stimulera, förbättra koncentrationen och ge energi. Det är därför ett bra alternativ till kaffe och energidrycker. Det är också en källa till vitaminer, mineraler och antioxidanter, som har många positiva egenskaper. Den innehåller bland annat vitaminerna A, B, C och E samt mineralerna fosfor, natrium, magnesium, kalium, kalcium och järn. Rosamonte är en riktig dos av ren hälsa - det är inte utan anledning som den rekommenderas av den argentinska hjärtföreningen. Tillverkaren inkluderar näringsinformation på yerba mate-förpackningen. Till exempel innehåller 50 g Rosamonte Tradicional:

Energivärde för yerba mate Rosamonte: 88 kJ/21 kcal;
Protein: 0.60g;
Fett: 0g;
Mättat fett: 0g;
Transfett: 0g;
Kolhydrater: 4.70g;
Socker: 1.10g;
Natrium: 6 mg;
Fiber: 0g.

Varför Rosamonte? Låt oss kolla in varumärkets erbjudande

Även om de flesta stegen i produktionen av Rosamonte yerba mate är gemensamma för alla dess varianter, påverkar flera faktorer, såsom datumet då plantorna skördades eller torknings- och mognadstiden, skillnaden mellan produkterna. De skiljer sig åt genom de olika färgerna på förpackningarna. Alla Rosamonte-varianter är ren yerba mate, utan tillsatser. I varumärkets sortiment ingår: traditionell yerba mate, en lättare suave-version som rekommenderas för nybörjare, särskilt utvald mate, mate i linnepåsar, mate cocido - i praktiska påsar, despalada (endast blad), terere - en specialprodukt avsedd för kallberedning. Yerba mate Rosamonte är en klassiker som är värd att ta till. Hur man brygger det? Precis som alla andra yerba mate - med hjälp av en kalebass och en bombilla, häll på vatten vid en temperatur på cirka 70-80 °C.

Uttrycksfull yerba mate för uttrycksfulla människor

Omdömena om det argentinska varumärket är överväldigande positiva. Det är bland de bästa yerba mate som finns på marknaden. En utländsk recensent betygsatte den som: "fantastiskt utsökt". Och varför? "Om du verkligen vill ha en bitter mate är Rosamonte ett av de bästa valen. Med sina syrliga ingredienser kommer den att tilltala de "grova delarna" av din gom (...). Rosamonte är yerba mate som du gillar eller ogillar, du har inget däremellan".

Vi gillar Rosamonte väldigt mycket och vi är säkra på att du också kommer att gilla den. Om du vill uppleva smaken av en äkta argentinsk klassiker är yerba mate Rosamonte ett utmärkt val. Priset är också uppmuntrande - det är adekvat för produktens kvalitet. Olika varianter av denna argentinska yerba finns i vår butik MateMundo.co.uk - i starkare och mildare versioner, alla värda att prova! Dessutom till mycket attraktiva priser. Varmt välkomna!


Källa för information:

  1. Wikipedia: Rosamonte.
  2. rosamonte.com.ar.
  3. Fundación Cardiológica Argentina.
pixel