Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Vill du sluta röka? Kanske kan yerba mate hjälpa dig att göra det!

2024-02-14
Vill du sluta röka? Kanske kan yerba mate hjälpa dig att göra det!

Du har säkert hört uttrycket "askkopp" mer än en gång i samband med starkt beska yerba mate, som till exempel paraguayansk Pajarito. Allt på grund av associationen till den karakteristiska rökiga aromen som påminner om tobak. Men i motsats till cigaretter har yerba mate inte bara en positiv effekt på hälsan, utan kan också hjälpa till att bekämpa nikotinberoende! Yerba mate och cigaretter - vad har de gemensamt?

Sammanfattning:

  1. Hur fungerar mekanismen för nikotinberoende?
  2. Vad kan hjälpa dig att sluta röka? Populära metoder
  3. Te för att sluta röka?
  4. Vad istället för en cigarett? Yerba mate!
  5. Yerba mate istället för en cigarett. Värt ett försök!

Hur fungerar mekanismen för nikotinberoende?

Det faktum att cigaretter skadar hälsan är känt och realiserat av alla, även de som röker dem regelbundet. Låter det absurt? Huvudingrediensen i cigarettobak är nikotin, som har en mycket beroendeframkallande effekt. Nikotinets verkningsmekanism är att ändra nervsystemets funktion. Nikotin binder till nikotinreceptorer och stör deras ämnesomsättning, stimulerar dopaminfrisättningen i hjärnan, ökar adrenalinproduktionen och höjer blodtrycket. Omedelbart efter att man tänt en cigarett förbättras välbefinnandet tillfälligt, men detta tillstånd återgår snabbt till det normala, och efter bara två timmar kräver rökarens kropp påfyllning. Även om nikotin har en mycket negativ inverkan på hälsan, och i synnerhet leder till cancerutveckling, är det svårt för missbrukare att ge upp sin vana bara så där. Enligt statistiken är omkring 1 miljard människor i världen beroende av cigaretter. Cigaretternas skadliga effekter på hälsan bidrar till att miljontals människor dör varje år. Människor som kämpar med denna vana och vill sluta, efter misslyckade försök med populära metoder, blir ofta modfällda och ger efter för den skadliga vanan utan vidare. De tillgriper ofta alternativa metoder, av vilka vi kommer att diskutera i dagens inlägg. Hur slutar man röka och vad ska man välja istället för en cigarett? Låt oss ta en titt!

Yerba mate and cigarettes

Vad kan hjälpa dig att sluta röka? Populära metoder

Människor som är fast beslutna att avsluta sin nikotinvana börjar vanligtvis med att undersöka ämnet på Internet. Vilka är de mest populära metoderna som anges av Uncle Google efter att ha skrivit "vad hjälper till att sluta röka" i sökmotorn? Först och främst finns det farmakologiska preparat i olika former, såsom flikar, plåster, aerosoler eller tuggummi. Ett annat populärt sätt att sluta röka är psykoterapi eller gruppterapi. Alternativa, men också ganska populära sätt, som nämns på portaler som är dedikerade till ämnet, är: hypnos, akupunktur och bioresonans. Det visar sig dock att det också finns andra intressanta alternativ.

Te för att sluta röka?

Te är en växt som har glädjat människor med sina underbara egenskaper i tusentals år. Vi uppskattar det för dess fenomenala smak och unika arom, liksom dess försiktigt stimulerande effekt. Det har visat sig att te också kan vara till hjälp när det gäller rökning och viljan att sluta röka. För flera år sedan genomfördes en studie som visade att dagligt intag av grönt te kunde minska risken för lungcancer med upp till 13 gånger. Grönt te är också en rik källa till polyfenoler - antioxidanter vars funktion är att bekämpa fria radikaler i kroppen. Fria radikaler bidrar till att cellerna åldras snabbare, och rökare är särskilt känsliga för att de bildas i kroppen, så det är mer än en god idé att inkludera grönt te i den dagliga kosten. Vad sägs om att börja dricka te istället för att röka cigaretter helt och hållet? Nikotinsug under rökstoppet kan orsaka irritabilitet, ångest, depression och till och med huvudvärk, stress och koncentrationssvårigheter. Örtteer baserade på citronmeliss, humlekottar eller valeriana kan vara ett bra "botemedel" mot sådana besvär. Vissa örter är också mycket användbara för att avgifta kroppen från skadliga ämnen som ackumuleras när man röker cigaretter. För att rensa kroppen är det en bra idé att ta ett örtte baserat på kamomill eller åkerfräken, med tillsats av cayennepeppar eller ingefära.

Yerba mate för att ersätta en dålig vana?

Som vi nämnde några stycken ovan är nikotin det ämne som gör rökning helt enkelt njutbart för många människor. Dess verkan baseras på frisättningen av dopamin och adrenalin och leder till en kortvarig stimulering av kroppen, även om den manifesteras på olika sätt. Men cigarettberoende är mer än så. Rökare blir snabbt vana vid hela "miljön" och de specifika rörelser som görs när de röker. Och det är bland annat här som yerba mate kan hjälpa till, enligt vissa internetanvändare. Är inte rökning på sätt och vis lite som att dricka yerba mate? En kalebass, precis som en cigarett, gör att du kan sysselsätta din hand med något. Under en paus i skolan eller på jobbet kan du ta med dig den ut i friska luften och unna dig några minuters avkoppling. Dessutom är det värt att notera att när du sippar mate genom en bombilla gör du en liknande rörelse som en rökare som tar en "poke". Yerba mate underlättar också avslappning och stressreducering. Många människor sträcker sig efter en cigarett i stressiga situationer som en form av lättnad. Yerba mate, genom hela ritualen med att förbereda och dricka, vilket kräver ett ögonblick av koncentration och reflektion, har en avslappnande effekt och kan hjälpa till att minska stress. Istället för att sträcka dig efter en cigarett kan du sträcka dig efter en yerba mate-kalebass och njuta av ett ögonblick av behaglig avkoppling. En sista punkt: smaken. Den intensiva, rökiga smaken av yerba mate påminner många människor om smaken av cigaretter. Genom att kombinera alla dessa aspekter kan vi svara på frågan - vad ska man välja istället för en cigarett som är skadlig för kroppen? Hälsosam yerba mate!

Yerba mate istället för en cigarett. Värt ett försök!

Vi är väl medvetna om att det kan vara en enorm utmaning att bekämpa tobaksberoende. Så vi vill inte förenkla det på något sätt genom att föreslå förment "revolutionerande" lösningar. Det verkar dock som om det är värt att ge yerba mate en chans i den här situationen. Ja, mate-te kommer inte att ersätta den självförnekelse och viljestyrka som är avgörande när man slutar röka, men det kan vara ett värdefullt tillskott när man kämpar för sin hälsa, eftersom det ger naturlig energi, lindrar nikotinsug, hjälper till att rengöra kroppen och hjälper till med avslappning. Vem vet, kanske en hälsosam vana att sträcka sig efter brygden kommer att hjälpa till att eliminera cigaretter från den dagliga rutinen för gott?


Källa till information:

  1. Wikipedia: Yerba mate, Nikotin, Cigarett.
  2. C.I. Heck, E.G. de Mejia, Yerba Mate Tea (Ilex paraguariensis): a comprehensive review on chemistry, health implications, and technological considerations, J Food Sci, 2007.
  3. N. L. Benowitz, Nicotine Addiction, New England Journal of Medicine, 2010.
  4. J. Liu, Ett revolutionerande tillvägagångssätt för att sluta röka. Vetenskap Kina. Biovetenskap, 2010.
  5. Världshälsoorganisationen.
pixel