Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Vad är yerba mate green och vilka är skillnaderna mellan den traditionella sorten?

2023-09-20
Vad är yerba mate green och vilka är skillnaderna mellan den traditionella sorten?

Grön yerba mate har sedan en tid tillbaka dominerat den europeiska matemarknaden. Yerba mate grön - vad är det? Vilka är dess egenskaper och vad har gjort den så framgångsrik? Hur skiljer den sig från den traditionella varianten? Dessa frågor och många fler besvarar vi i dagens artikel.

Sammanfattning:

  1. Hur tillverkas yerba mate traditionellt?
  2. Hur dricker brasilianare yerba mate?
  3. Yerba mate grön - brasiliansk produktionsmetod
  4. Yerba mate grön - egenskaper. Grön, aromatisk, rik på koffein och andra värdefulla föreningar
  5. Saftig grön yerba mate - för vem?
  6. Verde Mate Green - bästsäljaren bland gröna sorter av yerba mate

Hur tillverkas yerba mate traditionellt?

Skillnaderna mellan gröna och klassiska yerba mate-sorter har främst att göra med hur råvaran torkas. Som du säkert vet är det traditionellt att kortvarigt placera Ilex paraguariensis över en speciell härd. På så sätt förlorar yerba mate fukt och suger åt sig de torra tonerna. Även om hela processen bara varar några sekunder, har den en betydande inverkan på smak och arom. Dessutom röks ofta traditionellt producerad mate, vilket också har en betydande inverkan på smaken och de aromatiska egenskaperna hos den torkade produkten. Efter torkning genomgår blad och kvistar av Ilex paraguariesnsis en kryddningsprocess. Vissa yerba mate är kryddade i upp till två år! Under denna tid utvecklar de intensitet i smak och arom. En infusion baserad på traditionellt bearbetade blad kännetecknas av sin bitterhet och rökiga inslag. Det är så de allra flesta yerba mate från Paraguay och Argentina tillverkas.

Yerba mate green

Hur dricker brasilianare yerba mate?

Brasilien är känt för sin kärlek till yerba mate. Landet, precis bredvid Argentina, är den största producenten av yerba mate i världen. Under 2019 producerade landet nästan 520 000 ton torkad produkt. Brasilianarna är särskilt förtjusta i att dricka chimarrão - yerba mate som malts till ett fint, saftigt grönt mjöl. Att tillreda Brasiliens mest populära "chima" kräver lite mer ansträngning än att göra en klassisk yerba mate-infusion - du måste använda mycket mer torkad produkt och ordna den ordentligt i ett kärl. Du behöver också lite annorlunda verktyg för att dricka den här sortens mate. Chimarrão dricks i en speciell kalebass med tjocka väggar och en karakteristisk bred krage. Denna typ av kärl kallas "cuia". På grund av chimarrãos mycket fina konsistens måste man också använda en speciell bombilla, kallad "bomba", med ett finare filter för att dricka den. I Brasilien är det också populärt med yerba mate som görs speciellt för att drickas i en kall version - tereré. Detta är ett mediumklippt blad, med en hel del kvistar och en liten mängd damm. Den "uruguayanska" typen av yerba mate, TIPO PU1, produceras också i Brasilien och går helt till Uruguay - i detta land, på grund av dess dåliga ekonomiska och affärsmässiga bakgrund, odlas praktiskt taget ingen paraguayansk järnek och ingen yerba mate produceras. Den torkade "uruguayanska" yerba mate består av ganska finmalda blad och en stor mängd damm, utan kvistar. Växten torkas över en eldstad och röks vanligtvis, men på grund av den korta åldringstiden är de rökiga accenterna inte lika märkbara i Uruguayansk yerba mate som i paraguayansk sort.

Yerba mate grön - brasiliansk produktionsmetod

Med den utländska marknadens behov i åtanke utvecklade brasilianarna en speciell metod för att bearbeta Ilex paraguariensis och kombinerade sin kärlek till saftigt grönt och fräscht med klassikerna och traditionerna inom yerba mate. Det var så den gröna varianten av yerba mate skapades. Istället för den traditionella härden och den rökiga rostaren används varmluft för torkningen. Genom att torka järnek på detta sätt stoppas jäsningsprocessen. Nästan omedelbart efter torkningen förpackas bladen av Ilex paraguariensis - åldringsprocessen utelämnas. På så sätt behåller yerba mate sin läckra gröna färg och den vegetabiliska, örtiga smak och arom som många förknippar med nyklippt gräs - ungefär som chimarrão. Mate green mals dock inte till ett fint pulver, så den kan bryggas på samma sätt som klassisk mate, i vilken behållare som helst och drickas genom praktiskt taget alla typer av bombilla - de grovt skurna bladen kommer inte att täppa till filtret.

Yerba mate grön - egenskaper. Grön, aromatisk, rik på koffein och andra värdefulla föreningar

Bearbetas med varm luft istället för eld och rök, behåller råvaran alla de mest värdefulla egenskaperna hos arten. Grön yerba mate är rik på klorofyll, vitaminerna A, C, E, B1, B2, B3, B5 och mineraler som kalcium, järn, kalium, fosfor, zink och selen. Precis som den klassiska varianten innehåller grön yerba mate antioxidanter. Egenskaperna förblir också desamma. De som är rädda för att grön yerba mate är svagare - vi lugnar er. Den har identiska effekter som den klassiska mate. När allt kommer omkring är den gjord av exakt samma växt, bara hur den bearbetas skiljer sig åt. Grön mate, precis som den eldtorkade och röktorkade varianten, stimulerar, förbättrar koncentrationen, stärker immunförsvaret, stöder ämnesomsättningen, sänker kolesterolnivåerna och bromsar cellernas åldrande. Bladen på icke-rökt, värmetorkad yerba mate behåller sin saftiga gröna, livfulla färg. Den gröna varianten kan särskiljas från traditionellt tillagad mate med blotta ögat. Även smaken och aromen är annorlunda - yerba mate grön är mycket mild. Den karakteristiska bitterheten från traditionella sorter från Paraguay eller Argentina ersätts av friska och vegetabiliska toner med en något torr karaktär. Dessutom gör dessa egenskaper att den gröna mate blandas perfekt med naturliga tillsatser.

Saftig grön yerba mate - för vem?

Som vi redan har nämnt kännetecknas den gröna varianten av yerba mate av sin milda karaktär - den har en delikat, vegetabilisk smak och en behaglig, frisk arom. Den saknar nästan helt bitterhet och på grund av hur den produceras saknar den de rökiga accenter som avskräcker många oerfarna mate-drickare. Många jämför den med grönt te. Det är därför ett utmärkt alternativ för nybörjare som dricker mate. Den gör det möjligt att vänja sig vid smaken av "paraguayanskt te" och att komma in i yerba mates magiska värld. Eftersom den blandas väl med tillsatser rekommenderas den också för dem som gillar intressanta, rika kompositioner. Den innehåller inget damm eller pinnar, så den kommer säkert att tilltala dem som föredrar en torkad mate som består av praktiskt taget bara blad.

Verde Mate Green

Verde Mate Green - bästsäljaren bland gröna varianter av yerba mate

Brasilianska Verde Mate Green är den mest sålda yerba mate bland de gröna sorterna. Sortimentet av detta mest populära och erkända yerba mate-varumärke omfattar mer än 40 varianter, främst med tillsats av örter och frukter. Den mest populära blandningen är Verde Mate Energía Guaraná - en dos energi i en mild version, med tillsats av stimulerande guarana. För älskare av fruktiga smaker rekommenderar vi Verde Mate Frutos Tropicales - med tillsats av exotiska frukter. För dem som behöver extra stimulans - inte bara energi för att arbeta, utan också en boost för de grå cellerna - rekommenderar vi Verde Mate Más IQ-blandningen, med tillsats av ginseng och ginkgo biloba. Funktionella blandningar, med en speciellt utvald sammansättning av aromatiska örter som stöder kroppens funktioner, som Verde Mate Silueta eller Verde Mate Detox, är också värda en titt. Ett intressant förslag i det brasilianska varumärkets erbjudande är "tostada"-varianter - rostad yerba mate. Grön yerba mate genomgår dessutom en rostningsprocess i en specialdesignad ugn, vilket gör att dess saftiga gröna färg förvandlas till en chokladbrun färg och dess smak och arom påminner om spannmålskaffe. Här rekommenderar vi särskilt varianterna Verde Mate Coffee, med tillsats av malet kaffe, och Verde Mate Carmella - berikad med stora bitar kokoschips och naturlig karamellarom. Vi rekommenderar att du dricker rostad yerba mate med mjölk istället för vatten! Oavsett vilken version du väljer garanterar vi att du får en produkt av högsta kvalitet i en fullstor 500 g-förpackning.


Källa till information:

  1. Wikipedia: yerba mate.
  2. Statistik: oec.world, statista.com.
  3. C.I. Heck, E.G. De Mejia, Yerba Mate-te (Ilex paraguariensis): A Comprehensive Review on Chemistry, Health Implications, and Technological Considerations, Journal of Food Science, 2007.
pixel