Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Typer av yerba mate - vad dricker riktiga mateälskare?

2023-09-27
Typer av yerba mate - vad dricker riktiga mateälskare?

Yerba mate är mycket populär i södra Brasilien, Argentina, Paraguay och Uruguay. Dryckesmetoder och typer av mate skiljer sig i allmänhet mellan dessa regioner. Vill du veta mer om detta? Läs vidare!

  1. Några ord om olika typer av yerba mate
  2. Brasilien. Grönt guld från hjärtat av Amazonas regnskog
  3. Argentina. Den största producenten av yerba mate
  4. Paraguay. Födelseplatsen för yerba mate?
  5. Uruguay. De största yerba mate-älskarna bor här

Några ord om olika typer av yerba mate

Även om medborgarna i alla "mate-länder" dricker en infusion gjord på samma växt, Ilex paraguariensis, kan man tydligt känna skillnaden mellan de olika typerna av yerba mate som kommer från olika länder. Mate-te med ursprung i Brasilien brukar till exempel vara mildare och mer "vänligt" för nybörjare, medan paraguayansk mate förknippas med stark stimulans och en bitter, rökig smak. Vilka är egentligen skillnaderna mellan de olika typerna av yerba mate?

Brasilien. Grönt guld från hjärtat av Amazonas regnskog

Brasilien är det största och mest folkrika landet i Sydamerika och det är ett mycket intressant land när det gäller dess yerba mate-drickarkultur. Det sticker ut bland andra "yerba mate-länder" redan i sin nomenklatur. Det officiella språket i Brasilien är portugisiska, vilket är anledningen till att yerba mate här kallas "erva mate". På portugisiska betyder "erva" "ört". Den gröna, stimulerande drycken som framställs av bladen från Ilex paraguariensis passar perfekt in i den brasilianska kulturen och traditionen. Grönt är dessutom en av de två nationalfärgerna (den andra är gul). Grönt symboliserar också den vidsträckta Amazonasregnskogen i Brasilien, där Ilex paraguariensis växer vilt. Efter Argentina är Brasilien en av de största producenterna av yerba mate. Plantagerna producerar mer än 500 000 ton torkad mate varje år. Intressant nog dricks mate-te bara i de södra delarna av landet. I norr är det kaffe som står för produktion och popularitet, och människor i den här delen av landet vet ofta inte ens vad yerba mate är. Men för "sydborna" är den gröna, stimulerande drycken en viktig del av deras identitet. Så viktig att flera olika typer av yerba mate har utvecklats där:

  • Den mest utmärkande av alla typer av mate är chimarrão. Det är en dammig, finmald yerba mate med en ljusgrön färg. Den torkas vanligtvis med varmluft och lagras inte, vilket bidrar till dess karakteristiska gröna nyans, friska, gräsklippsliknande arom och något söta smak. Brasilianarna dricker chimarrão i ett kärl, kallat "cuia", som kännetecknas av tjocka väggar och en bred krage. Eftersom chimarrão har en mycket fin textur använder brasilianarna också en speciell bombilla med ett stort, platt och runt filter, som de kallar "bomba".
  • Yerba mate grön - precis som chimarrão torkas den med varmluft och åldras inte, vilket gör att Ilex paraguariensis-bladen behåller sin livfulla gröna färg. Grön yerba mate mals dock inte till ett fint pulver - varje förpackning innehåller grovt skurna bladbitar, utan damm och praktiskt taget utan kvistar. Att man hoppar över mognadsprocessen påverkar också smaken på mate-teet, som blir mildare utan någon märkbar bitterhet. Detta gör i sin tur grön yerba mate mycket lämplig för nybörjare.
  • "Uruguayansk" y erba mate är det största fenomenet bland brasilianska typer av mate. Den produceras i Brasilien, men går helt och hållet till den uruguayanska marknaden. Varför är det så? Vi kommer att diskutera detta vidare i artikeln!

Argentina. Den största producenten av yerba mate

Argentina är den största producenten av yerba mate, med de mest populära plantagerna belägna i nordöstra delen av landet - i provinsen Misiones. Argentinarna dricker helst sin favoritbrygd ur en liten kalebass. De tillsätter socker, citron- eller apelsinskal. Efter att ha hällt vatten över bladen dricker de genast mate på ett smakfullt sätt. De har ofta en termos med varmt vatten till hands för att fylla på kalebassen. De dricker mate-te i sällskap - med vänner eller familj. Att dricka yerba mate tillsammans har utvecklats till en ritual där deltagarna dricker mate från ett kärl och skickar det från hand till hand. Vilken är deras favoritsort av mate? Det är eldtorkad och ibland rökt mate, som innehåller kvistar, mellanklippta blad och damm. Kvistarna mjukar upp smaken, medan dammet förstärker intensiteten i början av bryggningen.

Paraguay. Födelseplatsen för yerba mate

Många tror att yerba mate ursprungligen kommer från Paraguay. Här bor den största andelen Guarani-indianer, som var de första som upptäckte egenskaperna hos Ilex paraguariensis. Deras tradition och kultur lever fortfarande kvar i de moderna paraguayanernas medvetande. Guarani-språket har officiell status vid sidan av spanska. Guarani är också namnet på den valuta som används i Paraguay. Slutligen finns det paraguayanska inslaget i själva namnet på växten Ilex paraguariensis. Sanningen är att guaraniindianerna levde i ett stort område som innehöll lite av varje av de fyra länder som vi känner till idag. Därför kan man säga att vart och ett av dessa länder är lite av yerba mates hemland. De flesta paraguayaner gillar att brygga sin mate kall - det kallas "tereré". De tillsätter citron eller lime i kalebassen, sedan iskallt vatten eller kyld juice och dricker den så tillagade brygden i en klunk. De har en stor termos till hands för att fylla på kalebassen - vanligtvis en specialformad guampa. Typen av mate liknar den som argentinarna dricker - med löv, pinnar och damm, men den argentinska och den paraguayanska maten har olika karaktäristiska smaker. Den paraguayanska varianten anses vara den starkaste av alla typer av yerba mate.

Uruguay. De största yerba mate-älskarna bor här

Medan Argentina producerar mest yerba mate, har Uruguay den högsta per capita-konsumtionen av denna dryck, trots att yerba mate nästan aldrig produceras där på grund av den dåliga ekonomiska och affärsmässiga bakgrunden. De allra flesta yerba mate som konsumeras av uruguayaner kommer från Brasilien. Mer än hälften av landets befolkning föredrar en mycket stark mate. De använder större kalebasser - vanligtvis de som tillverkas av kalebassens topp, kallad porongo - och låter infusionen dra längre innan de dricker den. Vilken typ av mate gillar de? De med mycket fint skurna blad, utan pinnar och med en betydande mängd damm. Det mest populära varumärket i Uruguay är Canarias.


Källa till information:

  1. Wikipedia: Mate.
  2. Statistik: oec.world, statista.com.
pixel