Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Stevia - söt och... hälsosam!

2024-06-07
Stevia - söt och... hälsosam!

Ett grönt, vackert, oansenligt blad. Erfarenheten skulle tyda på att det är bittert och udda smakar som de flesta vackra, gröna, oansenliga löv. Ingenting kan vara längre från sanningen! Stevia är ett naturligt sötningsmedel med lågt kaloriinnehåll som sänker blodtrycket. Det är ett mycket bra alternativ till traditionellt socker och andra sötningsmedel. Stevia håller på att ta över världen tack vare sina anmärkningsvärda egenskaper. Lär känna dem i dagens blogginlägg!

Sammanfattning:

  1. En mystisk växt från Sydamerika. Stevia - vad är det?
  2. Den söta hemligheten med stevia. Vad är det i den?
  3. En söt allierad av hälsa. Vilka är egenskaperna hos stevia?
  4. Stevia - är det hälsosamt? Är det säkert att konsumera?
  5. Stevia i yerba mate - söt njutning utan ånger

En mystisk växt från Sydamerika. Stevia - vad är det?

Det finns cirka 270 växtarter under det enda vanliga namnet "stevia", men bara en av dem är unik. Stevia rebaudiana - det är dess botaniska namn. Stevia - en liten och oansenlig växt, men en växt med en mäktig kraft! Den är som en skatt gömd i hjärtat av Sydamerika. Numera odlas den på många platser över hela världen, men ursprungligen kom den från Paraguay och Brasilien. Därifrån spred den sig över kontinenten och tog sig sedan utomlands och vann hälsokostälskarnas hjärtan och gommar. Men först, hundratals år tidigare, upptäcktes den av Guarani-indianerna, som - på grund av dess unika smak - kallade den "söt ört", vilket på deras språk lät ka'a he'ẽ. Stevia blev snabbt ett uppskattat tillskott i örtblandningar, inte bara för den söta smak som den tillförde, utan också för sina mycket intressanta medicinska egenskaper.

Namnet stevia är ett minne av den spanske botanikern och läkaren Pedro Jaime Esteve, som var den förste att beskriva växten på 1500-talet. 400 år senare utfördes och publicerades den första kemiska analysen av stevia av den paraguayanska kemisten Ovidio Rebaudi. Han upptäckte att de gröna bladen innehöll en dittills okänd steviolglykosid, som är ansvarig för den söta eftersmaken. För att hedra Rebaudi fick stevia det officiella botaniska namnet Stevia rebaudiana. Det är intressant att notera att stevia, som användes nästan dagligen av guarani-indianerna, till en början inte intresserade de kolonisatörer som kom till Sydamerika på 1600-talet. Den blev mer allmänt känd först på 1970-talet, när japanerna tittade närmare på den. De blev bokstavligen förälskade i växten! Japanerna utvecklade metoder för att odla och extrahera steviabladen och var först i världen med att framställa ett sötningsmedel baserat på stevia - ett hälsosammare alternativ till socker. I dag är Japan en av de största marknaderna för denna produkt och Kina är den största exportören av stevia.

Stevias söta hemlighet. Vad är det i det?

Även om stevia, denna lilla buske från Asteraceae-familjen, kan verka oansenlig, döljer den en otrolig kraft. Dess söta hemlighet ligger i dess blad, som innehåller de tidigare nämnda steviolglykosiderna som gör den upp till 300 gånger sötare än traditionellt socker. Dessutom metaboliseras glykosiderna inte av vår kropp, vilket innebär att stevia nästan inte ger några kalorier! Det är därför det perfekta valet för alla som vill minska sitt sockerintag utan att offra den söta smaken i sina favoriträtter och drycker.

Stevia är inte bara ett hälsosammare alternativ till socker. Det är en riktig skattkista för hälsan, som är rik på en rad olika näringsvärden. I dess sammansättning hittar du en mängd vitaminer som B2, B9, C, som är viktiga för att vår kropp ska fungera korrekt. Mineraler? Naturligtvis finns det! Kalium, magnesium, järn, zink - för att bara nämna några. Dessa näringsämnen stöder hjärtat, skelettet och det allmänna immunförsvaret. Och vi kan inte glömma antioxidanterna, som stevia inte heller saknar. Tack vare dem kan stevia hjälpa till att bekämpa fria radikaler, sakta ner åldringsprocessen och skydda cellerna från skador. Stevia används ofta i köket som ett naturligt sötningsmedel. Färska eller torkade steviablad, pulver eller pastiller kan tillsättas i kaffe, te, desserter och till och med användas för att baka kakor. Det är ett värdefullt och hälsosamt tillskott till din kost!

En söt allierad för hälsan. Vilka är egenskaperna hos stevia?

Studier bekräftar att stevia har imponerande egenskaper, särskilt i samband med diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och fetma. Det är som ett balsam för människor som kämpar med diabetes. Tack vare sina naturliga ingredienser hjälper den till att reglera blodsockernivån, vilket är avgörande för diabetiker. Genom att konsumera stevia istället för traditionellt socker kan du kontrollera din glykemi, vilket kan vara till hjälp för att förhindra plötsliga toppar i blodsockret. Men det är inte allt. Stevia har också positiva effekter på hjärt-kärlsystemet. Tack vare sina hypotensiva egenskaper kan den bidra till att sänka högt blodtryck, vilket är viktigt för personer som lider av högt blodtryck. Regelbunden konsumtion av stevia kan bidra till att förbättra blodkärlens hälsa, vilket i sin tur minskar risken för hjärtsjukdomar. Fetma är ett annat problem som den sydamerikanska växten tacklar. Som ett naturligt sötningsmedel utan kalorier är stevia ett utmärkt sockeralternativ för människor som vill minska i vikt eller helt enkelt ta hand om den smala figuren. Istället för de tomma kalorierna från socker ger stevia sötma utan de extra kalorierna, vilket kan vara till hjälp för att bibehålla en hälsosam kroppsvikt.

Stevia - är det hälsosamt? Är det säkert att konsumera?

Svaret på denna fråga är ja! Även om stevia till en början väckte misstro i Europa och USA, och de första studierna som genomfördes under förra århundradet antydde att det kunde vara skadligt, motbevisade efterföljande, mer djupgående studier dessa teorier och avslöjade växtens många fördelar. År 2011 erövrade stevia slutligen Europa helt och hållet. Europeiska unionen förklarade den säker och Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) fastställde en acceptabel daglig dos på 4 mg per 1 kg kroppsvikt. Idag är det känt att steviolglykosider, de söta komponenterna i växten, inte har några biverkningar, inga allergier och inte ens är cancerframkallande! Stevia har inga kontraindikationer för användning. Det är säkert för alla - barn, vuxna och seniorer. Det är en söt historia med en antydan till bitterhet som visar att det ibland är värt att ge naturen en chans!

Stevia i yerba mate - söt njutning utan samvetskval

Stevia kan köpas i olika former - blad, pulver eller i pastillform. Den kan användas överallt där socker kan användas. Vad sägs om söt yerba mate? Låter det konstigt? Du kan droppa stevia i din mate-kopp för att ge din brygd en lite söt eftersmak, eller helt enkelt köpa en färdig produkt med stevia. Prova CBSé Endulife con Stevia från Argentina eller Colón Compuesta con Ste via från Paraguay. Det är det perfekta sättet att söta upp en bitter brygd utan dåligt samvete.

Allt sött är ohälsosamt, kaloririkt och fettsyrande? Med stevia - aldrig mer!


Källa till information:

  1. Wikipedia: Stevia rebaudiana.
  2. S. K. Goyal, Samsher, R. K. Goyal, Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review, International Journal of Food Sciences and Nutrition, 2010.
  3. S. D. Singh, G. P. Rao, Stevia: The Herbal Sugar of 21 st Century, Sugar Tech, 2005.

Rekommenderad

Colon Compuesta con Stevia 0,5kg

Colon Compuesta con Stevia 0,5kg

99,00 Sk inkl. moms/1st.(198,00 Sk / kg inkl. moms)
pixel