Gratis leverans!! från 600,00 Sk
Spara till inköpslistan
Skapa en ny inköpslista

Sarsaparilla - en mirakulös växt

2023-11-22
Sarsaparilla - en mirakulös växt

Under de senaste åren har naturliga produkter blivit alltmer populära. Vi vill äta bättre, se bättre ut, må bättre och ha en hälsosam livsstil. Vi letar efter hälsosamma substitut för syntetiska kosttillskott. En sådan hälsosam ingrediens med mycket värdefulla egenskaper och ett brett användningsområde är sarsaparilla.

Sammanfattning:

  1. Sarsaparilla - vad är det och var kommer det ifrån?
  2. Sarsaparilla - egenskaper och kemisk sammansättning
  3. Sarsaparilla - var kan du hitta den?

Sarsaparilla - vad är det och var kommer det ifrån?

Sarsaparilla är det vanliga namnet för Smilax, ett släkte av tropiska växter som finns i hela Mexiko, Central- och Sydamerika och Karibien. De är fleråriga klätterväxter - vedartade vinstockar som växer högt uppe i regnskogens trädtoppar. De kan bli upp till 50 meter långa. Sarsaparillans spikbeklädda stjälkar fäster sig på andra växter. Sarsaparilla har mörkgröna blad - hjärtformade eller droppformade. Den har små vita blommor som, när de pollineras, utvecklas till mörkröda eller blå frukter. Det spanska namnet "zarzaparilla" bildades genom att kombinera två ord: "zarza" och "parra", som betyder respektive: "björnbär" respektive "vinstock". Suffixet "-illa" lades till dessa ord som ett diminutiv. I naturmedicin eller för kulinariska ändamål används vanligtvis sarsaparillaroten, som kännetecknas av sin behagliga doft och kryddiga söta smak.

Sarsaparilla användes i naturmedicin av ursprungsbefolkningen i Syd- och Centralamerika för århundraden sedan. Den var och är än idag särskilt populär i Mexiko, där den uppskattas för sina värdefulla egenskaper. I slutet av medeltiden fördes sarsaparilla till Europa av handelsmän och började användas inom medicinen som ett botemedel mot syfilis och reumatism. Mellan 1820 och 1920 registrerades sarsaparilla till och med som ett officiellt syfilismedel i USA. Förr i tiden var en läskedryck som hette "sarsaparilla", och som smakade ungefär som root beer, populär i USA. Men det hade faktiskt ingenting med det att göra. Ingrediensen i drycken var en växt som heter sassafras, inte sarsaparilla. Drycken är fortfarande populär idag, men inte längre i USA - den är populär i sydostasiatiska länder. Dessa produkter innehåller varken sarsaparilla eller sassafras, utan istället naturliga eller konstgjorda aromer som efterliknar växtens kryddiga smak. Numera finns sarsaparilla allt oftare i kapselform - som ett kosttillskott.

Sarsaparilla

Sarsaparilla - egenskaper och kemisk sammansättning

På grund av de många olika växtarter som kallas "sarsaparilla" är det svårt att fastställa exakt vilka kemiska föreningar som finns i dem. I forskning beaktas rhizomerna och rötterna till sarsaparilla. Bland de mineraler som sarsaparilla är en källa till är de vanligaste zink, aluminium, krom, järn, magnesium, selen, kalcium och många andra. Den är också en källa till vitaminerna A, B, C och D. Smilaxväxter innehåller ett antal steroida saponiner, som bidrar till sarsaparillans milt bittra smak och skummande reaktion med vatten. Saponinerna i växten bidrar till att avskräcka svampar och insekter från att äta dess blad - så detta är en anledning till att sarsaparilla uppvisar svampdödande egenskaper. Saponiner underlättar också kroppens upptag av läkemedel och fytokemikalier. Sarsaparilla innehåller fenolföreningar, som har antiinflammatoriska och antioxidativa effekter, och flavonoider, som i växten är det pigmenterande ämnet och ansvarar för bladens färg. De används för att behandla inflammation och autoimmuna sjukdomar. De modulerar immunförsvaret och skyddar levern. I sarsaparilla finns även kemferol, quercetin, stärkelse, harts, cetylalkohol, eteriska oljor och många syror.

Sarsaparilla - effekter och användningsområden

Sarsaparilla har uppskattats för sina medicinska egenskaper i hundratals år. Traditionellt användes den som ett botemedel mot impotens, könssjukdomar och reumatism, samt för att stärka kroppen och öka vitaliteten. Ursprungsbefolkningarna i Peru och Honduras använde dess egenskaper för att behandla förkylningar och ledsmärtor, medan Amazonas shamaner gjorde avkok av den för att bota hudsjukdomar. Den uppskattades också som en toxinrengörare - dess vätskedrivande och svettframkallande egenskaper användes. Den användes för att rena blodet. År 1942 genomfördes en studie som bekräftade sarsaparillans effektivitet vid behandling av hudsjukdomar som psoriasis, spetälska, eksem och akne. Resultaten av studien publicerades i New England Journal of Medicine. Nittiotvå patienter deltog i studien - 62% av dem visade förbättring av sina psoriasislesioner och 18% av patienterna fick sina lesioner att försvinna helt. De renande egenskaperna hos sarsaparilla ansågs vara viktiga här. Personer med psoriasis har visat sig ha höga nivåer av endotoxiner i blodet, och sarsaponin - en av steroiderna i sarsaparilla - binder till och avlägsnar endotoxinerna, vilket förbättrar patientens hudtillstånd. Effekten av sarsaparilla vid behandling av lepra och andra hudsjukdomar bekräftades av ytterligare studier, som genomfördes 1959. Användningen av sarsaparilla vid behandling av syfilis bevisades genom kliniska observationer i Kina, där det visade sig vara effektivt i 90% av de akuta fallen och 50% av de kroniska fallen.

Saponiner och växtsteroider, som finns i sarsaparilla, kan syntetiseras till steroider som östrogen och testosteron. Detta faktum har utnyttjats av tillverkare av kosttillskott i marknadsföringssyfte, med falska påståenden om att sarsaparilla skulle öka muskelmassan vid träning och samtidigt minska kroppsfettet, och att detta skulle ha en positiv effekt på kroppsformen. Vetenskapen vederlägger dessa påståenden. Syntes till steroider har aldrig dokumenterats i människokroppen, endast i laboratoriet. Sarsaparilla har inte bevisats ha anabola effekter.

Sarsaparilla - kontraindikationer och biverkningar

Sarsaparilla har inga biverkningar. Det är en produkt som kommer direkt från naturen, så den är hälsosam för människokroppen. Det bör dock noteras att användning av det i för stor mängd kan orsaka magirritation. Som tidigare nämnts ökar sarsaparilla kroppens förmåga att absorbera läkemedel, så det är tillrådligt att konsultera en läkare eller apotekspersonal. Det är kontraindicerat för användning av kvinnor som är gravida eller ammar. Inga studier har ännu genomförts för att bekräfta att sarsaparilla kan användas säkert i sådana fall, så det är tillrådligt att vara försiktig.

Sarsaparilla - var kan du hitta den?

Även om dess egenskaper länge har använts inom naturmedicin, blir det nu allt populärare. Historiskt sett i USA har "Sarsaparilla" varit populärt som en alkoholfri dryck med en behaglig, kryddig smak och arom. Det är alltmer tillgängligt i hälsokostbutiker, i form av kosttillskott - kapslar och tabletter. Det finns även tinkturer med den, och den kan också köpas som en fristående ingrediens från vilken en infusion kan beredas eller tillsättas till yerba mate, te eller andra örter. Du kan köpa torkad sarsaparilla i vår onlinebutik. Det finns också en blandning av yerba mate och sarsaparilla - Verde Mate Green Sarsaparilla. Här kombineras sarsaparilla med fin grön yerba mate, örttillsatser som citrongräs, mynta och ringblomsblad, samt tillsats av torkat äpple, vilket skapar en behaglig komposition med söta och kryddiga toner. Det är lämpligt att brygga den i en behållare gjord av palo santo-trä, vilket kommer att få fram ännu mer intressanta smaker.


Källa till grafik som används:


Källa till information:

  1. Databasen över tropiska växter.
  2. Användbar databas för tropiska växter.
  3. Drugs.com.
  4. Växter för en framtid.
  5. Herbwisdom.com.
  6. Wiktionary.
  7. Wikipedia.
pixel